Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  08-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een lange en rustige nacht, hetgeen op een camping, vaak langs wegen, wel eens anders is, zaten we om 9 uur buiten aan het ontbijt. Helaas zijn de voorzieningen, zoals zwembad, tennisbaan, restaurant gesloten, maar stokbrood was er wel te krijgen. Na wat uurtjes lezen met een vlucht onder de luifel voor regenspetters, vertrokken we om half een richting kust.

  Het zoeken naar een benzinepomp gaf enige stress, omdat we maar niet uit buitenwijken, expositieterrein en flatwijken geraakten, maar uiteindelijk vonden we in de stad een pomp. We tankten de 98 voor €1,72, wellicht aardig om later eens terug te lezen . In elk geval goedkoper dan in NL waar het richting twee euro gaat.

  Daarna koersten we naar Carnon, achter een binnenmeer en aan de Mediterranée die hier meer grijs dan blauw i s.Afschuwelijke badplaatsbouw, maar wel erg brede stranden met weinig schelpen en een aardige jachthaven. Op een bankje kwamen we puffend bij, want de gevoelstemperatuur was hoogzomers. Een uurtje relaxt genoten.

  Op de terugweg de onvermijdelijke boodschappen gedaan. Op de camping hebben we een eigen sanitair en afwasblok, waarvan de installatie tijdens onze afwezigheid was gerepareerd. Niet veel caravanners. Om ons heen een lage bezetting van zomerhuisjes. In de avonduren voor het eerst op het internet: sites bekeken en verslag gemaakt. Weer een heerlijke avond en dat zonder insekten. Dat alleen al is 1200km rijden waard.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was nog donker toen we opstonden en binnen driekwartier bij het eerste daglicht verder gingen in zuidelijke richting voor een tocht van 603km. We waren precies op de helft: hoe is het mogelijk.

  Via een RN duurde het anderhalf uur voor we in Bourges waren. Wel rijdend in alle rust door de fraaie regio Le Berry, het midden van Frankrijk, zoals op enige plaatsen aangegeven stond. Over de A71 en A77, die we al vaker hadden gereden, ging het aanmerkelijk sneller. Het middengebergte van de Auvergne is prachtig en de tolvrije weg slingert er doorheen. Het gemiddelde zal ongeveer 85km geweest zijn, want we moesten nogal wat klimmen, tot boven de duizend meter. Voor het eerst gingen we over het Viaduct van Millau, hetgeen met caravan de €10,10 meer dan waard was. Na een superlange afdaling, waar ik toch enige keren moest bijremmen, kwamen we om half vijf aan in Clapiers, op viersterrencamping Au Plein Air de Chênes, één van de weinigen die het hele jaar open is.

  We installeerden ons meteen, al was het in 25ºC wel even puffen, maar je wil toch meteen “gesettled” zijn. Daarna bier en toastjes en bijkomen. Ik verdiepte me in folders en reisgidsen. En na het avondmaal konden we nog tot 22 uur buiten zitten en lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Toch dit jaar nog met de caravan op vakantie, nadat het in de zomer niet doorging door de verbroken relatie van Diane en Tonie. We zouden niet met een gerust hart ver van huis zijn geweest.

  In september werd het plan gemaakt: naar het zonnige zuiden. Wel veel rijden met auto en caravan, maar dan wel in zuidelijke sferen vertoeven. Op zaterdag 6 oktober vertrokken we in de zeikregen om acht uur uit Vianen. Er is altijd wel wat bij het vertrek, dat ergernis opwekt: nu deden de remlichten het aanvankelijk niet. En het eerste traject had ik moeite met goed schakelen.

  De reis verliep verder voorspoedig. Zoals altijd komen we na drie uur bij de belgisch-franse grens en reden over de tolweg A1 van Lille naar Parijs. De landschappen zijn bekend: lichtglooiend en natte klei, waar loopgraven zijn aangelegd en vreselijk gevochten of hartverscheurend gewacht is.

