drentsche patrijshond
Inhoud blog
  • Proficiat!
  • drentsche patrijshond

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    09-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.seniorennet.nl/frans

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.seniorennet.nl/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.seniorennet.nl/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.seniorennet.nl/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    09-12-2011, 17:20 geschreven door

    Reageer (187)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.drentsche patrijshond
    Deze blog gaat over de mogelijke ondergang van het ras  de drentsche patrijshond, ik zal voor zover als mogelijk is eerst bij het begin van het ras proberen uit een te zetten wat betreft het erin fokken wat betreft de epilepsie en de p.r.a.. Daarbij worden de stambomen van de desbetreffende honden uitgewerkt via de methode van de heer Mandigers, en van dhr.P.Bijma, zie clubblad Juni 2008. Uitsluitend zullen de feiten een rol spelen om een beoordeling te geven, was de hond nu wel of niet een waardevolle vertegenwoordiger van het ras, want dikwijls zijn kampioenen en goede jachthonden nu wel zo goed in de vererving?.Het tegendeel is dikwijls de werkelijkheid.Op drenten forum is een discussie ontstaan over epilepsie en over de afstamming van reuen die op dekreuenlijst staan. Op dit forum kan men geen man en paard noemen maar op dit persoonlijke blog kan ik opening van zaken geven. Het is voor velen een vraag waar komt de epilepsie vandaan, de epilepsie komt uit de nimrodlijn, nimkovr 284 is een zuivere nimrod hond, en heeft verschillende lijders voortgebracht. Nimko vr 284 dekt een teef van een andere afstamming in deze lijn, zit een drager van p.r.a., dat word een reu een zekere rino vr 502 deze is van moederszijde belast met p.r.a en via vaderszijde belast met epilepsie, dit noemen we een outcross.Als men terug fokt op de moederszijde krijgt men blinde honden en als men terug fokt op de vaderszijde krijgt men epilepsie lijders,nog erger word het als men in een kennel terug fokt op beide eigenschappen.Dit verschijnsel open baarde zich 60 er jaren o.a. bij kennel v.h. olle haim, daar kwam zowel blinde honden en lijders aan epilepsie voor.Op advies van mej Klein werd een totaal andere lijn ingefokt een afstamming van ascon.v.d.jachtpassie een zekere maras,helaas was ascon een p.r.a. drager en dus hadden eigenljk zijn directie nakomenlingen uitgeschakeld moeten voor de fok.Maar soms moet je geluk hebben in de fokkerij, wat bleek achteraf maras had een teef gedekt die naderhand blind werd.Als maras nu ook drager van p.r.a. geweest dan had uit deze combinatie ook blinde honden moeten komen.Maar na zorgvuldige controle van deze nakomenlingen waar geen enkele hond blind werd, kwam tot de conclusie dat Maras geen drager van P.R.A. kon zijn.Nu fokte men een andere lijn in en geen lijders meer aan epilepsie,conclusie als men met niet aanverwante dieren uit de nimrodlijn fokt dan is de kans op lijders aanzienlijk minder.Een persoon koopt bij bij de heer schuiling een teef een zekere frija een zuiver nimrodteef,[deze teef leed aan epilepsie ]deze fokker heeft een reu een zekere vanka, aan vaderszijde komen p.r.a. dragers voor en de aan moederszijde zit weer nimko vr 284, op deze wijze komen de twee afwijkingen epilepsie en p.r.a. weer samen, dit worden de basishonden van kennel v bircmede, de teef komt uit een lijn waar alle voorouders eileptise nakomenlingen hebben verwekt,als  men nu met deze honden lijnteelt gaar doen  dan komen de twee afwijkingen in het nageslacht zichtbaar.Vele andere fokkers gingen met directe of indirecte nakomelingen  aan de gang, het gevolg was een explosie aan epilepsie lijders, ook werd er incidenteel een lijder aan p.r.a gevonden.Een zekere Fam Snel hadden een teef die een nakomenling was van waltan ,v.bircmede een nakomenling  van arno x astha, zowel arno en astha hebben zeer veel epileptise nakomenlingen in het voorouderschap, en ook zelf.Bij de P.R.A. controle van de teef werd p.r.a vastgesteld dat hield in dat waltan en uiteraard ook de moeder van de fokteef drager waren, waltan v. bircmede en directe nakomlingen werden uitgeschakeld voor de fok, einde verhaal zult u denken.Nu gebeurd er iets onverstelbaars deze combinatie word door de fokker buiten de rasver om en zonder de f.b.c. te infomeren, herhaald, terwijl je weet dat er  lijders aan epilepsie en blinde honden van kunnen komen. Dit is een staaltje van een ras naar de knoppen helpen, het word een klein nestje een reu genaamd boaike astha v. bircmede word breed ingezet voor de  fok.De reu word enorm door de fokker gepromoot via het clubblad en omdat  de dhr.booy een belangrijke functie heeft als historicus van de rasver, heeft men een groot overwicht op de niet wetende leden van de rasver. Hier doet men  aan een grove vorm van misleiding.Veel beginnende fokkers willen voor hun teef de beste reu,men kijkt dan naar extrieur,en jachtcapaciteiten en vooral staart men blind op de laatste eis.Want men is door stukjes in het clubblad geindoctrineerd een jagende hond is de enigste juiste drent.Men vergeet dat een goed jagende hond maar 1 aspect is van de hond,men kan p.r.a. drager zijn of uit een epileptise familie komen, of nog erger kan de zo goed jagende hond drager zijn van zowel p.r.a .als epilepsie.Een goed voorbeeld is dan ook Frija van de dhr. Booy de stammoeder van de kennel van Bircmede, die een zware epilepsie aanval kreeg op een praktijk proef.Het is dan zeer aan te bevelen dat je als beginnende fokker goed de genetische achtergronden van de honden waar je wel fokken uitzoekt.En daar hebben we een groot probleem h.d. en. p.r.a. worden geplaats in het  clubblad, dus met enige moeite kan je daar wel achter komen, maar epilepsie is het een totaal andere zaak, over deze afwijking heerst als het ware een soort omerta.Nu word door sommige mensen deze lijn heilig verklaard, te veel is men soms een beleidsmaker en als je eerst deze lijn heilig verklaard en je moet naderhand toegeven dat je het totaal verkeerd heb gezien, en je macht aanzien heb verworven dan leid je een enorm gezicht verlies.Kortom  het werd wat bekender bij de toenmalige fokkers, dat als je op deze lijn fokte kon je in de problemen komen,men ging op de lijn zitten waar niet of nauwelijks epilepsie voor    komt enkele exponenten hieruit zijn Ascon .v.d.Jachtpassie.Vedor.Maras. Corac.en reuen uit de kennel Kaninefaat ik vergeet er ongetwijfeld een paar.Het aantal lijders was in deze periode tot een verwaasloos aantal geworden, althans binnen de rasver.Helaas kan je niet iedereen overtuigen, en dat resulteerde in kennels die buiten  rasver, zijn gaan fokken,daar kon een kleine kern van  de Nimrodhonden zich handhaven,toch kwam er incidenteel toch wel aanwijzingen dat er epilepsie zich bleef voordoen.Op een gegeven moment werd  er een reu gevonden, een zuivere nimrodhond  een zekere nimrod.v.bircmede,in korte tijd werd er ongeveer 30 honden geboren, waarvan achteraf er ongeveer 15 getraceerd zijn en wat bleek ongeveer de helft van deze honden waren weer lijder, dat percentage van 50% kom je dikwijls tegen bij  honden uit de nimrodlijn.
    Enkele voorbeelden wil ik u niet onthouden, eerst de afstamming van Nimrod.v.Bircmede.


                                                        Nimkovr284e
                                            Neass e        x
                           Patrick        x           Ada
                                            Leta


    Nimrod.v.B.e       x
    zus Birka e


                          Frija453650Ee zie sloeber.





                                                      nimkovr284e
                                            riko e          x              nimkovr284 e
                                                       lethavr431e          x
                                                                             elleta
                      nimrodo e      x
                                                               nimkovr284e
                                      metavr477 e              x            nimkovr284e
                                                               wandaa                 x
                                                                                     sientje
    sloeber en   x
    wilba

                                                   nimkovr284e
                              neass  e                x    presto   rasloos 
                                                      ada      x          nimkovr284e
              frida  e          x                         methaa        x
                                                                               likolientje
                                             riko e
                            frijaEe         x            nimkovr284e
                                            metavr477e     x
                                                               wandaa zie hierboven
    e=epileptise kinderen Ee is ook zelf lijder.

    Sloeber enWilba zijn zuivere nimrodhonden en broers samen hebben deze twee reuen, met Nimrod 811419  verandwoordelijk voor zo,n kleine honderd lijders aan epilepsie.Stel dat uit deze lijn lijn hetzelfde aantal kampioenen en of jachthonden zou hebben voortgebracht dan zal men spreken van een kampioens en of jachtlijn,ik spreek liever van de epilepsielijn.Hierboven heeft u kunnen kennis maken van de afstamming van Sloeber en Wilba, hieronder vind u de afstamming van Nimrod 811419.




                                                                         Mina,sLP.          Nimkovr284e
                                                              Vanka e P    x           Saks        x
                                                                           Natascha         x        rievr522
                      wothan.v.bircmede e             x                         Diana e
                                                                                                34244
                                                             frija[zie hierbovenEe

    nimrod  e         x

                                        Vanka e=p
                Tessa.v.H.V.Re     x                                             Nimkovr284e
                                                                        Rinovr502e       x
                                                             PeterEe        x            Sitahvr306.
                                    Maico.v.H.H e      x       Diana34244e
                                                            Beyke.v.h.G.V.
                                                            Beyke.v.h.G.V..geen nimkovr284 in de voorlijn.
    Zoveel lijders aan epilepsie in deze lijn kan niet anders tot de conclusie lijden,dat een erfelijk component hier een rol speelt, wij noemen dat dan ook een familie gebonden afwijking.
    Uit bovenstaande blijkt dat als je inteelt en of lijnteelt pleegt met honden die direct of indirect afstammen van Nimkovr 284, je onherroepelijk te maken krijgt met   lijders aan epilepsie.Nu zullen vele stellen ja maar dat is geweest, we fokken nu met de honden van nu, dat klopt maar de honden van nu hebben dezelfde problemen,als vroeger.
    Ook nu hebben we p.r.a. en epilepsie problemen,en wel door de volgende oorzaken die ik ook via stambomen zal proberen duidelijk te maken, in het begin van deze uiteenzetting heb u kunnen vernemen hoe de reu Boaike Astha.v. Bircmede tot stand is gekomen, een andere reu die belangrijk is voor de verklaring waarom we nu met zoveel lijders aan epilepsie worden geconfronteerd is Sil.






           Sloeber zelf en alle voorouders epileptise nakomenlingen

    Sil      


             x             Ascon.v.d.J.P=p in deze lijn komt geen erfelijke epilepsie voor.

                Lobke =p       x                                   Rinovr502e=p zie boven.
                                                  PeterEe=p       x
                              Beyke.v.d.      x                Diana e
                               Heidehoogte. Beyke.vh.G.V.geen nimkovr284 in de voorlijn.

    Ik kocht een reu uit de combinatie Maras x Gilby.v.d.Bontebrug, uit deze combinatie werd ook een teef aangeschaft, een zekere Cindy,v.h.Drentenhorst.In deze lijn komt Nimkovr284 niet voor, met een reu namelijk Rimmon ,v..h.Drentenhorst word een inteeltparing gedaan.Zie in dit verband het ingezonden stuk in het clubblad Feb. 2001 blz.17.De conclusie mag dan ook luiden dat in dit nest geen p.r.a, en epilepsie voor komt.Met voornoemde Cindy word gefokt,een  reu komt daarvoor in aanmerking en wel Sil.Uit de combinatie Sil x Cindy gaat een teef naar mensen toe die een nestje fokken, men kiest voor Boaike,zoals uit voorgaande blijkt dat deze reu grote risico,s heeft om p.r.a. en epilepsie te vererven.Als de lijn van de teef vrij is van dragerschap van beide afwijkingen,  zullen er geen lijders kunnen worden geconstateerd.Helaas werd er al p.r.a, en epilepsie vastgesteld.Nu van Boaike is het verklaarbaar, ondanks dat het in eerste instantie werd onkent, maar er werden meerdere lijders aan p.r.a. in combinatie met andere teven geconstateerd, men kon er toen niet meer omheen dat Boaike drager van het p.r.a. gen is.Met p.r.a moeten beide honden drager zijn,hoe kan het dan dat er een lijder aan p.r.a werd vastgestelt?.uit voorgaande blijkt dat Cindy absoluut p.r.a en epilepsie vrij is, de enigste oorzaak moeten we dan ook zoeken bij Sil.De eigenaar van Sloeber, de vader van Sil, was dhr.v.d.Snee ex voorzitter,ex voorzitter van de F.BC, en ex keurmeester van tientallen rassen.Die heeft op vrijwillige basis Sloeber terug getrokken als dekreu.Omdat naar zijn oordeel er teveel lijders aan epilepsie in het nageslacht werd vastgestelt.Op blz.23 van het clubblad van Aug.2007 waarschuwde de dhr. v.d.Snee al voor de te grote inteelt in de nimrodlijn, met het gevolg veelste veel lijders aan epilepsie.De eigenaar van de broer van Sloeber,de reu Wilba heeft schijnbaar van dit alles niets opgemerkt, dat in deze lijn zoveel lijders voor kwam, want Wilba werd zonder enige terughoudend op elke teef gezet.Hoogst opmerkelijk dat je dat als drentengoeroe niet constateerd, maar dit terzijde.De epilepsie komt van de kant van Sloeber, en Lobke is drager van het p.r.a gen en epilepsie.Op bladzijde  23 van het clubblad  van Aug.2007 stelt de dhr,v.d.Snee het volgende ik citeer, dat er een limiet moest komen van tien dekkingen per reu moest overwogen.De heer,v.d.Snee constateerd dat er nu honden zijn die wel 30 keer gedekt hebben, en dat de vijanden van het ras zijn.[niet de honden zijn het maar de eigenaren]aanvullend citaat van de schrijver.Uit de combinatie Sil x Cindy.v.h.Drentenhorst word ook een reu geboren namelijk Oscar.v.Groevenbeek, deze reu word samen met voornoemde Boaike breed ingezet voor de fok, samen hebben deze twee reuen honderden nakomenlingen verwekt.Dit is en was dodelijk voor het ras want elke nakomeling van deze twee reuen heeft risicos om blinde en epileptise nakomenlingen op de wereld te zetten.En het veelvuldig in zetten heeft tot gevolg dat er een genetisch zeer smalle basis is onstaan.De conclusie uit het voorgaande kan dan ook zijn dat Sil drager is van het p.r.a gen en grote risico,s heeft van epilepsie vererving.Dat kan men mede concluderen uit het volgende; ik ben zeer nauw betrokken geweest bij de tot standkoming bij twee nesten waar ik zelf een reu wilde aan houden om eventueel ter beschikking te stellen als dekreu.De teef was een mooi hondje, en was eigendom van een kennis.De naam van de teef was Sascha .v.h.Klein Laar.zie de afstamming.

                      
                               Ascon.v.d.J.P                                       
                  Maras     x                    in deze afstamming komt geen erfelijke
                                Marjolein         epilepsie voor.
      Sacha       x                                 

                                                                    Vankap=e
                                          Joris.v.Hvr.e           x          Riko e
                                                                    Herta e         x
                Tanga o.t.S.D. e       x                                     Hertha e
                                                                          Ahleks=p+Ee
                                                     Astor.v.H.e       x
                                           Sita  e        x             Dora.e
                                                                      Neass e
                                                       Lady e        x
                                                                      Soeminie. epilepsie vrij.

     Wij kozen voor Sil als dekreu, omdat we wilde terugfokken op op Maras, zie de afstamming van Sil.Beide ouder dieren vertoonde op geen enkele wijze verschijnselen van epilepsie, toch kwam uit deze combinatie epilepsie, o.a. mijn reu werd ook lijder.Met een broer werd ook een nestje gefokt, en daar werd helaas ook ook epilepsie geconstateerd.Het epilepsie lijderschap is duidelijk terug te voeren op de   nimrodlijn,want  vele honden stammen af van Nimkovr284.Naderhand werd een nakomeling van Sil verdacht van lijderschap van p.r.a.Dit was voor mij voldoende aanleiding om, ondanks vele verzoeken mijn hond niet in te zetten voor de fokkerij.Met Sacha werd nog een nestje gefokt en wel met Pronto.v.d.Lauwerspoel, uit deze combinatie werden 3 pups geboren, helaas werden alle 3 lijder aan epilepsie.Zie de afstamming,



                                          Wilba e   zuiver nimrod.
                            Castor e       x
                                           Reddie.niet zo relevant
    Pronto v.d. e        x
    lauwerspoel                          
                                                     Yvo.v.dTrechterbeker Ee
                          Reddie.v.d.L.P.                  x

                                                             Rista   zie Redie.
    Zo kunt u zien dat de 3 mensen die betrokken waren bij deze twee nesten volkomen ter goeder trouw en zonder geldelijk belang, ernstig in de fout zijn gaan.Dat is in het veleden zo geweest en helaas door gebrek aan openheid, en weg redeneren van de epilepsie problemen hedendage  nog zo.En   zijn de particulieren fokkers, die uit liefde voor het ras eens een nestje fokken, het slachtoffer.Laten we het dan nog niet hebben over wat we de honden aandoen.Dit is een goed bruggetje om te kijken wat dit verleden nu nog voor invloed heeft op heden,Als u eens kijk naar de stichting dier en recht naar de nieuwswijzer 6,daar staat een verhaal van een blinde hond en epileptiese hond.Mocht u dit niet kunnen vinden dan kunt u op mijn facebook pagina kijken.Hoe kan nu zo,n koper die alles goed doet toch met een blinde en epileptise hond worden geconfronteerd worden.De reactie van de verandwoordelijke instantie is natuurlijk af te wijzen[zie nieuwsbrief 6 van de stichting dier en recht.].Is het inderdaad zo dat als men veel fokt, veel risico loopt.??Laat ik er geen oordeel over geven maar de feiten laten spreken, want stambomen geven uitsluitend de waarheid weer.[Vanwege ontwikkelingen bij het aansprakelijk stellen van het fokken van honden met epileptise achtergronden.Word ik geconfronteerd met vragen die ik zonder stamboom onderzoek niet kan beantwoorden daarom, stel ik dit blog ter beschikking, terwijl het nog niet af is.Conclusies en meningen zijn geheel voor eigen rekening, en in dit stadia is er nog geen discussie mogelijk.]



    Bijlage.Wij waren over onze eerste drent erg te spreken, het gevolg was dat ik een hond voor mijn vader kocht,Maras.v.h.Drentenhorst.Bij ons kwam de wens op dat we een tweede drent erbij zouden nemen, de fokster van onze Dindo kwam met suggestie om een over te plaatsen hond te nemen zo gezegd zo gedaan.Dat werd een ramp, een erg wilde hond, erg zenuwachtig, wij dachten dat aan gebrek aan opvoeding lag.Want anders zou het geen over te plaatsen hond zijn??.Alle mogelijke adviezen ingewonnen, maar het werd steeds meer een onhoudbare situatie.De hond zou ongeveer 3 jaar oud zijn geweest toen kreeg hij zijn eerste zware aanval van epilepsie, voor deze aanval, werd hij erg zenuwachtig en happerig naar ons, dat gedrag vertoonde hij wel meer maar kreeg bij de voorgaande keren geen aanval.Eindekijk konden we een diagnose stellen, epilepsie aanvallen met karakterstructuur verandering, wat waren wij opgelucht.Enfin op pillen gezet, maar helaas het werd steeds erger,Waldi, zo hadden we hem genoemd, kwam steeds meer onder invloed van de aanvallen,het onvermijdelijke kwam helaas dichterbij, ik moest voor mijn vrouw en onze eerste zoon ingrijpen.Helaas gebeuren deze afschuwelijke zaken nog steeds , kijk naar het verhaal van de fam.de bruin in een clubblad,over Tjebbe, voor zover mij bekend vertoonde Tjebbe geen afwijkend gedrag, maar Tjebbe is dan ook vroeg overleden.Ik beperk mij tot de 8 voorouders van Waldi omdat de ruimte te kort schiet om de gehele stamboom uit te werken.

                                                         Rino  e zie eldres
                                      Ahleks Ee          x
    1.Astor.v.Hiemrod e      x                Gonda.
                                        Dora        Neass zie elders
                                                             x
                                                         Theka



                  Neass e zie elders

     2. Lady e    x

                    Soeminie geen nimkovr 284 in de voorlijn.


                                    
                 Nimkovr284 e  
                                       
    3Riko e      x
                                          Nimkovr284 e
                     Letha e               x
                                             Elleta


                                            Nimkovr284 e
                    saksvr390                 x
                                              Rie
    4. Natasha      x

                          Diana.


                                Rino e zie elders

    5.Nimkojr Ee         x              Nimkovr284
                                Flora                   x
                                                       Rie.





    6.Diana,v.Hiemrod  e.
     zus van Astor.v.Hiemrod.




                      Neass e
    7.Dayan         x
                      Soeminie zie 2 lady.



                Riko e

    Reddie    x
                  Soeminie zie 7.
    Het lijkt mij duidelijk dat Tjebbe geen uitzondering is, zeer grote over een komsten met mijn ervaringen, en dit word altijd gebagetaliseerd.Astor.v.Hiemrod en Lady zitten ook in de afstamming van Tanga of the Sunny Dogs,toeval dat uit die combinatie van Sacha epilepsie komt nee.


    Bijlage 2.
    Helaas ben ik door de actualiteit ingehaalt, ik ben tot nu niet verder gekomen om de epilepsie te verklaren uit het verleden.Soms komt men met de opmerking ja maar dat is geweest,hoe kan men nu uit het verleden lessen trekken om in het heden,een gezonde drent op de wereld te zetten. Dit wil ik proberen door een voorbeeld nest te nemen,en wel het nest wat op de nieuwswijzer 6 van dier en recht is gepubliceerd, in dit nest kwam epilepsie voor en een hond die blind werd ten gevolge van p.r.a.Een teefje ging naar een liefhebber die er wel eens een nestje wilde fokken.Het nest werd en is met de goedkeuring van de f.b.c. gefokt, dus als fokker, kan en mag je er van uit gaan dat het goed zit.Op twee jarige leeftijd werd al in dit nest p.r.a. vast gesteld, dus de f.b.c had en moest op de hoogte kunnen zijn geweest, want  een teef moet ook minimaal twee jaar oud zijn om mee te fokkenToch krijgt de eigenaar een positief fokadvies, de kans dat de fokteef p.r.a. drager zou kunnen zijn is dan ook erg groot.P.R.A. word vastgesteld door een externe deskundige,de uitslag is te niet ontkennen. Helaas met epilepsie ligt dit anders, is het wel primaire epilepsie, is het niet secundair, de andere honden hebben het niet, kortom een heel scala van ontkenning word ten tonele gevoerd.Als er een p.r.a. lijder word geconstateerd, dan moeten beide ouders drager zijn.Hoe kan men nu in het nageslacht lijders aan p.r.a. voorkomen, in ieder geval niet met direct aanverwante honden kruisen.Het is algemeen bekend dat in de nimrodlijn de kans op een p.r.a. drager bijna uit te sluiten is.Dus dan word het advies een hond, uit voor zover als mogelijk uit die lijn. Op deze wijze voorkomt men lijders aan p.r.a, maar in het nest van de fokteef werd al lijders aan epilepsie vast gesteld, dus men neemt de kans dat de fokker, die helaas niets van dit alles op hoogte is word geconfronteerd met een verhoogde kans op epilepsie lijders.Heden ten dage is dat een uitermate hoog risico, want als men op deze wijze fokt, dan kan men een proces van de stichting dier en recht toegemoet zien.Een fokker  van Ierse Setters die met een aantoonbare epilepsielijn fokte is veroordeeld tot een schadevergoeding van 6000 euro.




                                                Sil e=p
                                 Oscar e=p x
                                               Cindy vrij
               Boomer e=p  x          Boaike Ee=p         
                                    Silvana      x    
                                                    Anjo----Sil e=p
                                                                  x
                                                                 Cindy vrij
                                             

    fokteef         x



                    moeder van de
                    fokteef. 
      In deze afstamming komt epilepsie en p.r.a.dragers,voor maar is verder niet relevant .De fokker of de f.b.c, laten de  keuze vallen op Berry.v.h.Nimrodsheem, alle voorouders hebben epileptise nakomenlingen of hebben epilepsie in de familie, van de 8 voorouders heeft alleen Tasco.v.h.Drentenhorst epilepsie vrije ouders.In deze afstamming zit als  v.b.Nimrod.v.Bircmede,[zie boven] deze reu heeft in korte tijd meerdere teven gedekt.En er werden ongeveer 30 pups geboren,15 zijn er getraceerd, en de helft waren epilepsie lijders.Dus kortom je kan wachten op lijders uit dit nest,en inderdaad er werden 6 pups geboren waarvan er 4 lijders aan epilepsie werden.Om de .p.r.a. risico te vermijden neemt men naar mijn optiek onaanvaardbare risico,s op te vermijden epilepsie lijders.Deze wijze van fokken is binnen de rasver, een normale zaak, en ook nu nog het geval.Op 21 Aug.heb ik op de Faculteit te Utrecht, een onderhoud gehad met Mevr.Q.Stassen en dhr.Leegwater over de epilepsie bij de drent,waar ook een vertegenwoordiger van de rasver, bij aanwezig was.In de tijd daar voor een  heb ik een rapport uit de bieb van de Hogeschool te Delft gehaald.Toen ik stelde dat van alle drenten er 8,2% lijder aan epilepsie werd, werd dat met alle middelen ontkent.Maar toen ik dat rapport uit 2003 overhandigde, dus vrij recent[wat notabene in opdracht van de rasver, is gemaakt]geloofde de vertegenwoordiger het niet.!!!.Ook daarna geen enkele reactie gehad, om het in te zien.


    De stichting dier en recht heeft een proces aangespannen tegen een fokker
    van Ierse Setters, die aan een erfelijke epilepsie lijden.En de fokker veroordeeld tot een schadevergoeding.Ook een fokker van drenten kanzo,n proces overkomen.In dit verband wil ik verwijzen, naar Youp/Tjebbe van de fam.de Bruin, die moest helaas op de leeftijd van 17 maanden inslapen, de aanvallen werden onhoudbaar.Als je naar de voorouders van zowel de teef als de reu kijkt dan komt bij beide voorouders veel epilepsie voor.Als de fokker op de hoogte had kunnen zijn van deze gegevens, had hij misschien niet gefokt, of als het mogelijk zou zijn een andere reu gekozen.In deze voorlichting schiet de rasver, ernstig tekort.De rasver,legt de verandwoording van mogelijke lijders aan epilepsie volledig bij de fokker ik vind dat niet terecht.Want de rasver, houdt belangrijke informatie waar men over beschikt of kan beschikken achter.Nu komt ook bij de drent teveel epilepsie voor, .H.D. en P.R.A staan vermeld op de stambomen, maar hoe is het gesteld met de informatie van epilepsie van de voorouders.Hierin faalt de rasver, in ernstige mate, niet de rasver.maakt niet uit of bepaalde info relefant is  ter voorkoming van lijders.Maar de fokkers nemen op hun verandwoording de risico,s, dan moeten ze ook kennis kunnen nemen van de gegevens die mogelijk bij de rasver. bekend zijn.Als de rasver,deze gegevens niet zonder een enige vorm van beperking verstrekt kan de fokker niet deze afweging niet maken.En hier overtreed de rasver. volgens mij de wet op dierenwelzijn.Ik ga een analyse maken van alle dekreuen die op de dekreuenlijst van de rasver.Ik vermeld alle bij mij bekende gegevens, van mogelijk epilepsie bij de voorouders.Ik vermeld met nadruk dat er hiaten zijn in de vermelde gegevens,omdat ik niet over een compleet beeld kan beschikken,maar u kunt wel er een tendens uit halen.Mijn ervaring is wel deze, hoe meer epilepsie in de voorlijn des te groter de risico,s.Nu is het zo dat de kwaliteit van de voorouders bepalendt is voor het nageslacht.Dus hoe meer er erfelijke fouten  bij de voorouders voorkomt des te groter de kans dat tot lijderschap bij de nakomenlingen kan voorkomen.Nu kan je natuurlijk wel tien generaties terug kijken, maar je moet je de vraag stellen is dit wel relevant.Het is wel intressant om uit te pluizen waar de oorsprong van de epilepsie ligt.Als je veel generaties terug gaat dan kan je 1 oorzaak aanwijzen waar het overgrote deel  van epilepsie problemen van daan komt en wel in de Nimrodlijn.Ook de huidige problemen zijn in de meeste gevallen daar op terug te voeren.Maar om tien generaties terug te gaan voert in dit verband te ver.Daarom wil ik mij beperken tot de zestien voorouders,of wel 4 generaties.Op  12 Dec,2012is eenIerse Setter fokker veroordeeld vanwege epilepsie bij de nakomenlingen.De staatssecretaris Mevr.S.Dijksma heeft naar aanleiding van deze veroordeling een brief geschreven aan de tweed kamer.Enkele citaten uit deze brief kunnen grote gevolgen hebben voor een wettelijke aansprakelijkheid op het fokken van Drentsche Patrijshonden.
    Citaat 1.Op de website is niets vermeld over epilepsie risico,s, en daarmee word de koper relevante informatie onthouden.
    Citaat 2.De fokkers dienen de kopers te waarschuwen voor risico,s.
    Citaat 3.Fokkers dienen  te voorkomen dat er voor zover als mogelijk  te voorkomen dat erfelijke ziekten, schadelijke raskenmerken,en gedragsproblemen worden doorgegeven.Het doorgeven van erfelijke ziekten is nu strafbaar, als er epilepsie word vastgestelt dan is dikwijls het verweer van zowel de fokker, als de dekreu eigenaar, de honden mankeren niets.Vooral citaat 3 kan grote gevolgen hebben voor het fokken met Drentsche Patrijshonden.Als  een dekreu uit de fok is genomen wegens epileptise nakomelingen, en als er met deze nakomenlingen weer verder gefokt word is de kans zeer groot dat deze epilepsie, als erfelijke ziekten word doorgegeven.Een voorbeeld de vader van Youp/Tjebbe is uit de fok genomen, wegens meerdere epileptise nakomenlingen bij verschillende teven.Maar een kind van deze reu staat weer op de dekreuenlijst ,maar gegarandeerd dat deze reu weer epilepsie door geeft.Nu is het natuurlijk niet zo dat je enkel naar de reu moet kijken.Ook als er bij de teven met nakomenlingen epilepsie word vastgesteld, dan kunnen deze nakomenlingen ook weer de epilepsie doorgeven.De conclusie is dan ook dat als er epilepsie is vastgesteld, je een groot risico loopt om deze erfelijke afwijking door te geven, onderzoek je dat niet, en je licht de koper niet op de juiste wijze voor je een grote kans op vervolging.HET FOKKEN VIA DE RASVER.NORMEN IS GEEN VRIJWARING OP VERVOLGING.
    Op de A.L.G van het voorjaar 2013, is een voorstel gedaan om het aantal dekingen per reu te beperken, dit stuitte op grote bezwaren.Zoals u heb kunnen vernemen in het voorgaande[zie Boaike Astha v.Bircmede]zitten er grote risico,s aan het onbepekt in zetten van reuen.Nu kunnen we denken dat het onbepekt in zetten van Boaike een beginners fout is van een fokker,is dat zo?.Helaas is dat niet het geval want de fokker van Boiake, had hiervoor een zekere Vanka.Deze reu wers onbeperkt ingezet voor de fokkerij, helaas was Vanka p.r.a. drager en van moederszijde belast met epilepsie, het gevolg blinde honden en epilepsie lijders.




                                                             ditlev
        
              mina,s lodewijk the pooh          x
                      268442
                                                              mina.vr 315
    vanka        x

                                                                    nimko.vr284
                                                 saks.vr 390      x
               natasha 459557            x               rie.vr.259

                                                 diana
    Toelichting; de vader van ditlev is tref.v.d.vogelwereld, die stam mede af van een zekere leda .vr 47 via  reconstructie word deze teef gezien voor de problemen van p.r.a. in het ras.De epilepsie komt uit de kant van natasha via saks vr.390 naar nimko vr.284 en deze hond is een inteelt producht op nimrod vr 6,de door verschillende kringen zo bejubelde afstamming, het fokken met indirecte of directe afstammelingen lijdt onheroeppelijk  tot lijders aan epilepsie.                         
    Kortom het fokken met honden die van twee kanten zijn belast met afwijkingen, en dan ook wat betreft de reuen, is desatreus voor het ras, en dan hebben we het nog niet over een enorme beperking van de genetische variatie.De conclusie is dan ook dat de kwaliteit van de ouderdieren bepalend is voor het gezond opzetten van een kennel.We hebben kunnen vernemen dat er voldoende kennis voorhanden kon zijn, om het onbepekt inzetten van dekreuen te beperken.Nu zult u denken dat men wat heeft geleerd uit dit verleden , helaas is dat niet het geval.Iemand kocht een teef met de bedoeling om er mee te fokken, een zekere Cindy.v.Drentenhorst,deze teef was kwa voorouders epilepsie en p.r.a.vrij.De fokster probeerde verschillende dekkingen maar het meeste ging de voorkeur uit naar bejaagde honden.Kortom de voorkeur ging uit naar Boaike Astha.v.Bircmede en naar Sil.Nu van Boaike werd al redelijk snel blinde honden en epilepsie vastgestelt,men ging dus door fokken met nakomenlingen van Sil, dat werd o.a.Oscar.v.Groevenbeek deze reu werd net zoals Vanka en Boaike breed ingezet voor de fok.Het inzetten van een reu kan grote negatieve gevolgen hebben ,als de reu drager is van erfelijke afwikijngen,bij de familie Diepenveen werd uit de combinatie Boaike Astha,v.Bircmede x teef al een probleem geconstateerd met een slecht ziende hond en werd bij meedere honden epilepsie vast gesteld.Na verloop van tijd werd uit de combinatie Bruno fan it Frije Fjild x teef een blinde hond geconstateerd.Tot nu toe werd bij alle p.r.a. gevallen aangenomen dat heet dragerschap van de p.r.a. gevallen uit deze kennel te wijten zou zijn aan het dragerschap van Boaike Astha v.Bircmede.Maar in de lijn van Bruno komt deze Boaike niet voor,de enigste mogelijkheid van dragerschap van p.r.a. althans van de vaderlijn komt van Oscar.v.Groevenbeek.Nu is het zo dat deze reu ongeveer 25 dekkingen heeft gedaan, dus per saldo buiten de epilepsie verspreiding van de zijde van Sil, ook een enorme verspreiding van het p.r.a. gen.Laten we eens uit gaan van een gemiddelde nestgrote van 6 pups, dan komen we 25 x 6 = 150 honden met p.r.a. risico,s.Op de site van de vrienden van de Drentsche Patrijshond, heb ik beloofd dat ik een analyse tot stand zal proberen te brengen van de dekreuen die op lijst van aanbevolen reuen staan.Men gaat dan terug tot de 4 de generatie, men komt dan tot 16 voorouders in de 4de generatie.Voor zover zal ik de mij op dat bekende gegevens van p.r.a. en de epilepsie gegevens vermelden, reeds bij voorbaat moet ik vermelden dat de gegevens niet compleet zijn, en ik mij alle rechten voorbehoud om zowel in positieve als in negatieve zin aanpassingen te doen.Een ieder die van deze gegevens kennis neemt op welke wijze dan ook ontslaat mij bij voorbaat van elke juridische aansprakelijkheid.
    Reu 1. Bo v.h.Hoage Gors N.H.S.B. 2563303.



               
                                                                                                       Anor.v.d,Kribbelkamp.
                                                                                                                    x
                                                                                                             Cora.v.h.Iemenholt
                                                                Marco.v.h.Iemenholt                        

                                   Basco.v.Boterdiep               x              Boaike Astha.v.Bircmede
                                                                           Sarah 1472579       x
                                                                                                       Tascha
                                           x                                             boaike astha .v.bircmde              
                                                     harda v.breeder ae                  x
                                                                                                fenna                         
                                         freja         x         &

    09-12-2011, 00:00 geschreven door frans

    Reageer (30)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    Archief per week
  • 05/12-11/12 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!