Luister naar

Nog geen extra geld leerkrachten

Nieuws
Het kabinet heeft voorlopig geen geld om alle leraren in het basisonderwijs een hoger salaris te geven. Toch zouden scholen ook nu al méér leraren hogere salarissen kunnen geven.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 26 juni 2017 om 20:31
Nog geen extra geld leerkrachten
Nog geen extra geld leerkrachten

Den Haag

Dat hebben minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (beiden Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens hen kunnen meer leerkrachten in een hogere functieschaal terechtkomen, maar gebeurt dat nog te weinig. De afspraak was dat in 2014 40 procent van de leraren in het basisonderwijs in een hogere schaal (de LB-schaal, red.) zou zitten, maar dat is op dit moment maar 26 procent. Al eerder is extra geld hiervoor uitgetrokken, oplopend tot 250 miljoen euro in 2020.

Vanochtend staken veel leerkrachten in het basisonderwijs één uur, om daarmee te protesteren tegen de toegenomen werkdruk en achterblijvende salarissen. Maar van het zittende, demissionaire kabinet hoeven ze op dit moment weinig te verwachten, blijkt uit de brief. In principe is het toekomstige kabinet aan zet, stellen Bussemaker en Dekker. Ze geven alvast een winstwaarschuwing: door prijsstijgingen en hogere leerlingaantallen zijn er nu al forse tegenvallers voor de onderwijsbegroting.

functiezwaarte

Het steekt veel leerkrachten in het basisonderwijs dat hun collega’s in het voortgezet onderwijs betere salarissen krijgen. De verschillen worden vooral groter tussen de mensen die al langer in het onderwijs werken.

Volgens Bussemaker en Dekker hangt het salaris echter niet alleen af van het opleidingsniveau, maar ook van de functiezwaarte. Als het werk in het basisonderwijs is veranderd, moeten scholen en vakbonden dat samen vaststellen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de laagste salarisschaal in het basisonderwijs (waarin nu bijna drie op de vier meesters en juffen zijn ingeschaald), wordt gewijzigd of afgeschaft.

De bewindslieden erkennen dat voor zo’n ingreep inderdaad extra geld nodig, dat er nu niet is.

Intussen dreigen ook nog grote problemen door een oplopend lerarentekort in het basisonderwijs. Valt het tekort nu nog relatief mee (zo’n vijfhonderd voltijds leerkrachten), bij ongewijzigde omstandigheden zijn er over vijf jaar al zesduizend voltijds leerkrachten te weinig. De regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben de grootste problemen, terwijl er ook behoorlijke tekorten dreigen in het noorden van de provincie Gelderland en in het midden van de provincie Groningen. Het ministerie neemt allerlei (regionale) initiatieven om het lerarentekort tegen te gaan. Zo komen er ‘speeddates’ tussen scholen en mensen die in een uitkeringssituatie zitten, terwijl ze bevoegd zijn om voor de klas te mogen staan. Dat zijn er zesduizend. Maar eenvoudige oplossingen, zijn er niet, waarschuwen de bewindslieden.

Het imago van leraar in het basisonderwijs moet ook worden verbeterd, erkennen Bussemaker en Dekker. Volgens het ministerie blijkt uit onderzoek dat het startsalaris voor leraren in het basisonderwijs (2437 euro bruto per maand), door scholieren en mbo-studenten zo’n 500 euro láger wordt geschat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.