  Om Parijs is niet lastig als de goede baan gehouden wordt. Voor ons werd er veelvuldig gescheerchineest. Na Parijs wat gegeten, eigenlijk een te late lunch, maar zo kwam het uit. Om half vier reden we na 602km het boerenerf op van Sam en Marieke Cooppolse in Arrabloy, niet ver van Gien. We verkenden het terrein terwijl Sam kalkoenen aan arabische fransen verkocht. Henk en Ria Vre hadden de camping treffend gekenschetst: een groot terrein met veel rotzooi. Helaas ook het zwembadje. We installeerden ons onder de luifel, want het bleef miezeren en regenen.

  Ik las maar enige bladzijden in Parijse stemmen van Céline Curiol en moet om half tien in slaap gevallen zijn.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  20-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Prinsengracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag met vriend Jos ga ik de Prinsengracht van begin tot einde aflopen. Met de aanleg werd in 1612 begonnen, op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, naar een ontwerp van stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck.

  Het deel tussen de Leidsegracht en de Amstel behoort tot de uitleg van 1658. Bij de laatste uitbreiding werd het gedeelte ten oosten van de Amstel aangelegd. Dit deel kreeg de naam Nieuwe Prinsengracht.

  In het verlengde van de Prinsengracht, tussen de Brouwersgracht en het Westerdok, ligt de Korte Prinsengracht. Beide grachten liggen in het stadsdeel Amsterdam-Centrum.
  Architectuur en monumenten

  Aan de Prinsengracht staan vele monumenten en monumentale grachtenpanden, zoals:

      Een trapgevel op de hoek met de Brouwersgracht op Prinsengracht 2-4.
      Het van Brienenhofje, of Rk. St. Van Brienens Gesticht De Star op Prinsengracht 89-133.
      Een lijstgevel op Prinsengracht 124.
      't Casteel van Beveren uit ± 1720 op Prinsengracht 299.
      Het Anne Frank Huis uit 1635 met het achterhuis uit 1740 op Prinsengracht 263 (nabij de Westertoren).
      'De Roode Vos' met een klokgevel op Prinsengracht 300.
      Het Paleis van Justitie uit 1829 op Prinsengracht 436.
      Een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zgn. ojiefse tuitgevel op Prinsengracht 556.
      Het kerkgebouw De Duif uit 1858 op Prinsengracht 756.
      Het Prinsengrachtziekenhuis op Prinsengracht 769.
      Het best bewaarde exemplaar van vijf identieke halsgevels uit 1701 op Prinsengracht 849.
      Het 17e-eeuwse Deutzenhofje op Prinsengracht 899.

      Tussen Prinsengracht nr. 16 en 18 - bij de Westerstraat - ligt de Noordermarkt met de rond 1623 gebouwde Noorderkerk.
      De Westerkerk met de Westertoren op Prinsengracht 281 (aan de Westermarkt).
      Tussen Prinsengracht nr. 1047 en 1049 - bij de Utrechtsestraat - ligt het Amstelveld met de in 1670 als tijdelijke (!) "houten predikschuur" gebouwde, bijzondere Amstelkerk.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  20-06-2012, 09:02 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  30-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranjedag in Ljouwert
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  30-04-2012, 19:08 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizersgracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de Herengracht een week later solo de hele Keizersgracht bewandeld. Tot kwart-voor-drie bleef het droog, waarna ik met de fiets door grote plassen, door het Vondelpark, langs het Olympisch Stadion naar de parkeerplaats van mijn auto reed. Eerder dan ik had gewild, maar wel voldaan, want ik heb prachtige panden gezien. De twee grachten ga ik niet vergelijken. Ze stemmen in elk geval in sfeer overeen.

  De Keizersgracht werd in 1612 aangelegd op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck. De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk is de breedste gracht in het centrum van Amsterdam.

  Bij de planvorming van de grachtengordel ontstond het idee om van de Keizersgracht een chique boulevard zonder water te maken naar voorbeeld van het Haagse Voorhout. De burgers die aan de Keizersgracht kavels kochten wilden echter hun huis kunnen bereiken met de boot. Het deel tussen de Amstel en de Leidsegracht behoort tot de uitleg van 1658. 

