Inhoud blog
 • 6 Augustus 2018
 • 9 Februari 2018.
 • 20 juni 2015
 • Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Dwarslaesie.
  Enkel in mijn dromen stap ik nog rond.
  01-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reeds een half jaar terug thuis.

  Mei 2010.                                                                 

  Ik ben nu bijna zes maanden thuis na de revalidatie. Het drie maal per week over en weer rijden naar het dagrevalidatiecentrum in Brecht loopt op zijn einde. Vorige week is mijn elektrische sta tafel geleverd waardoor ik de noodzakelijke sta sessies thuis kan afwerken. Mijn eigen fysiotherapeut zal drie maal per week aan huis komen voor mijn mobilisatie van de onderste ledematen. Je kan niet geloven hoe geweldig dit aanvoelt. Geen verplichtingen meer op afgesproken tijdstippen om te revalideren. Terug zelf een planning maken om je dag door te komen, niet meer afhankelijk van schema’s en agenda’s. Heel veel vrije tijd door het wegvallen van verplaatsingen. Echt een opgelucht gevoel.

  Dagindeling :

  Opstaan rond negen uur met aansluitend verzorging door de thuisverpleging. Daarna ontbijten, de post doornemen en samen met het vrouwke de dag verder indelen. Dat indelen kan van alles zijn. Familiebezoek, winkelen,(nog steeds) documenten in orde brengen, hobby, enz….

  De zomer staat voor de deur en ik ben een heel grote fan van het wielrennen. Ik volg dan ook zowat elke wedstrijd op de televisie. Nu ik niet meer dagdagelijks moet gaan werken, kan ik dan ook alle grote rondes van begin tot einde ‘live’ bekijken. De Giro, ronde van Frankrijk en de Vuelta volgen mekaar zeer snel op. Ik kan vooral genieten van de bergritten. De prachtige uitzichten op de bergen doen me denken aan onze vroegere reizen naar  Oostenrijk. Geweldig!

  De zomer was prachtig in Mei, de andere maanden waren nat en winderig waardoor we niet zo veel met de handbike op pad konden.

  In het begin van mijn dwarslaesie heb ik beide boeken gelezen van Marc Herremans. In zijn eerste boek beschrijft hij zijn ongeval en wat er aan vooraf ging. In zijn tweede boek komt vooral het verhaal over zijn handicap en hoe hij ermee omgaat. Hij was voordien een sportman in hart en nieren, waardoor het voor hem heel moeilijk was te aanvaarden zoals het is. Hij heeft ook nog altijd de gedachte dat hij vroeg of laat weer zal kunnen lopen zoals ieder ander mens. Wat ik wel zeer erg in hem moet bewonderen is zijn doorzettingsvermogen. Daardoor heeft hij in zijn sport onnoemelijke dingen bereikt waar een ander het al lang opgegeven had. Met zijn “foundation” had hij natuurlijk mogelijkheden die een gewone sterveling niet heeft en dan bedoel ik vooral het financiële plaatje. Toch heb ik me aan zijn boeken opgetrokken. Als hij dat allemaal kon, moest ik daar  toch ook iets aan hebben, al was het maar één honderdste. Op de benefiet hadden we hem uitgenodigd voor een presentatie, maar helaas hierop heeft hij nooit gereageerd. Ook wel aan te nemen natuurlijk, hij heeft waarschijnlijk heel veel verplichtingen en dergelijke. Ondertussen, naar ik vernomen heb, is hij de coach en trainer geworden van Kevin Pauwels , de veldrijder uit Kalmthout. Dit zou ik mezelf nooit zien doen. Daarom, Marc, veel respect voor U hoor.

  Een probleem dat ons in de toekomst nog stond te wachten was een voorziening voor mijn sanitair. Voorlopig kon ik nog altijd terecht in een bejaardeninstelling om te gaan douchen, maar dat kon niet eeuwig blijven doorgaan, we moesten zelf een oplossing vinden. Onze eigenste badkamer was veel te klein om er met een rolstoel in te manouvreren. Aanbouwen was geen optie, daar de garage vlak achter de badkamer stond en een niveauverschil van 25 centimeter had. De enige mogelijkheid bestond uit een soort van aanbouw achter de garage te maken. Tevens kon deze aanbouw ook mijn werkbureau en een verzorgingstafel plus wc en lavabo huisvesten. Ook mijn sta tafel zou hier een vaste plaats kunnen krijgen, zodat ik niet meer over en weer naar ons An moest om een sta sessie af te werken.

  Vandaag, einde zomer 2010, de eerste planning opgemaakt voor de blokhut in de tuin. Te plaatsen in het voorjaar 2011. Als eerste werk eens bekijken hoeveel plaats we in de tuin hebben. Mijn totale breedte is maar zes meter en te bedenken dat je aan de zijkanten toch wat plaats over moet houden om de blokhut te kunnen schilderen plus het feit dat ik met mijn rolstoel nog moet kunnen passeren naar het andere deel van de tuin, blijft er al niet veel plaats meer over. De blokhut zou een afmeting moeten krijgen van zes meter op drie en een halve meter. Ok, met dat gegeven kunnen we op weg. Eerst het internet eens afschuimen om bedrijven te zoeken die blokhutten op maat maken. Het mag natuurlijk niet zomaar de eerste de beste hut zijn. We moeten denken aan goede isolatie voor wintergebruik, er moet geïsoleerd glas inkomen, alle nutsvoorzieningen moeten ingecalculeerd worden. Het moet makkelijk toegankelijk zijn voor een rolstoelgebruiker, enz…..

  Onze zoektocht op het wereldwijde web heeft niet veel tijd in beslag genomen. Eerst op “google” ingetikt: ‘Blokhutten op maat”. Al vanaf de eerste ‘ hit ‘ kwam ik terecht op de website van de familie Van Kooten uit Numansdorp in Nederland. Op hun website staan vele voorbeelden van tuinhuizen en hutten, zowel kant en klaar , als op maat te bestellen. Bij de rubriek “ maatwerk “, sprong er gelijk eentje uit die mijn volle aandacht vroeg. Maatwerk Bunnik, dat was het en dat zou het worden. Maar de prijs, die stond er niet bij. Men kon de prijs wel aanvragen door een mail naar het bedrijf te sturen, maar ik had zoiets van: Dit kunnen wij niet betalen, dat gaat veel te duur zijn.! Toch maar een mail gestuurd en nog geen half uur later kreeg ik een heel lieve mail terug van Hanneke Van Kooten. Het kostenplaatje bleek heel goed mee te vallen en alles was bespreekbaar. Uiteindelijk werd het een blokhut van zes op drie  en een halve meter, voorzien van een brede toegangsdeur en twee grote ramen. Gelijk verzwaarde balken in de offerte laten opnemen met het oog voor later. Moest ik op later leeftijd mijn transfers niet meer zelf kunnen maken, dan was het altijd mogelijk om aan de verzwaarde balken een railsysteem te voorzien. Enkele weken later kreeg ik de offerte thuis en we hebben gelijk de blokhut in productie laten gaan.

  Ondertussen oktober 2010. Deze maand werd de volledige benedenverdieping voorzien van een nieuwe vloer en plafond. De wanden worden opnieuw bepleisterd. En passant nog wat oude elektra vervangen. Gelukkig konden wij deze maand logeren bij ons An en Tom. Thuis blijven in deze situatie zou niet doenbaar zijn. De werken duurden iets langer dan voorzien, maar uiteindelijk konden we half december terug naar onze eigen woning. Daar het voorheen een beetje een afgeleefd huis was, oogde het nu verblindend mooi met heel veel lichtinval binnen. Het was ook veel moderner nu en van drempels had ik geen last meer. Gelijk opgaand met deze werken hebben de jongens ook de slaapkamer deur breder gemaakt zodat het geen probleem meer was om met de rolstoel door de deur te kunnen.

  Nu was het moment aangebroken om de traplift te bestellen. Hiervoor kwam een vertegenwoordiger van Thyssen-Krupp langs en begin maart 2011 was de traplift geplaatst. Weeral een zorg minder, nu nog een beveiliging maken aan het einde van de ballustrade en zorgen dat er een hoog-laag bed bij San-lift werd aangekocht. We zijn nu 26 Mei 2011 en sinds twee nachten terug kan ik weer naast mijn echtgenote slapen. 23 maanden na het ongeval, eindelijk…….

  Even terug naar winter 2010. Gelijk na de werken in ons huis viel de winter in. Niet zo erg als in 2009 maar toch weer een pak sneeuw waar men “U” tegen kan zeggen. Potverdorie, gaan nu alle winters weer zo streng als vroeger worden of wat? Voor mijn handicap kon ik genieten van de winter maar nu hoeft het voor mij niet meer. Geef mij maar het voorjaar en de zomer dan kan ik er lekker met mijn bike op uit trekken. Gelukkig hebben we deze winter iets om naar uit te kijken. Ons eerste kleinkind zou half februari geboren worden. Ons An en Tom hadden al een kinderwens toen ik gevallen ben, maar het lukte maar niet om in verwachting te geraken. Vlak na mijn ongeval hadden ze alle pogingen stopgezet, er was nu wel wat anders om over na te denken. Toen ze het ingezien hadden dat alles wel in orde ging komen met mezelf hebben ze alles op alles gezet en wonderwel binnen enkele maanden was ons An in blijde verwachting. Ik zelf zou nu heel veel tijd hebben voor ons eerste kleinkind. Ik moest nu immers niet meer gaan werken. Bij de geboorte en eerste levensjaren van onze eigen kinderen zat ikzelf in een periode van mijn leven dat er veel gewerkt moest worden, zowel thuis als bij mijn schoonbroers en schoonzussen. Zij of hun mannen hadden immers bij ons ook komen helpen met bouwen en verbouwen, dus was het niet meer dan mijn plicht om op mijn beurt ook bij hen de handen uit de mouwen te steken. Hierdoor heb ik vele leuke momenten met het opgroeien van onze kinderen moeten missen maar ik denk dat dit bij veel jonge koppels het geval is. Maar nee, van de kleinkinderen ga ik dubbel genieten en mijn achterstand inhalen. Op 18 februari was het zover, om iets over zevenen, net na het avondeten, kregen we het verlossende telefoontje. Ons Floortje had het levenslicht gezien. Een klein wonderdje van 48 cm en 2,850 kg. maakte nu deel uit van het gezinnetje. Vanaf nu zouden we verder leven als “ bompa” en “bonnie”.

  Heel even vergat ik mijn handicap en alles wat ermee te maken had. Dit was en is een keerpunt in mijn leven, en of het geluk nog niet helemaal aan onze zijde was, vonden Aniek en Jurgen ook nog eens een huis op de koop toe. Allemaal in de maand februari 2011. Zo zouden zij ook binnenkort terug in Essen wonen, ver weg van hun appartement in Wuustwezel waar ik niet binnen kon met de rolstoel.

  In hun nieuwe huis zou dit wel kunnen. Voorlopig nog met wat hulp van anderen, maar Jürgen zal nog naar een oplossing zoeken dat ik zelfstandig naar binnen kan. Wat een luxe.

  Begin maart werd dan de traplift geplaatst en kreeg ik een telefoontje van Van Kooten dat de blokhut de laatste week van april zou geplaatst worden. Nu moesten we nog vlug zijn met de bekisting voor de fundering te maken. Zoals vanouds staken de kinderen de koppen bij elkaar en dankzij de hulp van een paar vrienden ( erik, Neel, Niels, Rik Jeannine, Ludo en Carl) stond de bekisting op enkele uurtjes in elkaar. Gelijk getelefoneerd voor de levering van het beton waardoor de zaterdag erop de fundering klaar lag voor de blokhut. De winter heeft gelukkig niet zo lang geduurd. Hij maakte al snel plaats voor een voortreffelijk en extreem droog voorjaar. Maanden aan één stuk heeft het niet of nauwelijks geregend. Vanaf het moment dat de fundering gestort was tot en met de buitenafwerking van de blokhut is er geen druppel gevallen. De blokhut moest immers zo snel als mogelijk vier lagen impregneer verf krijgen zodat hij beschermt was voor het nat. Op 21 april, al heel vroeg in de morgen, waren de mensen van VanKooten daar om er gelijk in te vliegen. Tegen drie uur in de namiddag was de blokhut een feit. Nog diezelfde dag zorgde Jürgen en Carl voor de isolatie op het dak en de uiteindelijke dakbedekking. Er had zich nog niemand aangeboden om de blokhut te schilderen en we waren er nog niet uit wie dat werk op zich zou nemen. Tegen een uur of zes kwam “Hans” een hechte vriend van ons, eens kijken naar het resultaat van de blokhut. Zonder ook maar enige vraag van iemand van ons bood hij zich spontaan aan om de schilderwerken op zich te nemen. Hij zou daar op zijn gemakske voor zorgen en wij moesten ons daar helemaal geen zorgen over maken. ’s Anderendaags, al vroeg in de morgen was hij present en in de namiddag stond de eerste laag impregneer verf erop. Ik hield me ondertussen bezig met al het papierwerk ivm het overlijden van mijn moeder. Zij was eind december stilletjes van ons heengegaan op een respectabele leeftijd van 86 jaar. Ondanks dat kwam het toch nog heel hard aan. Zij was niet ziek vooraf en op mum van tijd ging ze zo snel achteruit dat het voor ons als een donderslag bij heldere hemel kwam. Enkele dagen hebben we om beurten bij haar gewaakt in het rusthuis waar ze verbleef en net voor kerstmis is ze heengegaan. We hadden als kinderen eigenlijk al afscheid van haar genomen toen ze drie jaar geleden naar de RVT-instelling ging. Ze was toen al zover heen in haar dementie dat het niet meer ons “moeder” van weleer was. Het enige waar ik nu regelmatig aan denk is het feit dat ze ons Floortje niet meer heeft kunnen zien. Dat zou nog tof geweest zijn. Al enkele maanden voor haar dood kreeg je niet veel interactie meer van haar. Enkel als er kleine kinderen op bezoek kwamen zag je een lag op haar gezicht verschijnen, maar helaas het mocht niet zijn. Enfin, ze zeggen altijd: voor een gegeven leven komt nieuw leven, en dat was bij ons dus niet anders. Moeder had haar huis bij leven geschonken aan haar  kinderen en als zij het drie jaar overleeft had, moesten er geen successierechten betaald worden. Het waren maar twee en een half jaar dus moesten alle papieren nu in orde gemaakt worden om de successierechten te vereffenen met vadertje staat en daar hield ik me dus nu mee bezig. Gelukkig kreeg ik een enorme vermindering voor mijn handicap waardoor het voor ons allemaal meeviel.

