Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • week-37 2017
 • week-36 2017
 • week-35 2017
 • week-34 2017
 • week-33 2017
  17-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je t'aime La France
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hoe goed ken ik Frankrijk? En de fransen? Ik ben inmiddels 26x in Frankrijk geweest, waarvan 8x in Parijs. Voor het eerst in 1962 op de fiets naar Parijs, in 1974 met vriendin op de fiets naar Bretagne en Parijs, in de 70’s enige keren naar de Côte d’Azur en met Anita in ’78 dwars door Frankrijk, in de 80’s waren we steeds in Zwitserland, in ’93 en ’94 reden we over de Autoroute du Soleil naar Spanje en pas weer in 1995 waren we er voor vakantie met de kinderen in Vias, in 1997 kwam ik voor het eerst na 20 jaar weer in Parijs, met zoon Frank die voorgoed de smaak te pakken kreeg en er later met anderen graag terugkeerde. Het jaar 1997 waren we er voor het eerst met de caravan in zomer en herfst. Drie jaar (1998-1999-2000) bezochten we met de familie Van Huygevoort de Atlantische Kust.

  Met de Joko’s zijn we van 2000 tot 2007 met herfstvakantie in Noord-Frankrijk geweest; we schoven van west naar oost en terug en bezochten met hen ook de franse hoofdstad. In 2006 maakte ik met Anita in het voorjaar een rondrit door Bretagne. Het jaar 2007 waren we in voorjaar en najaar in de Provence, omgeving Avignon. En tenslotte beleefden we met Jos & Corrie in 2008 een herfstweek ten noorden van Parijs en uiteraard met een bezoek aan die stad, waar zij in 40 jaar niet meer geweest waren.

  Ik mag dus wel zeggen Frankrijk en Parijs goed te kennen. Een heerlijk vakantieland, ondanks de fransen. Het biedt zowel hoogtepunten aan cultuur, natuur als recreatie. Hoewel ik Duitsland meer ben gaan waarderen en zeker in Italië te weinig geweest ben, is La Douce France toch numéro-un en daar zullen ze afstandelijk content over zijn.

  Het grootste verschil met NL blijft toch hun eetcultuur en savoir-vivre. Daar maken ze veel meer werk van dan wij. Een fransman die niet gek is op uit-eten-gaan of kokkerellen is ongekend. Voor buitenlanders zijn ze minder aangenaam. Ze kunnen hautain, arrogant en chauvinistisch zijn en verdommen het om een andere taal te leren of te spreken. Ze zwijmelen met hun verleden. In elke stad of gehucht staan monumentjes of zijn plaquettes die naar daden en personen verwijzen. Dat ze onderling sterk verdeeld kunnen zijn in rechts-links en ook voor hun buren ontoegankelijk –nergens zijn zoveel heggen en hekken om huizen- is mij bekend. De sociale verschillen in hiërachie zijn er duidelijker dan in ons democratisch landje.

  Mindere punten zijn dat hun plaatsen veel voller met auto’s staan dan de onze, dat ze lawaaieriger zijn en meer vervuilen. Nergens is er een verzorgder wooncultuur dan in ons land. Wij zouden al die vervallen gebouwen en huizen niet kunnen verdragen. Ook bijzonder zijn de mega winkelcentra buiten de bebouwde kom. Frankrijk heeft er de ruimte voor, maar fraai is het geenszins.

  Ik denk dat fransen niet erg positief over ons land en volk denken. Ergens in het noorden ligt dat nevelige zeikland van dominees en schoolmeesters, die het altijd beter weten. Napoleon wilde het alleen maar inlijven uit economische overwegingen. Veel fransen gaan er niet heen. Wij wel naar Frankrijk, waarvan ik eigenlijk het Alpengebied en de Jura het slechtste ken. Een volgende bestemming?  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  17-10-2012, 20:03 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  16-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St.Guilhem-le-Désert
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In cultureel opzicht de mooiste dag van deze reis. Het was overwegend zonnig en met veel minder wind dan eerdere dagen. We reden na het middaguur over de N750 via Gignac naar het bedevaartsplaatsje St.Guilhem, dat ontstond in de 9e eeuw. Op de weg er heen kwamen we aan de Pont du Diable, die door twee abten van kloosters was bedacht en gefinancieerd om de bedevaartgangers een kortere weg te bezorgen.

  Het is één van de ongeveer 20 historische sites die in Frankrijk op schitterende wijzen zijn aangelegd. Er is veel werk van gemaakt. De duizendjaar oude brug ligt boven een gorge/canyon in de Herault. Maar de omgeving is recreatief knap gecultiveerd. Er kan gewandeld, gepicnict, gekayakt worden. Over de brug zagen we twee pelgrims-nieuwe stijl met lichtgewichtattributen. Ze zagen er opmerkelijk fris uit.

  St.Guilhem is een werkelijk voortreffelijk geconserveerd en schilderachtig plaatsje aan het einde van een vallei, omgeven door de hoge, grillige grauw-blauwe heuvels. De kerk is helemaal een bedevaartskerk: donker, eenvoudig, massief, verstild. Het pleintje er voor heeft een 200jaar oude plataan, de indrukwekkendste die ik gezien heb. We wandelden door de nauwe, steile straatjes, waar ik tientallen foto’s had kunnen maken.

  We namen een andere terugweg, die tussen zwarte lijntjes met wit was aangegeven, maar in werkelijkheid net aangelegd leek. Via Puechebon kwamen we in St.Martin-de-Londres dat ook een historisch bezienswaardige kerk heeft. Daarna zakten we af naar Bas-Languedoc via Prades-les-Lez. Een heerlijke dag en de meegenomen folders gaven nog een lezenswaardige nawerking bij de wijn en toastjes met al weer een ander franse kaas.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  16-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  15-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10e dag
  's Nachts en 's morgens is het aan de "koude" kant, maar na tienen al lekker om buiten te zitten. Ook besloten om deze dag op de camping te blijven. Geen wolkje te bekennen in de azuurblauwe lucht. Nog voldoende leesvoer: Anita de tijdschriften en ik een boek van Marco van Kats, die ik de laatste jaren van mijn loopbaan leerde kennen als humorvolle, energieke, relativerende directeur van een basisschool in Cabauw.

  In juli 2011 begon hij vanuit zijn woonplaats te wandelen naar Santiago de Compostela. Na 47 dagen moest hij het wandelen opgeven ergens in Les Landes, in Onesse-et-Leharie, terwijl St.Jean Pieds de Port het einddoel was van het eerste jaar van zijn tocht. Terug in NL werd ongeneeslijke kanker geconstateerd. Toch is hij in dit voorjaar de camino gaan volbrengen. Een ander einde is in zicht...

  Hij heeft een realistisch en indringend boek geschreven dat ik heb aangeschaft. De Atlas van Frankrijk heb ik er naast liggen. Het boek heb ik nog niet uit. Ga straks verder na deze theepauze. En denk: waar klagen we vaak nog over? Over kleine, onbelangrijke, pietluttige, materialistische problemen. Als je leeft, durf dan ook te leven.., doe de dingen die je belangrijk vindt, wat anderen er ook van vinden. En beteken wat voor je (directe) omgeving. Zomaar wat gedachten die zich bij het lezen opdringen.


  Deze dag bij de caravan onder een blauwste lucht die denkbaar is


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  15-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sète
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zondag bezoeken we in het buitenland traditiegetrouw een (middel)grote stad, omdat we dan de hektiek van een weekse dag missen en gemakkelijker kunnen parkeren. Toen op de camping een fransman zijn bestelbus lang stationair liet draaien en de dieselstank te heftig werd, vertrokken we naar Sète, op 40km afstand. Een plaats die in de 17e eeuw door Riquet ontworpen is en de tweede franse haven aan de MZ-kust is geworden.

  We kwamen er om lunchtijd en eenmaal boven de parkeergarage liepen we langs het ene visrestaurant na het andere. Fransen eten nooit thuis lijkt het wel. De stad is wel Frans. De waterwegen in en om de stad bepalen de planologie. We kwamen bij het lelijke havenfront en beklommen de St.Clair. Eerst naar het museum van Paul Valéry, die evenals George Brassens in Sète geboren is. Er was een tentoonstelling van de expressionist Auguste Chabaud.

  Het was de minste dag sinds 8/10 met afwisselend zon en wolkenvelden en temperatuur van rond de twintig graden. Boven op de heuvel was er een verreikend zicht op de zee en het heuvelachtige achterland. Verder niet veel bijzonders: een bedevaartkapel van het simpele soort.

  Via tientallen treden kwamen we weer in het centrum waar voor het lelijkste stadhuis van Frankrijk een boekenmarkt was. Banden uit de 19e en 20e eeuw tot de 2e WO die ik met passende eerbied door mijn handen liet gaan.

  Vanwege de marathon in Montpellier namen we een grote omweg door de garrigues met z’n stenig en dor landschap waar alleen steeneiken en doornige struiken lijken te groeien. Het bijzondere is dan wel hoe leeg zo’n gebied is qua bewoning. Niemand wil er kennelijk zijn buitenhuis laten neerzetten, terwijl het toch niet al te ver van de kust is. Het kon er in de zomer wel eens snikheet zijn en er voorzieningen laten aanleggen is peperduur. Om 18 uur waren we op de thuisbasis.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  14-10-2012, 19:47 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montpellier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als je van het stadsleven houdt, zoals ik, dan kwam je vandaag aan je trekken. Nooit meer met de auto de stad in. Voor vijf euro met Ligne 2 van de moderne, fraaie tramway van Montpellier van station Georges Pompidou in Jacou naar Comédie in het centrum vervoerd.

  Het was erg druk in de stad. Voor 90% mensen tot 30 jaar. Veel activiteiten rond de 3e Marathon die morgen voor volwassenen gehouden wordt en vanmiddag voor de jeugd. Maar eerst wandelden we door de hoofdstraten langs imposante gebouwen naar de Promenade du Peyrou vanwaar we een schitterend uitzicht onder een strakblauwe lucht hadden over de regio.

  Daarna geluncht en in het wat verwaarloosde Parc des Plantes gewandeld. De St.Pierre bezichtigd. Door de verzorgde binnenstraten, langs aardige pleintjes uiteindelijk uitgekomen bij het Musée Fabre, waar lange rijen stonden om de voorlaatste dag van de Caravaggio-tentoonstelling te zien. Mij te lang wachten en dus kocht ik een tijdschrift over de tentoonstelling.

  Anita op het grote plein weer tegengekomen en op terras gezeten en wat gedronken. Het was warm en druk. Via de Grand Rue Jean Moulin – en zijn onderduikadres- naar St.Denis en terug St.Roch gelopen. Overal mensen op terrassen of op stoepen en bankjes. Toch maar besloten om na vijf uur terug te gaan naar de rust van de camping, al waar een heerlijke maaltijd werd bereid.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  13-10-2012, 21:30 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Met hetzelfde heerlijke weer als gisteren een veel plezieriger dag. Na de koffie op pad en al snel in Castries waar we het grootste kasteel van de Languedoc wilden bezoeken, maar het classicistische kasteel en tuin van Le Nôtre waren al sinds eind-september gesloten. We wandelden door het uitgestorven stadje met de zwaar verweerde kalkstenen bebouwing.

  Via vlakke binnenwegen door een saai agrarisch landschap bereikten we na Lunèl het beroemde Aigues Mortes waar we eerder in mei-2007 samen waren. Het was er nu rommelig druk met allerlei kermisactiviteiten. Het centrale plein met het ridderstandbeeld van Louis IX, dat ik toen zo aardig vond, was nu bezet met muziekpodia. We liepen in en deels om het stadje waar in 1248 kruisvaarders vertrokken, maar dat nooit het belang kreeg waarvoor het gesticht was. In latere eeuwenzaten in de toren Constance protestanten gevangen.

  We verbleven langer in La Grande Motte, één van de nieuwe kuststeden die op de tekentafel ontstaan is. In commentaren wordt  er erg op afgegeven,  maar de piramidale gebouwen hebben meer stijl dan onze en vlaamse kustplaatsen, die immers foeilelijk zijn. In Port Camargue en in deze plaats zagen we honderden zeilboten liggen. Er werd nauwelijks gevaren en veel appartementen zaten dicht. Het seizoen is voorbij, terwijl het voor ons noorderlingen nog prachtig weer is.

  Op de camping nog een tijd in de zon gezeten, maar uiteindelijk koelde het door de harde wind sterk af. Op het internet luisterden we naar kwalificatiewedstrijden voor het WK met Nederland-Andorra.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  11-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Donderdag 11 oktober: 34 jaar geleden in Wassenaar getrouwd. Geen ontbijt op bed, maar in de buitenlucht. Een prima nazomerdag met ca. 24ºC en pas na 20 uur wat spetjes regen.

  Tot half twee was het evenwel afzien, doordat we met de auto de binnenstad van Montpellier inreden. Een vreselijke gebeurtenis, die wonderwel zonder schade afliep. We parkeerden uiteindelijk bij het Place de l’Europe voor twee uur en wandelden via de Ceaucescu-achtige gebouwen van Antigone en Polygone naar het grote plein tussen Comédie en Le Corum, waar we eerder in 2007 met de Joko’s plezierige uurtjes hadden beleefd. Er was een vakbondsdemonstratie en lyceisten verlieten na het middaguur hun gebouwen. Er schijnen 25.000 studenten in Montpellier te studeren.

  Na de lunch bezochten we het Zoölogisch Dierenpark, zodat we voor het eerst in 34 jaar –denk ik- weer leeuwen, tijgers, giraffen, antilopen, gazellen, dromedarissen en wat uitheemse vogels hebben gezien. Voorlopig is dat wel weer genoeg geweest. Die beesten horen gewoon in het wild te blijven leven, hoe natuurlijk het park ook is ingericht.

  De avond in de voortent doorgebracht. Het is of er geen campinggasten zijn. Heerlijk om in die rust te lezen. Een roman heb ik uit en ben begonnen aan een documentaire over de achtergronden van de 11e september 2001. Weer eens iets heel anders.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  11-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5e Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op grond van de 14-daagse weersverwachting vanmiddag ook weer voor het strand gekozen, zij het nu bij Palavas-les-Fonts, waar we de auto dichtbij kwijt konden en een breed en schoon strand voor onszelf kozen. Ik zwom en ook Anita zwom in de Mediterrannée, die fris maar goed zwembaar is.

  Om half zes reden we naar Maguelone, dat eens bisschopsstad op een eilandje was en later door Montpellier werd overtroffen. Het ligt heel bijzonder en is slechts bereikbaar via een vierkilometerlange kustweg. De plaats kende een roerige geschiedenis, maar werd op bevel van Richelieu in 1622 ontmanteld, waarna het wegzonk in de geschiedenis. We zagen een poort en op een hoogte de St.Pierre, maar de brug over het kanaal werd afgesloten, zodat we moesten terugkeren. De rit langs de étangs met de flamingo’s is bijzonder.

  De terugweg om de westkant van Montpellier leverde een hektische rit langs wel veertig rotondes waar we wel een uur over deden, dus een volgende keer maar weer over Castelnau, de plaats waar de monnik Pierre vandaan kwam die te St.Gilles werd vermoord, hetgeen de aanleiding was voor de oorlog tegen de westelijk gelegen katharenburchten.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  10-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  09-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Volgens Meteo-France moest het op dinsdag 9 oktober de mooiste dag in Montpellier worden. En dat werd het ook met temperatuur die opliep tot 28ºC, wel met wat meer wind. Na de bekende ochtendrituelen zaten we om half een op het strand van Carnon-Plage. Het kostte wel enige moeite om de auto nabij kwijt te kunnen, want er waren meer strandliefhebbers. We bleven tot 18 uur en ik ging meerdere keren de zee in: koel, helder water zonder stenen of wier of vuiligheid.

  Typerend voor de kustlijn zijn de étangs (zilte binnenmeren), die door de zandafzettingen van de Rhône zijn afgesloten van de zee. Havens zijn er door verzand en kustplaatsen zijn landinwaarts komen te liggen, maar vanaf de vorige eeuw is het een geliefde regio geworden voor zon- en strandliefhebbers.

  Op de terugweg reden we langs die meren met flamingo’s naar Palavas-les-Flots, dat een aardiger plaatsje is dan Carnon dat in de 70-er jaren te snel en fantasieloos gebouwd is. Helaas kwamen we in de file terecht en reden door lelijke buitenwijken en langs het centrum terug naar de camping.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  09-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een lange en rustige nacht, hetgeen op een camping, vaak langs wegen, wel eens anders is, zaten we om 9 uur buiten aan het ontbijt. Helaas zijn de voorzieningen, zoals zwembad, tennisbaan, restaurant gesloten, maar stokbrood was er wel te krijgen. Na wat uurtjes lezen met een vlucht onder de luifel voor regenspetters, vertrokken we om half een richting kust.

  Het zoeken naar een benzinepomp gaf enige stress, omdat we maar niet uit buitenwijken, expositieterrein en flatwijken geraakten, maar uiteindelijk vonden we in de stad een pomp. We tankten de 98 voor €1,72, wellicht aardig om later eens terug te lezen . In elk geval goedkoper dan in NL waar het richting twee euro gaat.

  Daarna koersten we naar Carnon, achter een binnenmeer en aan de Mediterranée die hier meer grijs dan blauw i s.Afschuwelijke badplaatsbouw, maar wel erg brede stranden met weinig schelpen en een aardige jachthaven. Op een bankje kwamen we puffend bij, want de gevoelstemperatuur was hoogzomers. Een uurtje relaxt genoten.

  Op de terugweg de onvermijdelijke boodschappen gedaan. Op de camping hebben we een eigen sanitair en afwasblok, waarvan de installatie tijdens onze afwezigheid was gerepareerd. Niet veel caravanners. Om ons heen een lage bezetting van zomerhuisjes. In de avonduren voor het eerst op het internet: sites bekeken en verslag gemaakt. Weer een heerlijke avond en dat zonder insekten. Dat alleen al is 1200km rijden waard.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was nog donker toen we opstonden en binnen driekwartier bij het eerste daglicht verder gingen in zuidelijke richting voor een tocht van 603km. We waren precies op de helft: hoe is het mogelijk.

  Via een RN duurde het anderhalf uur voor we in Bourges waren. Wel rijdend in alle rust door de fraaie regio Le Berry, het midden van Frankrijk, zoals op enige plaatsen aangegeven stond. Over de A71 en A77, die we al vaker hadden gereden, ging het aanmerkelijk sneller. Het middengebergte van de Auvergne is prachtig en de tolvrije weg slingert er doorheen. Het gemiddelde zal ongeveer 85km geweest zijn, want we moesten nogal wat klimmen, tot boven de duizend meter. Voor het eerst gingen we over het Viaduct van Millau, hetgeen met caravan de €10,10 meer dan waard was. Na een superlange afdaling, waar ik toch enige keren moest bijremmen, kwamen we om half vijf aan in Clapiers, op viersterrencamping Au Plein Air de Chênes, één van de weinigen die het hele jaar open is.

  We installeerden ons meteen, al was het in 25ºC wel even puffen, maar je wil toch meteen “gesettled” zijn. Daarna bier en toastjes en bijkomen. Ik verdiepte me in folders en reisgidsen. En na het avondmaal konden we nog tot 22 uur buiten zitten en lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Toch dit jaar nog met de caravan op vakantie, nadat het in de zomer niet doorging door de verbroken relatie van Diane en Tonie. We zouden niet met een gerust hart ver van huis zijn geweest.

  In september werd het plan gemaakt: naar het zonnige zuiden. Wel veel rijden met auto en caravan, maar dan wel in zuidelijke sferen vertoeven. Op zaterdag 6 oktober vertrokken we in de zeikregen om acht uur uit Vianen. Er is altijd wel wat bij het vertrek, dat ergernis opwekt: nu deden de remlichten het aanvankelijk niet. En het eerste traject had ik moeite met goed schakelen.

  De reis verliep verder voorspoedig. Zoals altijd komen we na drie uur bij de belgisch-franse grens en reden over de tolweg A1 van Lille naar Parijs. De landschappen zijn bekend: lichtglooiend en natte klei, waar loopgraven zijn aangelegd en vreselijk gevochten of hartverscheurend gewacht is.

  Om Parijs is niet lastig als de goede baan gehouden wordt. Voor ons werd er veelvuldig gescheerchineest. Na Parijs wat gegeten, eigenlijk een te late lunch, maar zo kwam het uit. Om half vier reden we na 602km het boerenerf op van Sam en Marieke Cooppolse in Arrabloy, niet ver van Gien. We verkenden het terrein terwijl Sam kalkoenen aan arabische fransen verkocht. Henk en Ria Vre hadden de camping treffend gekenschetst: een groot terrein met veel rotzooi. Helaas ook het zwembadje. We installeerden ons onder de luifel, want het bleef miezeren en regenen.

  Ik las maar enige bladzijden in Parijse stemmen van Céline Curiol en moet om half tien in slaap gevallen zijn.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogcontacten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Actueel omdat ik morgen weer eens een blogger ontmoet. Het bloggen is voornamelijk een virtuele wereld, waarin je mensen door teksten en illustraties leert kennen; de werkelijkheid kan (heel) anders zijn.  Ik ben het nagegaan: sinds mijn blogbestaan (2007) heb ik twaalf ontmoetingen gehad. Twee zijn er niet doorgegaan. Ik bewaar er zonder uitzondering goede herinneringen aan. In tête-à-têtes kom ik en waarschijnlijk ook de ander het best tot recht. In groepsverband spelen vaak andere factoren, ook storende, een rol. Je zult maar eens de hele ontmoeting naast de verkeerde persoon zitten. Verkeerd in de zin dat je aan een ander (verre) de voorkeur geeft.

