Luister naar

Echtelijke ruzies over geld vaak gevoelskwestie

Nieuws
‘Stop met te denken dat je vrouw slecht met geld omgaat!’, waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Los van inkomen en het uitgavenpatroon van de ander, blijken veel echtelijke geldruzies te ontstaan door de perceptie dat de partner te veel spendeert.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
vrijdag 18 augustus 2017 om 19:23

Manhattan – Provo

Gierigaards en verkwisters worden op romantisch gebied tot elkaar aangetrokken. Als twee zo van elkaar verschillende types met elkaar trouwen, is het niet verwonderlijk dat er financiële conflicten kunnen ontstaan. Maar, stelt familiedeskundige Ashley LeBaron op de website van de christelijke Brigham Young-universiteit: ‘Als het gaat om de impact van geld op je relatie, is het beeld dat je hebt van elkaars uitgavenpatroon misschien nog wel belangrijker dan de realiteit.’

Samen met vier andere wetenschappers analyseerde LeBaron gegevens van 423 huwelijken. Ze publiceerden de conclusies in vakblad Journal of Financial Planning. Gemiddeld waren de Amerikaanse stellen achttien jaar getrouwd ten tijde van het onderzoek. Van de mannen rapporteerde 56 procent ruzie over geldzaken, onder vrouwen was dat 59 procent. Volgens eerdere onderzoeken zijn financiële problemen een van de grootste veroorzakers van stress. Ze dragen bij aan huwelijksconflicten en leiden zelfs tot scheidingen.

De sociale wetenschappers, afkomstig van de Brigham Young-universiteit en de Kansas State University, achterhaalden welke factoren tot geldruzies leiden. Voor mannen was de belangrijkste oorzaak het gevoel dat hun vrouw te veel uitgeeft. Op hun beurt storen vrouwen zich daaraan het meest: dat hun man denkt dat zij geld verkwisten. Opvallend genoeg leidt het hebben van een als gierig ervaren partner volgens het onderzoek niet tot ruzies over de financiën.

Vrouwen ervaren minder onenigheid als er binnen het huwelijk veel wordt gecommuniceerd over inkomen en uitgaven. Het hebben van drie kinderen of meer leidt bij mannen vaker tot conflicten over geld.

verpakte boodschap

Volgens de Amerikaanse onderzoekers kunnen ruziënde stellen baat hebben bij het inschakelen van een financieel planner. Rik Smit is zo’n financieel planner. Hij merkt dat stellen pas bij hem aankloppen als ze al in scheiding liggen. ‘Dan vertellen ze: we hadden altijd ruzie over dit. Of: we konden nooit praten over dat.’ Vrijwel alle relatieproblematiek is te herleiden tot gebrek aan communicatie, denkt Smit. ‘Het is daarom zo belangrijk dat je als kind al leert dat je met je ouders over alles kan praten.’ Hij ziet dat een afwijkend uitgavenpatroon vaak compensatie is voor een niet bevredigende relatie. ‘Het is een uitlaatklep, een verpakte boodschap, in de hoop dat de ander reageert.’ <

zes tips

Vind manieren om financiële zorgen te verlichten. Bezoek bijvoorbeeld samen een financieel planner of relatietherapeut.

In een verhit gesprek over geld? Haal diep adem terwijl je tot vijf telt, en terug van vijf tot één terwijl je uitademt. Dat vermindert stress, waardoor je beter met elkaar communiceert. Je reageert dan minder vanuit emotie.

Zowel mannen als vrouwen moeten hun visie en zorgen met betrekking tot financiën kunnen delen. Vaak regelt de man, traditioneel gezien kostwinner, de geldzaken. Betrokkenheid van beide partners is belangrijk; relationeel gezien, maar ook wanneer een van beiden wegvalt.

Plan een vast (wekelijks, tweewekelijks of maandelijks) moment in, waarop je samen de financiën bespreekt.

Besef dat de taken van een huisvrouw of -man ook financiële waarde hebben.

Stel zakgeld in. Als je allebei een maandelijks vrij te besteden budget hebt, hoef je geen ruzie te maken over kleine individuele uitgaven naar eigen voorkeur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’