  Vanaf nu komen we met mijn verhaal in het heden. We zijn nu bijna half Juni 2011. De blokhut staat, de nuts leidingen zijn geplaatst. De ondervloer is geplaatst en de tegels voor de vloer en de douche zijn besteld. Volgende week gaat onze Jürgen de volledige riolering vernieuwen en worden de klinkers van het terras terug herlegt. Daarmee zal een einde komen aan alle grote werken die moesten gerealiseerd worden om in ons eigen huisje te kunnen blijven wonen. Het waren twee lange jaren maar door de inzet van familie en vrienden mag het eindresultaat meer dan gezien worden. Ik zal hen voor deze enorme inzet mijn hele verdere leven ontzettend dankbaar voor zijn. Dank U wel allemaal...

   

  Het verdere verhaal zal zich van week tot week vervolmaken. Ik hoop dat iedereen niet afgehaakt is van het lezen daar ik van april tot nu weinig tijd had om dit boek te vervolledigen.

  01-12-2012 om 20:40 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 lange maanden. Terug naar huis.

  Met dit vooruitzicht gingen die week de oefeningen vanzelf en was de week zo om.

  Ondertussen had mijn vrouw niet stilgezeten, er moest immers nog zoveel gebeuren voor het volgende weekend.   Bij de thuiszorgwinkel werd er een hooglaag bed en een til lift besteld. Een tempuur matras hebben we gelijk aangekocht, deze zou later beslist verder kunnen dienen. In de huiskamer werd alles aangepast, de tafel en stoelen verhuisden naar het tuinhuis en Jürgen maakte een voorlopige oprij helling om de overgang naar de tuin te maken. Zo, alles stond klaar en ik kon me opmaken om mijn eerste weekend opnieuw thuis te overnachten. Om elf uur die zaterdag kwam ik in Essen aan. Ik kon mijn ogen niet geloven. Alles stond klaar en het fijne weer maakte het mogelijk dat ik met enige hulp naar de tuin kon. Daar het vorige week nog een heel emotionele bedoening was om voor de eerste maal thuis te komen, gaf het nu een gevoel van genieten en berusten. Trouwens, vandaag is het mijn verjaardag en deze avond gaan we met de ganse familie uit eten. Mijn moeder zal deze avond ook aanwezig zijn op het feest. Door haar dementie kan ze er niet goed bij waarom ik in die rolstoel zit. “ Hij doet ook niet veel moeite om eruit te komen”: zei ze dan, niet beseffende dat dit niet meer kon. Ze heeft er wel van genoten die avond, net zoals alle anderen en ikzelf. Het was weer razendsnel zondagavond. Met lood in de rolstoelbanden vertrok ik terug naar Linkeroever. Gelukkig kon ik nu elke week uitkijken naar het weekend. Elk weekend naar huis. In het begin van zaterdagmiddag tot zondagavond. Later van vrijdagavond tot zondag. Een beetje een bevoorrechte situatie tegenover de andere patiënten maar wel een hele leuke. Ondertussen was het al oktober geworden en werden de dagen al een heel stuk korter. Ook het weer verslechterde heel snel. Toen nog niet wetende dat ons de strengste winter in jaren te wachten stond. De revalidatie kwam nu in een stroomversnelling. Door de suprapubische  sonde had ik veel meer bewegingsvrijheid en lukten de transfers via een plankje veel makkelijker. De til lift werd aan de kant geschoven en op de ergo en fysio kon ik al gemakkelijk een half uur rechtop staan. Daar we de afgelopen weken altijd met het bezoek in de mooie tuin hadden gezeten, moesten we nu onze toevlucht zoeken in de cafetaria. Aan bezoek heb ik geen gebrek gehad. Soms zaten we met wel tien man aan tafel. Heel veel van mijn collega’s kwamen op visite. De sterkste verhalen werden bovengehaald bij een pintje of een tas koffie. Aan mijn collega’s van het werk heb ik veel te danken. Zij hebben ermee voor gezorgd dat ik die eerste moeilijke maanden toch vrij goed doorgekomen ben. Ze luisterden met belangstelling naar mijn verhaal en het leek wel dat, hoe meer ik het kon vertellen, hoe meer ik het van me af kon zetten. Zij hebben ook van alles georganiseerd om het financiële plaatje een beetje draaglijker te maken. Het treindepot van Sint Niklaas nam het voortouw met een fuif waarvan de opbrengst integraal naar ons werd gedoneerd. Antwerpen-Centraal volgde enkele weken later. In depot Essen werd de koffie 10 cent duurder. Die tien cent werd op jaarbasis omgezet in een jaarlijkse cheque. Mijn treincoach ging op pensioen en schonk mij een niet onaardig bedrag. Normaal gezien gaf iemand die op pensioen ging een afscheidsfeestje, maar hij wilde dit niet. In plaats daarvan gaf hij mij het voorziene geld voor dit feestje. Ook een collega, die ik helemaal nog niet kende en gestart was met de opleiding nadat ik mijn ongeval kreeg, schonk mij zijn dotatie van dat jaar, een dotatie voor zijn zitpenningen die hij kreeg voor zijn aandeel in de plaatselijke politiek. Gewoonweg niet te geloven. Al deze bijdragen maakte het ons mogelijk om de opleg van de eerste voorzieningen te bekostigen zonder een al te grote aanslag te doen op ons spaargeld. Gelukkig hadden we in ons “valide” leven wel wat geld opzij kunnen zetten want ondanks alle voorzieningen en tegemoetkomingen blijft een zware handicap een dure onderneming. Aanpassingen aan het huis, dure verzorging van doorligwonden en medicijnen, incontinentie materiaal en een verlaging van je maandelijkse inkomen zorgen ervoor dat je al snel aan je reserve moet knabbelen.

  Begin november leerde ze me in het revalidatiecentrum om mezelf 5 maal daags te sonderen. Tot ieders verbazing had ik deze techniek zeer snel onder controle. Bij veel andere patiënten traden hier regelmatig blaasontstekingen op, bij mij bleven ze gelukkig uit. Door de snelle aanleer van de auto-sondage kon ik een maand eerder dan voozien voorgoed de deur van het revalidatiecentrum achter mij sluiten. De voorspelling was na kerstmis, nu was het nog net voor sint niklaas. Op vier december verliet ik Hof Ter Schelde. We waren “het” zat. Niet het personeel ofzo, maar gewoon het ‘niet thuis kunnen zijn”, het over en weer gerij, enz…  Ik heb alleen maar de volle bewondering van datgene dat die mensen daar allemaal voor mekaar krijgen op zo’n korte tijd.

   

  Om 16.00 uur op die mooie vierde december van het jaar 2009 stond mijn schoonbroer Jean-Pierre en mijn vrouwke met onze eigen auto voor de deur in Hof Ter Schelde. Het merendeel van al mijn spullen die ik in dat half jaar vergaard had, waren de dagen voordien al mee naar Essen gegaan. Ik moest enkel nog mijn splinternieuwe transferplank en een tas met de laatste kledingstukken meenemen. Nog vlug even langs het bureautje van de verpleging om nog een reserve van sondes en medicijnen mee te nemen en voor een laatste keer afscheid te nemen. Zo net voor het feest van sintnikolaas was het niet moeilijk om een gepast afscheidscadeautje voor het personeel af te geven. Marie-Claire had enkele manden met lekkers gevuld. Chocolade ventjes, snoepgoed, mandarijntjes en marsepeinen figuurtjes.

  Ondertussen waren de meeste van mijn medepatiënten ook al voor goed naar huis vertrokken. Enkel Danny en Peter moest ik achterlaten. Danny is een maand na mij vertrokken, Peter was er een half jaar later nog. Toen ik vertrok kon hij nog niet lopen, bij mijn volgende bezoek in maart kwam hij me al stappend tegemoet. Mijn laatste kamergenoot was Eddy uit Kapellen. Hij had last van verlammingsverschijnselen aan zijn onderbenen. Vroeger was hij vliegenier geweest bij de luchtmacht van het Belgische leger. Verhalen dat die man kon vertellen, uren aan één stuk.

  Eddy kon vooralsnog niet naar huis. Zijn appartement in Kapellen had wel een lift, maar was te klein om er met een rolstoel in te kunnen, dus Eddy moest nog blijven tot er een oplossing voor gevonden was en die lag niet zo dadelijk voor de hand.

  Met dubbele gevoelens liet ik iedereen achter op Linkeroever. Mijn nieuwe leven als gehandicapte ging nu pas echt beginnen. Iedereen zei dat als je voorgoed thuis zou zijn, de echte revalidatie pas zou starten. Eigenlijk is dat ook wel zo, maar ben toch heel blij met alles dat ik geleerd heb in het revalidatiecentrum. Ik zou bij God niet weten hoe ik er anders aan zou moeten beginnen hebben. Nu op dit eigenste moment, nu dat ik al bijna anderhalf jaar thuis ben, kijk ik er op terug en lijkt het wel of het maar een momentopname was. Dit in tegenstelling met het gevoel toen ik daar aankwam, toen leek het een eeuwigheid, vijf maanden voor de boeg, nu lijkt het maar enkele weken geweest te zijn.

  Natuurlijk moest ik nog drie maal per week op revalidatie. Gelukkig vonden we dicht bij huis een dagrevalidatie. Nottebohm in Brecht op 18Km van Essen. Een geweldig centrum met fijn personeel en goed uitgeruste infrastructuur, maar ondanks dat gooide de strenge winter veel roet in het eten. Net voor Kerstmis begon het me daar te winteren. Nooit voorheen geziene hoeveelheden sneeuw vielen uit de hemel. Er waren dagen bij dat er geen doorkomen aan was. Verschillende keren hebben we onze afspraak moeten annuleren. Gelukkig was het voor iedereen hetzelfde, zodat we niet de enigen waren. De hoeveelheden sneeuw waren niet enkel een probleem om in Brecht te geraken. Al snel geraakte ik echt geïmmobiliseerd . Het was gewoon niet te doen om met mijn rolstoel buiten te komen en dan krijg je toch al snel een benauwd gevoel doordat je dagen aan een stuk binnen moet blijven. Die weken heb ik heel veel achter de PC en de televisie gezeten om toch maar enig verzet te hebben.

  Na de verschillende ‘benefieten’ van de collega’s, vond ons Valerie het hoog tijd dat ze als familie ook iets moesten ondernemen voor nonkel Karl. Nonkel Karl had altijd voor hen klaar gestaan als er weer eens iets verbouwd moest worden. Ze mobiliseerde de ganse familie om op een avond de koppen eens bijeen te steken en een vergadering te beleggen om de plannen kenbaar te maken. Eén vergadering werden er al snel een stuk of zes, en het resultaat mocht gezien worden.

  Er werd een benefiet georganiseerd waarover de mensen nu nog spreken. De doelstelling was om het geld bijeen te krijgen voor de definitieve aankoop van een splinternieuwe handbike. De slogan van de benefiet luidde als volgt:

  “Fietsen voor een fiets voor Karl.” . ’s Morgens konden alle fietsploegen inschrijven voor verschillende fietstochten. Gezinnen met kindjes konden een kleine eenvoudige tocht maken, de geoefende kon kiezen voor 40 of 60 Km. Onze Luc had ervoor gezorgd dat alles netjes bewegwijzerd was, dat het in de krant verschenen was en dat er zelfs twee kampioenen truitjes aanwezig waren, eentje van Zdenek Stybar en een trui van Bartje Arnouts. Deze truitjes zouden dan tegen opbod verkocht worden. Door hun drukke training schema konden ze helaas zelf niet aanwezig zijn, maar Kris Boeckmans van Topsport Vlaanderen was er wel.

  24 April was de geplande datum van het hele gebeuren. De weergoden waren met ons. Dit zou namelijk de eerste lentedag worden met temperaturen boven de twintig graden.

  Programma:

  Voormiddag: Fietstochten voor jong en oud.

                          Terras voor een drankje en een hapje

  Namiddag:     Springkasteel, goochelaar, schmink en grime voor de kinderen. Animatie voor de volwassenen. Drank, frietjes, hamburgers, lootkraam, enz….

  Avond:           Verschillende  muzikale groepjes voor alle leeftijden. De Happy Swingers, Verniet Steendood en als afsluiter “ DeWit&Co” met tussendoor optredens van een groep rock&roll danskampioenen.

  Het werd die dag maar liefst 24 graden, te mooi om waar te zijn. Iedereen had na de lange strenge winter behoefte om eens buiten te komen en dat hebben we geweten. Een drukte vanjewelste en een heel aangename sfeer. Dankzij de enorme inzet van alle familieleden en vrienden werd deze dag een geweldig succes. Allemaal nogmaals bedankt.

  Tijdens de voorbereiding van deze benefiet en de vermelding van het hele gebeuren en het waarom daarvan in de krant kreeg ik op een gegeven moment een telefoontje van een dame die anoniem wenst te blijven. Deze dame had mijn verhaal gelezen en stond erop om mij de voorzet handbike te schenken. Niet het hele bedrag natuurlijk, maar wel de opleg die ik nog moest betalen. Zoiets had ik in heel mijn leven nog niet meegemaakt. Ik stond werkelijk als aan de grond genageld. Dit doet iets met een mens, dit is een onbeschrijfelijk gevoel. Telkens als ik mijn handbike aan mijn rolstoel koppel, moet ik aan haar denken, ook al ken ik de dame in kwestie helemaal niet. Regelmatig krijg ik nog een kaartje van haar, zonder afzender, zonder naam of adres.

  Mevrouw, misschien lees je ooit wel dit verslag en volgt U een beetje mijn levensverhaal. Dit is één van de weinige mogelijkheden dat ik U kan benaderen. Dank U wel uit het diepst van ons hart.

  Nu de opbrengst van de benefiet een andere wending moest krijgen werd er gekozen voor de plaatsing van een blokhut, waarin mijn sanitaire gedeelte zou komen. Deze blokhut zou eveneens het sluitstuk worden van alle verbouwingen aan en rond het huis en is gepland in het voorjaar van 2011, op dit eigenste ogenblik dus.

  Met de zomer voor de deur werd het hoog tijd om onze fietstochtjes van weleer terug in het schema op te nemen. Eerst stukken van enkele kilometer, daarna al eens naar Roosendaal op en neer. Aan mijn handbike zit een hulpmotortje en twee batterijen. Zodra ik enige vermoeidheid gewaar wordt in mijn schouders kan ik overschakelen op gedeeltelijke motorkracht. Vergelijk het maar met een elektrische fiets. Het geeft me een geweldige bewegingsvrijheid. Van zodra het weer beter is, trekken we erop uit. Deze beweging doet me ook enorm goed en ik kan er mijn gewicht deels mee onder controle houden.

  Al vanaf mijn tienerjaren heb ik altijd op mijn voeding moeten letten daar ik nogal snel aanleiding had om dik te worden.  Frietjes met mayonaise met een lekkere curryworst stonden bovenaan op mijn geliefde menukaart. Na onze trouwdag bestempelde de vrienden mij als een echte Bourgondiër . Een lekkere maaltijd, bestaande uit een aperitiefje, een voorgerechtje en een lekkere hoofdschotel bestaande uit vis of vlees ging er altijd gretig in. Door dit luilekker leven ging de wijzer van de weegschaal regelmatig naar boven. Veel lichamelijke beweging op gebied van sport had ik niet. Mijn energieverbruik putte ik vooral uit mijn dagelijks werk op de trein en het bezig zijn in en om het huis. ( en de fietstochtjes) Met een lengte van 1,80m en een gewicht dat altijd rond de 100 kg schommelde, zat ik toch altijd in de categorie “overgewicht”. Tot mijn twintigste gingen we heel veel zwemmen en beoefende ik ook de jujutsu in teamverband. Op mijn éénentwintigste levensjaar begon ik dan te sukkelen met de hernia’s en was het gedaan met intensief sporten. De eerste vier weken van mijn dwarslaesie bestaan was ik tien kilo afgevallen maar kwamen er ook even vlug weer terug aan. Als rolstoelgebruiker eet ik nu nog maar twee maaltijden per dag, zonder succes, de kilo’s komen er nog steeds aan. Ik heb ook de hele dag het gevoel dat ik steeds honger heb. Het lijkt wel of mijn maag niet meer gevuld raakt. Hoort dit bij de dwarslaesie? Ik kan er geen antwoord op vinden in de verschillende forums. Iedereen spreekt hier wel over een uitzakkend buikje dat moeilijk weg te krijgen is, maar echt een constant hongergevoel vind ik niet terug. Enfin, we blijven eraan werken hetgeen ook absoluut noodzakelijk is om mijn transfers op een aangename manier te kunnen blijven uitvoeren.

  01-12-2012 om 20:39 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revalidatie kliniek.

  Maandagmorgen:

  Opstaan om zeven uur, temperaturen en medicijnronde, wachten tot het Uw beurt was om gewassen te worden. Gelukkig waren het allemaal vrij jonge verpleegsters die van enige ambiance hielden. Aan de muur stond een ingebouwde radio met vijf knoppen. Als er geen enkele knop ingeduwd was, stond de radio af. Vijf knoppen, elke knop was een andere zender. Als er dan zo’n jonge freule binnenkwam, was haar eerste werk om één van die knoppen in te drukken, en jawel, daar was radio2 omroep Antwerpen. Ikzelf kon natuurlijk niet bij de radio en was maar al te blij met deze welgekomen afleiding.  Zodra je gewassen was, brachten ze het ontbijt binnen. Het mag gezegd zijn, het gebouw was niet meer van deze tijd, maar de maaltijden daarentegen waren voortreffelijk. De keuken zorgde voor heel veel variatie in het eten. Het ontbijt was nooit hetzelfde. Standaard was een kannetje koffie en brood, maar het beleg bestond elke dag uit iets anders. Op dinsdag kregen we zelfs een licht gekookt eitje en elke woensdag stonden er frieten op het middagmenu. Ik was in Klina bijna tien kilo afgevallen op drie weken tijd, in Hof Ter Schelde waren ze er net zo vlug terug aan.

  Na het ontbijt werd ik mijn rolstoel in getild en kwam er de eerste dagen een logistieke medewerker me ophalen om me naar de kinesitherapie zaal te begeleiden. Ik kon mijn ogen niet geloven. Eén grote ruimte waar wel vijftig mensen tegelijk hun oefeningen deden onder de deskundige leiding van tien kinesitherapeuten. Mijn toegewezen therapeute noemde Ingrid een slanke jongedame afkomstig uit Hasselt, maar woonachtig in Kontich. Het klikte gelukkig meteen tussen ons. Vanuit mijn rolstoel werd ik met de tillift op een behandeltafel gelegd en kreeg eerst de nodige mobilisatie van de onderste ledematen. Daarna kreeg ik een voorzichtige massage van mijn gecompliceerd gebroken polsen en vervolgens een warm kompress om in mijn nek en schouders te leggen. Zo moest ik een half uurtje stil blijven liggen terwijl Ingrid een andere patiënt verder hielp. Geloof het of niet, maar tijdens dit half uurtje ben ik dikwijls in slaap gesukkeld, zo fijn was dat. Na het kompress kwam dan nog de statafel.

  Dit hield in dat ik maximaal een half uur rechtopgezet zou worden om de bloedsomloop terug op gang te brengen. De eerste weken duurde dit rechtopzetten maar enkele seconden. Ik voelde me ijl worden in mijn hoofd, het zweet brak langs alle kanten uit en dacht dat ik het bewustzijn zou verliezen maar naarmate de sessies volgden, kon ik dit langer en langer volhouden. Ik was nog zo snel vermoeid, dat ik de eerste weken na een uurtje al terug naar de afdeling mocht. Daar aangekomen kon ik op mijn bed rusten tot aan het middageten dat ik vooralsnog aan bed geserveerd kreeg. Om 13.00 uur keek ik dan naar het middagjournaal  en om 14.00 uur werd ik met de rolstoel naar de afdeling ergotherapie gebracht. In tegenstelling met de kinesitherapie zaal was dit een kleine ruimte waar je maar met vijf patiënten tegelijk behandeld werd. (later bleek er ook nog een grote ergo zaal te zijn, maar dat wist ik toen nog niet). Mijn ergotherapeut was Herman, en tot mijn blijdschap was Herman een dorpsgenoot uit Essen. Ik kende hem niet persoonlijk maar wel van ziens en dat schepte vanaf de eerste kennismaking toch al snel een vertrouwensband. Herman wond er geen doekjes om. Zo staan de zaken erbij, dit wordt er van je verwacht, en dat moet je kunnen alvorens je terug naar huis kan! Daar moest ik het mee doen, eventjes met beide voeten (figuurlijk) terug op de grond geplaatst. Ondertussen was het de tweede week van Juli en ik probeerde nog door aan Herman te vertellen dat ik voor de kerstdagen toch wel zeker definitief naar huis kon maar dat wimpelde hij af met een antwoord van “ dat zullen we dan nog wel zien”, maar ik denk van niet. Vergeet niet dat je met die polsen zit en dat we maar met de ‘eigenlijke’ revalidatie kunnen starten van zodra je van die gips en fiksatoren verlost bent. Ik voelde het koud en warm tegelijk worden, maar voor het eerst had ik tenminste een eerlijke opinie gekregen hoe het ervoor stond. Veel tijd om erover na te denken kreeg ik niet, want ik mocht gelijk aan mijn eerste oefeningen beginnen. Ik werd met mijn rolstoel voor een tafel geplaatst en kreeg oefeningen om mijn vingers die uit het gips staken weer soepel te maken. Om kwart voor vier werd ik gered door Marie-Claire die op bezoek kwam. Na een kort overleg met Herman en haar werd ik voor mijn eerste dag ergo ontheven van mijn verdere oefeningen en mochten we beschikken. Marie-Claire nam me mee naar de cafetaria beneden waar we een drankje nuttigden. Het was nog altijd vrij warm buiten. Geen hittegolf meer, maar warm genoeg om voor de eerste maal met de rolstoel even door de tuin te wandelen. Een prachtige tuin met veel bloemperken en priëlen wat in groot contrast stond met het gebouw. Gedurende gans de rest van de zomer hebben we in deze tuin vele uurtjes doorgebracht hetgeen een welkome afwisseling was met de vier muren van de kamer. De volgende dag werden we na de kiné en de ergo verwacht om langs te komen op het bureau van de sociale dienst. Er moest natuurlijk nog van alles geregeld worden naar de toekomst toe. Is ons huis groot genoeg om met een invalide in te leven? Kan ik met mijn rolstoel binnen ? Welke aanpassingen moeten er gebeuren? Het dossier voor het Vlaams Fonds moet opgestart worden! Dekt de hospitalisatieverzekering ook de revalidatie????????????

  Van alles kwam er op ons af, zoals een bliksemschicht bij heldere hemel.

  Neen, natuurlijk is onze rijtjeswoning niet groot genoeg om op een aanvaardbare manier met een rolstoel te manoeuvreren. Het “Vlaams Fonds”, wat is dat? Gelukkig legde Bea, de maatschappelijk werkster van de sociale dienst, ons alles met hand en tand uit. Toen we terug buiten kwamen was een groot deel van de papierwinkel al ingevuld, waardoor wij ons bezig konden houden met het woon probleem. De dag daarop is Marie-Claire al naar het gemeentehuis en het OCMW van Essen gegaan om de nodig inlichtingen in te winnen. Wat wisten wij af van de gehandicapten zorg in Essen en omstreken? Enige jaren geleden waren in een zijstraat van onze eigen straat enkele woningen gebouwd,  aangepast voor gehandicapten. Vier stuks in totaal en voorzien van aangepaste keuken en inloopdouche . Maar dat was dan ook het enige dat wij weten. Natuurlijk waren deze allemaal bezet en vooruitzichten om er nog meer neer te zetten, waren er wel op de gemeente, maar dit kon nog jaren duren. Verder waren er nog wel enkele mogelijkheden via het OCMW, maar uiteindelijk bleken deze onderkomens kleiner uit te vallen dan ons eigen huis. En om verder over dit onderwerp niet op iemands zere tenen te trappen, ga ik hierover ook niet verder uitweiden. Kortom, er was niets beschikbaar en zou dit de eerste jaren ook niet zijn. Vermits ik toch nog minstens een half jaar in Hof Ter Schelde zou verblijven, hadden we nog wat ademruimte om te zien hoe we ons eigen huisje moesten aanpassen. De volgende dag spraken we met Herman, de ergotherapeut, af dat hij na het werk eens langs zou komen om ons huis te bekijken. De uitslag hiervan was nog minder hoopgevend dan gedacht. Herman was van mening dat het veel te klein was om nog een min of meer normaal leven te hebben als rolstoelgebruiker in zo’n klein huis. We hadden dus geen uitweg voor het ogenblik, …probleem nummer 1.

  Na vier weken op linkeroever moest ik terug naar Klina overgebracht worden om mijn polsen eindelijk te verlossen van de gips en de fixators, waardoor ik definitief aan mijn revalidatie kon beginnen. Maria, de hoofdverpleegster van het vijfde, dat was de gang waar ik lag in Hof Ter Schelde, regelde voor mij een ziekenvervoer. Vermits het terug een kleine operatie betrof, moest ik al ’s morgens vroeg in Klina zijn, waar onder algehele narcose mijn attributen van mijn polsen werden verwijderd. Mijn opluchting was groot toen ik wakker werd en zag dat ik van alles verlost was, maar tot mijn ontsteltenis deed nu ook de minste beweging verschrikkelijk pijn. Weken aan een stuk heb ik mijn polsen terug geoefend op de ergo en fysio vooraleer er terug een beetje kracht in mijn polsen kwam. Op de ergo had ik een A4tje voor mij liggen waar speciale oefeningen op gedrukt waren. Deze oefeningen moest ik dan gedurende vijftien minuten met elke pols doen. Na deze oefeningen moest ik dan schroefjes en moertjes van het ene potje naar een ander potje overbrengen.

  Ondertussen had ik natuurlijk ook al nieuwe vrienden gemaakt in Hof Ter Schelde. De Frans bijvoorbeeld, een man afkomstig van Hoogstraten, en op verlof in Spanje geveld door  het syndroom van Guillain-Barré. Een ongelooflijke  aandoening van de spieren en die je op enkele uren tijd kan doen aftakelen zodat je niet meer kan lopen en ook voor lange tijd aan de rolstoel doet kluisteren. Frans is getrouwd met Magda en vormen samen een ongelooflijk tof stel. Vele uren hebben we met hen doorgebracht in de tuin. Het is zelfs zo dat we nu bijna twee jaar later nog regelmatig contact met hen hebben. Dan was er nog den Danny en de Peter en zeker niet te vergeten ‘Renate’. Renate was steeds het zonnetje in huis. Zij had een verlamming opgelopen bij de bevalling van haar kindje. Na de toediening van een epidurale  bleef ze met een verlamming van de onderste ledematen achter. Danny en Peter waren ook slachtoffer geworden van het Guillain-Barré virus en moesten ook alles opnieuw terug aanleren.            Met deze vier mensen en ikzelf vormden we het vaste patiënten team van Herman. Om half twee in de namiddag hadden we dagelijks onze afspraak bij Herman. Steevast kwam Renate enkel minuten te laat. Wij waren dan al stilletjes aan onze oefeningen begonnen als zij door de gang kwam aangelopen. Al zingend kon je ze al van ver horen aankomen. Ik zeg het, ze was het zonnetje achter de wolken. Hoe verder de sessies volgden, hoe meer geintjes we samen uithaalden. Gewoonlijk was Herman dan de kop van jut, maar kon er wel hartelijk om lachen. We moesten ook regelmatig iets klaarmaken in de keuken, kwestie van onze motoriek te trainen. De ene keer bakte er iemand koekjes, de andere keer worstenbroodjes of er werd een lekker soepje klaar gemaakt. Als er koekjes of iets dergelijks werden gebakken, was het natuurlijk feest. We moesten ze per slot van rekening toch zelf opeten.

