Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!

  Natuurlijk
 
Inhoud blog
  • Meerkoet
  • Kokmeeuw
  • Kramsvogel
  • Paardenbloem
  • Zilvermeeuw

    .

    Categorieën
  • Insecten (1)
  • Planten (2)
  • Vlinders (1)
  • Vogels (30)
  • Archief per maand
  • 11-2016
  • 05-2016
  • 10-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
    Laatste commentaren
  • Test, just a test (XRumerTest)
        op Paardenbloem
  • zhengjx (zhengjx)
        op Bergeend
  • Wens u nog een fijn weekend (Dirk)
        op Meerkoet
  • Robinjack (Robinjack)
        op Distelvlinder
  • Test, just a test (XRumerTest)
        op Paardenbloem
  • Zaterdag bezoekje (Dirk)
        op Meerkoet
  • Robinjack (Robinjack)
        op Distelvlinder
  • lzm (lzm)
        op Bergeend
  • Goedemorgen (Dirk)
        op Meerkoet
  • Goedemiddag (Dirk)
        op Meerkoet
  • Natuurlijk

    26-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meerkoet



    Bijna overal kun je meerkoeten vinden waar zoet water is. In beken, meren en plassen, rivieren, rietland en ruigte, moeras en oevers, park, tuin en in stedelijk gebied. Meerkoeten eten vooral waterplanten en gras, maar als ze jongen hebben worden er ook allerlei waterdieren zoals slakken en visjes gevoerd en gegeten. Door het zwarte verenkleed en de witte snavel en voorhoofdsschild is de meerkoet één van de makkelijkst te herkennen vogels. Het witte voorhoofdsschild is bij het mannetje groter dan bij het vrouwtje. In het voorjaar is het groter dan in het najaar. Adulten hebben een rode iris.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (14)
    19-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokmeeuw



    De kokmeeuw is een kleine meeuw die in zomerkleed een donkere chocoladebruine kopkap heeft en die afneemt tot slechts een donkere oorvlek in winterkleed. Het is een kolonievogel, soms met duizenden paren. Broedt vooral in binnenland aan zoet water, aan randen van plassen en meren, vennen, moerassen en graslanden, maar ook wel aan de kust. Bouwt nest op allerlei ondergronden, zoals moeras, duin, basaltblokken of zand. Meestal één legsel met twee of drie eieren. Hoewel kokmeeuwen bijna overal hun voedsel zoeken, zijn plekken met veel menselijke activiteit en de grote hoeveelheden afval die daarmee gepaard gaan erg populair. Ook zoeken ze graag naar voedsel op afvalstortplaatsen en in havens.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)
    04-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kramsvogel



    De kramsvogel is in het najaar en vooral in de winter in Nederland te zien. Ze zijn dol op bessen en appels en zijn daarom vaak te zien in de buurt van bessenstruiken en in fruitteelt-gebieden. Maar ze zoeken ook voedsel op weilanden soms samen met koperwieken.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)
    14-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloem



    De zaden van een paardenbloempluizenbol worden door de wind meegevoerd. De wind speelt de hoofdrol bij de verspreiding van planten, die als eerste kaal gevallen terreinen bereiken en er koloniseren. Elk vruchtje van de paardenbloem bevat één zaadje en is getooid met een krans van witte haren. Die haarkrans werkt als een parachute. De vruchtjes worden door de wind los geblazen van de plant en zweven vaak ver weg. De zaden kiemen het best als ze op open grond terecht komen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    26-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilvermeeuw



    De Zilvermeeuwen zijn algemene vogels van de kust en het binnenland. Het zijn alleseters, Ze eten vis, schelpdieren, regenwormen, emelten, insecten, jonge vogels en afval zoals brood, patat en andere etensresten die verzameld worden op vuilstortplaatsen. Zilvermeeuwen zijn koloniebroeders. In duingebieden maken ze hun nest op de grond. Deze nesten zijn gemakkelijk te vindenden door vijanden als ratten en vossen, waardoor het broedsucces vaak erg laag is. Ook broeden ze vaak op platte kiezeldaken in dorpen en steden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    15-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mandarijneend



    De mandarijneend is een exotische eend die je niet zou verwachten in Nederland. De mandarijneend komt oorspronkelijk alleen voor in Oost-Azië, maar ontsnapte vogels broeden sinds de jaren ’90 ook in Nederland. Het mannetje is prachtig gekleurd met twee oranje veren die boven het achterlijf uitsteken. De kruin is paars en groen gekleurd, een brede witte wenkbrauwstreep loopt van het oog tot in de nek. De borst is paars en de flanken zijn oranjebruin. De vrouwtjes zijn grijsbruin met maar een kleine wenkbrauwstreep en gevlekte flanken.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Distelvlinder



    De distelvlinder drinkt graag nectar van allerlei bloemen en is vaak te vinden op vlinderstruiken, vederdistel, akkerdistel, speerdistel, brandnetel en kale jonker. De eitjes worden door het vrouwtje een voor een op de bovenzijde van het blad afgezet. De voorkeur gaat uit naar planten in de volle zon in een lage vegetatie. De rups gaat vervolgens naar de onderzijde van het blad, spint dat met een paar losse draden bij elkaar en voedt zich met het blad. Alleen harde nerven blijven over. Als het blad op is, maakt hij een nieuw spinsel op dezelfde plant en eet daar verder. Zo blijven er rommelige kaalgevreten samengebonden bladeren met uitwerpselen achter. Alleen in het laatste stadium loopt de rups vrij over de waardplant. Uiteindelijk verpopt hij meestal op een plant in de buurt van de waardplant. De totale levensfase als rups duurt ongeveer een maand..

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (2)
    25-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witgat



    Een witgat kun je zomaar in een simpel slootje tegenkomen. Het is een vrij kleine steltloper die sterk lijkt op de oeverloper en de bosruiter. De bovenzijde is grijsbruin en bedekt met kleine witte stippen, de romp is helder wit en de vleugels zijn zowel aan de bovenzijde als de onderzijde egaal donker. De donkere ondervleugel is het meest opvallende verschil met de bosruiter. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten, maar ook andere kleine organismen zoals wormen en visjes.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardhommel



    Aardhommels zijn vriendelijke brommende insecten met alleen maar nuttige eigenschappen zoals het bevruchten van bloemen. Van alle hommels komt de aardhommel het meeste voor en zijn ook het eerste actief. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van begin februari tot midden mei. Het nest wordt in een hol gemaakt in zandgrond. De aardhommel voedt zich in het vroege voorjaar met het stuifmeel van wilgen en in de zomer met nektar van bloeiende planten zoals distels, klaver en vingerhoedskruid. Als de aardhommel niet bij de nectar kan komen breekt deze in door aan de onderkant van de bloemkroon een gaatje te bijten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nijlgans



    Sinds het einde van de jaren zestig is de nijlgans in Nederland langzamerhand een gewone verschijning geworden. Enkele ontsnapte vogels wisten zich hier prima te handhaven. Nijlganzen komen oorspronkelijk uit Egypte, langs de Nijl en Afrika ten zuiden van de Sahara. De aantallen nemen nog altijd sterk toe. Elk jaar produceert ieder paar gemiddeld 3 a 4 nieuwe nijlganzen. Nijlganzen zijn vaal grijsbruin gekleurd met roodbruine bovendelen. Op de borst zit een donkere vlek en de kop en hals zijn lichter, met een donkere vlek rondom het oog. De vleugels zijn opvallend getekend met een groenglanzend en een groot wit vlak.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode klaver



    Rode klaver is een zeer algemeen voorkomende plant, die groeit op vochtige voedselrijke grond en bloeit vanaf mei tot en met oktober. Verwelkte bloemen worden bruin, maar gaan niet hangen. Het blad is samengesteld en bestaat uit drie, maar soms vier eironde tot langwerpige deelblaadjes, elk met een duidelijke V-vormige lichte vlek. Verder zijn de bladeren vooral aan de onderkant behaard en is de rand gewimperd. 's Nachts vouwen de bladeren zich samen. Vergelijkbare klaversoorten die op elkaar lijken zijn witte klaver, rode klaver, bochtige klaver en basterdklaver.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kluut



    Kluten leven zowel langs de kust als verder landinwaarts in moerassen of bij ondiepe plassen met zout of brak water. Door de extreem lange poten en het geheel zwart met witte verenkleed is de kluut in Nederland een opvallende vogel. De kluut is de enige Europese vogel met een duidelijk omhoog gebogen snavel. Met behulp van deze snavel vangt de kluut op een bijzondere manier zijn voedsel. Het voedsel zoals insecten, wormen en kleine kreeftjes wordt in ondiep water gevangen, waarbij de kluut met maaibewegingen de snavel door de modder beweegt.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grasmus



    De grasmus is een onopvallende vogel die je pas ziet wanneer de vogel van de ene naar de andere struik vliegt. Ze zitten vaak diep in struiken en bosjes. De grasmus verraad zijn aanwezigheid vaak door zijn typische snelle zang. De vogel is voortdurend in beweging en laat zich meestal maar kort zien. De vogel is behalve aan de zang het makkelijkst te herkennen aan de witte keel en lichte buik, de lange staart, stevige snavel en roestbruine vleugels. Mannetjes hebben een grijze kop en vrouwtjes hebben een bruine kop. Ze eten insecten, spinnen en rupsen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visdief



    De visdief valt op door de lange, maar zeer smalle vleugels en de gevorkte staart. De vogel is moeilijk te onderscheiden van de nauw verwante noordse stern. De snavel van de visdief heeft in tegenstelling tot de snavel van de noordse stern een zwarte punt. De visdief broedt in Nederland zowel langs de kust als in het binnenland. Het nest wordt op het strand of op de oever gebouwd. De visdief is vaak zwevend boven het water te zien. De vogel speurt zo naar kleine visjes die zich vlak onder het wateroppervlak bevinden en welke met een snelle stootduik worden gevangen. Bij gebrek aan vis wordt overgeschakeld op garnalen, kikkervisjes e.d.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte kwikstaart



    De witte kwikstaart komt vrijwel overal voor in Nederland. In parken en tuinen, stedelijk gebied, industrieterreinen, boerderijen, weilanden, maar vooral op het platteland. Ze bouwen hun nest op een goed beschutte plaats, zoals in dicht struikgewas, in gebouwen of onder dakpannen. Typerend voor de witte kwikstaart zijn de bewegingen van de kop en het wippen van de lange staart tijdens het lopen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en kleine ongewervelden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine karekiet



    Net als veel andere rietzangers is ook de kleine karekiet een grijsbruin gekleurde vogel die goed langs verticale rietstengels kan klimmen. Het is een algemene rietvogel die zich graag laat horen en zich makkelijk laat zien. De voorkeur gaat uit naar rietlanden, welke met de stengels in ondiep water staan. Kleine karekieten zoeken naar voedsel in natte ruigten, waar ze grote aantallen insecten verorberen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    23-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bergeend



    De bergeend is een grote eend. Het verenkleed is bont gekleurd. De donkergroene kop met de bloedrode snavel en de kastanjebruine brede halsband maken de bergeend al op grote afstand herkenbaar. Het voedsel van de bergeend bestaat voornamelijk uit kleine ongewervelde dieren, zoals slakken, wormen, schelpdieren, kleine kreeftachtigen en insecten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (3)
    17-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluw



    De nesten van de boerenzwaluw worden bij voorkeur gemaakt in boeren schuren, open loodsen en onder brede dakoverstekken. Boerenzwaluwen zijn familievogels, de nesten worden naast elkaar gemaakt. Ook komt de boerenzwaluw veel voor in de omgeving van water, waar ze rakelings overheen vliegen om muggen te verzamelen en ook om te drinken. Boerenzwaluwen zijn echte luchtacrobaten, scheren als een mes door het luchtruim met de bek open om insecten te vangen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietgors



    De rietgors is een vrij onopvallende vogel die lijkt op een huismus. Het mannetje is in het zomerkleed goed te herkennen aan de zwarte kop met de witte halsband. Mannetjes kunnen in het voorjaar gemakkelijk gezien worden in de toppen van struiken en in het riet. Rietgorzen zijn zaadeters, die vooral leven van de zaden van allerlei ruigtekruiden..

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietzanger



    De rietzanger is een vogel van rietlanden en andere oevervegetaties. Het is een onopvallende vogel die uitstekend in staat is om langs verticale rietstengels te klimmen. De rietzanger heeft een witte wenkbrauwstreep die het gehele jaar duidelijk zichtbaar is. Het nest van de rietzanger wordt in dicht struikgewas vlak bij de grond gebouwd. Het voedsel bestaat uit insecten, die laag in de dichte vegetatie verzameld worden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholekster



    De grootste aantallen scholeksters bevinden zich in het Noorden en Westen van het land. Ze zitten vooral aan de kust en de wadden. Het nest wordt gebouwd langs de kust en bestaat uit een eenvoudig kuiltje waarin het vrouwtje ongeveer 4 eieren legt. Tegenwoordig zie je steeds meer scholeksters in polders, op akkers en zelfs in de stad. In de stad bouwt de scholekster soms een nest tussen de kiezels op een plat dak. De snavel van een scholekster is handig om in het wad naar mossels en kokkels te zoeken en op het land naar wormen. De snavel slijt erg hard van al dat harde materiaal. Gelukkig groeit hij snel weer aan ongeveer 0,4mm per dag. Als de snavel niet zou slijten dan zou hij doorgroeien en op den duur krom worden. De snavel van de scholekster slijt op het wad sneller dan op het land.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaai



    Gaaien zijn bekend om de prachtige opvallende blauw-zwart gestreepte vleugelbocht. Van oorsprong zijn gaaien vrij schuwe bosvogels, maar net als merels en kool en pimpelmezen, zijn ook gaaien hun horizon gaan verbreden en nu volop te vinden in parken en steden. Het voedsel van gaaien bestaat voornamelijk uit insecten, aangevuld met eieren en jongen van onoplettende zangvogels. In de winter eten gaaien vooral eikels, maar ook beukennootjes, granen en fruit.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalscholver



    De aalscholver is een tamelijk grote vogel, vrijwel geheel zwart, maar met een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek. De snavel is lang en voorzien van een haakvormige punt. Zijn voedsel bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Ze duiken naar vis en na het vissen spreiden ze op de kant van de oever of in een boom hun vleugels om deze te laten drogen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterkoning



    De winterkoning is een klein bruin vogeltje met een licht gebandeerde recht opstaande staart. Ze zoeken hun voedsel in en nabij struikgewas. Met hun fijne snavel zijn ze gespecialiseerd in het eten van kleine insecten, rupsen, spinnetjes, larven en zaadjes.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Putter



    De putter ook wel distelvink genoemd, wordt vaak in groepjes gezien in de buurt van distels.
    Hun voedsel betaat voornamelijk uit zaden van planten als distels, zonnebloemen en paardebloemen. De putter is door de bont gekleurde kop van zowel het mannetje als het vrouwtje een onmiskenbare vogel die met geen enkele andere vogel te verwarren is.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolmees



    De koolmees is één van de bekendste vogeltje van Nederland. Vrijwel iedereen die een nestkast heeft hangen kan wel bijna rekenen op de komst van de koolmees. Ook zijn koolmezen gek op vetbollen en pindanetjes. Ook worden kleine insecten, rupsen en zaden gegeten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pimpelmees



    Net zoals de koolmees heeft ook de pimpelmees zich aangepast aan de menselijke omgeving. Ook hij broedt graag in nestkasten en komt in de winter dicht bij huis, bungelend aan vetbollen en pindanetjes. Ook eten ze Insecten, spinnen, bladluizen, nectar en zaden.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fuut



    Een fuut leeft voornamelijk van vis die ze onder water vangen, door onder water te duiken. Futen zijn uitstekende duikers en kunnen soms enige minuten onder water blijven. Het menu wordt aangevuld met waterinsecten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huismus



    De huismus is een kleine zangvogel en één van de meest voorkomende vogels van Nederland. Huismussen kunnen op veel plaatsen worden aangetroffen. Het zijn echte sociale vogels en leven dan ook in groepen. De hele dag onderhouden ze deze sociale contacten door voortdurend te tjilpen. De huismus eet voornamelijk zaden, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda's en vetbollen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    22-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spreeuw



    Spreeuw zwart gekleurd met een prachtige gloed van paarse, blauwe en groene kleuren. In het broedzeizoen hebben spreeuwen een gele snavel en in de wintermaanden een donker grijze snavel, zwart verenkleed met een paarse groene gloed en opvallende witte spikkels.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zwarte kraai



    De zwarte kraai is vaak te zien in paren of in kleine groepen. Het mannetje en het vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar. Zwarte kraaien zijn alleseters, hun voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en larven van meikevers, maar ook eieren, vogels en kleine dieren worden gegeten.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merel



    De merel is de meest algemene vogel van ons land. Omdat de merel zoveel in parken en tuinen voorkomt, kan vrijwel iedereen deze zangvogel. Ze leven vooral van regenwormen, insecten, vruchten, en slakken, maar eten in de winter ook fruit en broodkruimels.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodborst



    Het roodborstje leeft solitair (alleen niet in de broedperiode) in parken en tuinen tussen bomen en struiken waar veel insecten, spinnen en wormen zijn. Luid zingend verdedigt hij zijn territorium. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetje als vrouwtje heel agressief en verdedigen zomers en 's winter fel hun territorium en voedsel. Ze tonen daarbij de rode borstveren, en  maken luide kreten. Mocht al dit vertoon geen uitwerking hebben, dan kan een gevecht volgen. Óf één van de twee vertrekt, of er kan zelfs een dode vallen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)