© VDB VDB

Kevin Abbring is de beste op BK rally in Ieper

De Nederlander Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (Peugeot 208 T16) hebben zaterdag de Rally van Ieper gewonnen, dat is de zesde manche van het seizoen in het BK rally en de tweede wedstrijd van het EK rally. Abbring nam na KP 12 de leiding over van de Fransman Bryan Bouffier (Skoda Fabia R5) nadat die problemen had gekregen met de versnellingsbak. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) eindigde als derde.

Thierry Neuville (Hyundai i20 R5) verscheen zaterdagochtend opnieuw aan de start van de wedstrijd en plezierde zijn fans met enkele snelste tijden. Na zijn crash van vrijdag zorgde zijn team ervoor dat de Oostkantonner zijn talrijk opgekomen fans kon plezieren. Tijdens de allereerste klassementsrit van de dag begaf de achterruit van zijn Hyundai het bij het neerkomen na een jump. Hetzelfde overkwam de Nederlander Kevin Abbring.

Erger verging het leider Bryan Bouffier die op diezelfde jump een motorsteun van zijn Skoda afbrak waarna zijn versnellingsbak een tik kreeg. Drie ritten later blokkeerde zijn versnellingsbak en moest hij de rit afhaspelen in derde versnelling. Bouffier verloor 39 seconden en de leiding. Abbring nam over en verdedigde zijn voorsprong met hand en tand. Na een bijzonder spannende wedstrijd hield Abbring acht seconden over op de Fransman Bouffier, die net als in 2015 en 2013 tevreden moet zijn met de tweede plaats. Vincent Verschueren, de leider in de tussenstand van het BK, eindigde als derde. Kris Princen reed in het begin van KP 14 lek. De Limburger moest zijn Skoda Fabia R5 aan de kant zetten om zijn wiel te wisselen. Princen verloor bijna vier minuten en eindigde uiteindelijk als achtste.

Kevin Abbring zorgt met zijn zege voor een primeur. Nooit eerder won een Nederlander de Rally van Ieper. In 2014 leek Abbring op weg naar de zege, maar technische problemen aan zijn Peugeot 208 T16 deden hem toen de das om. Corijder Pieter Tsjoen won in 2001 met een Toyota Corolla WRC de Rally van Ieper. Zestien jaar later wint Tsjoen opnieuw in Ieper maar dan als corijder. Tsjoen is de eerste die de Rally van Ieper wint als rijder en als corijder.

De volgende wedstrijd van het BK rally is de Omloop van Vlaanderen begin september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer