Luister naar

Lekken legt spanning op formatie

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00

Vijf volle maanden was het stil aan het Binnenhof. Radiostilte was het parool en voor NOS-journalisten de ideale tijd om met hun vlogjes de kabinetsformatie wat op te leuken. Inhoudelijk was er bar weinig te melden. De deelnemers aan de onderhandelingstafel bij informateur Gerrit Zalm toonden zich meesters in het verzinnen van snedige zinsneden om vooral niets te melden. Een recept voor meligheid voor rondhangende journalisten.

Die lange zomerslaap werd ruw verstoord door het informatiebommetje dat het Algemeen Dagblad dinsdag liet ontploffen.

nauw betrokken

Het nieuws over wat er binnen aan tafel allemaal is bekokstoofd, lag plots op straat. Een oude uitdrukking werd weer eens bewaarheid: het schip van staat lekt aan de bovenkant. Met andere woorden: de gelekte informatie is afkomstig van mensen die nauw betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Aanvankelijk leek het zelfs zo ernstig dat de dader van het lek aan tafel zat. Want de informateur had papieren pakketjes uitgedeeld met concept-teksten voor het regeerakkoord.

Later werd dat beeld gecorrigeerd. Het pakketje is ook naar medewerkers en diverse Kamerleden per mail verstuurd. Dan is het lek natuurlijk onvindbaar.

Politiek in het algemeen en een formatieproces in het bijzonder is balanceren tussen openheid en geheimhouding. Bij democratie hoort dat de politici verantwoording afleggen van wat ze doen. Transparantie is het sleutelwoord. De keerzijde van het democratisch proces is dat moeilijke beslissingen vaak in beslotenheid worden genomen. Die twee kanten van dezelfde zaak zitten elkaar regelmatig in de weg. Daar is niks nieuws mee gezegd.

Al in 1963 verzuchtte informateur Louis Beel, na een mislukte informatiepoging, dat ‘alles op straat lag’. Bijna was het rond, maar loslippige kandidaat-ministers konden zich niet langer stilhouden.

af en toe een brokje

Informateur Gerrit Zalm zal deze dagen weleens terugdenken aan 1998. Ook toen was hij informateur. Het was de tijd van openheid, en de informateurs en de onderhandelaars van paars II (VVD, PvdA en D66) wilden het volk ‘af en toe eens een brokje toewerpen’, zoals Zalm dat noemde in een terugblik op die formatie in 2010.

Zalm zei toen ook dat het niet te gek moest worden met het geven van informatie uit een gevoelig en lopend proces van onderhandelingen. Want wat de pers meldt, is van invloed op die onderhandelingen. Wanneer de een triomfantelijk zijn succes uitvent, is dat fnuikend voor het humeur van een medespeler aan tafel.

Precies dat wat Zalm in 2010 omschreef gebeurde deze week. De boosheid bij de ChristenUnie was van de gezichten van Gert-Jan Segers en Carola Schouten af te lezen. Op het meest gevoelige dossier, zoals over ‘voltooid leven’ en uitbreiding van de Embryowet lagen compromisteksten op straat. Zonder duiding, zonder context en ook was onduidelijk of het ging om een voorstel tot compromis óf een uitonderhandelde tekst.

Het duurde een lange middag voor de vier onderhandelende partijen de conclusie trokken dat ze verder wilden met elkaar. Het feit dat we verder praten geeft aan dat er vertrouwen is, klonk het zuinigjes uit de mond van Segers. Duidelijk is dat het lekken deze week geen bijdrage leverde aan het onderling vertrouwen. De lekker heeft altijd een doel; het is een instrument van politieke pressie. Na een weekje waarin uitsluitend optimistische geluiden klonken, ligt er nu duidelijk meer spanning op de onderhandelingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.