Zuivelproducten in jaar tijd flink in prijs gestegen
Den Haag
Dat blijkt uit een nadere analyse van de recente prijsontwikkelingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten was in die periode 1,3 procent. Met name zuivelproducten zijn duurder geworden: het CBS spreekt van ‘de grootste prijsstijging van zuivel in bijna 10 jaar tijd’.
De prijzen voor zuivelproducten stegen sinds juli 2016 met bijna 10 procent. Vooral de prijs van melk en boter is sterk toegenomen. Afgelopen maand moesten consumenten 35 procent meer betalen voor boter en volle melk in vergelijking met een jaar eerder. Daarnaast werd halfvolle melk 25 procent duurder en steeg de prijs voor kaas met 7 procent. Bij yoghurt was de prijsstijging met 2 procent het laagst.
Van alle landen in de eurozone zijn de prijzen voor zuivelproducten in Nederland het meest toegenomen. De gestegen melkprijzen vormen een belangrijke oorzaak voor de duurdere zuivel. De prijzen die boeren voor hun melk krijgen, waren vorige maand veel hoger dan in juli 2016. Volgens een woordvoerder van het CBS komt dat mede door de vraag naar melkpoeder in Azië. Verder hebben ook loon- en transportkosten en handelsmarges invloed op de prijs van zuivelproducten. Nederlanders besteden ongeveer 14 procent van hun voedseluitgaven aan zuivel, becijfert het CBS.
ijs goedkoper
Niet alleen zuivelproducten zijn het afgelopen jaar duurder geworden, aldus de cijfers. Zo zijn consumenten ook bijna 6 procent meer kwijt aan vlees en vis en zijn brood en graanproducten bijna 3 procent duurder geworden.
De voedselprijzen stijgen al langer en zijn sinds juli 2000 ruim 30 procent gestegen. Toch zijn er ook etenswaren die sindsdien in prijs zijn gedaald. IJs is daarvan het beste voorbeeld: vergeleken met 17 jaar geleden is ijs 21 procent goedkoper geworden. <