  Ondertussen waren mijn polsen al zover hersteld dat ik mijn elektrische rolstoel moest inruilen voor een gewone rolstoel. Niet eenvoudig in het begin, maar na enkele dagen oefenen kon ik me al snel uit de voeten maken. Ook moest ik mijn eenpersoons kamer inruilen voor een twee persoonskamer. Mijn nieuwe maat op de kamer noemde Jos. Jos was al niet meer van de jongste en zat hier zo’n beetje in afwachting van een overplaatsing naar een rusthuis. Het enige probleem was dat Jos overdag veel sliep, maar ’s nachts begon te leven. Ik had mijn nachtrust heel hard nodig om te recupereren voor de volgende dag. Resultaat: Als ik op de fysio mijn warm kompres kreeg, was ik gelijk vertrokken en moest Ingrid mij wakker maken om aan de volgende oefening te beginnen. Het gebeurde dat zij zo’n compassie met me had, dat ze me gewoon de hele tijd liet slapen.

  Twee weken na de operatie van mijn polsen werd er voor mij een afspraak gemaakt bij de uroloog in het UZA in Wilrijk. Zoals gezegd in het begin had ik geen contole meer over de blaas, maar ik zat nog steeds opgezadeld met een vaste urinesonde. Bij dit onderzoek ging men nagaan of er nog enige blaasfunctie was en gelukkig viel dit goed mee. De afsluitklep werkt nog, zelfs bij een grote vulling van de blaas. Dit zou later de mogelijkheid geven om aan auto sondage  te doen, zodat ik niet constant een urine opvangzak bij me moest dragen. De vaste sonde werd vervangen door een ‘suprapubische ‘ sonde met een ‘flip-flow aftapkraantje. Dit bestond uit een sonde die in via een opening in het schaambeen rechtstreeks in de blaas werd ingebracht en aan het uiteinde van een kraantje voorzien was dat ikzelf kon opendraaien teneinde mijn urine te lozen in een urinefles. Weeral verlost van een lastig iets en meer vrijheid bij de revalidatie.

  Toen ik terugkwam van het UZA stond er mij op de Linkeroever een heel leuke verrassing te wachten. Marie-Claire had Tom een splinternieuwe laptop mee laten brengen van de Makro. Mijn oude laptop had geen draadloos internet. Met de nieuwe laptop kon ik moeiteloos communiceren met familie en vrienden en niet te vergeten met de collega’s van het werk. Eveneens kon ik nu zelf op zoek gaan naar allerhande informatie over dwarslaesies op het internet. Wat zou ik nog wel kunnen, wat niet meer. Zo heb ik later via filmpjes van YouTube geleerd om een transfer te maken naar de auto. Ik kende de handelingen al nog voordat Herman me het aan kon leren. Nu was ook het moment aangebroken om plannen te maken om de eerste maal terug naar huis te gaan. We waren immers de tweede week van september en binnenkort zou ik jarig zijn. De week voor mijn verjaardag had Marie-Claire het geregeld dat de handicar van Essen me ’s morgens zou komen ophalen. Om tien uur die dag zat ik gereed om terug een stapje in de wereld te zetten. Mijn schat was meegekomen met de handicar en mijn eerste rit naar Essen sinds maanden werd dan ook een heel emotionele rit. Emotioneel van blijdschap, wel te verstaan. Ik zou mijn hondjes terugzien, het huis, de tuin enz. Zou ik wel door de deur kunnen met mijn rolstoel of door het paadje naast het huis? En als ik dan al binnen kon, zou ik me dan ook kunnen bewegen? Tot onze grote opluchting viel dit allemaal heel goed mee. Ik kon door het paadje, door de achterdeur en ik kon me zelfs vrij bewegen in huis. Enkel de badkamer bleef een obstakel vormen. Daar moesten we later maar een oplossing voor zoeken. Het was een prachtige dag met heel mooi nazomerweer. Mooi genoeg om een lekkere barbecue te organiseren bij ons An en Tom in de tuin, samen met Jurgen en Aniek. Helaas werd het heel vlug avond. Ik moest om 20.00 uur terug in Hof Ter Schelde zijn. Maar niet getreurd, het volgende weekend mocht ik voor twee dagen naar huis, dus voor de eerste maal thuis terug overnachten plus op zaterdag een familie feestje voor mijn verjaardag.

  01-12-2012 om 20:37 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste dagen in het ziekenhuis.

  Mijn dagindeling zag er op inwendige 3 als volgt uit:

  - 07.00uur wakker worden en temperaturen.

  - Daarna een bedbadje waarbij ze me met drie helpers      moesten keren en draaien. Je moet weten dat mijn geopereerde polsen uitwendige fixatoren hadden waardoor ik overal aan bleef haperen.

  - Toediening van medicijnen en nakijken van alle apperatuur.

  - Ontbijt (alhoewel dat dit niet gemakkelijk ging, maar dat leg ik later nog wel uit.)

  - Drie maal per dag airosol  en de nodige onderzoeken.

  - Beetje TV kijken tot het middagmaal en fysio en kiné aan bed.

  - Na de middag opnieuw verzorging .

  - Vanaf 14.00uur bezoek. Gelukkig…. Dadelijk ging mijn vrouwke weer langskomen. Je moet weten dat zij van het volledig half jaar, kliniek en revalidatie samen, geen enkele dag overgeslagen heeft om op bezoek te komen. Tussen het middag en avondbezoek ging ze zelf vlug iets eten in de cafetaria en kwam dan vlug weer naar de kamer voor het avondbezoek. Ik vraag mij nu nog steeds af of ik het in de omgekeerde situatie voor mekaar zou krijgen?

  - Net na het middagbezoekuur was er wederom verzorging voorzien en aansluitend hierop het avondeten.

  Als Marie-Claire rond 20.00 uur naar huis vertrok, gebeurde het dat ik nog even naar de televisie keek, maar meestal was ik dan zo moe dat ik gelijk ging slapen. Je moet weten dat ik in het begin heel veel problemen had met ademhalen. Als dwarslaesie patiënt werkt het middenrif niet meer mee. Daarbij kwam nog het probleem met de longembolie en het feit dat ik mijn longslijm niet zelf kon ophoesten. Gelukkig kwam ook dagelijks de fysiotherapeut hiervoor langs. Niet enkel voor het afkloppen van de longen maar ook voor het mobiliseren van mijn onderste ledematen. Ik was ook verschrikkelijk bang om mij te verslikken en te moeten niezen en die angst heeft toch wel een jaar in beslag genomen.

  Nu wil ik eventjes terugkomen op het feit dat de maaltijden in het begin niet van een leien dakje liepen. Hoe het juist komt, weet ik niet maar bij mijn ongeval was er één van mijn kiezen los komen te zitten. Het leek wel of deze gedraaid in mijn onderkaak zat. Op de intensieve had ik daar al melding aan de urgentie arts van gemaakt maar had er niet zo’n last van omdat ik daar toch niets te eten kreeg. Op de afdeling was dit andere koek. Nu kreeg ik wel eten, maar kon het maar amper gekauwd krijgen door die gedraaide kies. Vanaf de eerste dag daar ben ik opnieuw navraag gaan doen voor een bezoek van de tandarts aan bed, maar om de één of andere reden daagde hij niet op. De vijfde dag stond hij ineens naast mijn bed zonder materiaal bij zich. Hij keek ongewild naar mijn hoofdwonde en sloeg bleek uit. Ik heb nooit iemand zo snel de kamer weten uitvluchten en heb hem persoonlijk ook nooit meer teruggezien. Ik heb tot de laatste dag moeten wachten vooraleer er iets aan mijn kies gedaan werd. Mits het gebruik van een tillift en een hangnet  kon ik plaats nemen in een duwrolstoel. Zo ben ik dan de laatste dag naar het kabinet van de tandarts kunnen gaan en werd ik eindelijk verlost van mijn kies. Gelukkig was de dienstdoende tandarts een andere dan diegene die naast mijn bed had gestaan.

  Op regelmatige tijdstippen kwam er ook een psychologe van de kliniek op bezoek. Standaardprocedure bij iemand die een ernstig trauma had opgelopen. In het begin had ik zoiets van:

  Heh, waarom heb ik in godsnaam een psycholoog nodig, wat moet die zielenknijper van mij weten. Waarom stelt ze allemaal van die gekke vragen. Maar naarmate de sessies volgden, voelde ik me beter en beter met haar uitleg. Nu was en ben ik van nature een vrij positief en nuchter ingesteld persoon, maar in de eerste afspraken met haar kreeg ik de indruk dat ik mij psychisch heel slecht moest voelen en dat ik er verplicht helemaal onderdoor moest gaan met mijn handicap en hetgeen mij overkomen was. Met alle respect natuurlijk voor de mensen bij wie dit wel het geval is, maar gelukkig heb ik dit gevoel nooit voor mezelf gehad of toch in veel mindere mate. Ik had zoiets van: Ok, dit is mij overkomen en we kunnen het niet ongedaan maken, maar vanaf nu zullen we met vallen en opstaan er het beste van moeten maken. Het grootste probleem had ik met het onbekende.

  Het is allemaal nieuw, je weet niet wat er gaat komen, wat zal het volgende zijn? Hoe gaan we dit aanpakken. Natuurlijk heb ik nog wel eens teruggekeken in mijn leven en in de toekomst. Er zijn sowieso dingen waar je spijt van hebt dat je ze niet meer kan doen, maar er zijn ook zoveel nieuwe zaken die ‘ik’ zie als een uitdaging; en ik zeg het nogmaals, ik ben ontzettend goed omringd en opgevangen geworden door mijn familie en vrienden. Wij hebben met de nieuwe situatie samen geweend maar ook gelachen en gediscussieerd. Dat hoort er nu eenmaal bij. En geloof me, nu bijna twee jaar later, zijn we er nog bijlange niet doorheen. Er zullen nog veel moeilijke momenten volgen maar ook vele mooie, daar ben ik van overtuigd.

  Ook de ‘sociale dienst’ kwam enkele keren aan mijn bed. Er moest toch ook gezorgd worden dat ik na mijn ontslag ergens terecht kon voor mijn revalidatie. Ik moest alles opnieuw terug aanleren met de mogelijkheden die ik nog had. Er waren drie keuzes. Drie revalidatiecentra, ofwel Gent, Leuven of Antwerpen-Linkeroever. Mijn echtgenote en kinderen hadden het liefst gezien dat ik naar Gent ging, maar dat zag ik zelf niet zo goed zitten. Op papier had Gent de beste reputatie, maar de afstand Essen-Gent dat was gewoon niet haalbaar  voor hen. Ze zouden langer onderweg zijn dan dat het bezoek duurde. In overleg kozen we dan voor Antwerpen Linkeroever. Hof Ter Schelde had een befaamde reputatie en ik had er al veel over horen vertellen maar had echt geen notie van wat er me te wachten stond. Ik kon me er op dat moment ook echt geen idee van vormen wat ze daar allemaal met me gingen doen. Ik had zoiets van, ik ga daar een maandje mijn uiterste best doen en dan ben ik weer thuis, terwijl ik met moeite een boterham naar mijn mond kreeg. Een mens zijn gedachtegang kan soms rare vormen aannemen, zeker voor het ongewisse. Enfin, mijn laatste dag in de kliniek in Brasschaat was aangebroken. Om tien uur zouden ze me met een ambulance overbrengen naar Hof Ter Schelde. Marie-Claire en ons An waren ondertussen al naar daar gereden om wat spulletjes te verhuizen van Klina naar Linkeroever. Gelukkig kreeg ik door de ernst van mijn toestand daar een éénpersoons kamer, maar ondanks dat, was mijn eerste indruk toch vrij negatief. Nu moet je weten dat deze locatie van Hof Ter Schelde binnen de twee jaar overgebracht zou worden naar Wilrijk in een splinternieuwe instelling ; met gevolg dat er aan dit gebouw al enige tijd niets meer werd vernieuwd. Maar wederom, het personeel van Hof Ter Schelde maakte deze teleurstelling al vrij vlug tot een positieve ombuiging. Al was het gebouw en de infrastructuur oud en versleten, toch voelde ik me er al snel in een veilige en geborgen situatie. Ik was nog geen uur binnen of de hoofdtherapeut stond al naast mijn bed om me een elektrische rolstoel aan te meten. Geen nieuwe natuurlijk, maar wel eentje uit de eigen stock uit de kelder. Eerst even de nieuwe apparatuur uittesten, andere tillift, andere draagdoek ander personeel. Zonder al te veel moeite zat ik dan al snel in mijn “rolls royce”, zo noemden we de nieuwe rolstoel. Toen ik nog een ‘valide’ man was, leek het me altijd eens leuk om met zo’n ding te rijden. Joystick bewegen en crossen maar….. Viel dat tegen…. Het was al een geluk bij een ongeluk dat het gebouw afgeschreven was. Door mijn fantastische rijkunsten zijn er nu veel stukken pleister uit de muren van het oude Hof Ter Schelde verdwenen. Fietsen leer je ook niet op één dag en had ik er alle hoop in dat het manoeuvreren snel zou beteren; wat ook het geval was.

  Het was op een vrijdag dat ik mijn verhuis maakte naar linkeroever, zodoende stond het weekend voor de deur en had ik tijd om me aan te passen aan de nieuwe situatie. Vanaf maandag zou het bittere ernst worden en moest er gewerkt worden à volonté.

  01-12-2012 om 20:35 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  15-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de afdeling Inwendige 3.
  Verhuis naar de kamer.
  Vorige keer, met mijn heupoperatie, had ik nog het genoegen om een hospitalisatieverzekering te hebben, waarbij ik van een éénpersoons kamer kon genieten zonder een dure opleg te moeten bijbetalen. Helaas werd dit in 2008 aangepast door de NMBS, waardoor onze, nu gratis, groepsverzekering enkel nog volledige dekking geeft voor een tweepersoonkamer . Niet dat ik ertegen opzie om met meerdere mensen op een kamer te liggen, maar in mijn geval toch moeilijk omdat je jezelf door een aanvaardingsproces moet worstelen. Enfin, ik heb twee weken op deze kamer gelegen en ik denk dat ik zowat vier verschillende kamergenoten gehad heb. Erik uit Brasschaat was de eerste, een man van mijn eigen leeftijd die mede door het warme weer, onwel geworden was op straat. Vervolgens een jongen uit mijn eigen gemeente, ik kom nu even niet op zijn naam, die opgenomen werd met een verschrikkelijke keelontsteking die acute verzorging nodig had. De derde was ‘Lowie’ uit Kapellen. De onfortuinlijke man was in de tuin gevallen en had zijn schouder uit de kom. Met hem heb ik de laatste week de kamer gedeeld. De laatste dag kwam er nog een jongen van een jaar of 17, die een dringende operatie nodig had, maar hem heb ik niet echt leren kennen. Op deze gewone kamer ben ik zowat aan mijn eerste revalidatie begonnen. Vanaf de eerste dag moest ik leren omgaan met het feit dat ik toch wel getoucheerd moest worden om van mijn ontlasting af te geraken. Ludo, een verpleger in hart en nieren, kwam om de drie dagen langs. Hij draaide me op mijn linkerzijde en deed zijn werk. Voor de ontlasting van mijn urine lag ik met een bestendige urinesonde die ze om de vijf uur leeg kwamen maken en waarvan nauwkeurig de hoeveelheden werden genoteerd in verband met de vochtbalans. Al wat erin ging moest er ook weer uitkomen. Ik lag nog altijd met een infuus waarlangs ik vocht en antibiotica kreeg toegediend. Tevens fungeerde deze ook om de rest van de medicijnen in te spuiten. Toen ik twee dagen op de inwendige afdeling lag, had ik regelmatig last van hoge koorts die de artsen niet onmiddellijk ergens aan toe konden wijzen. Dan maar een nieuwe scan, en gelijk een scan van de longen met contrast vloeistof. Wat bleek, ik had het begin van longembolie, opnieuw een enorme opdoffer. Gelijk starten met bloedverdunners die ik nog een half jaar lang zou moeten blijven innemen. Door deze embolie zit ik nu bijna twee jaar later ook nog steeds opgescheept met, op maat gemaakte, ted kousen. Niet dat ik daar veel van voel, maar het is toch een bijkomstigheid. Bijna 40° koorts en buitentemperatuur nog steeds 38°, hittegolf dus. Hadden we nog de pech dat onze kamer net op een hoek lag op de derde verdieping in de richting van het zuiden. Gelukkig had de nachtverpleegster nog ergens een ventilator gevonden op de afdeling. Deze heeft, zeg maar, twee weken constant gedraaid om toch maar een beetje afkoeling te krijgen. Net zoals op de intensieve waren de verplegers en verpleegsters zo vriendelijk en hulpvaardig dat je er een echte band mee kreeg. Zo was er Rudi, een jongen uit de duizend. Nu was mijn kapsel van nature niet zo weelderig, maar het was toch al enkele weken geleden dat ik voor mijn ongeval nog naar de kapper geweest was met gevolg dat mijn haar aan mijn oren alle kanten opstak. Geen probleem, zei Rudi, zodra de nietjes uit Uw hoofd zijn verwijderd, zorg ik ervoor dat je haar met de tondeuse geschoren wordt. En zo geschiedde het, één van de laatste dagen in de Klina, werd mijn kapsel terug in model gebracht. Nooit was er iets teveel als je iets vroeg, altijd probeerde men in de mate van het mogelijke een oplossing te zoeken. Op al die tijd daar, heb ik maar één keer een probleem gehad met een iets oudere nachtzuster. Tante Terry, noemde ik haar. Het was een dame die net tegen haar pensioen aanliep, je weet wel, zo’n mevrouwtje met een brilletje op die dacht dat de kliniek op haar draaide en éénmaal dat zij op pensioen zou zijn dat alles daar in duigen zou vallen. ’s Nachts kwam zij dan een nieuw infuus hangen en door haar kleine gestalte kon ze niet zo goed bij de staander waar het infuus aanhing. Hierdoor moest ze altijd een beetje omhoog springen en dan kon ze de zak net achter het haakje van de staander mikken. Meestal lukte dit haar wel, maar op een nacht sprong ze op en nam in het neerkomen mijn slangetje mee onder haar voet. Resultaat: infuusnaald afgebroken in mijn bovenhand. Gelukkig bleef er nog een stukje uitsteken, waardoor ze nog vrij eenvoudig de afgebroken naald kon verwijderen. Ik heb ze na die nacht niet meer teruggezien, waarschijnlijk is ze toen juist met verlof gegaan. De anderen konden hun oren niet geloven, maar zeiden er ook gelijktijdig bij dat dit niet het enigste was wat ze met tante terry meegemaakt hadden.
  Wordt vervolgd:

  15-08-2011 om 09:49 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intensive care.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vier maal per dag, gedurende 15minuten mag het naaste bezoek langskomen op de intensive care. Erg lang is dit niet, en toch leek het voor mij dat er constant iemand bij me was. Waarschijnlijk ben ik de uren tussendoor in een soort van “coma” gegaan of gebracht. Voor mij leek het in ieder geval, dat Marie-claire of ons An de hele tijd aan mijn bed stonden. De verpleging kwam elk kwartier langs om te zien of alles ok was. Zo nu en dan herkende ik andere gezichten bij het bezoek. Maar steeds had ik nog niet het gevoel dat ik erg ver heen was, en dat ik aan het vechten was voor mijn leven. De eerste fantoom pijn stak de kop op. Het voelde net of mijn onderbenen hingen van mijn bed af. Deze voelden erg zwaar aan. Ik vroeg geregeld om mijn benen terug op het bed te leggen en elke keer opnieuw probeerden ze me bij te brengen dat mijn benen wel degelijk op het bed lagen en niet ernaast. Door de enorme hoeveelheid “cortisone” die in mijn lichaam gepompt werd, kreeg ik ook nog eens acute diabetes. Links en rechts van me lagen kussens om mijn gebroken polsen op te laten steunen. Op mijn hoofd zat een soort van muts om het ergste zicht een beetje weg te moffelen. Marie-Claire vroeg op een gegeven moment aan de verpleging om eens te mogen kijken naar mijn hoofdwonde. De verpleging gaf zelf aan om dit best niet te doen, daar het helemaal geen fraai aanzicht gaf. Gelukkig werd ik de tweede dag naar de operatiekamer gebracht om mijn hoofdhuid dicht te nieten. 48 nieten hadden ze nodig om de hoofdwonde dicht te krijgen. De derde dag achtte de artsen me sterk genoeg om mijn polsen te opereren en gelijktijdig een soort van stelling rond mijn gebroken rugwervel te plaatsen, zodat de dwarslaesie zeker niet meer naar boven zou kruipen. Toen ik wakker werd, had ik verschrikkelijke pijnen in mijn bovenrug. Het was net alsof ze mijn rugwervels in een onmogelijke positie geplaatst hadden. Deze, bijna ondraaglijke, pijn bleek normaal te zijn. Hiervoor kreeg ik nog eens een enorme dosis pijnstilling onder de vorm van een morfinederivaat. Dit resulteerde al snel in waanvoorstellingen. In mijn gezichtsveld hing een ronde klok. Een witte wijzerplaat met zwarte cijfers en wijzers. Een klok die je kan vergelijken met een stationsklok, maar dan een maatje kleiner. Eigenaardig genoeg ging voor mij de wijzer van de minuten even snel als de secondewijzer. Soms draaiden de wijzers zelfs achteruit in plaats van vooruit. Naar mijn gevoel stond er ook een computer onder mijn bed, waar steeds maar weer, heel veel e-mails binnenkwamen. Ik weet nog dat ik hierover tegen een verpleger een opmerking over maakte, dat het hoog tijd werd om de mailbox na te kijken, want dat de computer zoveel lawaai maakte omdat er geen enkele mail meer bij kon. Eigenaardig genoeg zei hij me dat hij dat onmiddellijk na ging zien. Hij prutste wat aan de achterkant van mijn bed en zei dat ie de mailbox had leeggemaakt en dat de computer nu wel een stuk minder luidruchtig zou zijn. Achteraf hebben we hier nog goed mee gelachen. Die befaamde ‘computer’ bleek het apparaat van mijn alternerende matras te zijn, een soort van luchtpomp zeg maar. Marie-Claire vroeg aan de verpleging of dit wel normaal was, gezien ik toch een ferme klap op mijn hoofd had gehad, en of er toch niets aan mankeerde, zeg maar, een beetje gek geworden of iets dergelijks. Het geruststellende antwoord was dat alle patiënten op de intensieve dit meemaakten. Door alle toeters en bellen en de regelmatige check-ups van de verpleging, en natuurlijk ook door al het vergif dat in mijn aderen gespoten werd, herleidde men deze geestelijke toestand als ‘heel normaal’. Buiten was het volop zomer. Temperaturen van 3o° en meer waren de dagelijkse kost. Om het half uur koelden ze mijn mond met een ijslollie gemaakt van fruitsap of appelsap. Het enige dat ik gedurende vijf dagen kreeg. Ik zou ook niets anders weg kunnen slikken hebben. Mijn vocht kreeg ik via het infuus en eten was niet aan de orde. Mijn enige afleiding was het raam waardoor ik naar buiten kon kijken. Ik keek recht op de kindercrèche van het ziekenhuis. De kindjes van het personeel konden daar terecht, terwijl hun ouders in de kliniek werkten. Als het te warm werd, vulde de kinderjuffrouw een opblaasbaar zwembadje met wat water. Dit zwembadje stond dan op het gazonnetje naast de crèche met een parasol erboven zodat de stekende zon geen kwaad kon voor de kindjes. Zo bracht ik mijn eerste dagen door op de intensieve. Gelukkig heb ik hier maar vijf dagen moeten doorbrengen. De zesde dag was ik voldoende aangesterkt en mocht ik naar een gewone kamer op de gang. Ondanks mijn toestand viel het me toch zwaar om afscheid te nemen van het verplegend personeel van de intensif- care. Ze waren zo goed, zo lief voor mij geweest, zo meelevend met mijn echtgenote en kinderen. Zij hebben ervoor gezorgd dat we die moeilijke eerste week een beetje doorgekomen zijn. Ik begin voor het eerst de ernst van de situatie te beseffen. Ik ga nooit meer lopen. Ik ga geen conducteurtje meer spelen op de trein. Ik ga geen huizen meer kunnen verbouwen. Raar hé!!!!

  15-08-2011 om 09:49 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En toen sloeg het noodlot toe.
  Tweede week van Juni 2009. We waren 
  al heel goed gewoon aan het droge en 
  zonnige weer van de afgelopen weken. 
  Elke dag vrij waren we samen gaan fietsen. 
  Soms een ritje van enkele kilometers, 
  maar ook hele toeren van meer dan zestig 
  kilometer langs het Schelde Rijn kanaal op de 
  scheiding van Brabant en Zeeland. 
  Op de terugkomst van 1 van onze laatste fietstochten 
  pakte de wolken helemaal samen tot 1 zwart 
  wolkendek. Hier moest regen en onweer van komen. 
  Daarom namen we vlug een binnenweg zodat 
  we op een halfuurtje thuis waren. We hadden nog 
  maar net onze fietsen in de garage gezet toen 
  de eerste regendruppels naar beneden kwamen. 
  Gelukkig viel het nogal mee. Er zat ook helemaal 
  geen onweer bij, maar er was toch net genoeg 
  hemelwater naar beneden gekomen om mijn 
  garage na te zien hoe het met de lekken gesteld was. 
  Ik opende de deur zag tot mijn grote ontsteltenis dat 
  het dak nog steeds lekte. Dus er moest meer aan de 
  hand zijn met het dak. De volgende dag was het 
  gelukkig weer stralend weer en de golfplaten waren 
  door de zon opgedroogd. Vanaf de ladder ontdekte ik 
  eindelijk wat de oorzaak was van de lekken. 
  Nu het enkele weken droog weer was geweest en 
  het mos met de hogedrukreiniger verwijderd was, 
  zag ik dat er enkele golfplaten bedekt waren met 
  allemaal fijne scheurtjes. Deze waren voorheen niet 
  te zien door het overvloedige mos. Zolang het dak nat was, 
  waren deze ook niet te onderscheiden. 
  Herinnert U zich nog het beginverhaal in dit 
  boek over het zware nachtelijk onweer met 
  hagelstenen als duiveneieren? Deze hagel had 
  ontegensprekelijk het dak beschadigd zodat 
  de golfplaten gescheurd waren op verschillende plaatsen. 
  Er zat maar ��n ding op, en dat was het hele dak te 
  vernieuwen. De volgende dag stond ik al met de 
  aanhanger bij een doe-het-zelf zaak om nieuwe 
  golfplaten op te laden. Op Zaterdag 21 Juni 2009 was ik 
  afgesproken met Tom, Jurgen en Jean-Pierre om vanaf 
  08.00 uur te starten met de vernieuwing van het garage dak. 
  We gingen de isolatie laten zitten en zouden vanaf de 
  bovenkant de oude platen verwijderen om daarna de 
  nieuwe te kunnen plaatsen. Ik was al om zeven uur 
  wakker die ochtend en na een boterham en een kop 
  koffie begon ik al om de meeste schroeven van het 
  dak los te maken. Ik had wederom de ladder languit op 
  het dak gelegd, zodat dit de meeste ondersteuning gaf. 
  Rond acht uur had ik de meeste platen van de 
  bovenste rij al naar beneden geschoven. Er restte 
  nog twee platen. Helaas kon ik nu de ladder niet meer 
  laten liggen en moest ik deze verwijderen. Ondertussen 
  was Tom en Jean-Pierre al aangekomen en begonnen 
  direct aan de onderste rij platen. Voor de twee laatste 
  platen van de bovenste rij los te maken moest ik met 
  mijn volle gewicht op de muur steunen terwijl ik bovenop
   de laatste golfplaat zat. Om aan de verste schroef te 
  geraken, moest ik me nogal ver uitstrekken en op dat 
  ogenblik gebeurde het onvermijdelijke. Plots voelde ik 
  de golfplaat onder mijn achterste breken . Ik greep nog 
  alle kanten uit om een houvast te vinden maar die was er niet. 
  Als een baksteen zakte ik door het dak en bleef even met 
  mijn heup op een muurhaak hangen. Deze haak diende voor 
  de ladder aan te hangen als deze niet gebruikt werd. 
  Natuurlijk gebeurde dit allemaal in een flits van een seconde. 
  Door de muurhaak draaide ik 180graden en stortte recht 
  met mijn hoofd en lichaam naar beneden. Ik plaatste nog 
  mijn handen om de val te breken maar veel soelaas bracht 
  dit niet. Ik hoorde mijn polsen breken. Met mijn achterhoofd 
  raakte ik het beton. Het was net alsof mijn hoofd in mijn 
  lichaam werd gedrukt doordat de rest van mijn gewicht 
  achterop kwam. Een stekende pijn ging door mijn schouders 
  en de eerste bloeddruppels die van mijn hoofd rolden, 
  vertroebelden mijn zicht. Nog geen seconde later kwam Tom 
  en Jean-Pierre de garage binnengelopen. Tom ontfermde zich onmiddellijk over mij en zei dat ik een grote gapende 
  wonde aan mijn hoofd had. Jean-Pierre liep naar binnen en 
  vroeg mijn echtgenote om direct de ambulance te bellen. 
  Ondertussen was onze Jurgen door de klap van 
  mijn val wakker geworden en kwam de garage binnengelopen. 
  Tom nam een propere handdoek en depte hier het bloed 
  van mijn hoofd mee op. Vervolgens drukte hij met beide 
  handen de handdoek op mijn hoofd om het bloeden enigszins 
  te stelpen. Ik keek naar mijn polsen, die stonden helemaal 
  in een onnatuurlijke vorm en werden in mum van tijd 
  dubbel zo dik. Vervolgens realiseerde ik me dat ik geen 
  gevoel meer had in mijn benen en buik. Een heel raar 
  gevoel dat ik niet zo snel een bestemming kon geven. 
  Tom, zei ik, ik voel mijn benen en buik niet meer, 
  is dat wel normaal. Ik zag hem heel bedenkelijk kijken. 
  Hij bleef maar tegen mij inpraten zodat ik niet weg 
  zou vallen. Aan de blikken van de anderen zag ik wel 
  dat mijn toestand niet zo rooskleurig was. 
  An is spoedverpleegkundige en zag natuurlijk direct 
  wat er aan de hand was. Binnen de twaalf minuten was 
  de ambulance er. De MUG nog geen tien minuten later. 
  Meer dan twintig minuten hebben deze mensen er 
  alles aan gedaan om mijn gehavende lichaam te stabiliseren. 
  Veel plaats hadden ze niet in de garage daar ik tussen 
  de diepvriezer en een tafel in lag met allemaal stukken 
  van golfplaten en isolatie rondom mij. Ze deden een 
  soort van verband rond de gapende wonde op mijn hoofd. 
  Ze plaatsten zo�n vervelende plastieken steunkraag rond 
  mijn hals en schoven een draagplaat onder mijn rug. 
  Ondertussen werd ik door de MUG-arts voorzien van 
  allerlei apparatuur en baxters. Ik hoorde hen van alles 
  vertellen, maar echt doordringen wat er allemaal 
  gebeurde rondom mij deed het niet. Het was net alsof ze 
  niet aan mijn lichaam bezig waren maar aan dat van 
  iemand anders. Vervolgens werd ik door de smalle 
  deur van de garage gedragen richting de brancard die 
  op het terras op mij stond te wachten. Door het shock effect 
  bevond ik mij in een soort van roes. Ik beleefde alles in 
  realtime maar het drong niet tot me door. Eenmaal in de 
  ambulance hoorde ik de deur achter mij sluiten en de 
  spoedarts nam plaats naast mij. Marie-Claire, mijn echtgenote, 
  mocht plaats nemen naast de ambulance bestuurder en op 
  een slakkengangetje reden we richting Klina. 
  Normaal gezien rijdt een ziekenwagen altijd heel snel, 
  maar de mijne ging echt traag. Er moest iets ernstig mijn 
  rug aan de hand zijn anders zouden ze niet voor elke drempel vertragen. Stapvoets reden ze over elk bultje in de weg. 
  De weg van Essen naar Brasschaat leek eindeloos lang te duren. 
  De enige doffe pijn die ik voelde, situeerde zich in mijn polsen en bovenrug. Na een halfuurtje kwamen we aan op de 
  spoeddienst van Klina. Ik werd gelijk naar een 
  behandelkamer gereden en heb daar blijkbaar enkele 
  uren doorgebracht terwijl er van alle onderzoeken werden gedaan. Raar maar waar, ondanks dat ik altijd bij bewustzijn bleef, 
  weet ik van deze uren maar weinig meer te vertellen. 
  Waarschijnlijk had ik het gedacht dat ik daar wel in 
  goede handen was en dat ik het allemaal maar liet gebeuren. 
  Er werden verschillende scans gemaakt en ontelbare 
  fotos genomen. Uiteindelijk kreeg ik 1 van de kamertjes 
  op de intensive care toegewezen. Daar hoorde ik voor het 
  eerst van de neurochirurg dat mijn rug gebroken was op 
  het niveau Th3. Het drong op dat moment nog niet tot mij door, 
  maar voor de vrouw en de kinderen moeten dit 
  verschrikkelijke uren geweest zijn. Ik had nog zoiets van, 
  binnen een paar dagen ben ik hier weer weg nadat ze 
  me opgelapt hebben en dan kan ik weer verder doen 
  aan de garage. Op de intensive care kreeg ik van alle 
  toeters en bellen aangemeten. Draden links van me en 
  rechts van me. Slangetjes met alle soorten vloeistof, 
  zuurstofmasker, een knijper op mijn vinger, een constante bloeddrukmeter rond mijn bovenarm, enz. 
  Hier begint mijn eigenlijke dagboek, ik ga vechten om 
  te overleven. Ik ga moeten leren leven met een handicap. 
  Heel mijn leven zal vanaf deze dag veranderen. 
  Mijn vaste maatje zal mijn rolstoel worden. 
  Maar eerst staat er nog een lange revalidatie te wachten. 
  Wordt vervolgd.

