Luister naar

Rechts-extremisten roeren zich openlijk

Nieuws
In Berlijn hebben zaterdag ongeveer achthonderd neonazi’s gedemonstreerd. Het was precies dertig jaar geleden dat Rudolf Hess, plaatsvervanger van Adolf Hitler, in de Spandau-gevangenis overleed. In de VS gingen rechts-nationalisten de straat op.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
zaterdag 19 augustus 2017 om 21:15

Berlijn

De nationaal-socialist Hess werd in de Berlijnse straten openlijk geëerd. ‘Ik heb nergens spijt van’, stond op een van de spandoeken. Op andere was te lezen: ‘Het was moord’. Daarmee werd verwezen naar de onder neonazi’s populaire theorie dat Hess na een decennialange gevangenschap in 1987 in de Berlijnse gevangenis is vermoord. De officiële doodsoorzaak is zelfdoding. Ongeveer vijfhonderd mensen hadden een tegendemonstratie georganiseerd. ‘Verschrikkelijk dat in 2017 nazi’s openlijk de straat op kunnen om hun trouw aan Hitler te tonen’, zo citeerde persbureau Reuters een van hen. ‘Dit zou niet mogelijk moeten zijn.’

Volgens de Berlijnse stadsbestuurder Andreas Geisel (SPD) zou een demonstratieverbod strijdig zijn geweest met de nationale wetgeving. ‘Ik zou blij zijn geweest met een verbod, maar we hebben geconcludeerd dat ook deze idioten helaas van onze vrijheden gebruik mogen maken.’

De demonstratie van de neo-nazi’s was wel aan banden gelegd. Hakenkruizen waren – conform de Duitse wetgeving – verboden. Marsmuziek werd evenmin toegestaan en het aantal vlaggen was aan een maximum gebonden.

vrije woord

Rechts-nationalisten in de VS hadden zaterdag uitgeroepen tot de dag van het vrije woord. Volgens hen is de grondwettelijke Freedom of Speech in gevaar na de felle kritiek op de vorige week gewelddadig verlopen demonstratie van rechts-extremisten in Charlottesville. Het centrum van de betogingen was in Boston. Daar waren volgens de politie zo’n duizend betogers op straat, maar met 15.000 mensen waren de tegenbetogers veruit in de meerderheid. Tot grote botsingen kwam het niet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.