Luister naar

Zuivelproducten in jaar tijd flink in prijs gestegen

Nieuws
De prijzen van voedsel zijn het afgelopen jaar met 3,3 procent gestegen, ruim twee keer zo hard als de inflatie.
redactie VK
maandag 21 augustus 2017 om 03:00
De prijzen voor zuivelproducten stegen sinds juli 2016 met bijna 10 procent. Vooral de prijs van melk en boter is sterk toegenomen.
De prijzen voor zuivelproducten stegen sinds juli 2016 met bijna 10 procent. Vooral de prijs van melk en boter is sterk toegenomen. anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat blijkt uit een nadere analyse van de recente prijsontwikkelingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten was in die periode 1,3 procent. Met name zuivelproducten zijn duurder geworden: het CBS spreekt van ‘de grootste prijsstijging van zuivel in bijna 10 jaar tijd’.

De prijzen voor zuivelproducten stegen sinds juli 2016 met bijna 10 procent. Vooral de prijs van melk en boter is sterk toegenomen. Afgelopen maand moesten consumenten 35 procent meer betalen voor boter en volle melk in vergelijking met een jaar eerder. Daarnaast werd halfvolle melk 25 procent duurder en steeg de prijs voor kaas met 7 procent. Bij yoghurt was de prijsstijging met 2 procent het laagst.

Van alle landen in de eurozone zijn de prijzen voor zuivelproducten in Nederland het meest toegenomen. De gestegen melkprijzen vormen een belangrijke oorzaak voor de duurdere zuivel. De prijzen die boeren voor hun melk krijgen, waren vorige maand veel hoger dan in juli 2016. Volgens een woordvoerder van het CBS komt dat mede door de vraag naar melkpoeder in Azië. Verder hebben ook loon- en transportkosten en handelsmarges invloed op de prijs van zuivelproducten. Nederlanders besteden ongeveer 14 procent van hun voedsel­uitgaven aan zuivel, becijfert het CBS.

ijs goedkoper

Niet alleen zuivelproducten zijn het afgelopen jaar duurder geworden, aldus de cijfers. Zo zijn consumenten ook bijna 6 procent meer kwijt aan vlees en vis en zijn brood en graanproducten bijna 3 procent duurder geworden.

De voedselprijzen stijgen al langer en zijn sinds juli 2000 ruim 30 procent gestegen. Toch zijn er ook etenswaren die sindsdien in prijs zijn gedaald. IJs is daarvan het beste voorbeeld: vergeleken met 17 jaar geleden is ijs 21 procent goedkoper geworden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’