Luister naar

Wat hebt u met het Wilhelmus?

Nieuws
-
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Het Wilhelmus horen of meezingen is voor sommigen een kippenvelmoment. Staande op de schouders van ons voorgeslacht gaan we voor gezonde vaderlandsliefde en geen gevaarlijk nationalisme. Daar hoort op scholen net zo goed het Wilhelmus bij als onze zwarte geschiedenisbladzij over de slavernij.

Jochem Pleijsier, projectmanager

Heel veel, en helaas meer dan met het toch vrij seculiere koningshuis. Het Wilhelmus verhaalt hoe ons volk zijn identiteit heeft versterkt en zijn soevereiniteit heeft herkregen door op God te vertrouwen en te strijden tegen de onderdrukking.

Frea Kroese, fotograaf

Ik heb het eerste vers altijd raar en uit de tijd gevonden, maar het zesde vers vond ik altijd ontroerend en voor alle tijden en situaties. Want de tirannie van elke tijd gaat terug op die van de satan. Ik hoop dat we die als instrument in Gods handen steeds weer en verder kunnen verdrijven. Als je dit vers kunt uitleggen en aanleren aan alle kinderen.

Hendrik Blokhuis, directeur

Finale WK 2010. Soccer City. Nederland – Spanje. De laatste noten van het Wilhelmus gevolgd door een oorverdovend gejuich. Trots. Identiteit. Kippenvel ...

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Als het Wilhelmus bij voetbal of een huldiging klinkt en ik zie iedereen staand voluit zingen, ben ik trots op het lied. Alleen inhoudelijk moeten we de kinderen wel vertellen wat er nou werkelijk staat.

Henk Kooistra, veehouder

Prima historisch volkslied. Als item volledig uitgekauwd. En voorts ben ik niet zo van de zogenaamde vaderlandsliefde en andere valse sentimenten.

Rob Klok, IT-adviseur

Ik heb niet veel op met nationale gevoelens. Een volkslied is wat mij betreft dan ook overbodig. Het lijkt echter ‘verplicht’ te zijn in de internationale verhoudingen. Ons volkslied is daarbij toe aan een update, zowel qua inhoud als melodie.

Suzanne de Wolff

Heel veel. Vroeger op de 4 mei-herdenking met ouders bij de gedenksteen in de stad het Wilhelmus zingen – het ontroert me nog!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.