19 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

TV Column: Volgens Shownieuws

De wereld volgens Shownieuws. Daar blijf je even voor zitten. Het zindert meteen van de spanning. ‘Maik de Boer ontsnapt aan aanslag Barcelona’, begint het SBS6-programma.

Stylist Maik de Boer komt nogal eens in de media als Bekende Nederlanders het onderwerp zijn. Hij lijkt mij eigenlijk wel sympathiek, humoristisch en tegelijk wat kwetsbaar. Goed dus om te horen dat Maik ontsnapt is aan de bestelbus die donderdag als dodelijk wapen diende op de uitgaanspromenade La Rambla (ook wel Las Ramblas genoemd). Heeft Maik hard moeten rennen? Hoe is hij eraan toe? Wordt hij wel goed opgevangen?

De commentaarstem van Shownieuws gaat verder: ‘ … en een scheiding bij de NOS. Welk bekend Journaalgezicht ziet haar huwelijk stranden?’ Pfff. Een mens valt zo wel van de ene emotie in de andere. Zou er iets met Astrid Kersseboom zijn?

Shownieuws begint nu echt. ‘Welkom’, zegt presentatrice Celine vanachter de desk die ze deelt met het tweekoppige panel Patty en Koos. ‘Maik de Boer is verschrikkelijk geschrokken van de aanslag in Barcelona vanavond. De stylist woont gedeeltelijk in Barcelona en loopt een paar uur voor de aanslag zelfs nog óp de Ramblas.’

Oké … hij heeft dus niet hoeven rennen ...

Celine gaat verder: ‘Ook Ferry Doedens en de familie Kluivert zijn op dit moment in Barcelona.’ Toe maar: ook die al ... Dat gooien ze er zomaar even in.

Er wordt een filmpje getoond van de paniek in de Spaanse stad. De commentaarstem zet weer in: ‘Direct na de aanslag is er enorme chaos op de drukke promenade. Ook bij het thuisfront van Maik de Boer heerste paniek.’ Liep het thuisfront van Maik de Boer op de promenade? Het moet niet gekker worden.

Maik verschijnt in beeld via de camera van zijn smartphone of tablet. ‘Ik krijg heel veel appjes, heel veel berichtjes van bezorgde mensen, maar het is oké. En ik voel uiteraard ont-zet-tend mee met de mensen die wat is overkomen.’ Goed van Maik, en daar is wat mij betreft geen ironie bij, dat hij meteen denkt aan de échte slachtoffers. Zijn thuisfront blijkt ook veilig te zijn.

Blijven over: Ferry en de Kluivertjes. Gelukkig kan Maik de Boer nog vertellen dat Ferry evenmin iets is overkomen. En het management van Kluivert laat volgens Shownieuws weten dat de familie in veiligheid is. Een hele opluchting. In één moeite gaat de commentaarstem door. Dan hoor je wat er echt aan de hand is: ‘De aanslag heeft zeker dertien levens geëist, tientallen mensen zijn gewond.’

En dat NOS-gezicht in scheiding? Het is steeds als cliffhanger ingebracht, dan wil ik het nu weten ook. Veel Shownieuws-items later blijkt het politiek verslaggeefster Dominique van der Heyde te zijn. Zij gaat scheiden van haar vrouw Annet. Ze zijn gelukkig nu weer on speaking terms, constateert het panel.

Shownieuws haalt alle informatie uit het weekblad Story. Achter de desks worden de ins en outs besproken, alsof het om een actueel maatschappelijk probleem gaat. Panellid Koos besluit monter met: maar Dominique ‘is wel weer gelukkig met iemand anders’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.