  Met de  Fred v.d. Wal heb ik enige uitwisseling (laat ik het diplomatiek formuleren) gehad over ontmoetingen. Hij debiteerde daar enige feiten die pertinent onwaar zijn. Altijd vervelend. Over meningen kun je verschillen en op een bepaald moment moet de discussie over zijn. Over het waarheidsgehalte van feiten wil ik wel strijden.

  Als verwoed VK-blogger had ik de uitzending van Wilfried de Jong 24 uur met ….. gepersifleerd. Voor de niet-ingewijde lezer. Het is een tv-programma waarin de gastheer/interviewer 24 uur in een kleine ruimte met een ander opgesloten zit. In de hoop natuurlijk dat dat tot spraakmakende confidenties leidt. Zoiets had ik ook in de persiflage in m’n hoofd en maakte een lijstje bekend van tien mogelijke kandidaten. Geen vrouwen, want ik kon niet uitsluiten dat erotische, mogelijk sexuele gevoelens de boventoon zouden gaan voeren. Het waren dus mannen die ik noemde.

  De hel brak los. Ik werd door vrouwen beschuldigd van alles en nog wat, hetgeen mij aanleiding gaf tot een blog onder de prikkelende titel Penisnijd. De polemiek brak los en ik moet zeggen dat dat voor mij op het VK-blog gefundenes Fressen was. Een vuurtje aansteken en opstoken. In een rustig, harmonieus bestaan wil een mens wel eens wat anders. En een virtuele blogwereld is daar alleszins voor geschikt. De etische bloggers een gruwel, voor de polemisten een feest.

  Er ontstaan in het sociale leven altijd wel voorkeuren voor mensen, waar dan ook op gebaseerd. Ik heb wel een zwak voor zwarte schapen, voor unieke personen die tegen de stroom iets beweren of durven. Toch waren dat -op één na- niet de bloggers die ik heb ontmoet. Meestal waren het sociaal-gerichte, gematigde persoonlijkheden. Zo’n ontmoeting komt ook tot stand doordat mensen er behoefte aan hebben.

  Een paar keer heeft een ontmoeting me veel verduidelijkt en ook op andere gedachten gebracht. Zo ontdekte ik bij de een de vileinheid en bij de ander de gefrustreerdheid (over bijna alles). Hoewel de ontmoetingen meestal buitenshuis waren, ben ik wel bij bloggers thuis geweest. En dat vult het beeld van de ander ook flink aan.Voorts laat ik zo’n ontmoeting zijn eigen dynamiek krijgen. Wat mensen niet kwijt willen, moeten ze vooral niet melden. Ik bereid niks voor.

  Mijn eigen positie in zo’n ontmoeting wordt ingegeven door belangstelling voor persoon en werk. En meestal hebben zij in hun blog daar ook al veel over verteld. Ik heb een uitgesproken voorkeur voor persoonlijke bloggers. De blogs met in hoofdzaak beschouwingen over politiek, de natuur, de levensbeschouwing sla ik vaak over. De mens achter het blog interesseert me.

  Het is weer een tijdje geleden dat ik een ontmoeting had en ik kijk er met gezonde spanning naar uit.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  24-06-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  20-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Prinsengracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag met vriend Jos ga ik de Prinsengracht van begin tot einde aflopen. Met de aanleg werd in 1612 begonnen, op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, naar een ontwerp van stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck.

  Het deel tussen de Leidsegracht en de Amstel behoort tot de uitleg van 1658. Bij de laatste uitbreiding werd het gedeelte ten oosten van de Amstel aangelegd. Dit deel kreeg de naam Nieuwe Prinsengracht.

  In het verlengde van de Prinsengracht, tussen de Brouwersgracht en het Westerdok, ligt de Korte Prinsengracht. Beide grachten liggen in het stadsdeel Amsterdam-Centrum.
  Architectuur en monumenten

  Aan de Prinsengracht staan vele monumenten en monumentale grachtenpanden, zoals:

      Een trapgevel op de hoek met de Brouwersgracht op Prinsengracht 2-4.
      Het van Brienenhofje, of Rk. St. Van Brienens Gesticht De Star op Prinsengracht 89-133.
      Een lijstgevel op Prinsengracht 124.
      't Casteel van Beveren uit ± 1720 op Prinsengracht 299.
      Het Anne Frank Huis uit 1635 met het achterhuis uit 1740 op Prinsengracht 263 (nabij de Westertoren).
      'De Roode Vos' met een klokgevel op Prinsengracht 300.
      Het Paleis van Justitie uit 1829 op Prinsengracht 436.
      Een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zgn. ojiefse tuitgevel op Prinsengracht 556.
      Het kerkgebouw De Duif uit 1858 op Prinsengracht 756.
      Het Prinsengrachtziekenhuis op Prinsengracht 769.
      Het best bewaarde exemplaar van vijf identieke halsgevels uit 1701 op Prinsengracht 849.
      Het 17e-eeuwse Deutzenhofje op Prinsengracht 899.

