Luister naar

Lekken legt spanning op formatie

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00

Vijf volle maanden was het stil aan het Binnenhof. Radiostilte was het parool en voor NOS-journalisten de ideale tijd om met hun vlogjes de kabinetsformatie wat op te leuken. Inhoudelijk was er bar weinig te melden. De deelnemers aan de onderhandelingstafel bij informateur Gerrit Zalm toonden zich meesters in het verzinnen van snedige zinsneden om vooral niets te melden. Een recept voor meligheid voor rondhangende journalisten.

Die lange zomerslaap werd ruw verstoord door het informatiebommetje dat het Algemeen Dagblad dinsdag liet ontploffen.

nauw betrokken

Het nieuws over wat er binnen aan tafel allemaal is bekokstoofd, lag plots op straat. Een oude uitdrukking werd weer eens bewaarheid: het schip van staat lekt aan de bovenkant. Met andere woorden: de gelekte informatie is afkomstig van mensen die nauw betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Aanvankelijk leek het zelfs zo ernstig dat de dader van het lek aan tafel zat. Want de informateur had papieren pakketjes uitgedeeld met concept-teksten voor het regeerakkoord.

Later werd dat beeld gecorrigeerd. Het pakketje is ook naar medewerkers en diverse Kamerleden per mail verstuurd. Dan is het lek natuurlijk onvindbaar.

Politiek in het algemeen en een formatieproces in het bijzonder is balanceren tussen openheid en geheimhouding. Bij democratie hoort dat de politici verantwoording afleggen van wat ze doen. Transparantie is het sleutelwoord. De keerzijde van het democratisch proces is dat moeilijke beslissingen vaak in beslotenheid worden genomen. Die twee kanten van dezelfde zaak zitten elkaar regelmatig in de weg. Daar is niks nieuws mee gezegd.

Al in 1963 verzuchtte informateur Louis Beel, na een mislukte informatiepoging, dat ‘alles op straat lag’. Bijna was het rond, maar loslippige kandidaat-ministers konden zich niet langer stilhouden.

af en toe een brokje

Informateur Gerrit Zalm zal deze dagen weleens terugdenken aan 1998. Ook toen was hij informateur. Het was de tijd van openheid, en de informateurs en de onderhandelaars van paars II (VVD, PvdA en D66) wilden het volk ‘af en toe eens een brokje toewerpen’, zoals Zalm dat noemde in een terugblik op die formatie in 2010.

Zalm zei toen ook dat het niet te gek moest worden met het geven van informatie uit een gevoelig en lopend proces van onderhandelingen. Want wat de pers meldt, is van invloed op die onderhandelingen. Wanneer de een triomfantelijk zijn succes uitvent, is dat fnuikend voor het humeur van een medespeler aan tafel.

Precies dat wat Zalm in 2010 omschreef gebeurde deze week. De boosheid bij de ChristenUnie was van de gezichten van Gert-Jan Segers en Carola Schouten af te lezen. Op het meest gevoelige dossier, zoals over ‘voltooid leven’ en uitbreiding van de Embryowet lagen compromisteksten op straat. Zonder duiding, zonder context en ook was onduidelijk of het ging om een voorstel tot compromis óf een uitonderhandelde tekst.

Het duurde een lange middag voor de vier onderhandelende partijen de conclusie trokken dat ze verder wilden met elkaar. Het feit dat we verder praten geeft aan dat er vertrouwen is, klonk het zuinigjes uit de mond van Segers. Duidelijk is dat het lekken deze week geen bijdrage leverde aan het onderling vertrouwen. De lekker heeft altijd een doel; het is een instrument van politieke pressie. Na een weekje waarin uitsluitend optimistische geluiden klonken, ligt er nu duidelijk meer spanning op de onderhandelingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het verspillen van talent is voor opiniemaker Rutger Bregman een van de grootste zondes.

Waarom de christelijke visie zo anders is dan het evangelie van Rutger Bregman over morele ambitie

Zijn martelaren en monniken mislukkelingen? Volgens Rutger Bregman, die het populaire boek Morele ambitie schreef, wel. Theoloog en bedrijfskundige Tabitha van Krimpen kijkt er anders naar.

Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.