Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  13-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montpellier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als je van het stadsleven houdt, zoals ik, dan kwam je vandaag aan je trekken. Nooit meer met de auto de stad in. Voor vijf euro met Ligne 2 van de moderne, fraaie tramway van Montpellier van station Georges Pompidou in Jacou naar Comédie in het centrum vervoerd.

  Het was erg druk in de stad. Voor 90% mensen tot 30 jaar. Veel activiteiten rond de 3e Marathon die morgen voor volwassenen gehouden wordt en vanmiddag voor de jeugd. Maar eerst wandelden we door de hoofdstraten langs imposante gebouwen naar de Promenade du Peyrou vanwaar we een schitterend uitzicht onder een strakblauwe lucht hadden over de regio.

  Daarna geluncht en in het wat verwaarloosde Parc des Plantes gewandeld. De St.Pierre bezichtigd. Door de verzorgde binnenstraten, langs aardige pleintjes uiteindelijk uitgekomen bij het Musée Fabre, waar lange rijen stonden om de voorlaatste dag van de Caravaggio-tentoonstelling te zien. Mij te lang wachten en dus kocht ik een tijdschrift over de tentoonstelling.

  Anita op het grote plein weer tegengekomen en op terras gezeten en wat gedronken. Het was warm en druk. Via de Grand Rue Jean Moulin – en zijn onderduikadres- naar St.Denis en terug St.Roch gelopen. Overal mensen op terrassen of op stoepen en bankjes. Toch maar besloten om na vijf uur terug te gaan naar de rust van de camping, al waar een heerlijke maaltijd werd bereid.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  13-10-2012, 21:30 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Met hetzelfde heerlijke weer als gisteren een veel plezieriger dag. Na de koffie op pad en al snel in Castries waar we het grootste kasteel van de Languedoc wilden bezoeken, maar het classicistische kasteel en tuin van Le Nôtre waren al sinds eind-september gesloten. We wandelden door het uitgestorven stadje met de zwaar verweerde kalkstenen bebouwing.

  Via vlakke binnenwegen door een saai agrarisch landschap bereikten we na Lunèl het beroemde Aigues Mortes waar we eerder in mei-2007 samen waren. Het was er nu rommelig druk met allerlei kermisactiviteiten. Het centrale plein met het ridderstandbeeld van Louis IX, dat ik toen zo aardig vond, was nu bezet met muziekpodia. We liepen in en deels om het stadje waar in 1248 kruisvaarders vertrokken, maar dat nooit het belang kreeg waarvoor het gesticht was. In latere eeuwenzaten in de toren Constance protestanten gevangen.

  We verbleven langer in La Grande Motte, één van de nieuwe kuststeden die op de tekentafel ontstaan is. In commentaren wordt  er erg op afgegeven,  maar de piramidale gebouwen hebben meer stijl dan onze en vlaamse kustplaatsen, die immers foeilelijk zijn. In Port Camargue en in deze plaats zagen we honderden zeilboten liggen. Er werd nauwelijks gevaren en veel appartementen zaten dicht. Het seizoen is voorbij, terwijl het voor ons noorderlingen nog prachtig weer is.

  Op de camping nog een tijd in de zon gezeten, maar uiteindelijk koelde het door de harde wind sterk af. Op het internet luisterden we naar kwalificatiewedstrijden voor het WK met Nederland-Andorra.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  11-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Donderdag 11 oktober: 34 jaar geleden in Wassenaar getrouwd. Geen ontbijt op bed, maar in de buitenlucht. Een prima nazomerdag met ca. 24ºC en pas na 20 uur wat spetjes regen.

  Tot half twee was het evenwel afzien, doordat we met de auto de binnenstad van Montpellier inreden. Een vreselijke gebeurtenis, die wonderwel zonder schade afliep. We parkeerden uiteindelijk bij het Place de l’Europe voor twee uur en wandelden via de Ceaucescu-achtige gebouwen van Antigone en Polygone naar het grote plein tussen Comédie en Le Corum, waar we eerder in 2007 met de Joko’s plezierige uurtjes hadden beleefd. Er was een vakbondsdemonstratie en lyceisten verlieten na het middaguur hun gebouwen. Er schijnen 25.000 studenten in Montpellier te studeren.

  Na de lunch bezochten we het Zoölogisch Dierenpark, zodat we voor het eerst in 34 jaar –denk ik- weer leeuwen, tijgers, giraffen, antilopen, gazellen, dromedarissen en wat uitheemse vogels hebben gezien. Voorlopig is dat wel weer genoeg geweest. Die beesten horen gewoon in het wild te blijven leven, hoe natuurlijk het park ook is ingericht.

  De avond in de voortent doorgebracht. Het is of er geen campinggasten zijn. Heerlijk om in die rust te lezen. Een roman heb ik uit en ben begonnen aan een documentaire over de achtergronden van de 11e september 2001. Weer eens iets heel anders.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  11-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5e Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op grond van de 14-daagse weersverwachting vanmiddag ook weer voor het strand gekozen, zij het nu bij Palavas-les-Fonts, waar we de auto dichtbij kwijt konden en een breed en schoon strand voor onszelf kozen. Ik zwom en ook Anita zwom in de Mediterrannée, die fris maar goed zwembaar is.

  Om half zes reden we naar Maguelone, dat eens bisschopsstad op een eilandje was en later door Montpellier werd overtroffen. Het ligt heel bijzonder en is slechts bereikbaar via een vierkilometerlange kustweg. De plaats kende een roerige geschiedenis, maar werd op bevel van Richelieu in 1622 ontmanteld, waarna het wegzonk in de geschiedenis. We zagen een poort en op een hoogte de St.Pierre, maar de brug over het kanaal werd afgesloten, zodat we moesten terugkeren. De rit langs de étangs met de flamingo’s is bijzonder.

  De terugweg om de westkant van Montpellier leverde een hektische rit langs wel veertig rotondes waar we wel een uur over deden, dus een volgende keer maar weer over Castelnau, de plaats waar de monnik Pierre vandaan kwam die te St.Gilles werd vermoord, hetgeen de aanleiding was voor de oorlog tegen de westelijk gelegen katharenburchten.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  10-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  09-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Volgens Meteo-France moest het op dinsdag 9 oktober de mooiste dag in Montpellier worden. En dat werd het ook met temperatuur die opliep tot 28ºC, wel met wat meer wind. Na de bekende ochtendrituelen zaten we om half een op het strand van Carnon-Plage. Het kostte wel enige moeite om de auto nabij kwijt te kunnen, want er waren meer strandliefhebbers. We bleven tot 18 uur en ik ging meerdere keren de zee in: koel, helder water zonder stenen of wier of vuiligheid.

  Typerend voor de kustlijn zijn de étangs (zilte binnenmeren), die door de zandafzettingen van de Rhône zijn afgesloten van de zee. Havens zijn er door verzand en kustplaatsen zijn landinwaarts komen te liggen, maar vanaf de vorige eeuw is het een geliefde regio geworden voor zon- en strandliefhebbers.

  Op de terugweg reden we langs die meren met flamingo’s naar Palavas-les-Flots, dat een aardiger plaatsje is dan Carnon dat in de 70-er jaren te snel en fantasieloos gebouwd is. Helaas kwamen we in de file terecht en reden door lelijke buitenwijken en langs het centrum terug naar de camping.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  09-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een lange en rustige nacht, hetgeen op een camping, vaak langs wegen, wel eens anders is, zaten we om 9 uur buiten aan het ontbijt. Helaas zijn de voorzieningen, zoals zwembad, tennisbaan, restaurant gesloten, maar stokbrood was er wel te krijgen. Na wat uurtjes lezen met een vlucht onder de luifel voor regenspetters, vertrokken we om half een richting kust.

  Het zoeken naar een benzinepomp gaf enige stress, omdat we maar niet uit buitenwijken, expositieterrein en flatwijken geraakten, maar uiteindelijk vonden we in de stad een pomp. We tankten de 98 voor €1,72, wellicht aardig om later eens terug te lezen . In elk geval goedkoper dan in NL waar het richting twee euro gaat.

  Daarna koersten we naar Carnon, achter een binnenmeer en aan de Mediterranée die hier meer grijs dan blauw i s.Afschuwelijke badplaatsbouw, maar wel erg brede stranden met weinig schelpen en een aardige jachthaven. Op een bankje kwamen we puffend bij, want de gevoelstemperatuur was hoogzomers. Een uurtje relaxt genoten.

  Op de terugweg de onvermijdelijke boodschappen gedaan. Op de camping hebben we een eigen sanitair en afwasblok, waarvan de installatie tijdens onze afwezigheid was gerepareerd. Niet veel caravanners. Om ons heen een lage bezetting van zomerhuisjes. In de avonduren voor het eerst op het internet: sites bekeken en verslag gemaakt. Weer een heerlijke avond en dat zonder insekten. Dat alleen al is 1200km rijden waard.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was nog donker toen we opstonden en binnen driekwartier bij het eerste daglicht verder gingen in zuidelijke richting voor een tocht van 603km. We waren precies op de helft: hoe is het mogelijk.

  Via een RN duurde het anderhalf uur voor we in Bourges waren. Wel rijdend in alle rust door de fraaie regio Le Berry, het midden van Frankrijk, zoals op enige plaatsen aangegeven stond. Over de A71 en A77, die we al vaker hadden gereden, ging het aanmerkelijk sneller. Het middengebergte van de Auvergne is prachtig en de tolvrije weg slingert er doorheen. Het gemiddelde zal ongeveer 85km geweest zijn, want we moesten nogal wat klimmen, tot boven de duizend meter. Voor het eerst gingen we over het Viaduct van Millau, hetgeen met caravan de €10,10 meer dan waard was. Na een superlange afdaling, waar ik toch enige keren moest bijremmen, kwamen we om half vijf aan in Clapiers, op viersterrencamping Au Plein Air de Chênes, één van de weinigen die het hele jaar open is.

  We installeerden ons meteen, al was het in 25ºC wel even puffen, maar je wil toch meteen “gesettled” zijn. Daarna bier en toastjes en bijkomen. Ik verdiepte me in folders en reisgidsen. En na het avondmaal konden we nog tot 22 uur buiten zitten en lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Toch dit jaar nog met de caravan op vakantie, nadat het in de zomer niet doorging door de verbroken relatie van Diane en Tonie. We zouden niet met een gerust hart ver van huis zijn geweest.

  In september werd het plan gemaakt: naar het zonnige zuiden. Wel veel rijden met auto en caravan, maar dan wel in zuidelijke sferen vertoeven. Op zaterdag 6 oktober vertrokken we in de zeikregen om acht uur uit Vianen. Er is altijd wel wat bij het vertrek, dat ergernis opwekt: nu deden de remlichten het aanvankelijk niet. En het eerste traject had ik moeite met goed schakelen.

  De reis verliep verder voorspoedig. Zoals altijd komen we na drie uur bij de belgisch-franse grens en reden over de tolweg A1 van Lille naar Parijs. De landschappen zijn bekend: lichtglooiend en natte klei, waar loopgraven zijn aangelegd en vreselijk gevochten of hartverscheurend gewacht is.

  Om Parijs is niet lastig als de goede baan gehouden wordt. Voor ons werd er veelvuldig gescheerchineest. Na Parijs wat gegeten, eigenlijk een te late lunch, maar zo kwam het uit. Om half vier reden we na 602km het boerenerf op van Sam en Marieke Cooppolse in Arrabloy, niet ver van Gien. We verkenden het terrein terwijl Sam kalkoenen aan arabische fransen verkocht. Henk en Ria Vre hadden de camping treffend gekenschetst: een groot terrein met veel rotzooi. Helaas ook het zwembadje. We installeerden ons onder de luifel, want het bleef miezeren en regenen.

  Ik las maar enige bladzijden in Parijse stemmen van Céline Curiol en moet om half tien in slaap gevallen zijn.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  20-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Prinsengracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag met vriend Jos ga ik de Prinsengracht van begin tot einde aflopen. Met de aanleg werd in 1612 begonnen, op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, naar een ontwerp van stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck.

  Het deel tussen de Leidsegracht en de Amstel behoort tot de uitleg van 1658. Bij de laatste uitbreiding werd het gedeelte ten oosten van de Amstel aangelegd. Dit deel kreeg de naam Nieuwe Prinsengracht.

  In het verlengde van de Prinsengracht, tussen de Brouwersgracht en het Westerdok, ligt de Korte Prinsengracht. Beide grachten liggen in het stadsdeel Amsterdam-Centrum.
  Architectuur en monumenten

  Aan de Prinsengracht staan vele monumenten en monumentale grachtenpanden, zoals:

      Een trapgevel op de hoek met de Brouwersgracht op Prinsengracht 2-4.
      Het van Brienenhofje, of Rk. St. Van Brienens Gesticht De Star op Prinsengracht 89-133.
      Een lijstgevel op Prinsengracht 124.
      't Casteel van Beveren uit ± 1720 op Prinsengracht 299.
      Het Anne Frank Huis uit 1635 met het achterhuis uit 1740 op Prinsengracht 263 (nabij de Westertoren).
      'De Roode Vos' met een klokgevel op Prinsengracht 300.
      Het Paleis van Justitie uit 1829 op Prinsengracht 436.
      Een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zgn. ojiefse tuitgevel op Prinsengracht 556.
      Het kerkgebouw De Duif uit 1858 op Prinsengracht 756.
      Het Prinsengrachtziekenhuis op Prinsengracht 769.
      Het best bewaarde exemplaar van vijf identieke halsgevels uit 1701 op Prinsengracht 849.
      Het 17e-eeuwse Deutzenhofje op Prinsengracht 899.

      Tussen Prinsengracht nr. 16 en 18 - bij de Westerstraat - ligt de Noordermarkt met de rond 1623 gebouwde Noorderkerk.
      De Westerkerk met de Westertoren op Prinsengracht 281 (aan de Westermarkt).
      Tussen Prinsengracht nr. 1047 en 1049 - bij de Utrechtsestraat - ligt het Amstelveld met de in 1670 als tijdelijke (!) "houten predikschuur" gebouwde, bijzondere Amstelkerk.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  20-06-2012, 09:02 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  30-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranjedag in Ljouwert
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  30-04-2012, 19:08 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizersgracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de Herengracht een week later solo de hele Keizersgracht bewandeld. Tot kwart-voor-drie bleef het droog, waarna ik met de fiets door grote plassen, door het Vondelpark, langs het Olympisch Stadion naar de parkeerplaats van mijn auto reed. Eerder dan ik had gewild, maar wel voldaan, want ik heb prachtige panden gezien. De twee grachten ga ik niet vergelijken. Ze stemmen in elk geval in sfeer overeen.

  De Keizersgracht werd in 1612 aangelegd op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck. De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk is de breedste gracht in het centrum van Amsterdam.

  Bij de planvorming van de grachtengordel ontstond het idee om van de Keizersgracht een chique boulevard zonder water te maken naar voorbeeld van het Haagse Voorhout. De burgers die aan de Keizersgracht kavels kochten wilden echter hun huis kunnen bereiken met de boot. Het deel tussen de Amstel en de Leidsegracht behoort tot de uitleg van 1658. 

  Dit keer ben ik ook pand 672 binnengegaan, dat als museum Van Loon laat zien hoe een grachtenpand er van binnen uitziet. Het Huis met de Paarse Ramen wordt het genoemd, hetgeen komt door het gebruik van boheems glas. Het pand werd in 1668 ontworpen door Adriaan Dortsman. De eerste bewoners was de succesvolle schilder Ferdinand Bol. Sinds 1884 woont de familie Van Loon er. Ik zag vele familieportretten en allemaal even burgerlijk. Geen enkel fijn aristocratisch gezicht. Ook de tuin was opengesteld en ik trof het dat mevrouw van Loon aanwijzingen gaf aan de tuinmannen.

