Direct naar artikelinhoud

Alles wat we nu weten over de nieuwe Call of Duty

Gamesgrootmacht Activision heeft deze week een tipje van de sluier gelicht die hing rond de nieuwe, jaarlijkse aflevering van Call of Duty, de bestverkopende reeks computerspellen. Dat Call of Duty zou terugkeren naar de Tweede Wereldoorlog was al uitgelekt. Wat weten we nu nog meer?

Alles wat we nu weten over de nieuwe Call of Duty
Beeld Sledgehammer

1. Dat Steven Spielberg zal niet blij zijn...

Want 'zijn' meesterlijke idee wordt 'geleend'. De Amerikaanse regisseur schokte de wereld in 1998 met Saving Private Ryan, het verhaal van een groep soldaten die tijdens de slag om Normandië in juni 1944 op zoek gaat naar een soldaat die naar huis mag omdat al twee van zijn broers aan het front zijn omgekomen. Vooral het eerste halfuur van de film is bloedstollend. Dat is een fel-realistische verbeelding van de bestorming van Omaha Beach, een van de locaties voor de geallieerde invasie van Frankrijk. Daarbij vielen aan Amerikaanse zijde duizenden doden.

In Call of Duty: WWII krijgt de speler de gelegenheid om die scènes uit Saving Private Ryan beleven, vanuit het gezichtspunt van een 19-jarige rekruut, Ronald 'Red' Daniels. Ook op andere wijzen laat de game zich 'inspireren' door het werk van Spielberg: namelijk de vriendschap, onderlinge wedijver en zelfs uitgesproken vijandschap tussen de mannen van een squad in de tv-serie Band of Brothers uit 2001.

Eerlijk is eerlijk: Spielberg was niet de eerste die de slag om Normandië verfilmde noch de eerste of de enige die in een fictief werk een squad GI's op de huid zat.

1. Dat Steven Spielberg zal niet blij zijn...
Beeld Sledgehammer

2. Dat het ook de comeback is van...

De 1st Infantry Division in een aflevering van Call of Duty. Dit onderdeel van het Amerikaanse leger speelde ook de hoofdrol in 2005 in de tweede CoD, Big Red One. Die toevoeging slaat op het grote rode cijfer 1 die militairen van deze infanteriedivisie op hun schouder hebben staan.

3. En van nazi-zombies...¿

Want met Call of Duty: World At War in 2008 introduceerde Activision een zogeheten 'zombie-modus', een losstaand spelonderdeel zonder plot waarin de gamer zich moet verweren tegen aanvalsgolven van levende doden. De nazi's werden in CoD-titels daarna vaker vervangen door 'gewone' burgerzombies en de modus werd nog verder losgezongen van de historische context. Net zoals de games zich steeds verder in de toekomst begonnen af te spelen, met wapens die steeds futuristischer werden en exoskeletten waarmee soldaten reuzensprongen kunnen maken.

4. Dat is het tweede keer is dat...

Call of Duty terugspringt in de tijd. De eerste drie games in de serie speelden zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Maar CoD 4: Modern Warfare, de ondertitel zegt het al, speelt zich af in de toekomst - die van 2011. De game kwam in 2007 uit. Een jaar later verscheen World at War en bevond de gamer zich weer in de jaren veertig, aan het front in Centraal- en Oost-Europa en in Azië, tegen de Japanners. In 2009 sprong de serie met Modern Warfare 2 weer vooruit in de tijd (2016) en de acht delen daarna nog verder in de toekomst.

Overigens: de voornaamste concurrent van Call of Duty, de Battlefield-serie van Electronic Arts, werd vorig jaar gesitueerd in de Eerste Wereldoorlog. Dat was na uitstapjes naar WO II, het jaar 2020 en 2142, Irak deze eeuw, Vietnam in de jaren zestig en dit decennium.

Kiezen voor een historische setting is niet alleen kiezen voor een bekend decor. Het heeft ook gevolgen voor de spelmechanismen, de manier waarop het spel wordt gespeeld. Wapens en andere strijdmiddelen worden nauwkeurig gekopieerd. Een gamer heeft dus minder opties dan in een spel dat zich in het hier en nu afspeelt of in de nabije en verre toekomst.

4.  Dat is het tweede keer is dat...
Beeld Sledgehammer

5. Dat de hoofdrol uit het leven gegrepen is...

Tenminste: dat rekruut Ronald 'Red' Daniels is vernoemd naar de vader van Glen Schofield, de medeoprichter van Sledgehammer, de studio die de game maakt. Schofield senior overleed tijdens de productie van Call of Duty: WWII. Er komen meer 'bekende' gezichten voor. Kameraden van Daniels worden gespeeld door de acteurs Josh Duhamel (bekend van de filmreeks Tranformers) en Jonathan Tucker (van de Texas Chainsaw Massacre uit 2003). Tijdens het persevenement deze week omschreef Duhamel zijn personage als een 'eikel'. 'Het is zo iemand die de missie boven de mensen stelt.'

5. Dat de hoofdrol uit het leven gegrepen is...
Beeld Sledgehammer

6. Dat de oorlog niet alleen draait om de yankees...

De strijd wordt ook deels verteld vanuit het perspectief van Britse soldaten en Franse verzetslieden.

7. Dat de game te koop is...

Vanaf 3 november voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One. In juni gaat Activision nog meer details prijsgeven, tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles, 's werelds belangrijkste gamesbeurs. Dan weten we meer over de multiplayer-mogelijkheden, de online-toernooien. Voorlopig moeten we afgaan op de fraaie trailer die Activision heeft vrijgegeven en ons ingraven voor maandenlange speculaties en lekken.

7. Dat de game te koop is...
Beeld Sledgehammer