Direct naar artikelinhoud

Hockeyers beginnen EK met overtuigende zege op 'hobbyisten' Spanje

Weg met het trauma van Rio, het Nederlandse mannenteam wil bij het EK in het Wagener Stadion hockey met een glimlach demonstreren. Voormalig bondscoach Paul van Ass zal een lach niet kunnen onderdrukken als hij zoon en aanvoerder Seve de nieuwe missie van de hockeyers hoort formuleren. Coach Max Caldas heeft het adagium van zijn voorganger in een nieuw jasje gestoken. Nederland is weer leuk om naar te kijken, nu moet de ploeg opnieuw leren winnen.

Bondscoach Max Caldas tijdens Nederland-Spanje (heren) bij de Rabo EuroHockey Championships 2017.Beeld anp

Tegen Spanje was dit geen kunst. Met 7-1 wonnen de mannen zaterdag hun openingsduel op het EK. Hockey is voor de Spanjaarden niet meer dan een hobby, bleek al voor het EK. Zo had doelman Cortes al zijn vrije dagen verbruikt voor de Hockey World League in Zuid-Afrika. Dus arriveerde de oud-keeper van Den Bosch pas vrijdag in Nederland en deed hij nog snel een keeperstraining bij Xenios. Dat amateurisme kon niet onbestraft blijven.

Formidabel spelinzicht

Al in Londen, bij de halve finale van de Hockey World League, schetste bondscoach Caldas de contouren van zijn nieuwe werkwijze: gedeeld leiderschap, meer harmonie en teamgeest, en een scherpere onderlinge concurrentie. Het middenveld barst nu van de creativiteit met artiesten als Bakker en Verga, met balkunstenaar Kemperman, de technisch begaafde Van Ass en de 20-jarige De Geus.

De middenvelder van Almere wordt door Caldas vanwege zijn formidabele spelinzicht al vergeleken met voetballer Busquets, de tactisch geslepen middenvelder van Barcelona. Voeg daarbij de power van verdediger De Wijn, de spierbundels van debutant Wortelboer en de demarrages van krachtmens De Voogd, en Nederland heeft in potentie de ideale mix. Scoren, ten slotte, kun je overlaten aan de spitsen Pruyser, Brinkman, Kellerman en Croon.

'Creativiteit en controle gaan nu hand in hand', zegt Billy Bakker, die als aanvoerder van Amsterdam een thuiswedstrijd speelt in het Wagener Stadion. 'Die balans proberen we te vinden. We hebben tegen Spanje ook weinig balverlies geleden.'

Formidabel spelinzicht
Beeld photo_news

Vaste aflossing

Voor de keepers blijft het wennen dat ook zij nu telkens rouleren. Na elk kwart lossen Pirmin Blaak en Sam van der Ven elkaar af. Jaap Stockmann, tot de Spelen van Rio de vaste doelman van het Nederlandse team, zag die kermisact niet zitten. Zijn opvolgers zeggen inmiddels gewend te zijn geraakt aan de vaste aflossing.

Veel eer viel niet te behalen voor beide doelmannen, maar Blaak verloor zaterdagvond op punten. De keeper van Oranje Rood werd in het derde kwart gepasseerd na een tip-in van Arana, toen zijn ploeg er al een galavoorstelling van had gemaakt. Van der Ven hoefde in zijn twee kwarten zelfs niet eens een redding te verrichten.

Geleerd van de nederlaag

Traditiegetrouw begint de topsport bij het EK hockey pas wanneer figuranten als Spanje, Oostenrijk en Polen zijn afgevoerd. Maandagavond treft Nederland met België de enige serieuze tegenstander in poule A. Voor de hockeyers een mooi moment om te tonen dat ze hebben geleerd van de ontluisterende nederlaag tegen de Belgen in de halve finales in Rio. Van Ass: 'Beide teams zijn sindsdien gewijzigd, interessant te zien waar we staan. Ik kan me voorstellen dat het duel met België op de Spelen bij sommigen nog in het achterhoofd zit.'

Geleerd van de nederlaag
Beeld photo_news