© AFP

© REUTERS

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

18-jarige Marokkaanse hoofdverdachte mesaanval Finland “had het specifiek op vrouwen gemunt”

De Finse politie heeft vijf mensen opgepakt nadat vrijdagnamiddag meerdere mensen werden neergestoken op een marktplein in havenstad Turku. De aanval wordt intussen door de politie behandeld als een terreurdaad.

lbo/mige

Bij de aanval vielen twee doden. De politie kon de dader in het been schieten en arresteren. Momenteel ligt hij in het ziekenhuis en werd hij nog niet ondervraagd. Het gaat om een 18-jarige Marokkaan.

Daarna werd ook een klopjacht gestart naar mogelijke medeverdachten. De politie werkte de hele nacht door. Er werden ook vier andere Marokkanen opgepakt, die “een of andere link” zouden hebben met de dader. Er werd bovendien een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een vijfde man, die niet in Finland zou zijn.

De Marokkaanse jongeman van achttien jaar die ervan verdacht wordt vrijdag met een mes twee mensen te hebben gedood en acht anderen te hebben verwond in de Finse stad Turku, is een asielzoeker die het gemunt had op vrouwen. Dat zei de politie zaterdag.

“We denken dat de aanvaller het specifiek op vrouwen had gemunt, maar er zijn ook mannen gewond geraakt die de vrouwen probeerden te beschermen”, zei commissaris Christa Granroth van het Finse nationaal onderzoeksbureau, tijdens een persconferentie.

De politie schoot de dader enkele minuten na de aanslag neer. Hij werd geïdentificeerd als een 18-jarige asielzoeker uit Marokko, die in 2016 in Finland arriveerde. Volgens speurders weigert de man te spreken tijdens zijn verhoor.

Terreurdaad

Vrijdag werd nog gemeld dat de verdachte van de steekpartij niet verdacht wordt van terrorisme, maar daar werd nu van af gestapt. De politie gaat intussen ook uit van terreur.

Twee doden, acht gewonden

Het incident gebeurde op het Puutori marktplein in het centrum van de Finse stad Turku, een havenstad in het zuidwesten van Finland. Bij de mesaanval kwamen twee mensen om het leven. Zeker acht anderen raakten gewond. Drie mensen liggen in het ziekenhuis nog op intensieve zorgen. “De ene man raakte gewond toen hij probeerde een slachtoffer te helpen, de andere toen hij de dader probeerde tegen te houden”, zei Granroth. Onder de gewonden bevinden zich een Italiaanse, een Britse en een Zweedse burger.

Op het marktplein worden intussen tientallen bloemen gelegd en kaarsen gezet om de slachtoffers te gedenken en hun families te steunen.

© AFP

© EPA

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer