Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  18-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tramontana
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Sinds gisteren waait hier een soort tramontana. Strafwindje uit het noordwesten met droge lucht. Volgens de inwoners van de Languedoc-Roussillon waait de tramontana-wind steeds in een veelvoud van drie dagen. In die zin is de tramontana vergelijkbaar met de mistral, die door het nabije Rhônedal kan sjezen. Ooit in Avignon negen dagen meegemaakt. Dan word je er lichtelijk simpel van.

  We naderen hier het einde van de vakantie (voor mij: reis). Het prachtige weer is voorbij, al zijn de temperaturen rond de twintig graden nog erg aangenaam. Vanmiddag waren de terrasjes in Montpellier nog goed bezet.

  Het was voor ons een dag van winkelen; ik heb een van de grootste en beste boekenzaken bezocht -Sauramps-, zoals eerder uitstekende in Furet du Nord/Lille en Feltrinelli/Bologna, hoewel Atheneum Boekhandel in Amsterdam, Donner in Rotterdam en Selexys (voorheen Broese & Kemink) in Utrecht er ook mogen zijn. Je ziet dan wel wat voor een cultureel rijk land Frankrijk is. Wat een keuze, wat een titels, wat een grootheden. Mensen die daar vanaf hun jeugd mee opgroeien, moeten wel denken dat alles om Frankrijk draait (zie blog van gisteren).

  We besloten ons bezoek met genieten vanaf een terrasje aan het Place Jean Jaurès.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  18-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  17-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je t'aime La France
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hoe goed ken ik Frankrijk? En de fransen? Ik ben inmiddels 26x in Frankrijk geweest, waarvan 8x in Parijs. Voor het eerst in 1962 op de fiets naar Parijs, in 1974 met vriendin op de fiets naar Bretagne en Parijs, in de 70’s enige keren naar de Côte d’Azur en met Anita in ’78 dwars door Frankrijk, in de 80’s waren we steeds in Zwitserland, in ’93 en ’94 reden we over de Autoroute du Soleil naar Spanje en pas weer in 1995 waren we er voor vakantie met de kinderen in Vias, in 1997 kwam ik voor het eerst na 20 jaar weer in Parijs, met zoon Frank die voorgoed de smaak te pakken kreeg en er later met anderen graag terugkeerde. Het jaar 1997 waren we er voor het eerst met de caravan in zomer en herfst. Drie jaar (1998-1999-2000) bezochten we met de familie Van Huygevoort de Atlantische Kust.

  Met de Joko’s zijn we van 2000 tot 2007 met herfstvakantie in Noord-Frankrijk geweest; we schoven van west naar oost en terug en bezochten met hen ook de franse hoofdstad. In 2006 maakte ik met Anita in het voorjaar een rondrit door Bretagne. Het jaar 2007 waren we in voorjaar en najaar in de Provence, omgeving Avignon. En tenslotte beleefden we met Jos & Corrie in 2008 een herfstweek ten noorden van Parijs en uiteraard met een bezoek aan die stad, waar zij in 40 jaar niet meer geweest waren.

  Ik mag dus wel zeggen Frankrijk en Parijs goed te kennen. Een heerlijk vakantieland, ondanks de fransen. Het biedt zowel hoogtepunten aan cultuur, natuur als recreatie. Hoewel ik Duitsland meer ben gaan waarderen en zeker in Italië te weinig geweest ben, is La Douce France toch numéro-un en daar zullen ze afstandelijk content over zijn.

  Het grootste verschil met NL blijft toch hun eetcultuur en savoir-vivre. Daar maken ze veel meer werk van dan wij. Een fransman die niet gek is op uit-eten-gaan of kokkerellen is ongekend. Voor buitenlanders zijn ze minder aangenaam. Ze kunnen hautain, arrogant en chauvinistisch zijn en verdommen het om een andere taal te leren of te spreken. Ze zwijmelen met hun verleden. In elke stad of gehucht staan monumentjes of zijn plaquettes die naar daden en personen verwijzen. Dat ze onderling sterk verdeeld kunnen zijn in rechts-links en ook voor hun buren ontoegankelijk –nergens zijn zoveel heggen en hekken om huizen- is mij bekend. De sociale verschillen in hiërachie zijn er duidelijker dan in ons democratisch landje.

  Mindere punten zijn dat hun plaatsen veel voller met auto’s staan dan de onze, dat ze lawaaieriger zijn en meer vervuilen. Nergens is er een verzorgder wooncultuur dan in ons land. Wij zouden al die vervallen gebouwen en huizen niet kunnen verdragen. Ook bijzonder zijn de mega winkelcentra buiten de bebouwde kom. Frankrijk heeft er de ruimte voor, maar fraai is het geenszins.

  Ik denk dat fransen niet erg positief over ons land en volk denken. Ergens in het noorden ligt dat nevelige zeikland van dominees en schoolmeesters, die het altijd beter weten. Napoleon wilde het alleen maar inlijven uit economische overwegingen. Veel fransen gaan er niet heen. Wij wel naar Frankrijk, waarvan ik eigenlijk het Alpengebied en de Jura het slechtste ken. Een volgende bestemming?  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  17-10-2012, 20:03 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  16-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St.Guilhem-le-Désert
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In cultureel opzicht de mooiste dag van deze reis. Het was overwegend zonnig en met veel minder wind dan eerdere dagen. We reden na het middaguur over de N750 via Gignac naar het bedevaartsplaatsje St.Guilhem, dat ontstond in de 9e eeuw. Op de weg er heen kwamen we aan de Pont du Diable, die door twee abten van kloosters was bedacht en gefinancieerd om de bedevaartgangers een kortere weg te bezorgen.

  Het is één van de ongeveer 20 historische sites die in Frankrijk op schitterende wijzen zijn aangelegd. Er is veel werk van gemaakt. De duizendjaar oude brug ligt boven een gorge/canyon in de Herault. Maar de omgeving is recreatief knap gecultiveerd. Er kan gewandeld, gepicnict, gekayakt worden. Over de brug zagen we twee pelgrims-nieuwe stijl met lichtgewichtattributen. Ze zagen er opmerkelijk fris uit.

  St.Guilhem is een werkelijk voortreffelijk geconserveerd en schilderachtig plaatsje aan het einde van een vallei, omgeven door de hoge, grillige grauw-blauwe heuvels. De kerk is helemaal een bedevaartskerk: donker, eenvoudig, massief, verstild. Het pleintje er voor heeft een 200jaar oude plataan, de indrukwekkendste die ik gezien heb. We wandelden door de nauwe, steile straatjes, waar ik tientallen foto’s had kunnen maken.

  We namen een andere terugweg, die tussen zwarte lijntjes met wit was aangegeven, maar in werkelijkheid net aangelegd leek. Via Puechebon kwamen we in St.Martin-de-Londres dat ook een historisch bezienswaardige kerk heeft. Daarna zakten we af naar Bas-Languedoc via Prades-les-Lez. Een heerlijke dag en de meegenomen folders gaven nog een lezenswaardige nawerking bij de wijn en toastjes met al weer een ander franse kaas.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  16-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  15-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10e dag
  's Nachts en 's morgens is het aan de "koude" kant, maar na tienen al lekker om buiten te zitten. Ook besloten om deze dag op de camping te blijven. Geen wolkje te bekennen in de azuurblauwe lucht. Nog voldoende leesvoer: Anita de tijdschriften en ik een boek van Marco van Kats, die ik de laatste jaren van mijn loopbaan leerde kennen als humorvolle, energieke, relativerende directeur van een basisschool in Cabauw.

  In juli 2011 begon hij vanuit zijn woonplaats te wandelen naar Santiago de Compostela. Na 47 dagen moest hij het wandelen opgeven ergens in Les Landes, in Onesse-et-Leharie, terwijl St.Jean Pieds de Port het einddoel was van het eerste jaar van zijn tocht. Terug in NL werd ongeneeslijke kanker geconstateerd. Toch is hij in dit voorjaar de camino gaan volbrengen. Een ander einde is in zicht...

  Hij heeft een realistisch en indringend boek geschreven dat ik heb aangeschaft. De Atlas van Frankrijk heb ik er naast liggen. Het boek heb ik nog niet uit. Ga straks verder na deze theepauze. En denk: waar klagen we vaak nog over? Over kleine, onbelangrijke, pietluttige, materialistische problemen. Als je leeft, durf dan ook te leven.., doe de dingen die je belangrijk vindt, wat anderen er ook van vinden. En beteken wat voor je (directe) omgeving. Zomaar wat gedachten die zich bij het lezen opdringen.


  Deze dag bij de caravan onder een blauwste lucht die denkbaar is


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  15-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sète
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zondag bezoeken we in het buitenland traditiegetrouw een (middel)grote stad, omdat we dan de hektiek van een weekse dag missen en gemakkelijker kunnen parkeren. Toen op de camping een fransman zijn bestelbus lang stationair liet draaien en de dieselstank te heftig werd, vertrokken we naar Sète, op 40km afstand. Een plaats die in de 17e eeuw door Riquet ontworpen is en de tweede franse haven aan de MZ-kust is geworden.

  We kwamen er om lunchtijd en eenmaal boven de parkeergarage liepen we langs het ene visrestaurant na het andere. Fransen eten nooit thuis lijkt het wel. De stad is wel Frans. De waterwegen in en om de stad bepalen de planologie. We kwamen bij het lelijke havenfront en beklommen de St.Clair. Eerst naar het museum van Paul Valéry, die evenals George Brassens in Sète geboren is. Er was een tentoonstelling van de expressionist Auguste Chabaud.

  Het was de minste dag sinds 8/10 met afwisselend zon en wolkenvelden en temperatuur van rond de twintig graden. Boven op de heuvel was er een verreikend zicht op de zee en het heuvelachtige achterland. Verder niet veel bijzonders: een bedevaartkapel van het simpele soort.

  Via tientallen treden kwamen we weer in het centrum waar voor het lelijkste stadhuis van Frankrijk een boekenmarkt was. Banden uit de 19e en 20e eeuw tot de 2e WO die ik met passende eerbied door mijn handen liet gaan.

  Vanwege de marathon in Montpellier namen we een grote omweg door de garrigues met z’n stenig en dor landschap waar alleen steeneiken en doornige struiken lijken te groeien. Het bijzondere is dan wel hoe leeg zo’n gebied is qua bewoning. Niemand wil er kennelijk zijn buitenhuis laten neerzetten, terwijl het toch niet al te ver van de kust is. Het kon er in de zomer wel eens snikheet zijn en er voorzieningen laten aanleggen is peperduur. Om 18 uur waren we op de thuisbasis.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  14-10-2012, 19:47 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montpellier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als je van het stadsleven houdt, zoals ik, dan kwam je vandaag aan je trekken. Nooit meer met de auto de stad in. Voor vijf euro met Ligne 2 van de moderne, fraaie tramway van Montpellier van station Georges Pompidou in Jacou naar Comédie in het centrum vervoerd.

  Het was erg druk in de stad. Voor 90% mensen tot 30 jaar. Veel activiteiten rond de 3e Marathon die morgen voor volwassenen gehouden wordt en vanmiddag voor de jeugd. Maar eerst wandelden we door de hoofdstraten langs imposante gebouwen naar de Promenade du Peyrou vanwaar we een schitterend uitzicht onder een strakblauwe lucht hadden over de regio.

  Daarna geluncht en in het wat verwaarloosde Parc des Plantes gewandeld. De St.Pierre bezichtigd. Door de verzorgde binnenstraten, langs aardige pleintjes uiteindelijk uitgekomen bij het Musée Fabre, waar lange rijen stonden om de voorlaatste dag van de Caravaggio-tentoonstelling te zien. Mij te lang wachten en dus kocht ik een tijdschrift over de tentoonstelling.

  Anita op het grote plein weer tegengekomen en op terras gezeten en wat gedronken. Het was warm en druk. Via de Grand Rue Jean Moulin – en zijn onderduikadres- naar St.Denis en terug St.Roch gelopen. Overal mensen op terrassen of op stoepen en bankjes. Toch maar besloten om na vijf uur terug te gaan naar de rust van de camping, al waar een heerlijke maaltijd werd bereid.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  13-10-2012, 21:30 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Met hetzelfde heerlijke weer als gisteren een veel plezieriger dag. Na de koffie op pad en al snel in Castries waar we het grootste kasteel van de Languedoc wilden bezoeken, maar het classicistische kasteel en tuin van Le Nôtre waren al sinds eind-september gesloten. We wandelden door het uitgestorven stadje met de zwaar verweerde kalkstenen bebouwing.

  Via vlakke binnenwegen door een saai agrarisch landschap bereikten we na Lunèl het beroemde Aigues Mortes waar we eerder in mei-2007 samen waren. Het was er nu rommelig druk met allerlei kermisactiviteiten. Het centrale plein met het ridderstandbeeld van Louis IX, dat ik toen zo aardig vond, was nu bezet met muziekpodia. We liepen in en deels om het stadje waar in 1248 kruisvaarders vertrokken, maar dat nooit het belang kreeg waarvoor het gesticht was. In latere eeuwenzaten in de toren Constance protestanten gevangen.