      Tussen Prinsengracht nr. 16 en 18 - bij de Westerstraat - ligt de Noordermarkt met de rond 1623 gebouwde Noorderkerk.
      De Westerkerk met de Westertoren op Prinsengracht 281 (aan de Westermarkt).
      Tussen Prinsengracht nr. 1047 en 1049 - bij de Utrechtsestraat - ligt het Amstelveld met de in 1670 als tijdelijke (!) "houten predikschuur" gebouwde, bijzondere Amstelkerk.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  20-06-2012, 09:02 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  16-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloomsday
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De eerste ontmoeting met zijn latere vrouw Nora Barnacle werd door schrijver James Joyce gecanoniseerd in zijn boek Ulysses. Pas bij mijn derde poging heb ik het werk geheel kunnen uitlezen. Het was een zware opgave. Evenwel behoort het tot de meesterwerken van de wereldliteratuur.

  Op deze dag wordt zowel het leven van de ierse schrijver James Joyce gevierd, als ook de gebeurtenissen uit Ulysses, die alle plaatsvinden op één dag: 16 juni 1904. Dat is namelijk de dag waarin Leopold Bloom rondwandelt in Dublin.

  Bloomsday is een voornamelijk in Ierland gevierde feestdag op 16 juni. De dag werd in 1929 voor het eerst gevierd in Parijs en in 1954 in Dublin zelf. Sindsdien zijn er vieringen op tientallen plaatsen in de wereld. De dag omvat een scala aan culturele activiteiten, zoals lezingen en Ulysses dramatisations, kroegentochten en andere evenementen, en veel daarvan georganiseerd door het James Joyce Centre in Street North Great George’s. In 2004 vond een vijf maanden durende festival plaats (Re-Joyce 2004), waarvan de youtubes nog heerlijk zijn om te bekijken. Ooit hoop ik zelf nog eens in de Joyce Tower in Dublin een gedeelte uit Ulysses te lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  16-06-2012, 12:35 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  02-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Favoriete Steden
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Amsterdam is met afstand mijn favoriete stad in eigen land. Ik heb er 16 jaar gewoond (1959-1975) en vind het prachtig dat mijn zoon (30 j) er sinds januari is gaan wonen. Uit een onderzoek in 16 landen onder jongeren tussen 15 en 25 jaar is Amsterdam op de derde plaats gekozen na New York en Londen. Van de nederlandse jongeren vindt 1 op de 5 Amsterdam een coole stad.

  Amsterdam is mij zeer vertrouwd. De stad heeft de uitstraling en veelzijdigheid die mij aanspreekt. Dit jaar heb ik op twee afzonderlijke dagen, eerst de Herengracht van nummer 1 tot 627 en daarna de Keizersgracht van nummer 1 tot 826 aan de hand van een gids “bewandeld”. Er foto’s genomen en blogs over geschreven. De Prinsengracht wordt de volgende toer.

  Uit de uitgave van de Atlas voor gemeenten, die onlangs verscheen, blijkt Amsterdam ook op de hoogste plaats te staan, gevolgd door Utrecht, Den Bosch, Amstelveen en Den Haag. Rotterdam staat 18e. Van de 50 gemeenten staan Spijkenisse en Emmen onderaan. Hilversum is in aantrekkelijkheid het sterkste afgenomen. Voor mezelf ben ik weer eens nagegaan wat mijn top-10 is, waarbij ik vooral aan provinciehoofdsteden denk en moet bekennen dat ik Arnhem het slechtste ken. Ik heb een uitgesproken voorkeur voor oud-hollandse steden en dan vooral de historische centra minus de ergerlijke winkelstraten.

  Mijn lijstje:

  01 Amsterdam (goede wijn behoeft geen krans, jammer dat er zoveel zooi op straat ligt)

  02 Utrecht (heb er vier jaar gewoond en kom er regelmatig, langs de grachten-bij de werfkelders erg gezellig, echte studentenstad)

  03 Maastricht (de ligging aan de Maas, de oudheid, het internationale karakter, sfeervolle straatjes en pleinen)

  04 Den Haag (een residentie heeft wat bijzonders; prachtig zijn de statige lanen met de herenhuizen)

  05 Leiden ( ik was er in MD in 1967/68 toen het nog vervallen was; heb ik in 2008 gedurende een week elke dag geheel verkend: boeiend!)

  06 Amersfoort (was ik ook gelegerd in 1968/69; het centrum is enorm opgeknapt, heeft een aantal gezellige stadspleinen)

  07 Haarlem (weinig in het nieuws, heeft veel te bieden op cultureel gebied)

  08 Dordrecht (vele waterwegen in de stad, het majestueus zicht over Oude Maas en Merwede, de hofjes en wandelroute)

  09 Den Bosch (veruit het sfeervolste van de brabantse steden)

  10 Deventer (ligging aan de IJssel, boekenstad) maar in concurrentie met Groningen, Zwolle, Leeuwarden, Delft, Gouda.

  Van de 50 genoemde plaatsen realiseer ik me heel weinig geweest te zijn in Tilburg, Arnhem en Nijmegen en nooit in Velsen, Schiedam, Vlaardingen, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo. Opvallend en voor mij niet te begrijpen is dat Hilversum dus sterk gedaald is, want  ik heb er vorig jaar op een zomerse dag van genoten. Niks mis met het centrum als je het. En erbuiten prachtige, chique lanen en woonhuizen. Vervelend is het spoor dat midden door de stad loopt. En er wordt nogal wat gebouwd.

