Luister naar

Echtelijke ruzies over geld vaak gevoelskwestie

Nieuws
‘Stop met te denken dat je vrouw slecht met geld omgaat!’, waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Los van inkomen en het uitgavenpatroon van de ander, blijken veel echtelijke geldruzies te ontstaan door de perceptie dat de partner te veel spendeert.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
vrijdag 18 augustus 2017 om 19:23

Manhattan – Provo

Gierigaards en verkwisters worden op romantisch gebied tot elkaar aangetrokken. Als twee zo van elkaar verschillende types met elkaar trouwen, is het niet verwonderlijk dat er financiële conflicten kunnen ontstaan. Maar, stelt familiedeskundige Ashley LeBaron op de website van de christelijke Brigham Young-universiteit: ‘Als het gaat om de impact van geld op je relatie, is het beeld dat je hebt van elkaars uitgavenpatroon misschien nog wel belangrijker dan de realiteit.’

Samen met vier andere wetenschappers analyseerde LeBaron gegevens van 423 huwelijken. Ze publiceerden de conclusies in vakblad Journal of Financial Planning. Gemiddeld waren de Amerikaanse stellen achttien jaar getrouwd ten tijde van het onderzoek. Van de mannen rapporteerde 56 procent ruzie over geldzaken, onder vrouwen was dat 59 procent. Volgens eerdere onderzoeken zijn financiële problemen een van de grootste veroorzakers van stress. Ze dragen bij aan huwelijksconflicten en leiden zelfs tot scheidingen.

De sociale wetenschappers, afkomstig van de Brigham Young-universiteit en de Kansas State University, achterhaalden welke factoren tot geldruzies leiden. Voor mannen was de belangrijkste oorzaak het gevoel dat hun vrouw te veel uitgeeft. Op hun beurt storen vrouwen zich daaraan het meest: dat hun man denkt dat zij geld verkwisten. Opvallend genoeg leidt het hebben van een als gierig ervaren partner volgens het onderzoek niet tot ruzies over de financiën.

Vrouwen ervaren minder onenigheid als er binnen het huwelijk veel wordt gecommuniceerd over inkomen en uitgaven. Het hebben van drie kinderen of meer leidt bij mannen vaker tot conflicten over geld.

verpakte boodschap

Volgens de Amerikaanse onderzoekers kunnen ruziënde stellen baat hebben bij het inschakelen van een financieel planner. Rik Smit is zo’n financieel planner. Hij merkt dat stellen pas bij hem aankloppen als ze al in scheiding liggen. ‘Dan vertellen ze: we hadden altijd ruzie over dit. Of: we konden nooit praten over dat.’ Vrijwel alle relatieproblematiek is te herleiden tot gebrek aan communicatie, denkt Smit. ‘Het is daarom zo belangrijk dat je als kind al leert dat je met je ouders over alles kan praten.’ Hij ziet dat een afwijkend uitgavenpatroon vaak compensatie is voor een niet bevredigende relatie. ‘Het is een uitlaatklep, een verpakte boodschap, in de hoop dat de ander reageert.’ <

zes tips

Vind manieren om financiële zorgen te verlichten. Bezoek bijvoorbeeld samen een financieel planner of relatietherapeut.

In een verhit gesprek over geld? Haal diep adem terwijl je tot vijf telt, en terug van vijf tot één terwijl je uitademt. Dat vermindert stress, waardoor je beter met elkaar communiceert. Je reageert dan minder vanuit emotie.

Zowel mannen als vrouwen moeten hun visie en zorgen met betrekking tot financiën kunnen delen. Vaak regelt de man, traditioneel gezien kostwinner, de geldzaken. Betrokkenheid van beide partners is belangrijk; relationeel gezien, maar ook wanneer een van beiden wegvalt.

Plan een vast (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks) moment in, waarop je samen de financiën bespreekt.

Besef dat de taken van een huisvrouw of -man ook financiële waarde hebben.

Stel zakgeld in. Als je allebei een maandelijks vrij te besteden budget hebt, hoef je geen ruzie te maken over kleine individuele uitgaven naar eigen voorkeur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.