Luister naar

Verzekeraar verliest zaak woekerpolis

Nieuws
Verzekeraar Nationale Nederlanden heeft potentieel een dure nederlaag geleden in de woekerpolis-affaire.
Jonathan Witteman redactie vk
zaterdag 24 juni 2017 om 03:00

Amsterdam

Na elf jaar procederen kreeg woekerpolishouder Tjerk Veenstra vrijdag gelijk van klachteninstituut Kifid: de verzekeraar moet een forse schadevergoeding betalen. Op basis van dit oordeel, waartegen geen beroep mogelijk is, kunnen naar schatting 500.000 andere gedupeerde NN-klanten ook claims indienen. In theorie kan dat NN miljarden gaan kosten.

Verzekeraars verkochten tussen 1990 en 2003 zo’n 7 miljoen beleggingsverzekeringen, in de volksmond omgedoopt tot ‘woekerpolissen’ om hun hoge verborgen kosten. In 2008 zegden de verzekeraars 3 miljard euro schadevergoeding toe, maar dat bedrag was in de ogen van de Consumentenbond en een baaierd aan claimstichtingen slechts een fractie van de werkelijke schade. Een van de claimstichtingen is Wakkerpolis, die Veenstra bijstond in zijn procedure tegen NN.

Het Kifid, een instituut dat bindende uitspraken kan doen in geschillen tussen consumenten en financiële instellingen, oordeelde vrijdag dat Veenstra recht heeft op een schadevergoeding omdat Nationale Nederlanden hem vooraf niets had verteld over het betalen van zogeheten ‘eerste kosten’, zoals provisies en administratiekosten, bij het afsluiten van de polis. Het Kifid moet de hoogte van de schade in deze zaak nog bepalen, maar volgens Wakkerpolis-advocaat Adriaan de Gier moet NN Veenstra nu circa 7000 euro terugbetalen.

nalatigheid

Dat is nog niet alles: het Kifid stelt ook vast dat Nationale Nederlanden Veenstra niet goed informeerde over de hoge premie van de overlijdensrisicoverzekering, die ten koste ging van het belegde vermogen. Die nalatigheid van NN zou Veenstra recht geven op nog eens tienduizend euro extra schadevergoeding, aldus De Gier.

Met de uitspraak van het Kifid in de hand kunnen circa een half miljoen andere woekerpolishouders van NN gemiddeld 5500 euro per persoon terugeisen wegens onterecht betaalde eerste kosten, becijfert Wakkerpolis. Dat bedrag zou neerkomen op 2,75 miljard euro, ruim twee keer de nettowinst van Nationale Nederlanden over 2016.

NN herkent zich niet in de voorgespiegelde bedragen: in de ogen van de verzekeraar is de schade niet goed te kwantificeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.