Inhoud blog
  • Pepernoten/kruidnoten
  • Lamingtons
  • Homemade tortilla's
  • Vleestajine met olijven en geroosterde paprika
  • Marmita
  • Chocolate chip cookies
  • Kaneelbroodjes
  • Miniquiches
  • Maizenakoekjes
  • Bountycakejes
    [Afbeelding: 23lxmjr.jpg]
    Hallo! Ik ben Ellouisa, 28 jaar oud en woon in het midden van Nederland. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van 2 jaar.

    Al in mijn kinderjaren bakte ik graag cakes, brownies en appeltaarten (uit pakjes weliswaar), en naarmate ik ouder werd, ben ik het koken en bakken steeds meer gaan waarderen. Ik kan uren zoet zijn met het verzamelen, lezen en uitproberen van recepten. Inmiddels staan er in mijn boekenkast ruim 120 kookboeken, heb ik stapels kook-tijdschriften en uitgescheurde recepten en op mijn laptop staan meer dan 1150 foto's van wat ik door de jaren heen heb gekookt of gebakken. Met vallen en opstaan heb ik het aardig onder de knie gekregen, al gaat er uiteraard heus nog wel eens wat mis.

    Na jarenlang actief te zijn geweest op verschillende fora waar ik regelmatig foto's en recepten heb geplaatst en uitgeprobeerd, wordt het nu tijd voor mijn eigen blog. Op mijn blog zul je (voor sommigen) reeds bekende recepten vinden, maar ook nieuwe. Bij elk recept schrijf ik tips, achtergrondinformatie, geschiedenis of een leuke anekdote, net wat in mij opkomt of welke informatie ik erover heb (kunnen vinden). Daarnaast zal ik ook regelmatig wat kook- en baktips geven, waar jullie hopelijk wat aan zullen hebben.

     Veel plezier en ik zie graag jullie vragen/opmerkingen tegemoet!
    Laatste commentaren
  • bakpoeder (ellouisa)
        op Chocolade-kokoscake
  • top top top (ellouisa)
        op Pitabroodjes met lamsvlees en rucola
  • top top top! (Eten bestellen Utrecht)
        op Pitabroodjes met lamsvlees en rucola
  • Bakpoeder ontbreekt? (Fatiha)
        op Chocolade-kokoscake
  • Caramel (ellouisa)
        op Karamello's
  • Zoeken in blog

    Willekeurig SeniorenNet.nl Blogs
    vosken
    blog.seniorennet.nl/vosken
    Ellouisa
    Overheerlijke recepten van Ellouisa!
    15-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pepernoten/kruidnoten
    Pepernoten/kruidnoten

    De sinterklaastijd is weer aangebroken, dus tijd voor allerlei lekkers. Deze pepernoten/kruidnoten heb ik gisteren gemaakt en ze zijn heerlijk. Heb er 120 uit gekregen en in 4 delen verdeeld: 1 deel zonder chocolade, 1 deel met witte chocolade, 1 deel met melkchocolade en 1 deel met pure chocolade.


    Ingredienten voor 120 stuks:
    235 gr bloem
    1/2 tl bakpoeder
    Snufje zout
    125 gr donkerbruine basterdsuiker
    150 gr boter in blokjes
    2 tl koek- en speculaaskruiden
    1/2 tl kaneel
    3-4 el melk
    75 gr melkchocolade
    75 gr witte chocolade
    75 gr pure chocolade
    Zonnebloemolie

    Bereiding:
    Meng alle ingredienten voor het deeg tot een samenhangend deeg.Maak bolletjes ter grootte van een knikker en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 160 graden (hetelucht 150 graden) voor 15-20 minuten. Laat ze afkoelen. Smelt ondertussen de chocolade (iedere soort apart met een tl zonnebloemolie). Dompel de pepernoten in de chocolade en laat ze op een bakplaat met aluminiumfolie in de koelkast hard worden.

    Bekijk hier een filmpje van de bereiding:
    https://www.facebook.com/video.php?v=470979086376943

    15-10-2014 om 00:00 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    12-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamingtons
    Lamingtons (Australie)
     
    Heerlijk luchtige cakejes met een laagje jam, gehuld in chocolade en dan door kokos gerold.

    Afkomstig uit Australie en vernoemd naar de vroegere gouverneur van Queensland (provincie in Australie), Lamington. Er zijn veel verhalen over wanneer hij ze als eerste at, maar ze waren in ieder geval speciaal voor hem gemaakt, vandaar de naam!

    [Afbeelding: 2d9ofna.jpg]

    [Afbeelding: 5kk952.jpg]

    Ingredienten:
    125 gr bloem
    25 gr maizena
    1/4 zakje bakpoeder (4 gr)
    3 eieren
    150 gr suiker
    1 vanillesuiker
    50 gr gesmolten roomboter
    Voor de afwerking:
    150 gr pure chocolade
    150 gr melkchocolade
    150 ml melk
    100 gr kokos
    3 el jam naar keuze

    Bereiding:

    Klik hier voor een filmpje van de bereiding:

    https://www.facebook.com/video.php?v=468900276584824

    Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker dik en lichtgeel. Voeg bloem met bakpoeder en de gesmolten boter toe.
    Mix dit tot een glad en romig beslag. Giet in een ingevette bakvorm van 20 bij 20 cm en bak in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) 20-30 minuten.
    Laat de cake afkoelen en snijd in vierkantjes.

    Verwarm de jam met 1 el water en roer goed door. Plak steeds twee vierkantjes met jam aan elkaar (je krijgt zo langwerpige rechthoeken).
    Smelt de chocolade met de melk in een pannetje met dikke bodem op laag vuur (hoeft niet au bain marie) en goed roeren. Eventueel iets verdunnen met wat olie.
    Dompel hierin de cakejes en daarna in de kokos. 

    * Je kunt de jam ook weglaten en de kleine vierkantjes in de chocolade dompelen en dan in kokos

    12-10-2014 om 10:22 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Cakejes en muffins
    >> Reageer (0)
    10-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Homemade tortilla's
    Homemade tortilla's 

    De laatste keer dat ik wraps had gemaakt, had ik ze ook hier geplaatst  en op zich smaakten ze goed hoor, maar ik vind die tortilla's uit de winkel toch zo kunstmatig smaken. Ik denk, die ga ik eens zelf maken. Recepten gezocht en filmpjes gekeken op youtube en het maar eens uitgeprobeerd, zo makkelijk te maken en je proeft het verschil. Ze zijn dan misschien niet helemaal mooi rond, maar dat vind ik juist het leuke eraan, echt 'homemade'.

    Dit recept is voor 8 stuks en je kunt ze vullen hoe je wilt, ik doe het meestal met kip, omdat ik dat lekkerder vind dan gehakt of vlees. Maar je kunt natuurlijk je eigen vulling samenstellen.

    Zie hier een filmpje van de bereiding:

    https://www.facebook.com/video.php?v=467933343348184



    Ingredienten:
    235 gr bloem
    1/2 tl zout
    1/4 tl bakpoeder
    3 el zonnebloemolie of olijfolie
    125-175 ml warm water (afhankelijk van je bloem)

    Bereiding:
    Meng bloem met zout, bakpoeder en olie. Voeg beetje bij beetje warm water toe tot je een deeg kunt vormen. Kneed dat een paar minuten door en vorm dan een rol. Verdeel in 8 stukken en rol die tot een balletje. Leg ze op een bord en dek af met plastic folie of een pedaalemmerzak en laat minimaal een kwartier rusten. 

    na het rusten rol je een balletje met een deegroller uit tot een dunne plak. Je moet het aanrecht er een beetje doorheen zien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelmatig vuur en leg je tortilla erin. Je zult luchtbellen zien, dat is een goed teken. Bak 45 seconden tot 1 minuut per kant (kijk of er wat mooie bruine plekjes verschijnen dan kun je hem omdraaien) en bewaar ze daarna in een theedoek.

    Ik had ze deze keer gevuld met kipreepjes die ik had gebakken met cajunkruiden, ui en paprika en dan creme fraiche, guacemole, sla en tomaat erbij. Maar je kunt ook zoals ik eerder had geplaatst kipreepjes met paprika, tomaat, sla/rucola en een sausje van Griekse yoghurt nemen. 

    10-10-2014 om 13:56 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Hartige broodjes en hapjes
    >> Reageer (0)
    07-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleestajine met olijven en geroosterde paprika

    Vlees met olijven en geroosterde paprika

    Ook deze even opnieuw! Een van de gerechten uit de heerlijke Marokkaanse keuken. Zacht lamsvlees in een kruidige uiensaus, met groene olijven en zoete geroosterde paprikareepjes. Serveer met Marokkaans brood, frietjes en een salade.

    Ingredienten:
    750 gr Lamsvlees met bot in stukken
    2 uien, geraspt
    Paar takjes vers gehakte koriander en peterselie
    1 tomaat, zonder pitjes en geraspt
    Zout en zwarte peper
    1 tl Gember
    1 tl Kurkuma
    Snufje saffraanpoeder
    Halve tl komijn
    Halve tl paprikapoeder
    Groene olijven (of paarse)
    Een rode en een groene paprika (liefst puntpaprika's)

    Bereiding:
    Maak het vlees goed schoon en snijd te veel vet eraf (niet alles, een beetje vet geeft ook smaak en malsheid!). Bak in wat olie aan alle kanten bruin. Doe dan de geraspte ui en tomaat erbij. Voeg koriander, peterselie en kruiden toe en laat dit een half uur op laag vuur stoven. Voeg dan ongeveer 1 glas KOKEND water toe. Laat dit gaar worden op laag vuur in ongeveer 2 uur. Als het mooi zacht is dan kijk je even naar de saus, is die te dun dan laat je het nog even op hoog vuur zonder deksel indikken. Is het te dik, dan wat water erbij.
    Voeg de olijven toe en laat meewarmen.

    Terwijl het vlees kookt ga je de paprikas roosteren op je fornuis, prik ze op een grote vork en hou in het vuur (of leg erop) totdat alle kanten zwart geblakerd zijn. Je kan ze ook in de oven op een hoge temperatuur doen tot ze zacht zijn. 
    Doe ze na het roosteren in een plastic zakje en laat afkoelen (dichtgeknoopt).
    Als het is afgekoeld het vel verwijderen en in dunne reepjes snijden.

    Schep het vlees op een bord en garneer met de saus, olijven, paprikareepjes en geef er brood en frietjes bij.

    07-10-2014 om 11:19 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Marokkaanse gerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marmita

    Marmita

    Ik plaats deze even opnieuw, want de oude link werkte niet. Je komt dan uit bij sinaasappelcake hihi. en nu met al het schapenvlees in voorraad komt het voor velen misschien ook wel goed uit. Ik ben zelf niet zo dol op marmita of tajine met vlees (ik ben niet zo'n liefhebber van gestoofd vlees), maar af en toe vind ik het wel weer lekker.

     

    Marmita is het Marokkaanse woord voor �pan� en is de pan-versie van een tajine. Een stoofschotel met vlees, gehakt, kip, vis en groenten in een gekruide saus. Je eet het met Marokkaans brood en natuurlijk met je handen! Je kunt wel zeggen dat dit eigenlijk het nationale gerecht van Marokko is, in menig Marokkaans gezin staat dit meerdere keren per week op tafel. Het is lekker, gezond en voedzaam en het is makkelijk voor als er mensen onverwachts mee eten.

    De variaties zijn eindeloos en elke familie/streek heeft weer andere variaties. In Marokko wordt vaak gekozen voor de groenten van het seizoen, gecombineerd met meestal lamsvlees, maar ook kip of rundvlees wordt veel gebruikt. Je kunt de marmita ook met vis maken, alleen is de bereidingstijd dan een stuk korter.

    In Marokko en de Marokkaanse gezinnen in Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van de snelkookpan (�Koekoet�), zo is het gerecht een stuk sneller klaar. Ik geef zelf echter de voorkeur aan het lange stoven in een pan.

    Mijn marmita is een vrij standaard recept, die ik met de jaren heb geperfectioneerd naar onze smaak. Wij houden van een niet te grote hoeveelheid, dikke saus, terwijl een andere de voorkeur geeft aan een wat dunnere saus en er veel van op het bord schept. Het is maar net wat je lekker vindt! De hoeveelheden kruiden gaan op gevoel, maar begin met een theelepel van alles, je kan er altijd wat aan toevoegen.

    Basisrecept voor de kip of het vlees:

    Verhit in een pan 2 el olijfolie met een snufje zout. Voeg vlees of kip in stukken toe en bak aan alle zijden bruin. Voeg dan een geraspte ui en tomaat toe en doe 1 tl komijn, gemberpoeder, zwarte peper, zout, kurkuma en fijngesneden verse bladpeterselie en koriander toe. Bak even op hoog vuur aan en laat dan op laag vuur een half uur stoven. Kijk dan even of er nog genoeg vocht in zit van de tomaat en ui. Als het te droog is, doe je een scheutje kokend water erbij.

    Laat vlees in totaal 1.5 tot 2 uur en kip 1 uur stoven voordat je de groenten toevoegt.

    Vanaf dit punt zijn er verschillende variaties mogelijk. Deze zijn ter inspiratie. Maar je kunt natuurlijk ook een eigen variant maken, het is maar net waar je van houdt of wat je in huis hebt!

     

    • Schil en halveer aardappels (in de lengte) en voeg toe. Laat ze in een half uur gaar stoven. Doe er dan een handje doperwtjes bij en stoof die kort mee.
    • Schil en halveer aardappels (in de lengte), schil wortels en snijd in repen. Voeg beiden toe en laat in een half uur gaar stoven. Doe er dan nog wat groene olijven bij en laat die kort meer stoven.
    • Schil en halveer aardappels, schil wortels en een  courgette en snijd in repen. Voeg aardappels en wortels toe en laat een kwartier mee stoven. Dan courgettes erbij en in ongeveer een kwartier alles gaar laten worden.
    • Schil en halveer aardappels en voeg  toe. Laat in een half uur gaar stoven. Ondertussen kook je gebroken sperzieboontjes gaar in water met zout. Giet af en bak ze in een pannetje met wat olijfolie, knoflook, komijn en zwarte peper. Schep deze over de marmita op een bord.
    • Schil en halveer aardappels (in de lengte) en voeg toe. Laat ze in een half uur gaar stoven. Schil een pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in stukken. Voeg ze na een kwartier toe aan de marmita en stoof het nog een kwartier tot ze gaar zijn. Voeg eventueel op het eind nog wat olijven toe.
    • Maak 250 gram spruitjes schoon en kook ze apart half gaar. Voeg ze dan toe, samen met een handje doperwtjes en laat dit kort meestoven.

    Tussendoor kun je water toevoegen, maar doe dat niet te veel als je geen soep wilt cre�ren. Mocht je uiteindelijk toch een saus hebben die te waterig is, bind het dan door er een klein beetje maizena in te doen en op hoog vuur in te laten koken (zondr deksel). Eventueel nog wat extra kruiden erbij.
     Serveer op een groot bord: het vlees/de kip in het midden, daar omheen verdeel je de aardappels en groenten. Schep de saus (mrak) er overheen naar smaak. 

    07-10-2014 om 11:11 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Marokkaanse gerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolate chip cookies
    Chocolate chip cookies

    Ik had ze al eens eerder geplaatst, maar was eigenlijk niet zo tevreden over die cookies, dus nu een nieuwe versie, met filmpje! Typisch Amerikaanse koekjes met stukjes chocolade. Ik heb die stukjes bij AH gekocht (chocolate chunks), maar weet niet of ze die in hun assortiment blijven houden. Ik heb een mengsel van melk en puur gebruikt, vind ik het lekkerst!

    Klik hier voor een filmpje van de bereiding:

    https://www.facebook.com/video.php?v=466694283472090


    Ingredienten voor 16-20 stuks:
    1.5 cup bloem (185 gr)
    1 cup lichtbruine basterdsuiker (200 gr)
    1 ei
    1/2 cup roomboter op kamertemperatuur (100 gr)
    1 tl bakpoeder
    Snufje zout
    1tl vanille extract
    1 cup chocolate chips (160 gr)

    Bereiding:
    Mix suiker met boter,vanille extract ei tot een cremig mengsel. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en mix op lage snelheid tot een samenhangend mengsel. Schep tenslotte de chocolate chips erdoor en maak van dit stevige deeg met een lepel hoopjes op een bakplaat met bakpapier. Druk ze met een vork plat en bak ze dan 11-13 min op 170 graden.



    07-10-2014 om 00:00 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Amerikaanse recepten
    >> Reageer (0)


    Categorieën
  • Amerikaanse recepten (11)
  • Cakejes en muffins (13)
  • Cakes (22)
  • Gerechten met aardappel of groenten (13)
  • Gerechten met vlees of gehakt (6)
  • Gerechten uit Turkije en het Midden Oosten (3)
  • Griekse recepten (6)
  • Hartige broodjes en hapjes (24)
  • Kipgerechten (9)
  • Koekjes en bonbons (40)
  • Marokkaanse gerechten (27)
  • Marokkaanse zoetigheid (5)
  • Pasta (11)
  • Pizza (2)
  • Rijst en mie (2)
  • Salades (14)
  • Sauzen (3)
  • Soep (10)
  • Taarten en gebak (14)
  • Tips (7)
  • Toetjes (10)
  • Visgerechten (4)
  • Zoete broodjes en andere deegwaren (18)

  • Stel hier je vraag!
  • rijzen cake
  • rijzen cake
  • Marmer cake
  • uitgeprobeerd
  • Couscous salade

    Klik hier om een vraag te stellen over een van mijn recepten!


    Blog als favoriet !


    Archief per week
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!