Luister naar

Defilé met dieren en drollen

Nieuws
In mei 1940 vecht hij mee in de Slag om Ypenburg. In juni 2017 rijdt hij vooraan mee in het veteranendefilé. Paul Moerman (100) eert zijn kameraden.
Riekelt Pasterkamp
zaterdag 24 juni 2017 om 20:37
De 100-jarige veteraan Paul Moerman salueert voor de koning.
De 100-jarige veteraan Paul Moerman salueert voor de koning. Riekelt Pasterkamp

Den Haag

Om zijn nek draagt de 100-jarige Paul Moerman een lijst met de namen van zijn in mei 1940 omgekomen kameraden. ‘Zij hadden hier ook graag bij willen zijn.’ Moerman zit op de eerste rij in de Ridderzaal, net als Ridder Militaire Willemsorde Marco Kroon, minister Hennis van Defensie en koning Willem-Alexander, voor de gelegenheid gekleed in het uniform van de Koninklijke Landmacht.

Moerman hoort premier Rutte zeggen dat ‘kameraadschap boven alles’ gaat. Hij knikt voorzichtig. Rutte haalt ‘met het grootste respect’ de ‘vader der veteranen’ aan; de eind vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleden generaal bd. Ted Meines. De voormalige verzetsstrijder stond aan de wieg van het veteranenplatform. ‘Hij stelde zijn leven in dienst van vrede, veiligheid en rechtvaardigheid. Op zijn sterfbed vroeg hij zich af hoe het nu verder moest met zijn veteranen. Maar wij zetten zijn werk voort. Veteranen weten wat vrijheid en vrede waard zijn.’

Bijzondere verhalen van veteranen staan centraal in de Ridderzaal. Zoals dat van de eerste vrouwelijke ­F-16-piloot ter wereld, Manja Blok. Tijdens de NAVO-missie in de jaren negentig in voormalig Joegoslavie schoot ze met haar gevechtsvliegtuig militairen op de grond te hulp. ‘Het geeft eergevoel dat ik dat heb mogen doen.’

oudste

Het leek de organisatie van de jaarlijkse Veteranendag goed om de oudste generatie veteranen extra in het zonnetje te zetten: zij die meevochten in de Tweede Wereldoorlog. Moerman en tien andere 80-plussers krijgen daarom een ereplek in de Ridderzaal.

Nederland heeft sinds 1940 ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Van de oorlogsveteranen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie van voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en de Korea-oorlog is vrijwel niemand meer over. Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Iets meer dan de helft van hen heeft sinds 1979 tot nu deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband. De meeste veteranen zijn man (95 procent) in de leeftijdscategorie 30 tot 60 jaar.

Tijdens een medaille-uitreiking op het Binnenhof wordt sergeant-majoor der mariniers Rob Severs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Premier Rutte mag hem het lintje opspelden. Severs werd in 2009 uitgezonden naar Afghanistan en verloor daar een been. Het schakelde hem na zijn missie niet uit.

Voor groep 8 van de openbare basisschool Markenburg uit Geervliet kan de dag niet stuk. De leerlingen wonnen een vlogwedstrijd en mogen hun vlog (volgens de jury een ‘mooie mix van informatie en humor’) laten zien aan de koning. Die luistert geduldig met oordopjes in. Hij wil overigens wel weten wat ze ervan opgestoken hebben. Natuurlijk gaat de koning met de groep op de foto. En selfies wil hij ook nog wel. Net als premier Rutte. Die overigens gekscherend bij een jongen 10 euro vraagt. ‘Een meisje kost vijf.’

defilé

Hoogtepunt van Veteranendag is het defilé door de Haagse binnenstad. Het wordt afgenomen door koning Willem-Alexander die zich op het Buitenhof pal voor het standbeeld van raadspensionaris Johan de Witt posteert.

De 100-jarige Paul Moerman staat in een van de eerste jeeps. Als hij salueert naar de koning houdt de chauffeur hem voorzichtigheidshalve vast. Veteraan Evert Brouwer loopt mee in de stoet. Hij was er vorige maand op 5 mei ook bij in Wageningen. Aan dat defilé geeft hij de voorkeur.

‘Veel intiemer. En natuurlijk marcheer je langs Hotel De Wereld, een historische plek. Al gaat het hier wel een stuk strakker dan in Wageningen.’

rugzak

Het defilé in Den Haag is er dit jaar een met dieren en drollen. Naast bijna 4000 mensen, 25 motoren en 16 orkesten lopen er namelijk in de stoet honden en paarden mee. En zeker die laatste groep laat in het openbaar weleens iets vallen. Hebben ze bij Defensie iets op gevonden. Vier militairen lopen pal achter de paarden. Ze zijn gewapend met bezem en schep en drie van hen met een afvalzak in hun rugzak. Drollen fluks opscheppen, in de rugzak en weer door. Het kwartet oogst applaus van het publiek.

Bijzonder gezicht is wel als er een Pantserhouwitser over de Kneuterdijk rolt. Het bakbeest weegt ruim 55.000 kilo en kan met gemak doelen over een afstand van 20 kilometer beschieten met 155 mm-granaten. De landmacht heeft zestien van deze zware jongens, waarvan er maar een paar operationeel zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.