Luister naar

Rechts-extremisten roeren zich openlijk

Nieuws
In Berlijn hebben zaterdag ongeveer achthonderd neonazi’s gedemonstreerd. Het was precies dertig jaar geleden dat Rudolf Hess, plaatsvervanger van Adolf Hitler, in de Spandau-gevangenis overleed. In de VS gingen rechts-nationalisten de straat op.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
zaterdag 19 augustus 2017 om 21:15

Berlijn

De nationaal-socialist Hess werd in de Berlijnse straten openlijk geëerd. ‘Ik heb nergens spijt van’, stond op een van de spandoeken. Op andere was te lezen: ‘Het was moord’. Daarmee werd verwezen naar de onder neonazi’s populaire theorie dat Hess na een decennialange gevangenschap in 1987 in de Berlijnse gevangenis is vermoord. De officiële doodsoorzaak is zelfdoding. Ongeveer vijfhonderd mensen hadden een tegendemonstratie georganiseerd. ‘Verschrikkelijk dat in 2017 nazi’s openlijk de straat op kunnen om hun trouw aan Hitler te tonen’, zo citeerde persbureau Reuters een van hen. ‘Dit zou niet mogelijk moeten zijn.’

Volgens de Berlijnse stadsbestuurder Andreas Geisel (SPD) zou een demonstratieverbod strijdig zijn geweest met de nationale wetgeving. ‘Ik zou blij zijn geweest met een verbod, maar we hebben geconcludeerd dat ook deze idioten helaas van onze vrijheden gebruik mogen maken.’

De demonstratie van de neo-nazi’s was wel aan banden gelegd. Hakenkruizen waren – conform de Duitse wetgeving – verboden. Marsmuziek werd evenmin toegestaan en het aantal vlaggen was aan een maximum gebonden.

vrije woord

Rechts-nationalisten in de VS hadden zaterdag uitgeroepen tot de dag van het vrije woord. Volgens hen is de grondwettelijke Freedom of Speech in gevaar na de felle kritiek op de vorige week gewelddadig verlopen demonstratie van rechts-extremisten in Charlottesville. Het centrum van de betogingen was in Boston. Daar waren volgens de politie zo’n duizend betogers op straat, maar met 15.000 mensen waren de tegenbetogers veruit in de meerderheid. Tot grote botsingen kwam het niet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.