Luister naar

Belastingdienst onderkent dat inning gevaar loopt

Nieuws
Enkele grote ict-systemen van de Belastingdienst vertonen zo veel mankementen dat de belastinginning in gevaar kan komen. Dat meldt de dienst nu ook zelf in een interne evaluatie.
Robert Giebels Alexander Leeuw redactie vk
vrijdag 18 augustus 2017 om 03:00

Den Haag

De Volkskrant kreeg het document na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt ook dat de dienst met zo’n zeshonderd verschillende ict-systemen werkt.

Eerder dit jaar concludeerden de Algemene Rekenkamer, de controleur van de rijksfinanciën, en twee topambtenaren al dat het binnenhalen van belastinggeld gevaar loopt door organisatorische problemen bij de Belastingdienst. De Rekenkamer sprak van ‘een bom onder de belastinginning’. De tweekoppige Commissie onderzoek Belastingdienst gebruikte soortgelijke woorden: ‘de continuïteit van de inning van belasting’ loopt gevaar, schreef zij.

In de interne evaluatie schrijft ook de Belastingdienst: ‘De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd.’ De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen. Een fors deel van de systemen voldoet volgens de huidige normen niet meer, maar belastingambtenaren moeten ermee blijven werken omdat vernieuwing uitblijft.

massale processen

Zwakke ict vergroot de kans op verkeerd verzonden brieven, onjuiste aanslagen, slepende navorderingen en onterechte foutmeldingen bij wie aangifte doet. Daarbij gaat het om massale processen, soms gericht op miljoenen belastingbetalers tegelijk waardoor een ogenschijnlijk klein ict-probleem grote gevolgen kan hebben.

In een reactie wijst een woordvoerder van de Belastingdienst erop dat de dienst doende is alle systemen te vernieuwen en efficiënter te maken. Dit moet leiden tot een 750 miljoen euro hogere belastingopbrengst. In de interne evaluatie gaat de Belastingdienst ervan uit dat in 2020 alle seinen op groen staan en alle systemen werken.

onwaarschijnlijk

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT), een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken die ict-projecten van de overheid onafhankelijk doorlicht, stelde in juni dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat de Belastingdienst erin slaagt de ict-problemen het hoofd te bieden.

Het BIT, in het leven geroepen nadat een parlementaire onderzoekscommissie had vastgesteld dat grote ict-projecten van de overheid veelal mislukken, toetste de ict-plannen van de Belastingdienst. De conclusie is dat de onderbouwing ervan ‘onvoldoende is om de investeringen van vele tientallen miljoenen euro’s te rechtvaardigen’. Het is het BIT onduidelijk of alle ict-inspanningen van de Belastingdienst leiden tot efficiëntere belastinginning.

Het toetsingsbureau stelt verder dat de ontwikkelaars van nieuwe computerprogramma’s niet communiceren met de belastingambtenaren die ermee moeten werken. ‘Terwijl dat juist essentieel is’, zegt hoogleraar Dennis Broeders van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. ‘Als dat contact er niet is, bestaat de kans dat de werkvloer zegt: wie heeft dit in vredesnaam bedacht?’

Verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes heeft zich de kritiek van het BIT aangetrokken en herziet zijn plan. Om draagvlak te kweken heeft Wiebes de werkvloer om suggesties voor een nieuw plan gevraagd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.