  15-08-2011 om 00:00 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het vervolg.
  Mijn echtgenote, Marie-claire, is blijkbaar niet echt wakker geworden van het noodweer. 
  Half slaapdronken vraagt ze wat er eigenlijk allemaal aan de hand was. 
  Ik stel haar gerust dat het ergste voorbij is en kruip vlug naast haar en val redelijk snel terug in slaap. 
  Dit is het nieuws van Dinsdag 27 Mei , met als enige hoofdpunt het noodweer van afgelopen nacht. 
  Zo wekt de radiowekker ons . 
  Volgens het radionieuws heeft het onweer 
  vooral huisgehouden boven de streek 
  van Zandvliet en Berendrecht. 
  Hier zijn ontelbare wagens zwaar beschadigd, 
  bomen op de daken van de huizen terecht gekomen, 
  rolluiken doorzeeft van de hagel en serres en 
  verandas volledig vernield. 
  Ik drink een tas koffie en ga buiten mijn ronde doen 
  in het daglicht, zodat ik een beter overzicht krijg 
  van de aangerichte schade. 
  Opgelucht haal ik adem als ik zie dat het bij ons 
  allemaal nogal meevalt, 
  nog niet wetende dat de afgelopen nacht later zou leiden 
  tot een verschrikkelijk gebeuren. 
  Na het ontbijt trek ik mijn werkkleding aan, 
  ik moet verder doen met de verbouwingen aan het huis. 
  Ik ben volop bezig met het renoveren 
  van de keuken en de badkamer. 
  Mijn zoon jurgen, die installateur is van sanitair 
  en centrale verwarming, heeft afgelopen week 
  heel hard gewerkt om de oude mazout gestookte ketel 
  en brander te vervangen door een moderne 
  en zuinige gasketel. 
  De nieuwe ketel hangt in de garage achter het huis, 
  nou garage is een groot woord, 
  het is eigenlijk een grote berging. 
  In een garage hoort een auto te staan en dat is bij ons 
  niet het geval omdat we doodeenvoudig met de auto 
  niet achteraan kunnen komen. 
  Het is een kleine woning in de rij, 
  doch, het staat volledig vrij van de andere huizen ernaast. 
  Als je ervoor staat is er rechts een klein gezamenlijk 
  gangpad dat uitkomt op het terras . 
  Het terras gaat via twee opstapjes over in de tuin. 
  Het is een kleine volkstuin met een mooi tuinhuis achterin. 
  Voor het tuinhuis ligt een gazon met in het midden 
  een waterpartij. Deze laatste bestaat uit een 
  bronsgekleurd beeldje van een jongetje met een pet op. 
  In zijn hand draagt hij een kruik waaruit het water stroomt. 
  Dit watervalletje komt uit op een kiezelbed, 
  omzoomd met buxus, en loopt vervolgens in een 
  bassin van waaruit het weer naar boven wordt gepompt . 
  De hoeken van het gazon zijn schuin afgesneden, 
  waardoor er op elke hoek ervan een klein minituintje ontstaat 
  waarop struikjes en boompjes staan. 
  Een klein vijvertje maakt de scheiding tussen 
  het terras en de tuin. 
  Midden in het vijvertje staat op zijn beurt 
  een ander beeldje van twee kinderen 
  die onder een paraplu op een bankje zitten. 
  Op het topje van de paraplu is er een tuitje 
  waaruit het water stroomt en dat druppelsgewijs 
  terug in de vijver valt. 
  Enkele veelkleurige kois en drie shubinkins hebben er 
  hun onderkomen. De randen van de vijver 
  zijn beplant met allerlei soorten plantjes en struikjes 
  die in de lente en zomer een prachtig landschap vormen. 
  Achter de vijver tegen het laatste stuk van de garage 
  staat een klimnet waartegen een climatus groeit. 
  Deze maakt in het voorjaar van de saaie muur een bloementapijt, gewoon prachtig om zien, 
  zeker als je dan vanuit het tuinstel, 
  vlakbij de vijver, ligt te peinzen over de nakende zomer. 
  Nadenken over wat ik allemaal met het gezinnetje 
  ga doen de komende zomer. 
  Vooral veel fietsuitstapjes net over de grens naar Nederland 
  met zijn veilige fietspaden waarop je ongestoord 
  kan genieten van de mooie landschappen. 
  En deze zomer zou het allemaal anders zijn, 
  want mijn dochter An is met haar man Tom 
  afgelopen winter vanuit Westmalle naar Essen komen wonen. 
  Het zou dan de bedoeling zijn om samen met hen 
  die fietstochten te gaan maken die ik en Marie-claire 
  zo leuk vinden. 
  Hier zouden we dan eindelijk een beetje ontspanning 
  krijgen na het afgelopen jaar van hard zwoegen en werken. 
  Het huis dan An en Tom gekocht hebben, 
  was het ouderlijk huis van mijn moeder. 
  Mijn moeder leed al enkele jaren aan dementie en 
  begin 2009 konden we haar niet meer alleen 
  in haar woning laten. 
  Ze was op korte tijd zodanig achteruit gegaan dat 
  ze niet meer wist waar ze was. 
  Ze begon ook gekke en gevaarlijke dingen te doen, 
  waardoor ze geplaatst moest worden in een rusthuis voor dementerenden. 
  Ze heeft zich gelukkig snel aan haar nieuwe woonomgeving 
  aangepast en voelt zich goed tussen de andere bewoners. 
  Daarom was ik ook blij te horen dat An en Tom 
  het ouderlijk huis gingen kopen. 
  Zo blijf er toch nog een stukje van je leven behouden 
  waar ik als kind opgegroeid was en waar je zoveel 
  herinneringen aan overgehouden hebt. 
  Het zou voor mezelf heel raar geweest zijn 
  moest ik er passeren en wildvreemde mensen zien 
  binnen en buitengaan in het huis waar eens 
  mijn vader en moeder gewoond hadden. 
  In september 2008 waren An en Tom officieel 
  de trotse bezitters van het typisch witgeschilderde huis 
  van de kleine landeigendom. 
  Voor september had ik samen met mijn zusters 
  al veel werk gehad om het huis leeg te maken. 
  Mijn vader was al veertien jaar geleden gestorven 
  en mijn moeder kon nooit iets weggooien. 
  Hierdoor zaten alle schuurtjes en garage vol met spullen 
  waar al jaren geen mens naar had omgezien. 
  In de woonvertrekken was het al niet beter. 
  Alle kasten puilden uit van nutteloze dingen. 
  Moeder kon een heel leger voorzien van handdoeken, 
  beddengoed en noem maar op. 
  Heel veel spullen zijn naar de kringloop gegaan, 
  enkel de fotos en enkele mooie stukken hebben 
  een nieuw onderkomen gekregen bij de kinderen. 
  De rest is allemaal naar het containerpark gegaan. 
  Zoals gezegd zijn we dan in september aan de verbouwingen begonnen. 
  Er moest heel wat gebeuren vooraleer An en Tom 
  er hun intrek zouden nemen. 
  Het was een solide woning maar heel veel 
  dingen moesten vernieuwd worden. 
  Er zijn nieuwe ramen in geplaatst, 
  de elektriciteit is compleet vernieuwd, 
  net zoals het sanitair en verwarming. 
  Van de gesloten keuken moest een open keuken 
  gemaakt worden die uitzicht gaf op de eetkamer en salon. 
  Op de slaapkamers moesten verlaagde plafonds komen, 
  de vloeren voorzien van laminaat en de muren 
  opnieuw geschilderd worden. 
  De zolder had nog niets van isolatie en de roostering 
  moest nog een plankenvloer krijgen 
  zodat men eindelijk gebruik kon maken 
  van de zolder als extra berging. 
  De vloeren beneden waren niet voorzien van een stevige 
  fundering. De huidige tegels lagen nog in de zavel 
  zoals men dat zegt. 
  Kortom, een hele hoop werk in het vooruitzicht 
  maar gelukkig hadden we een voortreffelijke nazomer 
  waardoor we met volle moed aan de werken begonnen. 
  Gelukkig is Tom en An van geen kleintje vervaardigd en 
  konden we rekenen op heel veel hulp van enkele 
  familieleden en vrienden langs beide kanten 
  die de handen uit de mouwen staken. 
  Eerst werd er enkele uren in het huis gewerkt en 
  later op de middag begaven we ons naar de tuin 
  om daar wat orde te scheppen. 
  Er moesten enkele stevige coniferen uitgegraven worden en 
  dat gaf, na het stof binnenshuis, een welkome 
  afwisseling om even in het najaarszonnetje 
  van de buitenlucht te genieten. 
  Tot eind oktober konden we zelfs op de middag 
  buiten eten wat altijd gezellige momenten opleverde. 
  Er was altijd wel iemand die iets leuks te vertellen had. 
  Na oktober had Tom van de garage een leuk eetplaatsje gemaakt. 
  Hij had de oude keuken tegen de wand geplaatst, 
  inclusief de ijskast en de microgolfoven. 
  In het midden van de garage stond de tuintafel 
  met twee zitbanken. 
  Als verwarming stond er een Zibro vuurtje te branden. 
  Zodra het te koud werd, nuttigden we hier 
  onze maaltijden, dikwijls een broodje van de 
  broodjeszaak net om de hoek, 
  of er werd een grote pot soep meegebracht die 
  dan warm gemaakt werd in de microgolfoven. 
  Met een boterham erbij smaakte dit geweldig, 
  nog niet te spreken over de sterke verhalen die 
  men vertelde tijdens de pauzes. Kortom, iedereen 
  vermaakte iedereen, ondanks het zware werk dat 
  op heel korte tijd geleverd werd. 
  Dit moest ook wel, want in december liep het 
  huurcontract van hun vorige appartement af. 
  Niet dat alles dan al klaar kon zijn, maar toch het voornaamste. 
  Er was tegen die tijd nieuw sanitair, de slaapkamers 
  waren klaar en de chape lag te drogen op de benedenverdieping. 
  Enkel de badkamer moest nog betegeld worden, 
  de binnendeuren ontbraken nog en de vloeren 
  moesten nog gelegd worden op het gelijkvloers. 
  Vermits ze nu in dezelfde straat woonden als wijzelf, 
  was het geen enkel probleem om bij ons te komen douchen. 
  Elke avond maakte Marie-claire een lekkere maaltijd voor 
  ons klaar zodat wij nergens, buiten de verbouwingen, 
  naar om moesten zien. 
  Ondertussen was het volop gaan winteren. 
  Regelmatig kwam er stevige vorst voor die 
  op hun beurt afgewisseld werden met mildere perioden van 
  sneeuw, maar het werk ging gewoon verder. 
  Zelf viel ik er op een bepaald moment uit met een 
  barst in mijn pols. Er was niemand anders in de 
  bouw aanwezig toen ik bezig was met twee openingen in 
  de keuken toe te metselen. Hier hadden vroeger 
  twee deuren gestaan die enerzijds toegang gaven tot 
  de kelder en anderzijds een tweede toegang verschafte naar 
  de gang. Gelukkig konden we langs de gangkant een 
  nieuwe toegang maken naar de kelder. Hierdoor 
  kwam een hele muur vrij om meer kastwerk te 
  kunnen plaatsen in de nieuwe keuken. 
  Ik was aan de laatste rij stenen bezig van de eerste deur toen 
  het misging. Je moet weten dat de ondervloer van de 
  oude keuken al verwijderd was, waardoor de ondergrond 
  heel oneffen was. De ruimte was ook te klein om een 
  volledige stelling te plaatsen, zodat ik me moest 
  behelpen met een laddertje van vijf treden. 
  Het was misschien al de honderdste keer die dag dat 
  ik van dat trapje afkwam, maar de laatste keer zette ik 
  linkervoet op de grond, recht op een stuk baksteen dat 
  ik even voordien daar zelf had weggelegd . 
  Je weet wel, ik stapte net op de rand ervan en 
  verloor mijn evenwicht. Ik viel opzij en plaatste mijn 
  linkerhand om de val op te vangen. Maar doordat 
  mijn hand op het beton kwam voelde ik onmiddellijk 
  een fel stekende pijn in mijn pols. Je moet weten 
  dat ik vijf jaar voordien ook al geopereerd was van een 
  volledige heupprothese en zeven jaar geleden van een 
  nekprothese. Daarom bleef ik even liggen om te voelen of 
  alles in orde was met mijn reserveonderdelen, 
  maar dat viel allemaal wel mee. Ondanks mijn jonge 
  leeftijd van zesenveertig had ik al vanaf mijn tienertijd 
  te kampen gehad met gewricht- en rugproblemen. 
  Op mijn negentiende verjaardag zat ik al met mijn eerste hernia in 
  de rug. Op mijn zevenentwintigste hebben ze de eerste 
  operatie uitgevoerd en me verlost van vier hernias. 
  Toch ben ik altijd bedrijvig gebleven in het bouwklussen. 
  Als ik langere tijd niets omhanden had werd mijn rug 
  verschrikkelijk stijf en had ik overal pijn. Toen ik 
  merkte dat ik buiten de stekende pijn in mijn pols 
  verder geen letsel had, heb ik de andere deur ook 
  nog dicht gemetseld. Alhoewel ik op dezelfde tijd een 
  hele muur had kunnen bouwen. Zo moeizaam ging 
  het verdere werk. Tegen de tijd dat ik naar huis ging, 
  was mijn pols zo gezwollen dat ik hem nog 
  nauwelijks kon bewegen. Na de douche bracht ik een 
  knelverband aan met wat pijnstillende zalf, 
  hopende dat het de volgende dag een stuk beter zou zijn. 
  Niet dus. De volgende morgen stond ik op met 
  het gevoel dat ik die nacht geen oog dicht had gedaan. 
  Het voelde net of dat er een gewicht van vijftig kilogram aan 
  mijn hand hing en als ik mijn hand ergens tegenaan stootte, 
  deed ik het bijna in mijn broek van de pijn. 
  Er zat maar 1 ding op. Een bezoek aan de huisarts met een doorverwijzing naar de spoed in Brasschaat. 
  Gevolg, mijn pols in een ��breeze�� en zes weken geen 
  gebruik maken van mijn linkerhand! Gelukkig kon ik , 
  al was het dan met een �breeze� aan, 
  toch mijn vaste job op de trein als conducteur 
  verder uitvoeren. Welgeteld vier weken heb ik me 
  rustig gehouden, mede dankzij mijn vrouw die 
  erop toezag dat ik zeker niet eerder terug in 
  het huis van An en Tom ging werken. 
  Gelukkig hadden ondertussen de stukadoors hun 
  werk kunnen doen zodat alle muren bijgewerkt waren.
  Op een gegeven moment was Tom met de laminaat in 
  de woonkamer bezig en daar ben ik terug opnieuw gaan klussen . 
  Af en toe moest ik een laminaatplaat vasthouden, 
  zodat Tom ze van lengte kon zagen. 
  Godzijdank voelde ik me eindelijk weer een beetje nuttig. 
  Helemaal in het begin van de werken was ik er ook al 
  enkele dagen tussenuit gevallen. Het was op 
  de dag dat de betonboer het beton voor de woonkamer en 
  keuken kwam brengen. Ik had voordien al regelmatig met 
  beton gewerkt en wist verdomd goed dat dit bij 
  aanraking met de huid stevige brandwonden kon veroorzaken. 
  Mark, de stiefvader van Tom, en hijzelf stonden in 
  voor het kruien en storten van het beton. 
  Ikzelf werkte het beton af, zodat er een mooie, 
  bijna vlakke ondergrond ontstond om later de leidingen op te leggen. Bij 1 van de laatste vierkante meters verloor ik toch 
  even mijn evenwicht verloor en in het zachte beton terecht kwam. 
  Nog geen vijf minuten later voelde ik mijn knieën 
  beginnen branden. Nog eens vijf minuten later was 
  het werk klaar en ben ik gelijk naar huis gelopen om 
  onder de douche te kruipen. Ondanks het snelle 
  reageren heb ik toch veertien dagen met verbrandde knieën rondgelopen en met de nodige pijn tot gevolg. 
  Hele potten flamazine hebben we eraan gesmeerd, 
  maar elke keer dat ik mijn benen plooide was het net of 
  alles weer openscheurde. Misschien was dit alles al 
  wel een voorteken dat ik toch niet zo goed meer uit 
  de voeten kon met al mijn gebreken? Gelukkig kon ik 
  altijd rekenen op de goede verzorging van mijn vrouw en dochter. 
  Ons An werkte al enige tijd als verpleegkundige op de 
  spoed in Malle, en kon ik altijd beroep doen op 
  goede en acute verpleging in noodgevallen. 
  Als mijn echtgenote dan gezien had hoe het moest, 
  nam zij de verdere verzorging over van mijn dochter. 
  Dit zou, zoals later zal blijken, nog heel goed van pas komen. 
  Ik had altijd gezegd dat de verbouwingswerken bij ons 
  An klaar moesten zijn tegen het eind van februari 2009. 
  Natuurlijk was niet alles helemaal afgewerkt, 
  maar de grootste werken waren toch achter de rug. 
  Tom kon op een rustige manier de laatste karweien 
  afwerken tijdens de weekends. Per slot van rekening 
  hadden zij ook veel en zware arbeid in het huis gestoken 
  en werd het hoog tijd dat we het allemaal wat rustiger aan 
  gingen doen. Ikzelf moest nu de planning gaan maken om
   in mijn eigen huis te gaan renoveren. Dat jaar waren 
  Marie-claire en ik vijfentwintig jaar gehuwd en 
  zoals iedereen moesten ook wij weer eens aan een 
  nieuwe badkamer en keuken gaan denken. 
  Typisch, maar na vijfentwintig jaar lijkt alles opeens 
  versleten of valt stuk. Onze installatie voor de 
  verwarming had ook zijn beste tijd gehad en was aan 
  vernieuwing toe. En als er daarna nog tijd over was, 
  zouden we ook nog het plafond in de woonkamer 
  verlagen en een nieuwe tegelvloer leggen. 
  Liefst zo snel mogelijk, zodat we ook nog konden 
  profiteren van de nakende zomer, denkende aan 
  onze fietstochtjes. Geen probleem, zeiden de kinderen, 
  we laten bij ons alles even rusten en komen eerst 
  bij jullie helpen. Half april zijn we dan gestart. 
  Alles moest zowat tegelijkertijd gebeuren omdat de nieuwe aardgasleiding via de kelder langs de achterkant van 
  het keukenblok en de badkamer verder naar de 
  garage moest lopen. Eerst de oude badkamer 
  gesloopt zodat An en Marie-claire de oude tegels 
  konden verwijderen. Ondertussen ging ik verder met 
  het grootste gedeelte van de keukenkasten weg 
  te nemen, zodat Jurgen in het weekend kon starten met 
  het leggen van de nieuwe leidingen. Toen de losse 
  keukenkastjes veilig weggeborgen waren in de garage kon 
  ik beginnen met het afbreken van het vroegere plafond in de badkamer. Daar ontdekten we de eerste tegenslag. 
  Toen we ons huis voor de eerste maal verbouwd hadden, 
  was er op de achterbouw van de keuken en badkamer een 
  nieuw plat dak geplaatst. Natuurlijk hadden we toen 
  niet veel geld op onze spaarboek en moest alles 
  zo goedkoop mogelijk gemaakt worden. 
  Het gevolg was nu, vijfentwintig jaar later, 
  dat verschillende balken zodanig aangevreten 
  waren door schimmels en vocht dat er niets anders 
  opzat dan het volledige dak te vernieuwen. 
  Dus in plaats van leidingen te leggen, werd het weekend 
  ingeruild om een nieuw dak te plaatsen. 
  Gelukkig konden we weer rekenen op veel hulp van 
  de kinderen en familie. Niet te geloven, maar op zondagavond 
  was het nieuwe dak geplaatst, inclusief de roofing en 
  afwerking aan de randen. Zelf heb ik aan het dak niet 
  zoveel meegewerkt. Met de heupprothese is het niet zo 
  eenvoudig om het evenwicht te bewaren op de balken en muren. 
  Het op maat zagen van de balken en platen was mijn job.
   Her en der moest er een steen bij gemetst worden zodat 
  de steunbalken weer stevig op hun plaats kwamen. 
  Dankzij de goede samenwerking met de familie was 
  dit werk op korte tijd geklaard en dit zonder noemenswaardige tegenslagen. Nu het dak opnieuw gedicht was, 
  kon ik verder met het overige werk. Gelukkig had ik 
  nog veel achterstallige verlof, zodat ik bijna heel de 
  maand april thuis was van het werk. 
  Met achterstallige verlof bedoel ik verlof van het jaar daarvoor. 
  Deze verlofdagen kon men dan meenemen naar 
  het volgende jaar en moest men opnemen voor einde april. 
  De rest van de werken binnenshuis gingen heel vlot. 
  De elektriciteitsleidingen werden allemaal vervangen waarna 
  het nieuwe plafond kon geplaatst worden. 
  In de badkamer werden de tegels geplaatst en de 
  nieuwe sanitaire toestellen werden uitgetest. 
  Alles bleek goed te werken. Nu nog even de vloeren 
  egaliseren en de nieuwe tegelvloer plaatsen. Eenmaal 
  dat de vloeren gedroogd waren, konden de oude keukenkasten 
  terug op hun plaats gezet worden. 
  Enfin, de laatste week van april was de keuken en de 
  badkamer klaar en was het weer leuk om op een deftige 
  manier te kunnen koken, eten en douchen. 
  Helaas was er mede door het rotte dak en nog andere 
  onvoorziene omstandigheden geen tijd meer over om 
  nog de nieuwe vloer en plafond in de woonkamer te plaatsen. 
  Ergens in mijn achterhoofd was ik hier ook niet rouwig om, 
  vermits ik de zware inspanningen van de afgelopen maanden 
  toch wel begon te voelen. Mijn lijf deed overal pijn en de 
  gewrichten wilden niet meer mee. 
  Ook Marie-claire was het moe om toch weeral een 
  hele maand in het stof en vuil te zitten van de verbouwingen. 
  Daarom namen we de beslissing om de rest van de 
  werken volgend jaar te doen. Begin Mei moest ik 
  dan weer gaan werken bij de spoorwegen, mijn verlof zat 
  erop en de rest van de verlofdagen wilde ik pas nemen 
  in de zomer om te kunnen gaan fietsen en andere 
  leuke dingen te doen. Op vakantie naar het buitenland 
  zouden we dit jaar niet gaan. Door al de werken hadden we 
  geen tijd gehad om iets te plannen. Het vorige jaar 
  waren we naar Turkije geweest. Het zou een 
  heel mooie vakantie geworden zijn, maar helaas, 
  op de tweede dag dat we in Antalya waren, 
  kregen we via de MSN van ons An het trieste bericht dat 
  de broer van Marie-Claire plots overleden was. 
  Nou, ik kan je vertellen dat de wereld dan eventjes stilstaat als 
  je zo een bericht op je vakantieadres krijgt. Hoe kon nu 
  een jongeman van zesenveertig zomaar plots sterven? 
  Marc, zo heette hij, was even oud als ik. We zaten 
  vroeger in dezelfde klas en we kenden mekaar dus al 
  heel lang. Het is ook via hem dat ik mijn vrouw leren 
  kennen heb. Twee weken ervoor had Marc een 
  ongeval gehad met zijn wagen. Eigenlijk was hij 
  maar licht gekwetst, maar werd toch voor alle 
  zekerheid naar de spoedafdeling gebracht. 
  Buiten een lichte shock werd er niets vastgesteld. 
  Enkele dagen na het ongeval bleef hij toch overal 
  pijn houden maar de huisarts zei dat er verder 
  niets aan de hand was. Waarschijnlijk zou het gaan om 
  een griepje of iets dergelijks. Een griepje???? Me hoela ja. 
  Een week later kon hij het niet meer houden van de pijn en 
  werd hij met spoed naar de kliniek gevoerd. 
  Opnieuw werden er scans en fotos gemaakt en op 1 van 
  die behandeltafels is hij ineen gezakt en 
  is niet meer bijgekomen met de dood tot gevolg. 
  Helaas is er geen autopsie gepleegd op het lichaam 
  van Marc. Zijn kersverse echtgenote wilde dit niet, 
  hij was amper enkele weken voordien terug 
  hertrouwd met een vrouw die wij als familie totaal 
  niet kenden. Tot op de dag van vandaag weten we dus 
  nog altijd niet waaraan Marc is gestorven. 
  Voor zijn moeder, mijn schoonmoeder, was zijn dood 
  onaanvaardbaar. Zij kon en kan er nog steeds niet over. 
  Het was dan ook haar oogappel, ondanks het feit dat 
  ze in zijn puberjaren veel afgezien hebben met hem. 
  Wij zaten dus in Turkye als we dit verschrikkelijke 
  nieuws vernamen. We zaten daar niet alleen. 
  Het was op aanraden van mijn zus Sabine dat we 
  naar daar op verlof gegaan zijn. Zij was er al enkele 
  keren geweest en vond het een geweldig hotel. 
  Vijf sterren all inclusive. Daarom beslisten we dat 
  we samen met haar op reis gingen en dat zij onze 
  gids zou zijn in Antalya. Als we daar alleen zouden 
  geweest zijn, zouden we onmiddellijk het eerste 
  vliegtuig terug naar Belgie genomen hebben, 
  maar nu ging dat een stuk moeilijker vermits 
  we niet alleen waren. Twee dagen later kregen we 
  het bericht vanuit Essen dat Marc pas de dag na 
  onze voorziene terugkeer zou begraven worden. 
  Zodoende konden we ons verblijf in turkeye toch 
  afmaken. Helaas, echt veel plezier hebben we na 
  het droevige nieuws niet meer gehad. Je zit vanaf 
  dat moment toch met je gedachten thuis. 
  Mei, 2009. Veel zouden we niet meer ondernemen dit 
  jaar op het vlak van verbouwingen. Doch, de ergste 
  vermoeidheid was ondertussen weeral verdwenen en 
  iets hield me toch nog heel de tijd bezig. 
  Het golfplatendak van de garage bleef maar lekken. 
  En eigenaardig genoeg was er van op de ladder 
  niks te zien van buitenaf. Langs de binnenkant zat 
  isolatie in de vorm van schuimplaten, zodat je langs 
  de binnenkant sowieso niet kon zien of er scheuren inzaten. 
  Na enig zelfberaad heb ik dan de slechtste beslissing in 
  mijn leven genomen. De golfplaten waren helemaal bedekt met
   een laag mos en de enige mogelijkheid om dit eraf te krijgen, 
  was deze af te spuiten met de hogedrukreiniger. 
  Het dak steunde volledig op drie houten langsbalken en 
  vermits ik nogal een zwaarwichtig persoon ben, 
  nam ik de wijze raad om een stuk van mijn aluminium 
  ladder langs op de gehavende golfplaten te leggen zodat 
  mijn gewicht zo breed mogelijk op de platen gedragen werd. 
  Nadat ik de hogedrukreiniger naar boven had gesjouwd en 
  de kraan opengedraaid had, kon ik aan de gang gaan. 
  Het mos ging er vanzelf af. Ik schaamde me wel een 
  beetje voor de buren. Het losgekomen mos vloog langs 
  alle kanten weg en kwam natuurlijk ook tegen de gevel van 
  de buren terecht. De buurvrouw en haar dochter zaten op 
  dat moment te genieten in hun tuin van het mooie 
  voorjaarszonnetje. Het was ook een lekker temperatuurtje met 
  zowat 21graden. Dus geen greintje last van het 
  opspattende water. Gelukkig maakte de buurvrouw er 
  helemaal geen probleem van en op een mum van tijd was 
  dan ook het hele dak ontdaan van vuil en mos. 
  Raar maar waar, ik zag geen enkele scheur of barst in 
  het nog natte dak. Voor mij bleef er dan maar 1 verklaring over 
  voor het lekken van het dak. Namelijk: het dak bestond uit 
  twee dakplaten helften, dus twee rijen golfplaten die 
  halverwege het dak over mekaar lagen. 
  Op die scheidingslijn zat het meeste mos en 
  vermits de hellingsgraad nogal aan de lage kant was, 
  moest het wel zo zijn dat heet regenwater langs die naad 
  naar binnen sijpelde. Dus het probleem zou nu opgelost 
  moeten zijn nu het mos op de naad verdwenen was. 
  Om deze stelling te kunnen bevestigen moesten we 
  wachten tot de eerstvolgende regenbui. Eigenaardig genoeg 
  hadden we een lange droogteperiode en was het 
  enkele weken wachten om te controleren of er nog 
  andere lekken waren. Wordt vervolgd:

