© Soenen Verhaeghe & C°

© efo

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bekende ‘oriëntatiepalen’ Belgische kust worden binnenkort geveild: daarom verdwenen ze van onze stranden

Begin september worden twintig strandoriëntatiepalen geveild. “Ik wil dat elke paal een goede plaats krijgt”, zegt bedenker Dominiek Vervaecke.

edwin fontaine

De strandoriëntatiepalen werden 27 jaar geleden bedacht door Dominiek Vervaecke om te vermijden dat zijn kinderen zouden verloren lopen. Zijn dochters Inne en Bie zijn runnen inmiddels mee het bedrijf. Na succesvolle jaren zijn de palen met het visje, de banaan of het treintje aan de Belgische kust minder geliefd bij de kustgemeenten. Enkele jaren geleden moesten de palen weg, maar er kwam nooit een eenvormig ander systeem in de plaats.

“Onze palen staan nog in Oostende en Middelkerke die ze kochten. En ze staan ook in zeventig badplaatsen in Frankrijk, Spanje en Italië. Vroeger werden de palen via sponsoring geschonken aan de gemeenten, nu moeten ze die kopen”, zegt Inne.

Stockverkoop

Vader Vervaecke sloeg vroeger de palen op in een loods in het havengebied waar ze ook hersteld werden. “Maar de loods wordt afgebroken en daarom houden we een stockverkoop”, zegt hij. “Twintig palen gaan de deur uit en we hopen dat ze terechtkomen bij organisaties met een sociaal engagement zoals vakantiecentra, asielcentra, scholen, jeugdverenigingen of speeltuinen. Maar uiteraard mogen ook kustbewoners die een band hebben met een figuurtje zo'n paal kopen. De voornaamste zorg is dat elke paal een goede plaats krijgt.”

Wat een paal zal kosten, wordt op 2 en 3 september bepaald tijdens een kijkdag. Ook andere zaken uit het verleden moeten de deur uit: antiverdwaalarmbandjes, gadgets en spiksplinternieuwe redderskledij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER