Direct naar artikelinhoud

Turks-Duitse schrijver weer op vrije voeten na aanhouding in Spanje

De Turks-Duitse schrijver Dogan Akhanli, die zaterdag tijdens zijn vakantie in Spanje is opgepakt, mag de gevangenis weer verlaten. De schrijver komt onder voorwaarden vrij. Volgens zijn raadsman moet hij in Madrid blijven.

Akhanli in 2010, rond het proces in 2010.Beeld epa

De schrijver, die in Turkije is geboren, werd volgens advocaat Ilias Uyar opgepakt op verzoek van de regering-Erdogan. Akhanli vluchtte in 1991 uit Turkije en woont tegenwoordig in Keulen. Hij heeft alleen nog de Duitse nationaliteit.

Waarvan hij wordt beschuldigd is onduidelijk. Volgens de advocaat was er bij de Spaanse politie een 'spoednotitie' van Interpol binnengekomen, waarna de schrijver op zijn vakantieadres in Granada werd gearresteerd. Het Duitse tv-journaal Tagesschau meldde zondagmiddag dat hij 'op voorwaarden' zal worden vrijgelaten.

Akhanli besteedde in zijn boeken onder meer aandacht aan de vervolging van de Armeniërs in Turkije.

Zijn aanhouding heeft tot grote verontwaardiging in Duitsland geleid. Politicus Volker Beck (De Groenen) noemde de Turkse handelswijze volstrekt verwerpelijk. Hij riep minister Sigmar Gabriel, toevallig ook in Spanje in verband met de terroristische aanslagen in Barcelona, op zich ter plaatse in te zetten voor Akhanli's vrijlating. 'Hoever willen we Erdogan nog laten komen in Europa?', vroeg Die Linke-voorzitter Katja Kipping zich op Twitter af.

Schulz

Martin Schulz, de SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, zei tegen verslaggevers van de krant Bild: 'Het gedrag van president Erdogan heeft ondertussen paranoïde trekken. Er moet met de grootst mogelijke felheid worden geëist dat Akhanli niet wordt uitgeleverd aan Turkije maar vrijkomt.'

Schulz vindt het al een grof schandaal dat Erdogan 'in eigen land onschuldige mensenrechtenactivisten en journalisten in de gevangenis smijt': 'Als hij dat nu ook al probeert buiten Turkije, dan moeten wij Europeanen resoluut lijnrecht tegenover hem gaan staan en zeggen 'dit is onbestaanbaar'.'

Akhanli zat in 2010 al enige tijd vast op het vliegveld van Istanbul toen hij zijn zieke vader wilde bezoeken. Op de eerste zittingsdag van de rechtszaak mocht hij gaan. In 2011 sprak een Turkse rechter hem bij verstek vrij van betrokkenheid bij een roofmoord in 1989. Die vrijspraak werd later teruggedraaid.

De Duitse schrijver Dogan AkhanliBeeld AFP

Lees meer

Akhanli is niet de eerste criticus die de Turkse president heeft laten oppakken in de nasleep van de coup van 2016. Eind juli werd ook een Turkse Nederlander die op vakantie in Turkije was gearresteerd. De man had in discussies op sociale media de woorden 'dief' en 'dictator' gebruikt in relatie tot president Erdogan.

De Duitse regering scherpte in juli het reisadvies voor Turkije al aan en raadde Duitse bedrijven af in het land te investeren. Het waren de eerste stappen in een 'herijking' van de betrekkingen met Ankara. Duitsland is de aanhoudende provocaties van Erdogan zat, was de boodschap van minister Gabriel.

Iets meer dan een jaar geleden rolden er tanks door Ankara en vielen er bommen op het Turkse parlement. In die tijd herschiep Erdogan Turkije naar zijn ideaal. Hoe staat het land er twaalf maanden na de mislukte staatsgreep voor?