Luister naar

Banen terug naar de VS; Trump staat niet alleen

Nieuws
Deze week zijn de heronderhandelingen begonnen over het vrijhandelsakkoord Nafta. Donald Trump wil banen terughalen naar de VS. Daarmee gaat hij voort op de weg die Barack Obama al insloeg.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
vrijdag 18 augustus 2017 om 03:00
Ondernemer Harry Moser nam in 2010 het initiatief om productie terug te halen naar de VS.
Ondernemer Harry Moser nam in 2010 het initiatief om productie terug te halen naar de VS. ap / Susan Walsh

Washington

Wat is Nafta?

Een vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het kwam tot stand tijdens het presidentschap van de Republikeinse George Bush sr. Vrijhandel werd gezien als dé middelen tot meer welvaart: het ene land meer banen, het andere goedkopere producten.

Wat heeft president Trump tegen Nafta?

Volgens de Amerikaanse president heeft Nafta miljoenen banen in de VS vernietigd. De internationale Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OESO) bevestigt dat het vrijhandelsakkoord de VS veel banen heeft gekost, onder meer in de auto- en textielindustrie. Bedrijven zijn vooral verhuisd naar Mexico, waar de loonkosten lager zijn. Maar de medaille heeft ook een keerzijde, aldus de OESO: talloze bedrijven konden door Nafta meer exporteren naar Mexico en Canada; zij namen extra personeel aan.

Wat wil Trump?

Trump wil dat Amerikaanse bedrijven hun fabrieken en dus banen naar de VS terughalen, ook wel reshoring genoemd. Hij zet in op het vergroten van de kosten die bedrijven in Mexico maken, bijvoorbeeld door het verhogen van invoerrechten en het verplicht gebruiken van onderdelen die in de VS zijn geproduceerd. Trump verslechtert dus de concurrentiepositie van bedrijven die vanuit Mexico naar de VS exporteren.

Is Trump de grote aanjager van reshoring?

Nee. In 2010 werd het zogenoemde Reshoring Initiative gelanceerd door de gepensioneerde ondernemer Harry Moser. Deze organisatie bestaat nog steeds en adviseert Amerikaanse bedrijven die productie vanuit lagelonenlanden naar de VS willen terughalen. In 2012 richtte president Barack Obama het White House Insourcing Forum op. Dit initiatief om reshoring verder aan te wakkeren, werd in 2014 gevolgd door de Bring Jobs Home Act; deze wet geeft belastingvoordelen aan bedrijven die werkgelegenheid naar de VS terughalen.

Willen Amerikaanse bedrijven wel productie terughalen?

Al een jaar of tien zijn er berichten over ondernemingen die de fabricage van hun spullen zouden willen terughalen. Volgens AME, een Amerikaanse koepelorganisatie van industriële producenten, komt sinds een jaar of vier reshoring steeds vaker voor. AME wijst erop dat in een lagelonenland als China de salariskosten stijgen. Tegelijk lopen bedrijven aan tegen de grote afstand tussen een fabriek in een ontwikkelingsland en het management in eigen land. Ook klagen ondernemingen over cultuurverschillen en groeiende vervoerskosten. De voordelen om elders te produceren, worden kleiner, concludeert AME.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).