  Dit keer ben ik ook pand 672 binnengegaan, dat als museum Van Loon laat zien hoe een grachtenpand er van binnen uitziet. Het Huis met de Paarse Ramen wordt het genoemd, hetgeen komt door het gebruik van boheems glas. Het pand werd in 1668 ontworpen door Adriaan Dortsman. De eerste bewoners was de succesvolle schilder Ferdinand Bol. Sinds 1884 woont de familie Van Loon er. Ik zag vele familieportretten en allemaal even burgerlijk. Geen enkel fijn aristocratisch gezicht. Ook de tuin was opengesteld en ik trof het dat mevrouw van Loon aanwijzingen gaf aan de tuinmannen.

  Dit keer ben ik van de hoge nummers tot aan nummer 1 bij de Brouwersgracht gelopen. Daarbij begeleid door de Amsterdamse Grachtengids, waarin werkelijk elk grachtenpand getekend is met louter informatie over uiterlijkheden. Dus ik heb niet kunnen achterhalen waar Gerrit Mak of Connie Palmen wonen, om er maar eens een paar te noemen.

  De meeste indruk maakten dit keer het Bureau-gebouw (nummer 5723), waar Hans Voskuil werkte; het bezienswaardige Huis met de Hoofden (nummer 123), de Onze Lieve Vrouwekerk (nummer 220), het Coymanshuis van Jacob van Campen (nummer 177). Hoewel geen woonpand heeft de Onze Lieve Vrouwe, dat nu door de orthodox-syrische gemeenschap in gebruik is, heeft me verrast. Het deed me in architectuur en interieur denken aan de kerk van mijn jeugd in Utrecht. Het gebouw is ontworpen door Theo Molkenboer en 90 jaar voor mijn geboortedag in 1854 ingewijd. Bekende laat-19e eeuwers als W.Mengelberg, P. Cuypers en M.C. Schenk hebben hun ontwerpen geleverd.

  Dit keer nogal wat BN-ers gezien in Felix Meritis en de Rode Hoed, die ook op de Keizersgracht gesitueerd zijn. Het zijn dan in hun casuals heel gewone mensen. Aanspreken of groeten stellen ze terecht niet op prijs en ik heb daar ook geen behoefte aan. Ook aanstaren alsof het godheden zijn, zal ik niet doen, maar het was wel leuk om hen te herkennen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  26-04-2012, 17:27 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  19-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herengracht

  Met een vriend in vier uur tijd de Herengracht in Amsterdam bewonderd, van nummer 1 t/m 557. Tot aan de Amstel zijn we niet gegaan. Aan de even zijde gewandeld. Het was een kille, winderige dag met afentoe een pittig buitje. Normaal gesproken een dag om Theo Thijssen te lezen. De schrijver die dit half jaar door mij voor een lees- en studieproject is uitgekozen, maar dat terzijde, ook omdat de Herengracht niet in zijn literaire wandeling voorkomt.

  Ik heb zestien jaar in Amsterdam gewoond (1959-1975), en de stad voor altijd in mijn hart gesloten, maar pas het laatste decennium ben ik haar cultureel-historisch centrum stelselmatig aan het “bewandelen”. En dan gaat het voornamelijk om de voorzijdes, want de interieurs en binnenplaatsen zijn voor mij niet direct bereikbaar. Wat een gevarieerde architectonische rijkdom. Wat een geschiedenissen.

  De Herengracht bestaat sinds 1612. De meeste panden zijn uit de 17e en 18e eeuw en wat daarna is gekomen, is meestal van mindere kwaliteit. De huizen zijn op palen gebouwd en moesten daarom wat lichte gevels hebben, dus met grote ramen en versierd met topjes, kroonlijsten, raamkozijnen, gevelstenen, ornamenten. En je kunt alleen al van de monumentale deuren genieten. De Herengracht alleen al telt vijf musea, waarvan ik Willet-Holthuysen op 605 al eerder heb bezocht.

  Het is ondoenlijk om alles wat indruk heeft gemaakt maar enigszins te beschrijven. Dat is trouwens door anderen al veel beter gedaan. Ik denk dat ik het Bartolottihuis op nummer 170-172 het mooiste vond. Er stond helaas een bestelbus voor de gevel, zodat de foto van het internet is geplukt. Op zijn huis staat hoe hij aan die rijkdom zou zijn gekomen: er zijn twee cartouches aangebracht met links het geschilderd opschrift Ingenio et Assiduo Labore (door vernuft en noeste vlijt) en rechts Religione et Probitate (door godsdienst en rechtschapenheid). Het huis is één van de drie nog bestaande voorbeelden van een vroeg-17e-eeuws huis met zijhuis. De andere twee zijn De Dolphijn en het Huis met de Hoofden 

  Ik ben vanwege mijn Han Voskuil-interesse stil gestaan voor de nummers 60 en 242. Tussendoor zag ik Job Cohen het partijbureau binnengaan. Hij had geen sleutel en moest aanbellen. Bijzonder bezienswaardig vond ik het Koopmanshuis (203), de Cromhouthuizen (364-370), het NIOD (380), Huis Van der Graeff (446), Huis gebouwd door Anthony van Hemert (493), Huis van burgemeester Jacob van Boreel (507). Er is een deel dat de Gouden Bocht wordt genoemd. Al zou ik daar maar een zolderkamertje hebben als pied à terre.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  19-04-2012, 08:10 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Herfst
  Om 12.05 uur begint vandaag de astronomische herfst. De zon staat dan loodrecht op de evenaar. Voor de komende dagen wordt mooi weer voorspeld. Na een herfstige zomer krijgen we dan toch nog een zomerse herfst, die mij niet lang genoeg kan duren.

  In 1901 was het op deze dag het warmste: 24,9ºC. In 1979 was het 's morgens nog heel koud. Twee weken later werd dochter Diane geboren. In 1949 was het de mooiste dag. Ik was vijf jaar. In 1968 regende het tien uur aaneen. Ik was in militaire dienst. Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 19ºC en morgen nog iets hoger. Dus op naar Utrecht om op een terrasje te genieten.

  Nog altijd hebben we geen beslissing genomen over de herfstvakantie: met de caravan naar het zuiden of met het vliegtuig naar een zonbestemming. Als het een mooie herfst blijft, lijkt de eerste optie het meest voor de hand te liggen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  23-09-2011, 09:01 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revisited van een reis
  Vijf jaar duurde de Reis van de Beagle (1831-1836). Het zal het leven en denken van Charles Darwin beslissend beinvloeden. Pas vele jaren later durfde hij zijn evolutietheorie te openbaren, want hij wist vele christelijke tegenstanders te zullen krijgen.

  Ik lees het boek momenteel heel minitieus: met atlas, kijken naar foto's en kaarten, bekijken van Google Earth. Ook voor mij een verkenningstocht en gelukkig langs vele eilanden. Darwin heeft een schitterend reisverslag geschreven, soms is het poezie. Hij beschrijft uitvoerig de landschappen, flora & fauna, aardlagen en vondsten. Het is wel onthullend om te zien hoe de aarde op de lokaties die hij bezocht heeft hard achteruit is gegaan: verwoestijning, milieuvervuiling, afkalven van gletsjers. Je wordt er somber van als je denkt aan het perspectief voor komende generaties.

  De VPRO herhaalt de uitzendingen van vorig jaar en ik bekijk de 40 youtubes (elk een half uur) met grote interesse.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  29-08-2011, 10:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde VKBlog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  In de nacht van zondag op maandag gaat het VKBlog definitief de lucht uit. Ik heb er vanaf 4 december 2006 bijna onafgebroken op geblogd. Een ruwe schatting zo'n 2000 blogs, want ik schreef er soms meerdere per dag. Om thematische overwegingen had ik er diverse: persoonlijk, over eilanden, over geofictie, biografische portretten, literair experiment.

