Luister naar

De ‘p’ van personen in de kabinetsformatie

Nieuws
Er wordt volop gespeculeerd over namen van nieuwe ministers.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 3 augustus 2017 om 20:52
VVD-leider Mark Rutte
VVD-leider Mark Rutte anp / Jerry Lampen

Den Haag

Heel voorzichtigjes komt de kabinetsformatie weer op stoom. Volgende week woensdag komen de vier teams van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer samen om verder te knutselen aan de coalitie in wording. Een formatie bestaat uit fases. Om het overzichtelijk te houden wordt gesproken van ‘de vier p’s’. De eerste is die van partijen die proberen een kabinet te vormen. De tweede p is die van het programma dat ze opstellen: het regeerakkoord. De derde p is van de verdeling van portefeuilles voor bewindslieden en de vierde betreft de personen die minister of staatssecretaris worden.

De vierde p is een geliefd gezelschapsspel aan het Binnenhof. Ooit staken de cabaretiers Van Kooten en De Bie er de draak mee met hun typetje ‘prof. dr. ir. Akkermans’, die apetrots vertelde dat hij ‘werd genoemd’ als kandidaat-minister. NRC Handelsblad en de Volkskrant hebben, nu het rustig is aan het formatiefront, al diverse kandidaat-ministers gepresenteerd. Opmerkelijk is dat beide kranten de Amsterdamse wethouder en D66-prominent Kajsa Ollongren tippen als toekomstig minister. Juist zij droeg in mei de boodschap uit dat onderhandelingen met de ChristenUnie wel overgeslagen konden worden.

Er wordt druk gespeculeerd wie van de onderhandelaars aan tafel er in het kabinet gaan zitten. De kans is groot dat VVD-onderhandelaar Halbe Zijlstra een ministerspost ambieert. Ook van Carola Schouten wordt aangenomen dat ze minister zal worden. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zal als fractievoorzitter waarschijnlijk in de Tweede Kamer blijven om het politieke profiel te bewaken. Of ook D66-leider Alexander Pechtold en CDA-voorman Sybrand Buma de overstap naar het kabinet maken is onduidelijk. Van VVD-leider Mark Rutte is het wel helder. Rutte wil de leider worden van het derde kabinet dat zijn naam draagt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.