Luister naar

Dijsselbloem: leraarsalaris kan omhoog

Nieuws
Jeroen Dijsselbloem, demissionair minister van Financiën, denkt dat het conflict over het verhogen van de lerarensalarissen is op te lossen.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
vrijdag 18 augustus 2017 om 19:21

Den Haag

Hij hekelde vrijdag de opgewonden sfeer over dit onderwerp. PvdA en VVD vlogen elkaar erover in de haren. Bij de eerste ministerraad na de vakantie riep Dijsselbloem op bij het opstellen van de begroting voor 2018 de eis van de leraren te verwezenlijken. ‘Meer geld voor de leraren is echt te doen.’

Voor de PvdA is dat een belangrijk punt. De gunstige economische situatie laat een verhoging van het salaris toe. PvdA-leider Lodewijk Asscher schaarde zich voor het zomerreces achter de looneis van de leraren. In het uiterste geval zou de PvdA zelfs uit het kabinet stappen, waarmee het kabinet-Rutte II alsnog uiteen zou vallen. De VVD, met name fractievoorzitter Halbe Zijlstra, stoorde zich aan de de harde opstelling van de coalitiegenoot. In zijn visie is het aan het nieuwe kabinet iets te doen aan de salarissen van leraren.

Voor de NOS-microfoon zei Dijsselbloem vrijdag dat het nog zittende, demissionaire kabinet over de looneis van de leraren gaat praten. ‘We gaan daar gewoon over praten en we gaan het oplossen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

BBB, NSC en PVV zoeken route om boeren te ontzien

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’