Direct naar artikelinhoud

Politie: steekpartij in Finse stad Turku was terroristische daad

De steekpartij vrijdag in de Finse stad Turku was een terroristische daad. Dat heeft de Finse politie zaterdag bekendgemaakt. Er vielen twee doden en acht gewonden toen een man op de Puutori-markt in het centrum om zich heen begon te steken.

Kaarsen en bloemen op de plek van de steekpartij.Beeld epa

Behalve de hoofdverdachte, een 18 jarige man van Marokkaanse afkomst, heeft de politie nog vijf andere mensen opgepakt. Dat gebeurde tijdens een nachtelijke huiszoeking. Onderzocht wordt nog of zij bij de steekpartij betrokken waren.

De vermoedelijke dader probeerde na de steekpartij te ontkomen en werd door de politie in zijn been geschoten. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis en de politie heeft hem nog niet kunnen ondervragen.

Er liggen zeven slachtoffers in het ziekenhuis, van wie drie op de intensive care zijn opgenomen.

Turku ligt zo'n 140 kilometer ten westen van de hoofdstad van Finland. Vrijdag had de politie al laten weten dat het centrum van de stad weer veilig is.

Beveiliging opgevoerd

De beveiliging op het vliegveld en treinstations is opgevoerd als reactie op de steekpartij. De politie analyseert beelden van de vele beveiligingscamera's die in het centrum van Turku hangen. In het hele land is sprake van verhoogde paraatheid van de veiligheidsdiensten. 

De Finse premier, Juha Sipilä, schreef op Twitter: 'De regering volgt de gebeurtenissen en de lopende politieactie in Turku nauwlettend.'

Een afgedekt lichaam op straat in de Finse stad Turku.Beeld Twitter