Luister naar

Nederland pragmatisch in omgang met proteststem

Nieuws
Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie in Nederland nog altijd groot is. Onderzoeker Tim de Beer van Kantar Public vertelt waarom.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 25 juli 2017 om 03:00
Tim de Beer
Tim de Beer nd

Den Haag

Wat springt eruit in uw onderzoek naar populisme in Europese landen?

Dat Nederland een land is met groot vertrouwen in instituties. Na Duitsland scoort Nederland het hoogst wat betreft vertrouwen in democratie. In Frankrijk en Groot-Brittannië is de ontevredenheid groter en het vertrouwen in instituties veel kleiner. In alle landen, ook in Nederland, zie je dat laagopgeleiden minder vertrouwen hebben in de politiek dan hoogopgeleiden. De verklaring daarvoor is dat laagopgeleiden minder te winnen hebben bij de globalisering van de economie. Die mensen houden de politiek verantwoordelijk voor de minder kansrijke positie waarin zij verkeren.

Hoe verklaart u dat grote vertrouwen in Nederland?

Nederland kent geen kiesdrempel. Proteststemmen vinden relatief gemakkelijk hun weg naar de Tweede Kamer. De onvrede krijgt daarmee een stem in het parlement. De PVV is met 20 zetels de tweede partij in grootte. Ook bij Denk, 50Plus, Partij voor de Dieren en nieuwkomer Forum voor Democratie zit veel protest. In iets mindere mate vind je dat eveneens bij de SP. Wellicht dat het laten horen van al die proteststemmen in de Tweede Kamer bijdraagt aan het vertrouwen in de democratie. Nederland kent ook een hoge opkomst bij Kamerverkiezingen.

Hoe krijgen populisten een plek in de democratie?

Dat is een lastige kwestie. Onze conclusie als onderzoekers is dat Nederland heel pragmatisch omgaat met tegengeluiden en proteststemmen. Dissidente geluiden worden tot op zekere hoogte overgenomen door gevestigde partijen. Een deel van het PVV-geluid wordt nu verwoord door VVD en CDA.

Is dat typisch iets voor Nederland?

Dat denk ik wel, Nederland kent geen revolutionaire traditie zoals Frankrijk. Het pragmatisch aanpassingsvermogen lijkt een typisch Nederlandse traditie. De ­regerende elite neemt de agenda van de proteststemmers grotendeels over. Je ziet dat ook als je kijkt naar het verkiezingsprogramma van de LPF van Pim Fortuyn. Veel van dat programma uit 2002 is overgenomen door andere partijen. Nederland is in vijftien jaar opgeschoven naar rechts.

Populisten vinden het politiek compromis verdacht. Hoe komt dat?

Het compromis ligt inderdaad onder vuur. Toch zul je in een partijenstelsel met meer partijen altijd compromissen moeten sluiten. Dat hoort nu eenmaal bij een democratie. De invulling van het compromis levert vaak veel protest op. Voor de gevestigde partijen is het de uitdaging daar goed mee om te gaan en aan de kiezer uit te leggen waarom ze soms compromissen moeten sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.