  Dit keer ben ik van de hoge nummers tot aan nummer 1 bij de Brouwersgracht gelopen. Daarbij begeleid door de Amsterdamse Grachtengids, waarin werkelijk elk grachtenpand getekend is met louter informatie over uiterlijkheden. Dus ik heb niet kunnen achterhalen waar Gerrit Mak of Connie Palmen wonen, om er maar eens een paar te noemen.

  De meeste indruk maakten dit keer het Bureau-gebouw (nummer 5723), waar Hans Voskuil werkte; het bezienswaardige Huis met de Hoofden (nummer 123), de Onze Lieve Vrouwekerk (nummer 220), het Coymanshuis van Jacob van Campen (nummer 177). Hoewel geen woonpand heeft de Onze Lieve Vrouwe, dat nu door de orthodox-syrische gemeenschap in gebruik is, heeft me verrast. Het deed me in architectuur en interieur denken aan de kerk van mijn jeugd in Utrecht. Het gebouw is ontworpen door Theo Molkenboer en 90 jaar voor mijn geboortedag in 1854 ingewijd. Bekende laat-19e eeuwers als W.Mengelberg, P. Cuypers en M.C. Schenk hebben hun ontwerpen geleverd.

  Dit keer nogal wat BN-ers gezien in Felix Meritis en de Rode Hoed, die ook op de Keizersgracht gesitueerd zijn. Het zijn dan in hun casuals heel gewone mensen. Aanspreken of groeten stellen ze terecht niet op prijs en ik heb daar ook geen behoefte aan. Ook aanstaren alsof het godheden zijn, zal ik niet doen, maar het was wel leuk om hen te herkennen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  26-04-2012, 17:27 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  19-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herengracht

  Met een vriend in vier uur tijd de Herengracht in Amsterdam bewonderd, van nummer 1 t/m 557. Tot aan de Amstel zijn we niet gegaan. Aan de even zijde gewandeld. Het was een kille, winderige dag met afentoe een pittig buitje. Normaal gesproken een dag om Theo Thijssen te lezen. De schrijver die dit half jaar door mij voor een lees- en studieproject is uitgekozen, maar dat terzijde, ook omdat de Herengracht niet in zijn literaire wandeling voorkomt.

  Ik heb zestien jaar in Amsterdam gewoond (1959-1975), en de stad voor altijd in mijn hart gesloten, maar pas het laatste decennium ben ik haar cultureel-historisch centrum stelselmatig aan het “bewandelen”. En dan gaat het voornamelijk om de voorzijdes, want de interieurs en binnenplaatsen zijn voor mij niet direct bereikbaar. Wat een gevarieerde architectonische rijkdom. Wat een geschiedenissen.

  De Herengracht bestaat sinds 1612. De meeste panden zijn uit de 17e en 18e eeuw en wat daarna is gekomen, is meestal van mindere kwaliteit. De huizen zijn op palen gebouwd en moesten daarom wat lichte gevels hebben, dus met grote ramen en versierd met topjes, kroonlijsten, raamkozijnen, gevelstenen, ornamenten. En je kunt alleen al van de monumentale deuren genieten. De Herengracht alleen al telt vijf musea, waarvan ik Willet-Holthuysen op 605 al eerder heb bezocht.

  Het is ondoenlijk om alles wat indruk heeft gemaakt maar enigszins te beschrijven. Dat is trouwens door anderen al veel beter gedaan. Ik denk dat ik het Bartolottihuis op nummer 170-172 het mooiste vond. Er stond helaas een bestelbus voor de gevel, zodat de foto van het internet is geplukt. Op zijn huis staat hoe hij aan die rijkdom zou zijn gekomen: er zijn twee cartouches aangebracht met links het geschilderd opschrift Ingenio et Assiduo Labore (door vernuft en noeste vlijt) en rechts Religione et Probitate (door godsdienst en rechtschapenheid). Het huis is één van de drie nog bestaande voorbeelden van een vroeg-17e-eeuws huis met zijhuis. De andere twee zijn De Dolphijn en het Huis met de Hoofden 

  Ik ben vanwege mijn Han Voskuil-interesse stil gestaan voor de nummers 60 en 242. Tussendoor zag ik Job Cohen het partijbureau binnengaan. Hij had geen sleutel en moest aanbellen. Bijzonder bezienswaardig vond ik het Koopmanshuis (203), de Cromhouthuizen (364-370), het NIOD (380), Huis Van der Graeff (446), Huis gebouwd door Anthony van Hemert (493), Huis van burgemeester Jacob van Boreel (507). Er is een deel dat de Gouden Bocht wordt genoemd. Al zou ik daar maar een zolderkamertje hebben als pied à terre.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  19-04-2012, 08:10 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Herfst
  Om 12.05 uur begint vandaag de astronomische herfst. De zon staat dan loodrecht op de evenaar. Voor de komende dagen wordt mooi weer voorspeld. Na een herfstige zomer krijgen we dan toch nog een zomerse herfst, die mij niet lang genoeg kan duren.

  In 1901 was het op deze dag het warmste: 24,9ºC. In 1979 was het 's morgens nog heel koud. Twee weken later werd dochter Diane geboren. In 1949 was het de mooiste dag. Ik was vijf jaar. In 1968 regende het tien uur aaneen. Ik was in militaire dienst. Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 19ºC en morgen nog iets hoger. Dus op naar Utrecht om op een terrasje te genieten.

  Nog altijd hebben we geen beslissing genomen over de herfstvakantie: met de caravan naar het zuiden of met het vliegtuig naar een zonbestemming. Als het een mooie herfst blijft, lijkt de eerste optie het meest voor de hand te liggen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  23-09-2011, 09:01 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revisited van een reis
  Vijf jaar duurde de Reis van de Beagle (1831-1836). Het zal het leven en denken van Charles Darwin beslissend beinvloeden. Pas vele jaren later durfde hij zijn evolutietheorie te openbaren, want hij wist vele christelijke tegenstanders te zullen krijgen.

  Ik lees het boek momenteel heel minitieus: met atlas, kijken naar foto's en kaarten, bekijken van Google Earth. Ook voor mij een verkenningstocht en gelukkig langs vele eilanden. Darwin heeft een schitterend reisverslag geschreven, soms is het poezie. Hij beschrijft uitvoerig de landschappen, flora & fauna, aardlagen en vondsten. Het is wel onthullend om te zien hoe de aarde op de lokaties die hij bezocht heeft hard achteruit is gegaan: verwoestijning, milieuvervuiling, afkalven van gletsjers. Je wordt er somber van als je denkt aan het perspectief voor komende generaties.

  De VPRO herhaalt de uitzendingen van vorig jaar en ik bekijk de 40 youtubes (elk een half uur) met grote interesse.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  29-08-2011, 10:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde VKBlog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  In de nacht van zondag op maandag gaat het VKBlog definitief de lucht uit. Ik heb er vanaf 4 december 2006 bijna onafgebroken op geblogd. Een ruwe schatting zo'n 2000 blogs, want ik schreef er soms meerdere per dag. Om thematische overwegingen had ik er diverse: persoonlijk, over eilanden, over geofictie, biografische portretten, literair experiment.

  Over reacties had ik niet te klagen, omdat ik graag uitdagend, soms wel confronterend schreef. Ik heb er mijn jeugdherinneringen, studietijd, militaire dienst, eerste beroepsjaren en jonge gezinsjaren de revue laten passeren, maar daarnaast blogde ik graag over kunst & cultuur. Mijn interesses kon ik er goed in kwijt. Op mijn eilandenblog kwamen zo'n 50.000 views. Die zet ik voort bij http://eilandgek.wordpress.com/

  Het spannendste was de interactie met andere bloggers. Je maakt vrienden, maar toch ook opponenten. Met de pen in de hand word ik altijd wat scherper dan ik in werkelijkheid wil zijn. Wat me verbaasde is dat mensen die me in het geheel niet kennen toch een hekel aan me konden krijgen, louter op basis van teksten. Ik kan me voorstellen dat je kritisch bent en voorkeuren hebt, maar dat het zo in het extreme werd beleefd vond ik heel opmerkelijk.

