Inhoud blog
  • Cacao-amandelkoekjes
  • Walnootbonbons
  • Pindakaas-sesamkoekjes
  • Baklava met amandelen en sesam
  • Mchaouek
  • Kokosbootjes
  • Gemalen groentensoep
  • Minestronesoep
  • Broodjes met la vache qui rit
  • Kipkoekjes met chilidip
    [Afbeelding: 23lxmjr.jpg]
    Hallo! Ik ben Ellouisa, 28 jaar oud en woon in het midden van Nederland. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van 2 jaar.

    Al in mijn kinderjaren bakte ik graag cakes, brownies en appeltaarten (uit pakjes weliswaar), en naarmate ik ouder werd, ben ik het koken en bakken steeds meer gaan waarderen. Ik kan uren zoet zijn met het verzamelen, lezen en uitproberen van recepten. Inmiddels staan er in mijn boekenkast ruim 120 kookboeken, heb ik stapels kook-tijdschriften en uitgescheurde recepten en op mijn laptop staan meer dan 1150 foto's van wat ik door de jaren heen heb gekookt of gebakken. Met vallen en opstaan heb ik het aardig onder de knie gekregen, al gaat er uiteraard heus nog wel eens wat mis.

    Na jarenlang actief te zijn geweest op verschillende fora waar ik regelmatig foto's en recepten heb geplaatst en uitgeprobeerd, wordt het nu tijd voor mijn eigen blog. Op mijn blog zul je (voor sommigen) reeds bekende recepten vinden, maar ook nieuwe. Bij elk recept schrijf ik tips, achtergrondinformatie, geschiedenis of een leuke anekdote, net wat in mij opkomt of welke informatie ik erover heb (kunnen vinden). Daarnaast zal ik ook regelmatig wat kook- en baktips geven, waar jullie hopelijk wat aan zullen hebben.

     Veel plezier en ik zie graag jullie vragen/opmerkingen tegemoet!
    Laatste commentaren
  • Fanta cake (mounia)
        op Fantacake
  • Amandelfinanciers (ellouisa)
        op Amandelfinanciers
  • Salaam alaikoum een vraagje (Samira)
        op Amandelfinanciers
  • hoeveel koekjes (amina)
        op Bliget djel zenzlan (Sesamhoorntjes met honing en amandelen)
  • Choukran (OumImrane)
        op Vistajine
  • Zoeken in blog

    Willekeurig SeniorenNet.nl Blogs
    ellianne1954
    blog.seniorennet.nl/elliann
    Ellouisa
    Overheerlijke recepten van Ellouisa!
    23-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cacao-amandelkoekjes
    Cacao-amandelkoekjes

    Deze koekjes heb ik ooit op marokko.nl opgeslagen van het lid Oumoumaima. Ik heb het recept nu wat aangepast naar een kleinere hoeveelheid en er ook de hoeveelheid bloem bij gezet (stond er in haar recept niet bij). Ook doe ik er vanillesuiker in i.p.v. citroenschil. Zijn heerlijke koekjes die er ook nog eens mooi uit zien als je er een hapje van neemt.


    Ingredienten voor 25 stuks:
    125 gr roomboter
    75 gr suiker
    1 vanillesuiker
    75 gr amandelen, gepeld 
    150 gr bloem
    1/2 tl bakpoeder 
    1 el cacao
    Decoratie:
    1 pot witte chocoladepasta
    Schaaltje kokos

    Bereiding:
    Pel de amandelen en bak ze in een klein beetje olie goudbruin. Hak daarna in de hakmolen tot grove stukjes. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed met de suiker en vanillesuiker tot het zacht is. Voeg bloem, cacao en bakpoeder toe en meng alles goed tot een zacht deeg. Maak er bolletjes van ter grootte van een olijf en leg op een bakplaat met bakpapier (wel afstand er tussen houden, want ze lopen wat uit). Bak ze op 175 graden voor 15-20 minuten en laat ze afkoelen.

    Smelt de chocoladepasta au bain marie en dompel hierin de koekjes, rol ze daarna door de kokos en laat in de koelkast hard worden.

    23-07-2014 om 12:41 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    22-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnootbonbons
    Walnootbonbons

    Het originele recept voor deze bonbons is met eiwitten, maar ik vind dat altijd een beetje eng, rauw ei (net als tiramisu, maak ik altijd zonder eieren en je mist niks). Dus ik heb honing gebruikt. Heerlijk zijn ze! Bovendien hoef je dan geen suiker toe te voegen.
    En wist je dat walnoten behoren tot de superfoods, ze zijn heel gezond voor je! Lees hier waarom:

    http://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/waarom-walnoten-goed-voor-je-zijn


    Ingredienten voor 20 stuks:
    100 gr walnoten 
    1-2 el honing
    20 halve walnoten
    100 gr witte chocolade
    50 gr pure chocolade
    2 el zonnebloemolie

    Bereiding:
    Maal de walnoten fijn in een keukenmachine, blender of hakmolen. Het moet echt poeder worden. Meng er dan een beetje van de honing door en ga daarmee door tot je een soort amandelspijs krijgt (maar dan van walnoten ;)). Maak er bolletjes van en druk plat tot schijfjes. Leg ze even apart.
    Smelt de witte chocolade met 1 el zonnebloemolie in de magnetron of au bain marie. Dompel daarin de schijfjes walnotenspijs en leg ze op een bakplaat of dienblad met bakpapier. Druk een halve walnoot bovenop. Als je ze allemaal zo hebt afgewerkt, smelt je de pure chocolade met 1 el zonnebloemolie. Neem een klein spuitje, een boterhamzakje waar je het puntje van af hebt geknipt of gewoon een theelepeltje en versier hier de bonbons mee.

    22-07-2014 om 10:15 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    21-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pindakaas-sesamkoekjes
    Pindakaas-sesamkoekjes

    Laat je niet afschrikken door de pindakaas, deze koekjes zijn superlekker. En simpel om te maken. Ik koop sesam meestal bij Marokkaanse/Turkse winkels, veel goedkoper dan bij de bakproducten in de supermarkt. En ik neem geroosterd sesamzaad, scheelt je ook weer een hoop gedoe!


    Ingredienten voor ongeveer 25-30 stuks:
    100 gr boter
    100 gr pindakaas met nootjes (calvť)
    100 gr suiker
    75 gr sesamzaadjes
    Snufje zout
    350 gr bloem
    1 vanillesuiker
    1/2 zakje bakpoeder

    Bereiding:
    Houd de helft van de sesam apart, meng de rest met de overige ingredienten tot een deeg dat nog een klein beetje plakkerig is. Eventueel 1-2 el bloem erbij, maar niet meer dan dat, anders worden ze hard! Maak er bolletjes van ter grootte van een grote olijf en druk een beetje plat. Druk dan met de bovenkant in sesamzaad en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 175 graden in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.

    * Eventueel kun je een proefkoekje bakken, om te kijken hoe ver ze uitlopen. Als het echt grote platte schijven worden, moet je er nog wat bloem bij doen. 

    21-07-2014 om 12:47 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    20-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baklava met amandelen en sesam
    Baklava met amandelen en sesam

    Dit is een van de baklava-variaties die er zijn, de vulling is met amandel en sesam, maar je kunt ook walnoten toevoegen als je die hebt. Neem goede kwaliteit filodeeg, ik neem altijd die in de gele kartonnen verpakking, zie onderaan. Te koop bij sommige Marokkaanse/Turkse winkels of in toko's. Ik laat het na het kopen gewoon in de koelkast en vries het niet meer in.


    Ingredienten:
    1 pak filodeeg
    300 gr amandelen, gepeld
    100 gr sesamzaadjes
    75 gr suiker
    1 tl kaneel
    75 gr roomboter
    1 pot honing
    Extra sesamzaad

    Bereiding:
    Bak de amandelen in een beetje olie tot ze lichtbruin zijn. Hak daarna fijn (niet tot poeder, zie foto onderaan). Maal de helft van de sesam fijn en voeg met de hele sesamzaadjes toe aan de amandelen. Meng suiker en kaneel erdoor en zet apart. Neem een filodeeg vel en bestrijk met gesmolten boter. Leg er nog een vel op en bestrijk ook met boter. Vouw dan vanaf beide kanten steeds een randje om tot je op het laatst de twee randjes op elkaar vouwt. Werk zo de rest van het filodeeg af. Leg de staven een half uur in de koelkast om op te stijven. Snijd daarna in schuine stukken en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk nogmaals met boter en bak ze op 200 graden goudbruin en gaar. Dompel meteen in verwarmde honing, laat uitlekken en bestrooi met sesamzaadjes.



    20-07-2014 om 16:32 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    19-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mchaouek
    Mchaouek

    Lekkere Algerijnse amandelkoekjes met een geconfijte kers in het midden. Makkelijk te maken!

    Ingredienten voor 40 stuks: 

    250 gr amandelpoeder (of gepelde amandelen, gemalen tot poeder)   
    100 gr poedersuiker   
    2 eigelen 
    1-2 el mazhar  (oranjebloesemwater)
    Verder:

     

    2 eieren, losgeklopt 
    150 gr amandelen, gepeld, gebakken en gemalen (iets grover dan poeder) 
    1 bakje geconfijte kersen 

    Bereiding:

     

    Meng het amandelpoeder met de poedersuiker, eigelen en mazhar. Vorm er een bol van. Maak hier kleine bolletjes van (iets groter dan een olijf). Haal die door ei en rol dan door de amandelen. Druk ietsjes plat en duw een kuiltje in de bovenkant met je vinger. Bak ze op 175 graden voor 15 minuten. Hierna een stukje kers in het kuiltje doen.

    19-07-2014 om 14:33 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    18-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosbootjes
    Kokosbootjes

    De vormpjes voor deze koekjes heb ik in Marokko gekocht, maar in Nederland kun je ze soms ook vinden. Op de zwarte markt in Beverwijk, bij Marokkaanse winkels of bijv. in de Rue de Brabant/Brabantstraat in Brussel (daar heb ik ze vaak gezien). Goed invetten voor je het deeg erin doet, anders zijn ze er moeilijk uit te halen. 


    Ingredienten voor ongeveer 50 stuks: 
    200 gr bloem 
    100 gr boter 
    30 gr poedersuiker 
    Snufje zout 
    1 eigeel 
    3-4 el water 
    Vulling: 
    60 gr suiker 
    75 gr kokos 
    75 gr boter 
    1 el citroensap 
    2 el water 
    1 ei 
    Snufje bakpoeder 
    Abrikozenjam of honing

    Bereiding:
    Meng voor het deeg de bloem, boter, poedersuiker, zout en eigeel. Voeg water toe tot je een mooi glad deeg kunt maken. Leg afgedekt in de koelkast om te rusten. Maak ondertussen de vulling door de boter en suiker met de citroensap en water in een pannetje op laag vuur te smelten. Roer de kokos erdoor. Mix dan het ei en de bakpoeder erdoor. Neem de bootjesvormpjes en bedek die met het deeg (niet te dik, er moet een holte overblijven voor de vulling!). Prik het deeg in en bak op 175 graden voor 10 minuten. Haal ze dan uit de oven en als het midden toch te veel gerezen is, druk dan even met de achterkant van een mes het naar beneden. Schep wat vulling erin en bak ze dan op 175 graden in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Haal ze voorzichtig uit de vormpjes en laat afkoelen. Bestrijk ze dan met wat verwarmde abrikozenjam of honing.

    18-07-2014 om 11:47 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Koekjes en bonbons
    >> Reageer (0)
    14-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemalen groentensoep
    Gemalen groentensoep

    Ok klinkt misschien niet zo lekker "gemalen", maar hij is zeker wel lekker. En het is een supersoep om je kinderen groenten te laten eten (als ze geen makkelijke eters zijn). De pompoen maakt de soep een beetje zoet en dat vinden ze heerlijk. Je kunt er uiteraard ook andere groenten in doen, net wat je in huis hebt. 


    IngrediŽnten: 
    1 ui 
    1 tomaat 
    2 wortels (kleine) 
    Halve prei 
    Halve courgette 
    Stuk pompoen 
    2 aardappels 
    1 bouillonblokje naar keuze (ik had kip gedaan) 
    1 el tomatenpuree of gezeefde tomaten 
    Zout en peper naar smaak 
    Gehakte peterselie 
    Eventueel vermicelli 

    Bereiding: 
    Snijd de groenten in stukken (tomaat zonder vel en pitjes) en zet ze onder water. Breng aan de kook en gooi het bouillonblokje erbij. Laat dit gaar koken en maal dan fijn met de staafmixer. Voeg de tomatenpuree/gezeefde tomaten en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Laat dit nog een kwartiertje koken en doe er dan vermicelli in en laat dit gaar worden.

    14-07-2014 om 12:00 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Soep
    >> Reageer (0)
    12-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minestronesoep
    Minestronesoep

    Minestronesoep is een Italiaanse soep en er zijn tientallen versies, afhankelijk van de groenten uit het seizoen. De naam komt van het Italiaanse woord voor soep "minestre" en de soep wordt ook wel "de grote soep" genoemd. Deze is met tomaat, kipfilet en courgette. Lekker met kleine pastaschelpjes erin, maar je kunt ook rijst nemen.


    Ingredienten: 
    1 grote ui 
    1 knoflook 
    4 rijpe tomaten 
    Peper en zout
    250 gr kipfilet 
    1 kippenbouillonblokje 
    1 kleine courgette 
    2 handjes schelpjespasta 
    Verse basilicum 

    Bereiding: 
    De kipfilet gaar bakken in wat olie en dan in stukjes snijden/scheuren. Verhit dan wat olie in een pan en bak hierin de ui met de knoflook. Voeg de fijngesneden tomaten toe en bak even mee. Dan 1 liter water erbij, een kippenbouillonblokje, de geraspte courgette en de kipfilet. Laat dit een half uurtje koken. Voeg dan de schelpjes toe en wat gehakte basilicum en laat dit gaar worden. Bestrooi met basilicum.

    12-07-2014 om 21:47 geschreven door Ellouisa  


    Categorie:Soep
    >> Reageer (0)


    Categorieën
  • Amerikaanse recepten (10)
  • Cakejes en muffins (12)
  • Cakes (22)
  • Gerechten met aardappel of groenten (11)
  • Gerechten met vlees of gehakt (6)
  • Gerechten uit Turkije en het Midden Oosten (3)
  • Griekse recepten (6)
  • Hartige broodjes en hapjes (23)
  • Kipgerechten (9)
  • Koekjes en bonbons (36)
  • Marokkaanse gerechten (27)
  • Marokkaanse zoetigheid (4)
  • Pasta (10)
  • Pizza (2)
  • Rijst en mie (2)
  • Salades (13)
  • Sauzen (3)
  • Soep (10)
  • Taarten en gebak (13)
  • Tips (7)
  • Toetjes (10)
  • Visgerechten (4)
  • Zoete broodjes en andere deegwaren (17)

  • Stel hier je vraag!
  • uitgeprobeerd
  • Couscous salade
  • Verschil tussen de deegsoorten voor broodjes
  • linzhenhua
  • linzhenhua

    Klik hier om een vraag te stellen over een van mijn recepten!


    Blog als favoriet !


    Archief per week
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!