Dit festival vindt voortaan ook plaats in bunkers, brouwerijen en wijndomeinen

Akoestische klanken in een bunker of proeven van muziek met een glas bier of wijn. Met Het Nieuwe Westen wil Festival Dranouter de festivalgangers de Westhoek muzikaal en literair laten ontdekken en dat tien dagen lang op tien locaties.

Thijs Pattyn

Festival Dranouter pakt uit met een nieuw ‘off-festival’: Het Nieuwe Westen, van 28 juli tot en met 6 augustus. “Het nodigt bezoekers uit om meerdere dagen in de prachtige regio rond Dranouter te verblijven en op een muzikale en literaire manier enkele pareltjes in de Westhoek te ontdekken. Het voegt een extra beleving toe aan het zomerfestival”, zegt organisator Bavo Vanden Broeck.

Het festival plaatst muzikanten en schrijvers in de commandobunker onder de Kemmelberg, Kunstenfestival Watou, Bal-a-Deuse festival in Poperinge, brouwerij Kazematten onder de Ieperse vestingen, Hopmuseum in Poperinge, Kinderbrouwerij in Reningelst, wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter en bezoekerscentrum Het Heuvelland.

“Er zijn bier- en wijnproeverijen, een wandeling rond de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, begeleide fietstochten met elektrische en gewone fietsen en kook- en yogaworkshops. Dankzij de samenwerking met WPG Uitgeverij krijgt Het Nieuwe Westen een mooi literair luik. Matthias Declercq brengt bijvoorbeeld het relaas van zijn debuut ‘De Val’. De feeëriek beschilderde eenpersoonsconcertzaal van ‘Pigeon on piano’ vormt het hart van Het Nieuwe Westen tijdens Festival Dranouter. Van daar neemt de bus het publiek mee naar een verrassende locatie. Bezoekers moeten aparte tickets kopen voor de eerste zeven dagen voor Festival Dranouter. Sommige locaties hebben een beperkte capaciteit. In de bunker kunnen bijvoorbeeld slechts vijftig festivalgangers tegelijk naar een concert luisteren.”

Serene galm

Die bunker werd gisteren al getest door Leander van het Groenewoud, zoon van Raymond. “De bunkersfeer komt bedreigend over, maar maakt het toch speciaal”, vertelt hij. “De muziek heeft een leuke en serene galm, waardoor de ruimte iets vertrouwder aanvoelt om te spelen.”

De verschillende locaties hebben over de tien dagen een potentieel van 1.500 bezoekers. “Misschien kunnen we in de toekomst nog uitwaaieren naar andere locaties in de Westhoek. We haalden inspiratie voor dit off-festival bij de theaterfestivals van Avignon en Edinburgh. Bij muziekfestivals in Vlaanderen is dit een primeur”, besluit Vanden Broeck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen