Inhoud blog
  • Ka'ak (Marokkaanse anijskoeken)
  • Bountycakejes
  • Facebook!
  • Appelbroodjes
  • Salade Nicoise
  • Karamello's
  • Couscous met kip of vlees en groenten
  • Filmpje loempia's
  • Filmpje marmerkoekjes
  • Banketbakkersroom
    [Afbeelding: 23lxmjr.jpg]
    Hallo! Ik ben Ellouisa, 28 jaar oud en woon in het midden van Nederland. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van 2 jaar.

    Al in mijn kinderjaren bakte ik graag cakes, brownies en appeltaarten (uit pakjes weliswaar), en naarmate ik ouder werd, ben ik het koken en bakken steeds meer gaan waarderen. Ik kan uren zoet zijn met het verzamelen, lezen en uitproberen van recepten. Inmiddels staan er in mijn boekenkast ruim 120 kookboeken, heb ik stapels kook-tijdschriften en uitgescheurde recepten en op mijn laptop staan meer dan 1150 foto's van wat ik door de jaren heen heb gekookt of gebakken. Met vallen en opstaan heb ik het aardig onder de knie gekregen, al gaat er uiteraard heus nog wel eens wat mis.

    Na jarenlang actief te zijn geweest op verschillende fora waar ik regelmatig foto's en recepten heb geplaatst en uitgeprobeerd, wordt het nu tijd voor mijn eigen blog. Op mijn blog zul je (voor sommigen) reeds bekende recepten vinden, maar ook nieuwe. Bij elk recept schrijf ik tips, achtergrondinformatie, geschiedenis of een leuke anekdote, net wat in mij opkomt of welke informatie ik erover heb (kunnen vinden). Daarnaast zal ik ook regelmatig wat kook- en baktips geven, waar jullie hopelijk wat aan zullen hebben.

     Veel plezier en ik zie graag jullie vragen/opmerkingen tegemoet!
    Laatste commentaren
  • rijzen (ellouisa)
        op Kokosbolussen
  • Eieren (ellouisa)
        op Zachte zoete broodjes
  • welke eieren (ellouisa)
        op Kokosbolussen
  • welke eieren gebruik je? (fatima)
        op Kokosbolussen
  • medium eieren (fatima)
        op Zachte zoete broodjes
  • Zoeken in blog

    Willekeurig SeniorenNet.nl Blogs
    ellianne1954
    blog.seniorennet.nl/elliann
    Ellouisa
    Overheerlijke recepten van Ellouisa!
    23-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ka'ak (Marokkaanse anijskoeken)
    Ka'ak  (Ka3k)


    Dit zijn traditionele Marokkaanse anijskoeken die vooral in de regio Oujda/Berkane worden gegeten. De smaak lijkt een beetje op die van taaitaai maar is het net niet, door het oranjebloesemwater wat erin zit. Ook de structuur is lastig uit te leggen, knapperig van buiten, maar zacht van binnen. Je moet ze echt proeven! Ze zijn niet moeilijk te maken, maar zorg wel voor verse anijs- en venkelzaad, dat is het lekkerst. Als je geen oranjebloesemwater kunt vinden, kun je dat ook weg laten.

    Ook hier heb ik een filmpje van gemaakt:

    https://www.facebook.com/video.php?v=460006490807536

    Dit is oranjebloesemwater, te koop bij Marokkaanse/Turkse winkels:

    Ingredienten voor 12-14 stuks:
    250 gr bloem
    1 tl bakpoeder
    30 gr sesamzaad
    1 tl venkelzaad
    1 tl anijszaad
    1 tl gedroogde gist + 1 tl suiker + 1 tl warm water
    100 gr suiker
    1 tl oranjebloesemwater (mazhar)
    80 ml zonnebloemolie
    1 el warm water
    1 ei
    Snufje zout
    Om te bestrijken:
    1 eigeel en 1 tl melk

    Bereiding:
    Roer de gist met de suiker en warm water door elkaar en laat 15 min. rusten. Maak de venkel- en anijszaadjes in een vijzel fijn. Meng bloem met bakpoeder, sesamzaad, venkel- en anijszaad en suiker. Voeg het gistmengsel toe en meng erdoor. Doe dan de olie erbij en het oranjebloesemwater en gewone water. Meng goed. Kneed tenslotte het ei en zout erdoor. Maak een bal van het deeg.

    Kneed dit deeg met de hand of in een machine voor 5 minuten. Als het te erg plakt kun je wat bloem toevoegen. 

    Maak dan bolletjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in met zonnebloemolie en rol de balletjes uit tot een slangetje. Breng de uiteinden naar elkaar toe en knijp samen tot een ring. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

    Snijd dan met een scherp mes rondom sneetjes in de ringen. Klop het eigeel met melk los en bestrijk de ka3k hiermee. Bak ze dan ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160 graden).

    23-09-2014 om 11:54 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Marokkaanse zoetigheid
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bountycakejes
    Bountycakejes

    Deze mooie cakejes zijn niet moeilijk om te maken en smaken heerlijk! Ik heb een filmpje gemaakt van de bereiding, dat maakt het nog makkelijker. Zie hier:

    https://www.facebook.com/video.php?v=457960504345468

    Ik had siliconen vormpjes van Action gebruikt, maar ze iets te vol gedaan, zodat ik er nog wat af moest snijden voor ik ze goed af kon maken. 1 eetlepel beslag is dus echt voldoende per vormpje. Je kunt ook een gewone muffinvorm gebruiken. Zorg ervoor dat je altijd een rand van ongeveer 1 cm over hebt voor de kokosvulling en chocolade.


    Ingredienten voor het cakebeslag:
    1 ei
    1 eigeel
    1 zakje vanillesuiker
    125 gr suiker
    100 ml melk
    100 ml zonnebloemolie
    175 gr bloem
    Half zakje bakpoeder (2 tl)
    2 el cacao
    Kokosvulling:
    50 gr (room) boter
    120 ml melk
    2 el fijne griesmeel 
    50 gr kokos
    50 gr suiker
    Verder:
    75 gr pure chocolade
    75 gr melkchocolade
    50 gr witte chocolade
    Zonnebloemolie

    Bereiding:
    Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker. Mix de olie en melk erdoor en voeg dan bloem, cacao en bakpoeder toe. Mix tot een mooi cakebeslag en schep in elk siliconenvormpje 1 el vulling. Bak ze op 180 graden (hetelucht 160 graden) voor 15-20 minuten gaar. Als ze te hoog zijn geworden kun je er een randje aan de bovenkant afsnijden.

    Maak ondertussen de vulling: smelt de boter in de melk en breng dan aan de kook. Roer dan de griesmeel erdoor tot je een papje hebt. Haal van het vuur en roer de suiker en kokos erdoor. Je krijgt een stevig mengsel.

    Schep op elk cakeje wat kokosmengsel en druk goed stevig aan tot je een mooi laagje hebt. Doe dit met alle cakejes.

    Smelt dan de pure en melkchocolade samen met 1 tl zonnebloemolie (in magnetron of au bain marie). Doe in een maatbeker en schenk op elk cakeje wat chocolade. Smelt ook de witte chocolade met 1 tl zonnebloemolie en doe in een boterhamzakje. Knip er een heel klein puntje af zodat je een klein spuitgaatje hebt en spuit lijntjes op de bruine chocolade. Ga er dan met een sateprikker of scherp mes door voor een marmereffect,

    Laat in de koelkast hard worden,

    23-09-2014 om 11:27 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Cakejes en muffins
    >> Reageer (0)
    19-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Facebook!
    Facebook

    Voor degenen die me hier volgen en nog niet op facebook, ik heb ook een like-pagina op facebook! Je kunt daar makkelijk door de foto's scrollen en al mijn filmpjes bekijken, ook als je zelf geen lid van facebook bent.

    Dit is het adres:

    https://www.facebook.com/pages/Ellouisa/218145678326953

    19-09-2014 om 21:56 geschreven door Ellouisa  


    >> Reageer (0)
    14-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelbroodjes
    Appelbroodjes

    Deze broodjes maak ik nu al een aantal jaar, ook weer uit de mappen van Dr. Oetker, Bakken met Plezier. Plezier heb ik er zeker aan gehad, ik doe ze nooit meer weg! Bij deze broodjes is het goed om de appel in hele kleine blokjes te snijden, anders steken ze er allemaal uit of vervormen de broodjes. En de tip voor mooie ronde broodjes: vouw het laatste deeglapje van het rondje onder je broodje, zodat deze niet open gaat staan na het bakken.

    Ik gebruik voor deze broodjes jonagold of elstar appels.

    Bekijk hier het filmpje van de bereiding van de broodjes en zie bijv. hoe je ze zo mooi rond krijgt:

    https://www.facebook.com/video.php?v=456306931177492


    Ingredienten:
    1 zakje gedroogde gist
    100 ml lauwe melk
    Snufje zout
    75 gr zachte boter
    75 gr suiker
    1 ei
    350 gr bloem
    Vulling:
    2-3 appels
    30 gr gehakte amandelen, walnoten of hazelnoten
    1 el maizena of bloem
    1 tl kaneel
    1-2 el suiker
    1 tl citroensap

    Bereiding:
    Verse gist oplossen in de melk en 10 minuten afgedekt laten staan. Droge gist door bloem mengen. Bloem (met gist of zonder gist) in een kom doen. Melk, suiker en ei erbij en even mengen. Dan de boter erdoor mengen en het snufje zout erbij doen. Alles kneden tot een glad deeg (als het plakt wat bloem toevoegen). Laat dit afgedekt voor 1 uur rijzen.
    Snijd ondertussen de appels in kleine stukjes en meng het met de kaneel, hazelnoten/amandelen, maizena, suiker, citroenrasp en - schil.
     
    Rol het deeg daarna uit tot een vierkante lap van 40 bij 40 cm. Verdeel de vulling hierover en rol het strak op tot een rol. Snijd het in plakjes van 2 cm, vouw het uiteinde eronder en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat nog 30 minuten afgedekt rijzen. Daarna bestrijken met eidooier en op 220 graden (hetelucht 200 graden) voor 10-12 minuten bakken. 

    * Je kan de kaneel weglaten als je er niet van houdt.

    14-09-2014 om 00:00 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Zoete broodjes en andere deegwaren
    >> Reageer (1)
    12-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade Nicoise
    Salade Niçoise

    Deze welbekende en heerlijke salade is vernoemd naar de Franse stad Nice aan de Cote d'Azur. De ingrediënten kunnen wisselen, maar er zitten altijd een paar basis ingredi:enten in: tonijn, kleine donkere olijven, gekookte eieren en sla. Deze versie heb ik uit de Allerhande (beetje aangepast) en is echt heerlijk. Ik koop de olijven vers bij een Turkse winkel, maar uit pot zijn ze ook prima. Neem wel haricot verts, die zijn lekkerder dan gewone sperziebonen.


    Ingrediënten:
    1 tonijnmoot uit blik, in stukken
    Kalamata olijven, liefst vers, anders uit pot
    3 gekookte eieren in partjes
    Bakje cherrytomaatjes in blokjes
    150 gr haricot verts, gaar gekookt in water met wat zout
    Paar gekookte aardappels in blokjes
    Halve krop sla, bladen in grove stukken en goed gewassen
    Dressing:
    1 el olijfolie
    2 el yoghurt
    1 el mayonaise
    1 tl mosterd
    1 tl citroensap
    Snufje zout en zwarte peper

    Bereiding:
    Verdeel alle ingrediënten mooi over een bord. Klop de ingrediënten voor de dressing goed en sprenkel over de salade.

    12-09-2014 om 20:53 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Salades
    >> Reageer (0)
    09-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karamello's
    Karamello's

    Deze heerlijke, maar o zo machtige blokjes zijn van Rudolph van Veen (24Kitchen) en heb ik van mijn collega gekregen. Ze zijn makkelijk te maken, belangrijkste is het roeren bij het maken van de karamel. Ik heb dat constant gedaan en toch wat gekarameliseerde aankoekingen onderin. 

    Ik heb ook een filmpje gemaakt van de bereiding, hier te zien:

    https://www.facebook.com/video.php?v=454199601388225


    Ingrediënten voor het deeg:
    150 gr bloem
    120 gr roomboter
    50 gr suiker
    Karamel:
    190 gr roomboter
    100 gr suiker
    1 blikje gecondenseerde melk
    150 gr pecannoten
    50 gr pistachenoten (gepeld en ongezouten)
    Topping:
    50 gr pecannoten
    50 gr pistachenoten
    50 gr pure chocolade
    1 tl zonnebloemolie

    Bereiding:
    Meng voor het deeg de bloem met suiker en boter en kneed tot een samenhangend deeg. Vet een vierkante vorm van 20x20 cm (of een wat grotere, maar die maar is het mooist) in met boter en bekleed met bakpapier. Druk hierin het deeg uit of gebruik een rollertje met een stukje plastic folie (zie filmpje). 
    Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160 graden) voor 20-25 minuten goudbruin. Laat dan afkoelen.

    Smelt ondertussen de ingredienten voor de vulling in een pannetje en blijf goed roeren tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook (ook blijven roeren!) en zet daarna het vuur laag. Laat 8 minuten pruttelen tot een dikke karamel.

    Meng de noten erdoor en verdeel de vulling over de bodem.

    Zet in de koelkast en laat minimaal 3 uur opstijven. Druk dan de noten voor de topping erin en spuit lijntjes gesmolten pure chocolade erover (ik gebruik daarvoor een boterhamzakje waarvan ik een heel klein puntje knip zodat je een klein gaatje krijgt).

    Laat de chocolade hard worden en snijd de koek dan met een aardappelschilmesje in lange repen en daarna in vierkantjes.

    09-09-2014 om 00:00 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)


    Categorieën
  • Amerikaanse recepten (11)
  • Cakejes en muffins (13)
  • Cakes (22)
  • Gerechten met aardappel of groenten (13)
  • Gerechten met vlees of gehakt (6)
  • Gerechten uit Turkije en het Midden Oosten (3)
  • Griekse recepten (6)
  • Hartige broodjes en hapjes (24)
  • Kipgerechten (10)
  • Koekjes en bonbons (39)
  • Marokkaanse gerechten (27)
  • Marokkaanse zoetigheid (5)
  • Pasta (11)
  • Pizza (2)
  • Rijst en mie (2)
  • Salades (14)
  • Sauzen (3)
  • Soep (10)
  • Taarten en gebak (14)
  • Tips (7)
  • Toetjes (10)
  • Visgerechten (4)
  • Zoete broodjes en andere deegwaren (18)

  • Stel hier je vraag!
  • Marmer cake
  • uitgeprobeerd
  • Couscous salade
  • Verschil tussen de deegsoorten voor broodjes
  • linzhenhua

    Klik hier om een vraag te stellen over een van mijn recepten!


    Blog als favoriet !


    Archief per week
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!