  Over 24 uur komt er dus een einde aan het VKBlog dat zo'n 6-7 jaar bestaan heeft en in een grote (schrijf-lees)behoefte voorzag. Maar het kost de VK aan personele en beheersinzet te veel. Commercieel leverde het niets op. Sanoma neemt het over bij web-log.nl, maar velen zijn al overgegaan naar OBA (= onafhankelijke bloggers associatie). Maar zoals het VKBlog was, zal het nooit meer worden...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  21-08-2011, 10:54 geschreven door Balvers
  Reacties (3)
  18-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagje Amsterdam

  Vandaag voor het eerst sinds november-2010 weer eens naar Amsterdam om er mijn zus te ontmoeten, die een maand vanuit Sydney in de hoofdstad zal vertoeven. Op haar fraaie lokatie aan de Herengracht.

  Al vele jaren brengen zij en haar man alhier een vakantiemaand door. Onze zomer, hun lente. Ze houden van de stad, de sfeer, het veelzijdige aanbod. En ontmoeten er familie, vrienden en bekenden. Ik heb een ontmoeting in de OBA, waar we gevreesd worden om onze langdurige conversaties op plaatsen die voor studie & stilte bedoeld zijn. Maar het uitzicht over het centrum is er zo fraai. Een betere plek kan ik niet bedenken.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  18-08-2011, 18:04 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  06-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste dagen en thuiskomst
  De duitse fietspaden langs de grote rivieren zijn voortreffelijk. We reden op donderdag om 10 uur naar Lahnstein (25km) via Dausenau, Bad Ems en Fachbach. Langs de route vele riviercampings en in de Lahn kanovaarders, plezierbootjes en woonboten. Er is verval, zodat er sluizen in gebouwd zijn.

  In Bad Ems het internetcafé ingegaan en daar bij Diane gelezen over de inbraak in de nacht van 21/22 juli, die Otker heeft geconstateerd, doordat op vrijdagmorgen de deur wijd openstond. Ze zijn binnen geweest en hebben de deur dichtgedaan. Het alarm heeft ze verjaagd. Diane was er op maandag en heeft het alarm opnieuw ingesteld.

  Rond het middaguur zaten op een bank op een prima lokatie langs de brede Rijn met uitzicht op het Schloss Stolzenfeld. Vrachtverkeer en cruiseschepen die langs kwamen. In 1882 en 1993 waren er zeer hoge waterstanden. We lunchten er en reden weer rustig terug bij goede temperaturen. In een parkje in Bad Ems, tegenover de russisch-orthodoxe kerk nog wat gedronken en genoten van het Zwitserlevengevoel.

  Na terugkomst om half vier het zwembad ingegaan.


  De laatste kampeerdag van de 28 dagen was symbolisch voor het weer van deze zomer. Goede temperatuur, maar buiig. We bleven op de camping, behoudens wat boodschapjes doen en tanken. Helaas geen weer voor het zwembad. Er vielen een paar pittige buien. Toch konden we nog buiten zitten en las ik geboeid verder in de biografie over Catharina II van Rusland. Tegenover ons breidde de familie uit Twente zich verder uit en na achten kwam er op de plek van de Joko’s een tentenkampje van drie gezinnen met zes zeer jonge kinderen. Tijd om naar huis te gaan.

  De terugtocht verliep geheel naar wens. In vier uur waren we om half een weer terug in Vianen.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  06-08-2011, 18:45 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  26-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugkeer uit Friesland
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Na een weekje gaan we straks terug naar de woonplaats. Ondanks het tegenvallende weer hebben we ons goed vermaakt. Het enige echte doel was Schiermonnikoog en dat hebben we bereikt. Het waaide veel en regende afentoe en de temperaturen waren matig, maar nu is het al 18°C en belooft het een zomerse dag te worden. Straks wacht ons een 40-jarig bruiloftsfeest.