  Van de kleinere plaatsen heb ik een voorkeur voor mijn geboorteplaats Wijk bij Duurstede. Een plaats moet wel een kloppend hart, een duidelijk centrum hebben; het liefst rond een plein waar de uitgaansgelegenheden zijn. Zeist vind ik, ook vanwege de omgeving, een mooie plaats om te wonen: het heeft een  prachtig Slot Zeist en uitstekende winkelstraat de Slotlaan, maar weer niet echt een centraal punt.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  02-06-2012, 00:19 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantieimpressie
  Een selectie van de foto’s die ik de afgelopen dagen genomen heb. Het zijn meer kiekjes. Ik zou wel anders willen. Ik benijd de mensen die creatief kunnen fotograferen, hoewel een goede camera ook helpt.

  Ik ben meer fietser dan wandelaar. Ik begrijp niet goed waarom, want al wandelend beleef je alles intenser en daar zou ik voor willen kiezen. Fysiek kan ik beter fietsen. Langer dan een uur wandelen zou ik niet kunnen volhouden. Ik zal dus nooit de camino kunnen lopen naar Santiago of in eigen land het Pieterpad. Wat me zelfs tegenstaat is wandelen in een bos. Ik kijk te veel achterom, mis het overzicht dat ik in een weids landschap zo plezierig vind. Mijn fiets is echt een kameraad.

  Hoewel er meer horecagelegenheden zijn met de naam Rust Wat, is die in Blaricum het meest idyllisch gelegen. Toen ik erom lunchtijd wat wilde gebruiken, parkeerde ik m’n fiets tussen de cabrio’s; er zat veel chique op het terras. Ik was benieuwd hoe lang het zou duren voor  ik bediend zou worden. Het duurde welgeteld 14 minuten tot er een meisje aan m’n tafeltje verscheen; ik bestelde een biertje en  die werd na 9 minuten gebracht. Om te choqueren zei ik wacht u even, ik dronk hem in 15 seconden op en betaalde afgepast 2,75. Mijn identiteit is vastgesteld.

  Het campingleven vind ik boeiend. Vele weken in het jaar ontmoet ik dezelfde mensen in allerlei gremia. Prima, maar ik weet wie ze zijn, ken hun verhalen en denkbeelden. Op een camping leer je in korte tijd veel over mensen. Hoeveel levensverhalen heb ik al niet gehoord? Ik ken inmiddels van caravanburen het beroepsverleden, de kinderen en kleinkinderen, de liefhebberijen en hun opvattingen. Naast me stond een Fries uit Zwaagwesteinde die een spel bedacht had (zie foto).

  Tien blikjes bier om een fles beerenburger. Wie met de bal van een afstand van 20 stappen alle blikjes + fles kon omschieten kreeg de ” doelman”.  Inzet 1 euro. Het kostte me drie euri. Er waren per dag naar schatting  gemiddeld 20 pogingen door kampeerders. Heb 2x iemand de fles zien meenemen. Hij heeft zijn kampeergeld er dik uit.

  Het veld van de camping wordt omgeven door bomen: berken, beuken, esdoorns, acacia’s, zomereiken. Op het moment van schrijven (22 uur) zingen de roodborstjes, nachtegalen en merels dat het een lieve lust is. Ik ben nog de enige die buiten zit (met laptop).

  Ik heb niet eerder zoveel kapitale huizen, dure auto’s, fraai aangelegde tuinen en prachtige lanen gezien als de afgelopen negen dagen, maar wat mij steeds weer bekoorde waren de vele bloeiende rhododendrons, in allerlei kleuren en geuren, op allerlei lokaties.  Op de foto is een rhododendron in de tuin van Paleis Soestdijk.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  29-05-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  28-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder het volk

  Vooropgesteld: ik heb een dubieuze relatie met ” het volk”. Kamperen is je onder het volk begeven. Hoe dan ook. Er zijn campings voor de elite,  maar daar hoef ik ook niet heen. Ik ken mijn plaats. Onze camping  ligt niet ver van de Torenlaan, de duurste laan van NL.

  De camping bestaat al 80 jaar en was lang een lokatie waar alleen tentkampeerders werden toegelaten. Die vorm van kamperen benadert nog altijd waar het om begonnen is: eenvoudig verblijven in de natuur, waar rust en stilte heersen en je de vogels kunt horen zingen.

  Dat uitgangspunt is voor deze camping al een tijd losgelaten om moverende redenen. Ons veldje stond vol kampeermiddelen waar de crisis niet aan af te zien is. En ernaast de duurste fietsen; de electrische is duidelijk in opmars.

  Dit weekend ontvingen opa’s en oma’s hun beminde kinderen en kleinkinderen. De stoeltjes werden ruim neergezet, de parasols overschreden de grenzen met de buren en de meegebrachte huisdieren veroverden een eigen territorium. Een plotseling uitbarsting van overbevolking.

  onverwacht gemaakt een half uurtje voor het begin van de bbq

  Het samenzijn van de familie met onmiskenbaar grootsteeds accent en vocabulaire had een consumptief karakter. Wat ik niet allemaal aangesleept zag: in no-time stond de kampeertafel vol met grote pakken en flessen frisdrank, terwijl er voor de mannen kratjes pils op handbereik stonden. De kinderen vroegen niet te drinken, ze namen…

  De volgbare conversaties waren hilarisch, waarbij de accenten vielen op fubal, utweer en uteten. Het opentrekken van de blikjes bier verstoorde helaas elke diepgang.

