Luister naar

Wat hebt u met het Wilhelmus?

Nieuws
-
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Het Wilhelmus horen of meezingen is voor sommigen een kippenvelmoment. Staande op de schouders van ons voorgeslacht gaan we voor gezonde vaderlandsliefde en geen gevaarlijk nationalisme. Daar hoort op scholen net zo goed het Wilhelmus bij als onze zwarte geschiedenisbladzij over de slavernij.

Jochem Pleijsier, projectmanager

Heel veel, en helaas meer dan met het toch vrij seculiere koningshuis. Het Wilhelmus verhaalt hoe ons volk zijn identiteit heeft versterkt en zijn soevereiniteit heeft herkregen door op God te vertrouwen en te strijden tegen de onderdrukking.

Frea Kroese, fotograaf

Ik heb het eerste vers altijd raar en uit de tijd gevonden, maar het zesde vers vond ik altijd ontroerend en voor alle tijden en situaties. Want de tirannie van elke tijd gaat terug op die van de satan. Ik hoop dat we die als instrument in Gods handen steeds weer en verder kunnen verdrijven. Als je dit vers kunt uitleggen en aanleren aan alle kinderen.

Hendrik Blokhuis, directeur

Finale WK 2010. Soccer City. Nederland – Spanje. De laatste noten van het Wilhelmus gevolgd door een oorverdovend gejuich. Trots. Identiteit. Kippenvel ...

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Als het Wilhelmus bij voetbal of een huldiging klinkt en ik zie iedereen staand voluit zingen, ben ik trots op het lied. Alleen inhoudelijk moeten we de kinderen wel vertellen wat er nou werkelijk staat.

Henk Kooistra, veehouder

Prima historisch volkslied. Als item volledig uitgekauwd. En voorts ben ik niet zo van de zogenaamde vaderlandsliefde en andere valse sentimenten.

Rob Klok, IT-adviseur

Ik heb niet veel op met nationale gevoelens. Een volkslied is wat mij betreft dan ook overbodig. Het lijkt echter ‘verplicht’ te zijn in de internationale verhoudingen. Ons volkslied is daarbij toe aan een update, zowel qua inhoud als melodie.

Suzanne de Wolff

Heel veel. Vroeger op de 4 mei-herdenking met ouders bij de gedenksteen in de stad het Wilhelmus zingen – het ontroert me nog!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.