  Voor het eerst hadden we internetverbinding en daar hebben we veel gebruik van gemaakt. Ik ben veel op facebook geweest en heb zeker contacten gelegd met 20 oud-leerlingen door het plaatsen en taggen van schoolfoto's.

  Ook veel kunnen lezen. Voor Leo heb ik zo'n tien boeken meegenomen die ik hier achter laat, o.a. 100 verhalen over Friesland en Erflaters van Jan en Annie Romijn. We hebben weinig televisie gekeken, eigenlijk nog het meest naar Wimbledon. Het uitzicht is hier puur-hollands. We fietsten enige keren, waaronder langs het Tjeukemeer, dat ook een paar eilandjes telt.

  Kortom: het was genieten. Anita gaat nog een weekje werken en dan is het ook voor haar vakantie...  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  26-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  25-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schiermonnikoog
  Bij goede omstandigheden toch een middag op Schiermonnikoog doorgebracht. We vertrokken nu ruim op tijd om na vijf kwartier in Lauwersoog te arriveren en op het terras met cappucchino op de veerboot Monnik te wachten. Op de boot in de restauratie de overtocht van 3/4 uur doorgebracht. Niet erg druk, opvallend veel oosterburen.

  Na aankomst om 12.15 uur fietsen gehuurd ipv meegenomen, want de overtocht kost voor een fiets nog altijd een euro meer dan dat je er op het eiland een huurt. Langs de dijk in westelijke richting naar de rode vuurtoren gereden en vandaar naar het enige dorp, waar veel jeugd inkopen aan het doen was. Nogal wat schoolverlaters, maar ook de A1 van de FC Groningen. Lunchspullen gekocht en in oostelijke richting gefietst. Een enkel kort buitje, maar verder droog, stevige tegenwind. Erg rustig.

  Ook Schiermonnikoog (23 km2) verrast door haar gevarieerde landschappen, want ook bos komt er voor naast strand, duin, heide, weide, kwelders, wad. De stranden zijn immens groot en hebben prachtig zand. Bij Strandbad hebben we geluncht. Voorts tot de Koddeduinen gereden waar een baken staat. Op de terugweg op de bunker het echte eilandgevoel (aan beide zijden water kunnen zien) beleefd.

  Ongemerkt was het toch half vier geworden en fietsten we terug naar de Veerdam, waar we de karretjes inleverden en nog maar kort hoefden te wachten. Uieindelijk waren we na een heerlijk dagje om half zeven terug in Oosterzee..
  .


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  25-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan nostalgie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De afgelopen dagen bij facebook veel foto's geplaatst uit mijn onderwijsloopbaan: klassefoto's, foto's van schoolteams, voetbal- en schaakteams. Heel veel reacties op gehad, meest positief. Ik doe er kennelijk veel mensen een plezier mee. Ooit had ik een bestand aangemaakt, waarin ik ze na scannen allemaal geplaatst had. Typisch een pensionadowerkje. Je moet er de tijd voor hebben. Ook wel uit nostalgie, want dat heeft terugblikken toch al gauw. Ik heb ze ook op Schoolbank gezet. Traditioneel de plek waar ze het meest thuishoren en gezocht worden. Aangezien mijn vroegere werkkring, de Titus Brandsmaschool, na 42 jaar wordt opgeheven, het gebouw wordt afgebroken en er een reunie wordt georganiseerd een goed moment om te publiceren.

  Ik moet nog wat aan de vele functies en mogelijkheden wennen van facebook. Maar als je eenmaal de stap maakt voor social media, ga je openbaar en kan iedereen je terugvinden. Nou ja, iedereen, je kunt het ook weer beperken tot de groep vrienden. "Vrienden" in dit geval op te vatten als "contacten". Mensen die hun bestaan geheim of bescheiden willen houden kunnen er beter niet op verschijnen, want al je vermelde activiteiten worden openbaar.

  Ik geef altijd vrij veel van mezelf prijs, in teksten en foto's, en eerlijkgezegd heb ik daar meer voor teruggekregen dan het lid op de neus gehad. Wat maakt het uit die ene keer dat je leeft er ook vol voor gaan...  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  24-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!