Direct naar artikelinhoud

Het nieuws van vandaag en de krant van morgen

Goedenavond. Spaanse kranten melden dat de bestuurder van het busje die de bloedige aanslag in Barcelona pleegde een van de terroristen is die vannacht in Cambrils door de politie werd doodgeschoten. De politie heeft dit echter nog niet bevestigd. Verder in de Volkskrant Avond: Trumps omstreden topstrateeg Steve Bannon is de zoveelste die uit het Witte Huis vertrekt en wat te doen met omstreden standbeelden?

Beeld anp

Vandaag belangrijk

Live - El Païs: aanslagpleger Barcelona onder terroristen die gedood werden in Cambrils
Spaanse kranten melden dat de bestuurder van het busje die de bloedige aanslag in Barcelona pleegde een van de terroristen is die vannacht in Cambrils door de politie werd doodgeschoten. De politie heeft dit echter nog niet bevestigd. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

Witte Huis bevestigt vertrek Trumps topadviseur Steve Bannon
Steve Bannon, de strateeg die Trump in 2016 hielp om de verkiezingen te winnen, vertrekt. Dit heeft het Witte Huis vrijdag bevestigd. Het is nog onduidelijk of de invloedrijke adviseur is ontslagen of vrijwillig is opgestapt. Het Witte Huis zei in een verklaring dat chef-staf John Kelly van het Witte Huis met Bannon was overeengekomen 'dat vandaag de laatste dag van Steve was.'

Man steekt mensen neer op markt in Finland: twee doden
In Finland heeft een man vrijdagmiddag op straat zeker negen mensen neergestoken, van wie er twee om het leven zijn gekomen. De politie heeft de dader neergeschoten. Hij is geraakt in zijn dij en wordt nu behandeld in het ziekenhuis.

D66-leden protesteren in open brief tegen bevriezing meerouderschap
Het oproer kraait in D66. Tientallen partijleden tekenen bij voorbaat protest aan tegen de optie dat het nieuwe kabinet pas op de plaats maakt met het invoeren van meervoudig ouderschap.

Een afgedekt lichaam op straat in de Finse stad TurkuBeeld Twitter

Video van de dag

Hij heeft een buitengewoon uithoudingsvermogen, is nooit geblesseerd én geeft de toeschouwers wat ze willen: een show. En na een record van 18 grote rondes achter elkaar start hij zaterdag gewoon weer in de ronde van Spanje. Dit is Adam Hansen, de ultieme wielrenner.

Vanavond op tv

Als u nu de tv aanzet kunt u de tweede helft zien van de openingswedstrijd van de dames op het EK Hockey, Nederland tegen Spanje (NPO 3, 20.00 uur). Na afloop kunt u op dezelfde zender de hockeymeisjes van AH&BC uit Amsterdam-Zuid volgen in het laatste seizoen van hun jeugdteam. Op de bonnefooi naar Hollywood om vervolgens een veelgevraagd regisseur te worden: Roel Reine vertelt bij Jinek over zijn American Dream (NPO 1, 22.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

'De Ramblas is niet zo'n ingewikkelde plek om te beveiligen'
Toen donderdag de eerste berichten binnenkwamen van de aanslag in Barcelona, belde Peter Tarlow onmiddellijk met zijn contacten bij de Catalaanse politie. De Amerikaanse deskundige op het terrein van toerisme, terrorisme en misdaad had eerder met hen gesproken over de 'niet optimale' beveiliging van de Ramblas. In november zou hij in Barcelona een workshop geven over massatoerisme en veiligheid. (+)

De vreugdeloze formatie: niemand kijkt uit naar 'een lekker potje regeren'
Rutte II breekt maandag het record van langstzittende naoorlogse regering, maar de beoogde opvolgers trekken er vooral lessen in voorzichtigheid uit. Niemand wil de nieuwe Diederik Samsom worden. De voorbode van een flets kabinet? (+)

Van Indiase supermarkt tot Japanse kapper: Amstelveen heeft het allemaal
Het wordt druk in Amstelveen. Zeker nu de Japanse bank MUFG overweegt enkele honderden werknemers in Nederland te plaatsen. En dan heb je de Brexit nog. Wat trekt al die expats toch naar deze voor buitenlanders onbekende plaats? (+)

Overlevingsgids voor de dagelijkse strijd op de stedelijke fietsstrook
Buitenlandse bezoekers bejubelen de harmonische gang van zaken op de fietspaden in dat vriendelijke landje aan de Noordzee. Julien Althuisius, gepokt en gemazeld in het dagelijkse woon-werkverkeer op de stadsfiets, weet wel beter. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Wat te doen met omstreden standbeelden?
Betwiste standbeelden, ze staan in de VS, Zuid-Afrika, Oost-Europa en Nederland. Wat te doen? 'Doe niet krampachtig over sloop' of 'behoud ze als een splinter in je oog die pijn doet'

Maartje Wortel: Een huurder mocht alleen op 'westerse wijze' koken. Maar wat betekent dat?
Een Iraakse expat deed op social media haar beklag omdat een huurbemiddelaar (Executive Home Rentals) haar alleen een woning liet bezichtigen als ze kon beloven dat ze op 'westerse wijze' zou koken. Lees hier de volledige column van Maartje Wortel. (+)