19 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

De tweet van Trump

Terug uit de hoge bergen van Zwitserland blijken de kranten in het lager gelegen dal bol te staan van atoomdreiging en nazi-geweld. Je zou meteen rechtsomkeert gaan, de weg weer omhoog. Maar dat kan niet. Dit is de wereld waarin we geacht worden keuzes te maken, vrede te stichten, visies erop na te houden. Het is absurd dat er met atoombommen gedreigd wordt. Dat deden we toch niet meer? Het is absurd dat er mensen en plein public, in het volle licht, met swastika’s door straten durven te marcheren, ondertussen de meest racistische en ja – godslasterlijke – dingen roepend tegen Joden en alles en iedereen die niet zo wit is als zij. Dat soort lastering van mens- en godheid was toch voorbij? Niet tegen Joden hebben zij gezondigd, niet tegen mensen die niet zo wit zijn als zij, maar tegen de Maker zelf.

Een Duitse docent geschiedenis schreef dat er eigenlijk nooit zwart-witconflicten zijn in de wereld, maar dat die met de swastika en het nationaalsocialisme zo’n conflict is. En ik geloof het niet, dat tweede deel van zijn zin. Er zijn geen zwart-witconflicten tussen mensen. Er is een wit geheel dat God wordt genoemd en de rest is grijs, innerlijk strijdend voor het goede of het kwade, behept door beide.

Het is terecht dat Obama’s tweet na het drama in Charlottesville de hemel in wordt geprezen en Trumps tweet naar de verdoemenis wordt verwenst. En toch. Ik kan het haast niet geloven dat ik Trumps tweet hier nu citeer als een stuk tekst van waarde. De kokhalsreflex moet ik tegenhouden: het feit dat hij hier weigert om nazi-geweld een status aparte te geven, waarschijnlijk uit politieke overwegingen is huiveringwekkend. Maar toch: ‘Alle geweld en haat en nijd van alle kanten, van alle kanten moet in de zwaarst mogelijke termen veroordeeld worden.’

Mogen deze woorden neerdalen op ons. Op Trump. Op zijn eigen huis. Op mij. Op de krantenlezer, de opiniemaker, zelfs op degene die het zwaard oppakt om het goede te realiseren. Want ook die zou erdoor vergaan, was de grimmige belofte ooit.

Er stonden mensen te zingen in de straten van Charlottesville, hand in hand. Zij zijn het voorbeeld. Als er dan de vrees is dat nazisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme kansen zien, laten we dan niet ons wapentuig scherpen en de sportschool opzoeken, maar liedjes oefenen en de telefoonnummers hebben van de Joodse gemeenschap, van bevriende homo’s, van de imam en de Zuidasbankier. Want in tijden dat er geen oorlog is, moet er geoefend worden voor vrede, zei de grote theoloog John Howard Yoder, zodat wij in oorlogstijd vredestichters kunnen zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.