© fvv

100.000 bouwers lappen isolatieregels aan hun laars

Eén bouwdossier op de drie is niet in orde met de Vlaamse regels rond isolatie en ventilatie. Anders gezegd: zo’n 100.000 bouwers lappen er hun laars aan, klaagt Johan Danen (Groen) aan. Volgens Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft het Vlaams Energieagentschap de middelen niet voor grondige controles.

Bart MOERMAN

“Ik pleit niet voor een heksenjacht, maar het is toch wel schrijnend dat men eerst heel zware regels oplegt, en dan niet de middelen vrijmaakt om die te handhaven”, zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen. “Wie de regels wel volgt, voelt zich toch een onnozelaar als anderen er hun voeten aan vegen en daar nog mee wegkomen ook.”

Wie bouwt of verbouwt in Vlaanderen moet in orde zijn met de normen op het vlak van isolatie, ventilatie en energieverbruik. Voor de bouw start, moet daarom een EPB-onderzoek gebeuren, waarbij nagegaan wordt of het project wel aan almaar strengere normen beantwoordt. Voor dit onderzoek naar EnergiePrestaties en Binnenklimaat (EPB) wordt eerst een startverklaring opgemaakt. Binnen de zes maanden na de ingebruikname van de bouw, of uiterlijk binnen de vijf jaar na de vergunning, moet een eindrapport opgemaakt zijn.

Personeel te kort

Dat is de theorie. In de praktijk is één bouwdossier op de drie van meer dan vijf jaar geleden totaal niet in orde, vernam Danen bij Vlaams energieminister Bart Tommelein. Zo’n 75.000 bouwheren zijn niet eens met de procedure gestart, terwijl 18.990 bouwheren de procedure wel hebben opgestart, maar ze niet hebben afgewerkt. Of dit betekent dat die mensen gewoon nalatig zijn geweest met hun administratie, of niet in orde zijn met de energieregels, dat weet niemand. Het Vlaams Energieagentschap voert pas een onderzoek als de EPB-verslaggever een klacht indient tegen zijn klant, of het doet dit steekproefgewijs.

Tommelein geeft toe dat er een probleem is met de controle omdat het Vlaams Energieagentschap niet over de nodige mankracht beschikt. Het agentschap heeft al werk te veel met het uitschrijven van nieuwe regelgeving om het energiebeleid van de toekomst vorm te geven. Daarom pleit Tommelein ervoor personeel van elders over te hevelen.

Wel noemt de minister de cijfers van Danen overdreven, omdat volgens hem een aantal dossiers van nalatige bouwers gewoon niet helemaal correct in de computer is ingegeven. Toch blijft Danen bij zijn cijfers. “Dat minister Tommelein dan zegt bij hoeveel dossiers dit probleem voorkomt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer