Direct naar artikelinhoud

Epke Zonderland kan geen potten breken op NK turnen

Bij de NK turnen kon Epke Zonderland geen potten breken. Maar de olympisch rekstokkampioen (2012) wil van geen stoppen weten. Over drie jaar in Tokio hoopt hij er bij te zijn. Eerst even afstuderen.

Bart Deurloo versloeg Epke Zonderland bij de NK op rekstok met spectaculaire vluchtelementen.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Twee nederlagen leed Epke Zonderland bij het eerste grote optreden na zijn mislukte Olympische Spelen van Rio. Op brug was hij tweede achter Michel Bletterman en op rek tweede na Bart Deurloo. Maar bij de NK in Rotterdam ging het binnen de kortste keren al weer over de mogelijke olympische campagne voor Tokio 2020. De Fries, 31 jaar intussen, ging vlekkeloos mee in de bespiegelingen over zijn turntoekomst.

In Montreal, bij de WK van dit jaar, staat ongelukken daargelaten geen grote beslissing op stapel. Daarna maakt de gelauwerde turner tussen november en april zijn studie geneeskunde af. Er staan nog twintig weken van coschappen in de agenda. De theorie is achter de rug.

Van half april in dat nieuwe jaar gaat Zonderland vol voor de sport leven om vervolgens in Qatar, na de WK van 2018, te beslissen of hij twee jaar zal doorgaan. Tot en met Tokio 2020. De olympisch rekstokkampioen van 2012 is dan 34 jaar.

Hij wil graag, is de ondertoon. Nog altijd, na een turnloopbaan die in de vorige eeuw begon. Het is de liefde voor turnen die hem drijft. Daar is geen woord aan overdreven. Zijn broers Johan en Herre stopten; dat woord lijkt hij niet te kennen.

Zonderland wil de komende tijd ook afrekenen met de nare herinneringen van de voorbije twee turnjaren. Na zijn glorieuze wereldtitel van 2014, in China, brokkelde zijn rijk in rap tempo af. Hij haalde op karakter de Spelen van Rio, maar hij viel daar bij een vluchtelement, de Kovacs, een dubbel gehurkte salto 'los boven de stok', dat hij juist tot zijn specialiteit mag rekenen. Zijn gekraakte vingers, vier maal in twee maanden kneusde hij de kwetsbare grijpers, zaten hem vreselijk in de weg,

Zo stoppen, was geen optie, werd al snel duidelijk. Montreal was één stap; Doha (Qatar) werd er snel achteraan gezet. In de winter werd de training voorzichtig onderhouden. In Rotterdam verscheen Zonderland met vier weken training in de armen.

Na zijn glorieuze wereldtitel van 2014, in China, brokkelde zijn rijk in rap tempo af

Hij is, meevaller één, de eeuwige hoofdpijn kwijt. Dat is een verlossing na de nare tijden sinds de zomer van 2015 toen hij de gevolgen van een hersenschudding negeerde en later tweemaal aan de voorhoofdholtes geopereerd moest worden. Bij een beslissende kwalificatie in Hoofddorp moest voor hem, tussen de wedstrijden door, een donkere kamer worden gereserveerd.

Het was, achteraf beschouwd, gekkenwerk. Zoals de aanstaande medicus Zonderland zich ook nu afvraagt of het wel gezond is met zo'n geteisterd brein in de rondte te slingeren aan een stok, de rekstok. Die G-kracht moet toch iets met het hoofd doen, veronderstelde hij zondag redelijk spontaan. Het probleem is dat er voor zo'n onderzoek testbatterij noch controlegroep valt te vinden.

Meevaller twee van de voorbije weken was dat hij, de turner die tal van vluchtelementen beheerst, nog een nieuwe onder de knie kreeg: de gestrekte versie van de Kovacs. Daarmee is zijn repertoire tot vijf groot: Cassina, Kovacs gehurkt, Kovacs gestrekt, Kolman en Gaylord II. Hij zal ze bij de WK tonen. Twee plus een plus twee. Of twee plus drie. Als zijn uithoudingsvermogen aan de stok weer groter wordt, kan hij de laatste uitvoeren.

Zonderland wil het vermogen hebben, zo verklapte hij zondag, zijn rekstokoefening aan te passen aan het verloop van zijn kür. Die duurt 47 seconden. In de eerste 25 tellen, voordat de grote verzuring intreedt, moet hij zijn 'vliegende vijf' achter de rug hebben.

Dat hij er onlangs vijf achter elkaar deed, zonder tussenzwaai, moet niet als wedstrijdrijp worden beschouwd, vertelde de turner. Het lukte hem na zo'n vijftien pogingen. De befaamde drievoudige van Londen 2012 zat zo vast in het zenuwsysteem dat die 'triple' hem in negen van de tien gevallen lukte.

De befaamde drievoudige van Londen 2012 zat zo vast in het zenuwsysteem dat die 'triple' hem in negen van de tien gevallen lukte

Het waren heerlijke bespiegelingen op de dag dat hij het goud op de rekstok moest laten aan Bart Deurloo. 'Verliezen van een landgenoot geeft toch een extra prikkel.' Deurloo, voor het eerst in een wedstrijd de betere van Zonderland, prikkelde nog even door met zijn bewering: 'Ik heb hem nu verslagen. Maar als Epke echt fit is, dan ga ik dat zeker nog eens doen.'

De tweede nederlaag leed Zonderland op brug. De man die hem klopte, Michel Bletterman, sprak alsof hij Zonderland zelve was. 'Mijn doel: goud in Tokio. Wel moeilijk, maar is haalbaar. Ja, dat kan boven mijn bed.'

Aanvullingen en verbeteringen: Turner Epke Zonderland werd zondag tweede bij de NK op het onderdeel brug en niet zoals in een eerdere versie van dit artikel abusievelijk gemeld op de brug ongelijke liggers. Het mannenonderdeel 'brug' wordt gehouden op het turntoestel met gelijke liggers.