Direct naar artikelinhoud

Trump grijpt protesten Boston aan voor oproep tot eenheid

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een grote demonstratie in Boston tegen de gebeurtenissen in Charlottesville aangegrepen om op Twitter opnieuw op te roepen tot eenheid in het land.

Trump grijpt protesten Boston aan voor oproep tot eenheid
Beeld getty

De Amerikaanse president meldde in een reeks berichten op Twitter dat protesten soms nodig zijn om een land bijeen te brengen en dat Amerika al decennia verdeeld is. Trump prees in één van de tweets 'de vele demonstranten in Boston die zich uitspreken tegen haat en onverdraagzaamheid. Ons land zal spoedig weer een eenheid vormen', liet hij weten. In een andere tweet maakte Trump echter ook melding van vele 'anti-politie-demonstranten'. Dat kwam hem dan weer op veel kritiek te staan.

In Boston kwamen 40 duizend demonstranten bijeen om te demonstreren tegen enkele tientallen extreemrechtse 'free speech'-demonstranten. Die vielen nauwelijks op, doordat ze werden overstemd door spreekkoren en waren afgegrendeld van de buitenwereld door een grote politiemacht - voornamelijk te fiets. Er werden 33 mensen aangehouden door de politie. Het merendeel van die groep werd aangehouden omdat ze met stenen of flesjes met urine naar politieagenten gooiden. Politiecommissaris William Evans wilde daar echter niet te zwaar aan tillen. 'Er waren enkele confrontaties', zei hij. 'Maar 99,9 procent van de mensen kwam hier met de juiste bedoelingen.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Trump ligt momenteel onder vuur voor zijn opmerkingen dat het geweld in Charlottesville vorige week 'beide zijden' te verwijten viel, nadat een extreem-rechtse demonstrant met zijn auto op tegendemonstranten inreed. Daarbij kwam een 32-jarige vrouw om het leven. Enkele tientallen anderen raakten gewond. De betogers hadden het aan de stok gekregen met rechts-extremisten die zich keerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, een symbool van slavernij en racisme.

Trump grijpt protesten Boston aan voor oproep tot eenheid
Beeld getty

Meer lezen over Charlottesville?

Een special van Vice News over het geweld in Charlottesville legt bloot hoe normaal geweld is voor extreem-rechts. Dit stemt verdrietig en veroorzaakt woede, schrijft onze recensent. (+)

Dreiging en tweespalt alom, het hangt in de lucht als een zware onweerswolk die langzaam voor de zon schuift. Er wordt gekeken naar Donald Trump. Heeft het iets te maken met zijn presidentschap?

'Onze stad is het toneel van haat geworden', constateert een verbijsterde inwoner. Bekijk in dit scrollverhaal de beelden van een gewelddadig weekend in het Amerikaanse Charlottesville.