Uitbreiding glasvezelnet stokt

Nieuws
De uitdijing van het Nederlandse glasvezelnet is afgelopen jaar verder afgezwakt.
anp
zaterdag 24 juni 2017 om 03:00
Naar verwachting zullen in 2021 ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben.
Naar verwachting zullen in 2021 ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben. anp / Koen Suyk

Houten

Volgens marktonderzoeker Telecompaper valt er voor de komende jaren ook geen hele sterke groei meer te verwachten voor dit netwerk voor snel internet. Het aantal aansluitingen dikte vorig jaar met 137.000 aan tot een kleine 2,7 miljoen. Dat was een ‘scherpe daling’ ten opzichte van de 200.000 nieuwe lijnen in 2015 en de ruim 400.000 in 2014.

Telecompaper gaat ervan uit dat in 2021 ruim drie miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting zullen hebben, ofwel zo’n 38 procent van het totaal. Waarschijnlijk iets meer dan de helft van de aangesloten huizen gaat de verbinding ook daadwerkelijk gebruiken.

Reggefiber, dat onderdeel is van KPN, was vorig jaar opnieuw de grootste glasvezelnetlegger. Dat gebeurde echter voornamelijk in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft viel de uitrol vanuit Reggefiber min of meer stil. Voorlopig verwacht Telecompaper bij deze speler, die in 2014 volledig in handen kwam van KPN, ook geen ‘significante aanwas’ meer.

Het telecombedrijf heeft volgens de onderzoekers aangegeven zich in plaats daarvan meer op verbeteringen van het oudere DSL-netwerk te gaan richten. Daarmee kunnen mensen internetten via hun koperen telefoonlijn.

De komende jaren zal de groei bij glasvezel dus vooral van andere partijen moeten komen, zoals nummer twee CIF en E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).