Luister naar

Bankpersoneel schrikt van toezicht

Nieuws
Personeel van de Britse grootbank Barclays is opgeschrikt door onder de bureaus aangebrachte zwarte dozen. Bij navraag bleek het te gaan om bewegings- en warmtesensoren waarmee het bedrijf kan vaststellen wie al dan niet aan zijn bureau zit, en hoelang.
Peter de Waard redactie vk
maandag 21 augustus 2017 om 03:00
Bankpersoneel schrikt van toezicht
Bankpersoneel schrikt van toezicht ap / Kirsty Wigglesworth

Amsterdam

Het gaat om het systeem OccupEye dat in Groot-Brittannië zelf is ontwikkeld. Barclays zegt met de inspraakorganen en de bonden over het aanbrengen van deze apparatuur te hebben gesproken, maar de werknemers waren niet persoonlijk ingelicht. Barclays zegt op deze manier een efficiënter gebruik van kantoorruimte te willen bewerkstelligen. ‘De sensoren zijn niet bedoeld om mensen op hun aanwezigheid of productiviteit te controleren’, aldus de bank. ‘De resultaten zijn bedoeld om de kosten te verlagen, zodat er minder energie hoeft te worden gebruikt, en te kijken of werkplekken flexibel kunnen worden gemaakt.’

Bestuursvoorzitter Jes Staley vindt kostenreductie op de huisvesting ­essentieel. Onlangs wist Barclays al kantoorruimte in het financiële district van Londen vrij te maken, waardoor 40 miljoen euro wordt bespaard. Maar het gaat niet alleen om besparing van kantoorruimte. Banken gebruiken steeds vaker technologie om te analyseren hoe de personeelsleden hun tijd besteden. Zo heeft Barclays voor de zakenbankiers een systeem in gebruik gesteld dat het mogelijk maakt te berekenen hoeveel geld aan iedere klant wordt verdiend en hoeveel tijd er aan die klanten mag worden besteed.

Een woordvoerder van de bonden zei tegen persbureau Bloomberg dat ‘Barclays heeft verzekerd dat het nieuwe systeem OccupEye niet zal worden misbruikt om de individuele prestaties van werknemers te meten’. Ook andere banken, waaronder Lloyd’s Bank, zouden deze systemen hebben geïnstalleerd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.