Melk Uien Rijst Bloem Eieren Stokbrood 1 paprika Aardappelen 1 kilo gehakt Bouillonblokjes 700 gr. wortelen Ontbijtspek rond 2 netten spruiten 1 kg. Chinese kool 1 bakje champignons 2 bakken spekreepjes 1 zak roerbakgroente Knoflook Pindasaus Nasikruiden Geraspte kaas 4 blikken gepelde tomaten 1 pak lasagnabladen ( 250 gr. )
Maandag: Spruitjesstamppot.
Benodigdheden: 2 netten spruitjes 1,5 kilo aardappelen 1 bakje spekreepjes 2 uien 2 el mosterd zout/peper nootmuskaat.
Aardappelen schillen en wassen. Spruitjes schoonmaken en wassen. De uien snipperen. Kook de aardappelen gaar. Kook de spruitjes met zout 15 minuten. Bak de spekreepjes in de boter. Na een paar minuten de gesnipperde uien meebakken. Stamp de aardappelen en spruitjes samen tot puree. Toevoegen; mosterd,spekjes,1 el bakvet,peper en nootmuskaat.
Dinsdag: Ovenschotel met wortelen en uien.
Benodigdheden: 1 kilo aardappelen 2 grote uien 700 gr. wortelen 1 bouillonblokje 1 bakje spekreepjes Geraspte kaas.
Schil,was en kook de aardappelen gaar.. Zet de oven op 200 graden. Snipper de 2 uien en fruit deze in wat boter of olie.. Snij de wortelen klein en bak deze even mee.. Doe het bouillonblokje in een kopje water en voeg dit toe aan de wortelen en uien en laat het geheel zo'n 20 minuten garen. Bak de spekreepjes lekker knapperig.. Gooi het eventuele overtollige water weg. Vermeng de uien,wortelen en spekreepjes. Snij de aardappelen in plakken. Vet een ovenschaal in en begin met een laagje aardappel dan het wortel ui spekjes mengsel en dat om en om en eindig met een laagje aardappel. Snij nog een ui in ringen en verdeel deze ringen over de schotel. Bestrooi het geheel vervolgens met wat geraspte kaas en doe de schotel zo'n 20 minuten in de oven.
Woensdag: Gesmoorde Chinese kool met gekookte aardappelen en een slavink.
Benodigdheden: 1 kg. Chinese kool 2 el boter zout,peper 50 gr.geraspte kaas Aardappelen 500 gr. gehakt Ontbijtspek rond.
Schil,was en kook de aardappelen. Kruid het gehakt met wat peper en een uitje ( geen zout dat komt al van het ontbijtspek af!) en verdeel het in vier gelijke rollen.. Rol vervolgens de ontbijtspek om de gehaktrollen en braad ze in wat boter. De Chinese kool schoonmaken,in reepjes snijden en wassen. Smelt de boter in een grote pan,leg de uitgelekte kool erbij en schep de kool om. Strooi zout en peper erover,leg een deksel op de pan en laat de kool in 10 minuten zachtjes smoren. Roer de geraspte kaas door de kool en serveer het met de aardappelen en slavinken.
Donderdag: Rijst met eieren en champignons.
Benodigdheden: 250 gram rijst 2,5 deciliter bouillon (van een blokje) 25 gram boter 1 ui 1 teentje knoflook 250 gram champignons 25 gram bloem 2 eetlepels gehakte bieslook peper en zout 4 eieren.
Maak de ui schoon en snij hem klein. Maak de knoflook schoon en pers hem uit. Was de champignons, dep ze droog en snijd ze in plakjes. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de eieren 8 minuten, pel ze en snijd ze overlangs doormidden. Verhit in een pan de boter en fruit hierin de ui en knoflook eventjes. Voeg dan de champignons toe en bak deze even mee. Roer er dan de bloem door en giet er beetje voor beetje de bouillon bij tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Schep de warme rijst op een schaal, leg er de eieren op en giet er de champignonsaus over. Strooi er bieslook over.
Vrijdag: Lasagna.
Benodigdheden: 2 uien 1 teen knoflook 250 g gehakt 2 blikken gepelde tomaten (a 400 g) 25 g margarine 2 eetlepels witte tarwebloem (zak 1 kilo) 500 ml halfvolle melk 1 pak lasagnebladen (250 g) 100 g belegen kaas, geraspt.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de uien en knoflook klein. Bak het gehakt in een antiaanbakpan. Voeg de uien en de knoflook toe en bak 5 minuten mee. Voeg de tomaten toe, maak ze fijn en roer alles goed door. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de margarine in een pan en strooi de bloem erbij. Voeg daarna scheut voor scheut de melk toe en blijf roeren zodat een saus ontstaat. Als de saus klaar is, giet je een kleine laag in de ovenschaal. Leg daarop afwisselend de lasagnebladen, gehaktmengsel en saus. Herhalen tot alles bijna op is. Eindig met een laag saus. Strooi de kaas erover en laat de lasagne in de oven in 35 minuten garen.
Zaterdag: Spaanse tomatensoep met knoflooktoast.
Benodigdheden: 1 liter groenteboullion 4 el olie 1 ui 3 teentjes knoflook 1 paprika 1/2 tl chillipoeder 2 blikken gepelde tomaten.
Nodig voor knoflooktoast: Stokbrood olie 2 teentjes knoflook (geperst) 25 gram geraspte kaas (of plakjes kaas) evt chilipeder als garnering.
Verhit de olie in een pan en voeg de ui, knoflook en paprika toen. Bak dit 2 a 3 minuten. Voeg de chillipoeder en de tomaten toe. Voeg daarna het boullion toe en kook de soep 15 minuten tot hij glad en dik is. Rooster de plakjes stokbrood onder de grill. Druppel er daarna wat olie overheen en smeer het in met knoflook. Doe hierna een laagje kaas eroverheen en bak ze nog 3 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Zondag: Hartige pannenkoeken.
Benodigdheden: Basisbeslag: 180 cc melk 180 cc water 360 cc bloem 2 eieren een snufje zout
Doe de melk en het water bij elkaar. Roer de eieren en het zout erdoor. De bloem toevoegen en roeren tot men een glad beslag heeft.
Voor de vulling: 250 gr gehakt 1 zak basisroerbakgroenten 1 zakje nasikruiden Beker pindasaus.
Bak een stapel pannenkoeken. Rul het gehakt. Roerbakgroenten erdoor bakken. Nasikruiden erdoor (even laten wellen)
Pindasaus maken. Eventueel iets pittiger maken met wat sambal. Pannenkoek op bord leggen. Schep vulling erop, pindasaus erover.
|