  15-08-2011 om 00:00 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat voorafging.
  Dwarslaesie, alleen in mijn dromen stap ik nog rond.
   
  Het is onheilspellend rustig in de nacht van 26 op 27 mei 
  van het jaar 2009. 
  Na een periode van lange voorjaarswarmte heeft het KMI 
  voor deze nacht zwaar onweer met kans op 
  hevige rukwinden en hagel voorspeld. 
  Om half twaalf, als wij het bed induiken, 
  niets daarvan, geen vuiltje aan de lucht. 
  De vliegenhor staat nog in het raam. 
  Bij de overburen hoor ik de kikkers 
  heftig kwaken in de grote vijver.

  Net als het licht op de slaapkamer uit is, 
  begint er een mug langs mijn oren te zoemen. 
  Mijn echtgenote van weleer, heeft er ook last van. 
  Goed, dan het licht maar weer aan.
  Geen mug meer te bespeuren natuurlijk. 
  Bed uit, met een sok in de hand op jacht naar de ten dode opgeschreven mug. Een uithaal met mijn sok en als 
  enige getuige van een stille dood, 
  een kleine bloedveeg op het behang. 
  Rond 3.00 uur word ik plots gewekt van iets, 
  maar weet niet direct thuis te brengen wat ik gehoord heb. 
  Het vrouwtje slaapt nog, dus het zal wel niets ernstig zijn geweest . 
  Ik ga even op de rand van het bed zitten, maar hoor niets meer abnormaal. 
  Wel zie ik in de verte het regelmatige flitsen van een naderend onweer. 
  Ik geraak niet meer in slaap, en lig te luisteren of het onweer dichterbij komt. 
  Het lijkt er lange tijd op, dat het onweer voorlangs gaat over Nederland. 
  Ik bedenk nog dat het boven Bergen Op Zoom wel eens heel heftig te keer gaat. 
  Om twintig minuten over drie wordt het even heel stil, 
  zelfs de kikkers houden op met kwaken. 
  Deze stilte trekt werkelijk mijn aandacht naar het venster toe. 
  Ik ga terug rechtop zitten en zie in de verte 
  een rolwolk aanstormen. 
  Bij elke bliksemflits achter deze wolk 
  zie ik hem dichterbij komen, 
  en schat in dat hij recht over ons huis gaat. 
  Ik spring uit het bed om de vliegenhor 
  uit het raam te halen, 
  als er plots een wind opsteekt 
  waardoor ik nog maar amper en 
  met veel moeite het raam kan sluiten. 
  Een hels lawaai van ritselende bladeren 
  en krakende takken overstemt de aankomende donder, 
  die steeds luider en heviger wordt. 
  Mijn zoon wordt eveneens wakker. 
  Ik hoor hem naar beneden gaan en ga hem achterna. 
  Als ik halfweg de trap ben, 
  tikken de eerste hagelstenen al tegen de voordeur. 
  In de keuken kunnen we het buitenlicht aansteken. 
  Eerst hagelstenen ter grootte van knikkers 
  die plots uitgroeien tot duiveneieren. 
  Zo nu en dan zit er zelfs een kleine tennisbal tussen. 
  Halleluja, zegt mijn zoon, dat kan niet goed gaan. 
  Zo�n twintig minuten gaat de bliksem 
  en donder tekeer alsof de wereld gaat vergaan, 
  maar plots verdwijnt het onweer zoals het gekomen is. 
  We kijken samen even of alles buiten in orde is. 
  Enkele emmers die buiten stonden 
  zijn de tuin in gerold en 
  het tuinstel is omver gewaaid, 
  maar verder blijkt alles in orde te zijn, 
  zelfs onze autos aan de straatkant 
  hebben op het eerste zicht geen schade van de hagel. 
  Het is de nacht van maandag op dinsdag 
  en vermits we allemaal moeten gaan werken 
  op dinsdag kruipen we vlug het bed weer in. 
  Wordt vervolgd.

  15-08-2011 om 00:00 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat vooraf ging.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo allemaal,
  Op 20 juni 2009 werd mijn leven en het leven van mijn naasten volledig overhoop gehaald
  door een stom ongeval. Bij herstellingen aan het dak van mijn garage verloor ik mijn evenwicht
  en zakte door het dak. Gevolg: een complete dwarslaesie op Th3.
  Elke dag vanaf mijn ongeval tot op vandaag de dag heb ik een dagboek bijgehouden.
  Uit al deze fragmenten heb ik een boek geschreven dat ik met U wil delen via dit blog.
  Het verhaal start enkele weken voor het ongeval, eindigen zal het nooit omdat ik nu nog
  steeds elke dag nieuwe dingen te ontdekken heb en met jullie wil delen.
  Voor wie doe ik dit:
  -Voor mezelf (leg ik later nog wel uit)
  -Voor mijn ex-vrouw, kinderen en kleinkinderen.
  -Voor Jacqueline, mijn nieuwe, grote liefde in mijn leven
  -Voor mijn familie, die ik heel dankbaar ben.
  -Voor vrienden, collega's van mijn (vroegere) werk, enz.....
  -Voor medepatiënten en andere rolstoel gebruikers,.....
  -Voor ieder die het lezen wil.
  Op regelmatige tijdstippen zal dit verhaal groeien.
  Veel leesplezier.
  Karl

  15-08-2011 om 00:00 geschreven door karl

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 06/08-12/08 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/06-05/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 26/11-02/12 2012
 • 15/08-21/08 2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!