21 augustus 2017 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Tegengif

In Berlijn trokken zaterdag enkele honderden Duitse neonazi’s door de straten om Rudolf Hess, eens plaatsvervanger van Adolf Hitler, te verheerlijken.

Op dezelfde dag protesteerden geestverwanten in Amerikaanse steden, opkomend voor – zoals ze het zelf zeiden – het vrije woord. Cynisch, want de boodschap van degenen die er de straat op gingen, staat juist niet voor het vrije woord. We willen ons land terug, is hun slogan, die er in de praktijk op neerkomt dat Afro-Amerikanen, Joden en moslims de mond wordt gesnoerd. En erger.

Hier past hard optreden waar nodig en hard veroordelen waar mogelijk. Wie het rechts-nationalistische geweld (ook verbaal) niet resoluut afwijst, kiest immers óók partij. In dit geval de zijde van de wegkijkers, de ‘ja maar-zeggers’ die zo vaak de wegbereiders zijn van foute regimes.

De ideologische erfgenamen van fascistische en nationaal-socialistische regimes uit de jaren dertig en veertig zijn na de Tweede Wereldoorlog altijd onder ons geweest. Vaak opereerden ze ondergronds of binnenskamers, soms staken ze hun hoofd ongegeneerd boven het maaiveld. Nu de politieke wind naar rechts draait, is er vaker sprake van het laatste.

Dit is beangstigend, vooral omdat er – zie internet – meer ruimte is gekomen om rabiate opvattingen ongeremd te ventileren. Wat het nog onheilspellender maakt, is dat de sympathie lijkt te groeien voor degenen die hun hunkering naar een fout verleden omzetten in een duivelse toekomstvisie. De sociale media getuigen ervan.

Het komt erop aan dit kwaad vroegtijdig te herkennen, ook als het quasi-intellectueel is verpakt. Het past bijvoorbeeld niet om de schouders op te halen, wanneer een volksvertegenwoordiger van Forum voor Democratie langs de nationaal-socialistische rassenleer scheert met een subtiel geformuleerde klaagzang over ‘kwaadwillende, agressieve elementen’ die ‘ons maatschappelijk lichaam’ binnendringen. Of met een jammerklacht over ‘het homeopathisch verdunnen’ van de Nederlandse bevolking ‘met alle volkeren van de wereld’.

Christenen blijken niet immuun voor radicaal-rechts gedachtegoed. Toch is er welhaast geen ideologie die zo ver afstaat van de Bijbel als het radicaal-nationalistische gedachtegoed, zoals de Amerikaanse voorganger Tim Keller vorige week in deze krant (ND 17 augustus, pagina 13) overtuigend liet zien.

De zonde van het racisme? De afgoderij met bloed, bodem en vaderland? De Bijbel is er duidelijk over en daarmee hét medicijn tegen het raciale gif.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.