Luister naar

Echtelijke ruzies over geld vaak gevoelskwestie

Nieuws
‘Stop met te denken dat je vrouw slecht met geld omgaat!’, waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Los van inkomen en het uitgavenpatroon van de ander, blijken veel echtelijke geldruzies te ontstaan door de perceptie dat de partner te veel spendeert.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
vrijdag 18 augustus 2017 om 19:23

Manhattan – Provo

Gierigaards en verkwisters worden op romantisch gebied tot elkaar aangetrokken. Als twee zo van elkaar verschillende types met elkaar trouwen, is het niet verwonderlijk dat er financiële conflicten kunnen ontstaan. Maar, stelt familiedeskundige Ashley LeBaron op de website van de christelijke Brigham Young-universiteit: ‘Als het gaat om de impact van geld op je relatie, is het beeld dat je hebt van elkaars uitgavenpatroon misschien nog wel belangrijker dan de realiteit.’

Samen met vier andere wetenschappers analyseerde LeBaron gegevens van 423 huwelijken. Ze publiceerden de conclusies in vakblad Journal of Financial Planning. Gemiddeld waren de Amerikaanse stellen achttien jaar getrouwd ten tijde van het onderzoek. Van de mannen rapporteerde 56 procent ruzie over geldzaken, onder vrouwen was dat 59 procent. Volgens eerdere onderzoeken zijn financiële problemen een van de grootste veroorzakers van stress. Ze dragen bij aan huwelijksconflicten en leiden zelfs tot scheidingen.

De sociale wetenschappers, afkomstig van de Brigham Young-universiteit en de Kansas State University, achterhaalden welke factoren tot geldruzies leiden. Voor mannen was de belangrijkste oorzaak het gevoel dat hun vrouw te veel uitgeeft. Op hun beurt storen vrouwen zich daaraan het meest: dat hun man denkt dat zij geld verkwisten. Opvallend genoeg leidt het hebben van een als gierig ervaren partner volgens het onderzoek niet tot ruzies over de financiën.

Vrouwen ervaren minder onenigheid als er binnen het huwelijk veel wordt gecommuniceerd over inkomen en uitgaven. Het hebben van drie kinderen of meer leidt bij mannen vaker tot conflicten over geld.

verpakte boodschap

Volgens de Amerikaanse onderzoekers kunnen ruziënde stellen baat hebben bij het inschakelen van een financieel planner. Rik Smit is zo’n financieel planner. Hij merkt dat stellen pas bij hem aankloppen als ze al in scheiding liggen. ‘Dan vertellen ze: we hadden altijd ruzie over dit. Of: we konden nooit praten over dat.’ Vrijwel alle relatieproblematiek is te herleiden tot gebrek aan communicatie, denkt Smit. ‘Het is daarom zo belangrijk dat je als kind al leert dat je met je ouders over alles kan praten.’ Hij ziet dat een afwijkend uitgavenpatroon vaak compensatie is voor een niet bevredigende relatie. ‘Het is een uitlaatklep, een verpakte boodschap, in de hoop dat de ander reageert.’ <

zes tips

Vind manieren om financiële zorgen te verlichten. Bezoek bijvoorbeeld samen een financieel planner of relatietherapeut.

In een verhit gesprek over geld? Haal diep adem terwijl je tot vijf telt, en terug van vijf tot één terwijl je uitademt. Dat vermindert stress, waardoor je beter met elkaar communiceert. Je reageert dan minder vanuit emotie.

Zowel mannen als vrouwen moeten hun visie en zorgen met betrekking tot financiën kunnen delen. Vaak regelt de man, traditioneel gezien kostwinner, de geldzaken. Betrokkenheid van beide partners is belangrijk; relationeel gezien, maar ook wanneer een van beiden wegvalt.

Plan een vast (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks) moment in, waarop je samen de financiën bespreekt.

Besef dat de taken van een huisvrouw of -man ook financiële waarde hebben.

Stel zakgeld in. Als je allebei een maandelijks vrij te besteden budget hebt, hoef je geen ruzie te maken over kleine individuele uitgaven naar eigen voorkeur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.