  Over reacties had ik niet te klagen, omdat ik graag uitdagend, soms wel confronterend schreef. Ik heb er mijn jeugdherinneringen, studietijd, militaire dienst, eerste beroepsjaren en jonge gezinsjaren de revue laten passeren, maar daarnaast blogde ik graag over kunst & cultuur. Mijn interesses kon ik er goed in kwijt. Op mijn eilandenblog kwamen zo'n 50.000 views. Die zet ik voort bij http://eilandgek.wordpress.com/

  Het spannendste was de interactie met andere bloggers. Je maakt vrienden, maar toch ook opponenten. Met de pen in de hand word ik altijd wat scherper dan ik in werkelijkheid wil zijn. Wat me verbaasde is dat mensen die me in het geheel niet kennen toch een hekel aan me konden krijgen, louter op basis van teksten. Ik kan me voorstellen dat je kritisch bent en voorkeuren hebt, maar dat het zo in het extreme werd beleefd vond ik heel opmerkelijk.

  Over 24 uur komt er dus een einde aan het VKBlog dat zo'n 6-7 jaar bestaan heeft en in een grote (schrijf-lees)behoefte voorzag. Maar het kost de VK aan personele en beheersinzet te veel. Commercieel leverde het niets op. Sanoma neemt het over bij web-log.nl, maar velen zijn al overgegaan naar OBA (= onafhankelijke bloggers associatie). Maar zoals het VKBlog was, zal het nooit meer worden...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  21-08-2011, 10:54 geschreven door Balvers
  Reacties (3)
  18-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagje Amsterdam

  Vandaag voor het eerst sinds november-2010 weer eens naar Amsterdam om er mijn zus te ontmoeten, die een maand vanuit Sydney in de hoofdstad zal vertoeven. Op haar fraaie lokatie aan de Herengracht.

  Al vele jaren brengen zij en haar man alhier een vakantiemaand door. Onze zomer, hun lente. Ze houden van de stad, de sfeer, het veelzijdige aanbod. En ontmoeten er familie, vrienden en bekenden. Ik heb een ontmoeting in de OBA, waar we gevreesd worden om onze langdurige conversaties op plaatsen die voor studie & stilte bedoeld zijn. Maar het uitzicht over het centrum is er zo fraai. Een betere plek kan ik niet bedenken.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  18-08-2011, 18:04 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  06-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste dagen en thuiskomst
  De duitse fietspaden langs de grote rivieren zijn voortreffelijk. We reden op donderdag om 10 uur naar Lahnstein (25km) via Dausenau, Bad Ems en Fachbach. Langs de route vele riviercampings en in de Lahn kanovaarders, plezierbootjes en woonboten. Er is verval, zodat er sluizen in gebouwd zijn.

  In Bad Ems het internetcafé ingegaan en daar bij Diane gelezen over de inbraak in de nacht van 21/22 juli, die Otker heeft geconstateerd, doordat op vrijdagmorgen de deur wijd openstond. Ze zijn binnen geweest en hebben de deur dichtgedaan. Het alarm heeft ze verjaagd. Diane was er op maandag en heeft het alarm opnieuw ingesteld.

  Rond het middaguur zaten op een bank op een prima lokatie langs de brede Rijn met uitzicht op het Schloss Stolzenfeld. Vrachtverkeer en cruiseschepen die langs kwamen. In 1882 en 1993 waren er zeer hoge waterstanden. We lunchten er en reden weer rustig terug bij goede temperaturen. In een parkje in Bad Ems, tegenover de russisch-orthodoxe kerk nog wat gedronken en genoten van het Zwitserlevengevoel.

  Na terugkomst om half vier het zwembad ingegaan.


  De laatste kampeerdag van de 28 dagen was symbolisch voor het weer van deze zomer. Goede temperatuur, maar buiig. We bleven op de camping, behoudens wat boodschapjes doen en tanken. Helaas geen weer voor het zwembad. Er vielen een paar pittige buien. Toch konden we nog buiten zitten en las ik geboeid verder in de biografie over Catharina II van Rusland. Tegenover ons breidde de familie uit Twente zich verder uit en na achten kwam er op de plek van de Joko’s een tentenkampje van drie gezinnen met zes zeer jonge kinderen. Tijd om naar huis te gaan.

  De terugtocht verliep geheel naar wens. In vier uur waren we om half een weer terug in Vianen.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  06-08-2011, 18:45 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  26-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugkeer uit Friesland
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Na een weekje gaan we straks terug naar de woonplaats. Ondanks het tegenvallende weer hebben we ons goed vermaakt. Het enige echte doel was Schiermonnikoog en dat hebben we bereikt. Het waaide veel en regende afentoe en de temperaturen waren matig, maar nu is het al 18°C en belooft het een zomerse dag te worden. Straks wacht ons een 40-jarig bruiloftsfeest.

  Voor het eerst hadden we internetverbinding en daar hebben we veel gebruik van gemaakt. Ik ben veel op facebook geweest en heb zeker contacten gelegd met 20 oud-leerlingen door het plaatsen en taggen van schoolfoto's.

  Ook veel kunnen lezen. Voor Leo heb ik zo'n tien boeken meegenomen die ik hier achter laat, o.a. 100 verhalen over Friesland en Erflaters van Jan en Annie Romijn. We hebben weinig televisie gekeken, eigenlijk nog het meest naar Wimbledon. Het uitzicht is hier puur-hollands. We fietsten enige keren, waaronder langs het Tjeukemeer, dat ook een paar eilandjes telt.

  Kortom: het was genieten. Anita gaat nog een weekje werken en dan is het ook voor haar vakantie...  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  26-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  25-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schiermonnikoog
  Bij goede omstandigheden toch een middag op Schiermonnikoog doorgebracht. We vertrokken nu ruim op tijd om na vijf kwartier in Lauwersoog te arriveren en op het terras met cappucchino op de veerboot Monnik te wachten. Op de boot in de restauratie de overtocht van 3/4 uur doorgebracht. Niet erg druk, opvallend veel oosterburen.

  Na aankomst om 12.15 uur fietsen gehuurd ipv meegenomen, want de overtocht kost voor een fiets nog altijd een euro meer dan dat je er op het eiland een huurt. Langs de dijk in westelijke richting naar de rode vuurtoren gereden en vandaar naar het enige dorp, waar veel jeugd inkopen aan het doen was. Nogal wat schoolverlaters, maar ook de A1 van de FC Groningen. Lunchspullen gekocht en in oostelijke richting gefietst. Een enkel kort buitje, maar verder droog, stevige tegenwind. Erg rustig.

  Ook Schiermonnikoog (23 km2) verrast door haar gevarieerde landschappen, want ook bos komt er voor naast strand, duin, heide, weide, kwelders, wad. De stranden zijn immens groot en hebben prachtig zand. Bij Strandbad hebben we geluncht. Voorts tot de Koddeduinen gereden waar een baken staat. Op de terugweg op de bunker het echte eilandgevoel (aan beide zijden water kunnen zien) beleefd.

  Ongemerkt was het toch half vier geworden en fietsten we terug naar de Veerdam, waar we de karretjes inleverden en nog maar kort hoefden te wachten. Uieindelijk waren we na een heerlijk dagje om half zeven terug in Oosterzee..
  .


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  25-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan nostalgie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De afgelopen dagen bij facebook veel foto's geplaatst uit mijn onderwijsloopbaan: klassefoto's, foto's van schoolteams, voetbal- en schaakteams. Heel veel reacties op gehad, meest positief. Ik doe er kennelijk veel mensen een plezier mee. Ooit had ik een bestand aangemaakt, waarin ik ze na scannen allemaal geplaatst had. Typisch een pensionadowerkje. Je moet er de tijd voor hebben. Ook wel uit nostalgie, want dat heeft terugblikken toch al gauw. Ik heb ze ook op Schoolbank gezet. Traditioneel de plek waar ze het meest thuishoren en gezocht worden. Aangezien mijn vroegere werkkring, de Titus Brandsmaschool, na 42 jaar wordt opgeheven, het gebouw wordt afgebroken en er een reunie wordt georganiseerd een goed moment om te publiceren.

  Ik moet nog wat aan de vele functies en mogelijkheden wennen van facebook. Maar als je eenmaal de stap maakt voor social media, ga je openbaar en kan iedereen je terugvinden. Nou ja, iedereen, je kunt het ook weer beperken tot de groep vrienden. "Vrienden" in dit geval op te vatten als "contacten". Mensen die hun bestaan geheim of bescheiden willen houden kunnen er beter niet op verschijnen, want al je vermelde activiteiten worden openbaar.

  Ik geef altijd vrij veel van mezelf prijs, in teksten en foto's, en eerlijkgezegd heb ik daar meer voor teruggekregen dan het lid op de neus gehad. Wat maakt het uit die ene keer dat je leeft er ook vol voor gaan...  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  24-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  23-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iers weer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eerder schreef ik over Bloomsday, nu over James Joyce (1882-1941) zelf. Ik heb de biografie van Geert Lernout gelezen. Eindelijk eens niet een dikke pil, maar meer een documentaire over het leven en het schrijverschap van een van de grootsten uit de literatuur.

  Ik heb diverse werken en brieven van hem gelezen: A portrait  of the Artist as a Young Man, Dubliners, Ulysses. Aan Finnegan’s Wake hoef ik niet te beginnen. Dat is compleet onleesbaar. Net nog leuk om in te snuffelen. De ier Joyce was een modernist, een taalvernieuwer in het engels. Hij experimenteerde er op los.

  Als mens komt hij niet sympathiek over. Z’n achtergrond heeft daar zeker mee te maken, maar hij ontwikkelt zich ook als een egoist pur sang. Aan de problemen van zijn kinderen laat hij zich weinig gelegen liggen. In gedachten is hij voortdurend op het pad van het overspel. Z’n vrouw Nora, die hij wel liefheeft, deelt zijn passies niet. Ze zal amper iets van hem lezen.

  Voor mij is opmerkelijk dat Joyce zich tegen alles wat heel iers is heeft afgezet. Hij was bepaald geen nationalist, keerde zich af van het katholicisme en provincialisme. Toch bleef hij van Dublin houden, zij het ironisch en kritisch.

  De biografie was heel lezenswaardig. Je wordt er joyceaan van (als je het al niet was)..  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  23-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  22-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het werd Groningen
  Het belooft vandaag een redelijke dag te worden, gezien ook de zonsondergang gisterenavond om half tien, dus verleggen we de actieradius naar het noorden. Bestemming Schiermonnikoog waar we het veer van 11.30 uur nemen en om 16.30 uur terugkeren, dan naar Leeuwarden om er wat rond te kijken en te eten en om 19 uur bij Erik te zijn voor een interview.

  Lemmer bezochten we gisterenmiddag. Het zonnetje kwam door en het was een soort gezellig langs de kades; de terrassen goed bezet met veel oosterburen. Bij een makelaar naar binnengegaan en geheel VRIJBLIJVEND laten informeren. De prijzen zijn idioot hoog. Naast ons aan de Gietersevaart is een huisje dat alleen lopend bereikbaar is voor 195.000 euri gekocht, terwijl het omstreeks 1932 voor fl 3000,- is neergezet. Tel uit je winst.
  .  We misten de veerboot doordat de brug bij Langweer lang openstond en er na Drachten een file was. Het werd dus geen Schiermonnikoog, maar de stad Groningen, waar ik een jaar of drie geleden voor het laatst geweest was en Anita al in geen vijftien jaar. Een studentenstad zondermeer, maar buiten de singels met de herenhuizen een centrum met veel verknoeide pleinen en straten. De terreur van de commercie. Jammer. Om vier uur waren we terug in een regenachtig Oosterzee. Behaaglijk om te lezen en te internetten...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  22-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  21-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterzee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Sinds 2000 kom ik elk jaar minstens een keer in Oosterzee, dat ongeveer 5 km ten oosten van Lemmer ligt. Studievriend Leo heeft er al 25 jaar een buitenhuisje, een voormalig landareidershuisje aan de Gietersevaart. Met de auto kun je er niet komen, het is tien minuten lopen van de parkeerplaats. Vorig jaar ben ik er voor het eerst met Anita geweest tijdens een van de mooiste juniweken. Nu is het grauwgrijs, maar buiten is het regengroen. Na anderhalf uur prutsen kregen we op de laptop internetverbinding, dus ben ik van alle gemakken voorzien. Voor zover nodig: we komen tot rust. Alleen vogelgeluiden dringen hier door. Ik slaap zoals in Nendaz. Beter kan het niet.

  Oosterzee is een klein dorpje met ongeveer 900 inwoners gelegen aan het grootste meer van Friesland het Tjeukemeer. Het dorp bestaat uit 2 kernen namelijk Oosterzee Buren en Oosterzee Gietersebrug.

  In eind 2006 zijn de eerste huizen in de nieuwbouwstraat op het voormalige zuivelterrein opgeleverd. Oosterzee heeft een ware metamorfose doorstaan. In 2008 is er ook een supermarkt geopend en is het project ‘Oosterzee op de kaart’ van start gegaan. Aan het einde van de Zuivelweg (voormalig zuivelterrein) is ook een nieuwe haven aangelegd. Oosterzee is dus ook het dorp bij uitstek voor het beoefenen van watersport.

  Het dorp beschikt verder over een watersportcentrum, cafe, slager en een camping direct aan het meer. Oosterzee kent een aantal actieve verenigingen welke jaarlijks enkele evenementen organiseren. Zo is er altijd wel iets te doen.

  Wie van rust, ruimte en natuur houdt is in Oosterzee op zijn plek!!  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  21-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  15-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomlozestraat
  Dertig jaar geleden zijn er in mijn woonstraat esdoorns geplant. Ze zorgden voor een fraai straatbeeld, maar de overlast nam toe door bladval, vruchtpluis en vuilstof. Een groot deel van het jaar zat de auto onder kleverig materiaal.

  In 2005 kwamen de eerste plannen om de bomen te rooien, maar het heeft zes jaar geduurd voor dat het plan kon worden uitgevoerd. Zelf heb ik er door emails en telefonische contacten nogal druk op gezet. Wel ben ik voorstander van herbeplanting. De straat is nu ruim en licht. De parkeerplaatsen zijn beter gesitueerd en er is al een drempel gelegd.

  Vandaag gaan de laatste stronken de straat uit. Weken later dan de planning. Maar het gebeurt...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  15-06-2011, 08:50 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinksteren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Pinksteren is voorbij. Het kon niet zo mooi worden als Pasen, dat alle records brak. De fraaiste Pinksteren was trouwens op 31 mei 1903 met 30,2°C, en ook die van 1979 en geboortejaar 1944 mochten er zijn. De koudste was in 1945 en die van 2001 herinner ik me nog als erg frisjes. Vorig jaar was de droogste en die van 1945 de natste.

  Vaak zijn we met Pinksteren weggeweest. En in NL waren alle accommodaties, parken en campings zeer goed bezet. Op zaterdag en zondag kwamen de kids langs en meeëten. Ook schoonvader (91) en zwager kwamen een middag op bezoek. Frank was tv-commentator bij de finale op Queens tussen Murray en Tsjonga. Diane is weer de "oude" aan het worden.

  Op maandag bezochten we de friends in Leiderdorp. We hadden weer veel uit te wisselen. En blikten terug op vakanties, keken vooruit naar komende in Duitsland. In de avonduren kaarten bij bridgevrienden, dus al-met-al welbestede contactuele dagen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  14-06-2011, 07:27 geschreven door Balvers
  Reacties (4)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!