  De camper-buren op de hoek bestond uit een keurig gezinnetje van V-M en 2 leuke jonge meisjes van elf-twaalf jaar. Vanaf een uur of vijf kwamen ze onder de rook van de bbq te liggen waar de pakketten van de Aldi en C1000 op geroosterd werden. Ze waren te beschaafd om er wat van te zeggen. Ook van die twee gozertjes die met veel volume precies voor hun neus stonden te badmintonnen. Hoewel het me allemaal vermaakte, had ik met de 4 te doen.

  Wij kregen, na vier dagen twee grijze muizen van tegen de 80 als buren gehad te hebben, jonge tentkampeerders naast ons. Ze hadden zich geinstalleerd toen we weg waren en bij terugkomst zag ik dat de scheerlijnen elkaar kruisten, hetgeen ik zelfs aan de franse Atlantische kust op een volle 4-sterren camping niet had meegemaakt. Ik zei spontaan: kon het niet dichterbij… Ze hadden zich voorgenomen nergens op te reageren.

  Het waren vier volwassenen, w.o. een man, met een gemiddeld gewicht van 100kg. Er was ook een hond, een lelijk zwart mormel die Arie heette en knorde als een varken. Gelukkig lag hij aangelijnd. Zij groetten nooit. Deden in ons bijzijn niets anders dan zitten, geeuwen en chipsen. Maar ze hadden een schattig lief jongetje van twee jaar bij zich. Hij schreeuwde en krijste en zeurde nooit. Ik denk dat ik daarover nog iets tegen ze ga zeggen.

  Ik ben een positief-sociale kampeerder…. <img src='../Images/Skin/smiles/icon_smile.gif'>

  honderd meter verder een oase van rust  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  28-05-2012, 08:36 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  27-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinksterweer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Voor vandaag zijn er goede verwachtingen. Deze 1e Pinksterdag zou in de top-10 terecht kunnen komen. De mooiste was al weer heel lang geleden: 1903 met 30,2 C. Daarna volgde 1979 met veel familie in de achtertuin toen mijn vrouw vijf maanden in verwachting was. In mijn geboortejaar 1944 werd het 29,2 C. De laatste toptiener was in 1985.

  Pinksteren valt vaak beter uit dan Pasen en Hemelvaart. De koudste waren in 1936 en 2007. Veel regen viel er in de bevrijdingsmaand van 1945: 23,3 mm.

  Iedereen treft het met het weer, maar als je kampeert dan hoop je op zulke dagen, omdat je dan van de omgeving kunt genieten: op het veld, over de fietspaden, door het bos, langs het water. Je merkt het aan de mensen dat ze het naar hun zin hebben. Er worden gemakkelijk gesprekjes aangegaan. En als mensen terugkomen van een tocht hebben ze wat te melden. ‘s Avonds wordt er nog lang voor tent of caravan gezeten. Kortom: het is genieten!


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  27-05-2012, 08:15 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Paleis Soestdijk

  Begonnen in 1650 als buitenverblijf van een amsterdamse burgemeester is het in de loop der tijden uitgebreid, maar koninklijke allure ontbreekt. Het is allemaal nogal gewoontjes naar monarchale maatstaven.

  De voorzijde, waar de defile’s op Koninginnedag werden gehouden, is stevig verankerd op mijn netvlies en bood weinig verrassing. Het is nogal vaalgrauw zonder ornamenten. Op het gazon staat nu een stijf  beeldhouwwerk van een echtpaar: een wuivende Juliana en verdacht ingetogen Bernhard.

  Aan de achterzijde een grote vijver met er om heen wat houten banken. Geen leuk terras, geen bijzondere stenen trap, een allegaartje aan bouwsels. Twee grote verplichte amforen. De rode vrijstaande beuken zijn nog het mooist van alles.Het park wordt gebruikt voor muziekuitvoeringen, zoals vanavond Orfeo en Euridice.

  Van een formele franse tuin met geometrische planologie is het een fantasieloze engelse tuin geworden. De bloeiende metershoge rhododendrons gaven kleur en geur. We hebben er wel heerlijk gewandeld over de lanen die de namen van de vorsten dragen. Ook op het vorstenbankje plaatsgenomen met heel burgerlijke gevoelens….

  Iets bijzonders was de koepel-ijskelder op een kunstmatig hoog punt. In vroegere tijden werden er vanuit de vijver ijsblokken gehakt en in de kelderruimtes bewaard om dranken en waren te koelen.

  Het was te heerlijk buitenweer om ook het interieur te bekijken, hoewel ik al een virtuele toer gemaakt heb via internet. Van 1937 tot 2004 hebben Juliana en Bernhard en hun dochters er gewoond en er gasten ontvangen. Vandaag waren we er te gast. Het is wel een lokatie om er iets nationaals van te maken. Sinds 1971 is het in bezit van de staat.

  Het fraaist wat we vandaag zagen was Kasteel Groeneveld, ongeveer drie kilometer van Soestdijk.  Toen in de achttiende en negentiende eeuw de engelse landschapsstijl opgeld deed werd het park omgevormd. Waterpartijen, heuvels, slingerende paden en boompartijen werden aangelegd. Vooral na 1830 werd de landschapsstijl in Groeneveld geperfectioneerd. Het kasteel wordt gerestaureerd. We liepen als enigen door de moestuin. Zeker een lokatie om nog eens terug te keren.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  26-05-2012, 08:55 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (95)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (29)
 • Natuur (102)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (165)
 • Politiek (122)
 • Reizen (128)
 • Samenleving (40)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!