  We verbleven langer in La Grande Motte, één van de nieuwe kuststeden die op de tekentafel ontstaan is. In commentaren wordt  er erg op afgegeven,  maar de piramidale gebouwen hebben meer stijl dan onze en vlaamse kustplaatsen, die immers foeilelijk zijn. In Port Camargue en in deze plaats zagen we honderden zeilboten liggen. Er werd nauwelijks gevaren en veel appartementen zaten dicht. Het seizoen is voorbij, terwijl het voor ons noorderlingen nog prachtig weer is.

  Op de camping nog een tijd in de zon gezeten, maar uiteindelijk koelde het door de harde wind sterk af. Op het internet luisterden we naar kwalificatiewedstrijden voor het WK met Nederland-Andorra.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  11-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Donderdag 11 oktober: 34 jaar geleden in Wassenaar getrouwd. Geen ontbijt op bed, maar in de buitenlucht. Een prima nazomerdag met ca. 24ºC en pas na 20 uur wat spetjes regen.

  Tot half twee was het evenwel afzien, doordat we met de auto de binnenstad van Montpellier inreden. Een vreselijke gebeurtenis, die wonderwel zonder schade afliep. We parkeerden uiteindelijk bij het Place de l’Europe voor twee uur en wandelden via de Ceaucescu-achtige gebouwen van Antigone en Polygone naar het grote plein tussen Comédie en Le Corum, waar we eerder in 2007 met de Joko’s plezierige uurtjes hadden beleefd. Er was een vakbondsdemonstratie en lyceisten verlieten na het middaguur hun gebouwen. Er schijnen 25.000 studenten in Montpellier te studeren.

  Na de lunch bezochten we het Zoölogisch Dierenpark, zodat we voor het eerst in 34 jaar –denk ik- weer leeuwen, tijgers, giraffen, antilopen, gazellen, dromedarissen en wat uitheemse vogels hebben gezien. Voorlopig is dat wel weer genoeg geweest. Die beesten horen gewoon in het wild te blijven leven, hoe natuurlijk het park ook is ingericht.

  De avond in de voortent doorgebracht. Het is of er geen campinggasten zijn. Heerlijk om in die rust te lezen. Een roman heb ik uit en ben begonnen aan een documentaire over de achtergronden van de 11e september 2001. Weer eens iets heel anders.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  11-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5e Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op grond van de 14-daagse weersverwachting vanmiddag ook weer voor het strand gekozen, zij het nu bij Palavas-les-Fonts, waar we de auto dichtbij kwijt konden en een breed en schoon strand voor onszelf kozen. Ik zwom en ook Anita zwom in de Mediterrannée, die fris maar goed zwembaar is.

  Om half zes reden we naar Maguelone, dat eens bisschopsstad op een eilandje was en later door Montpellier werd overtroffen. Het ligt heel bijzonder en is slechts bereikbaar via een vierkilometerlange kustweg. De plaats kende een roerige geschiedenis, maar werd op bevel van Richelieu in 1622 ontmanteld, waarna het wegzonk in de geschiedenis. We zagen een poort en op een hoogte de St.Pierre, maar de brug over het kanaal werd afgesloten, zodat we moesten terugkeren. De rit langs de étangs met de flamingo’s is bijzonder.

  De terugweg om de westkant van Montpellier leverde een hektische rit langs wel veertig rotondes waar we wel een uur over deden, dus een volgende keer maar weer over Castelnau, de plaats waar de monnik Pierre vandaan kwam die te St.Gilles werd vermoord, hetgeen de aanleiding was voor de oorlog tegen de westelijk gelegen katharenburchten.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  10-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  09-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Volgens Meteo-France moest het op dinsdag 9 oktober de mooiste dag in Montpellier worden. En dat werd het ook met temperatuur die opliep tot 28ºC, wel met wat meer wind. Na de bekende ochtendrituelen zaten we om half een op het strand van Carnon-Plage. Het kostte wel enige moeite om de auto nabij kwijt te kunnen, want er waren meer strandliefhebbers. We bleven tot 18 uur en ik ging meerdere keren de zee in: koel, helder water zonder stenen of wier of vuiligheid.

  Typerend voor de kustlijn zijn de étangs (zilte binnenmeren), die door de zandafzettingen van de Rhône zijn afgesloten van de zee. Havens zijn er door verzand en kustplaatsen zijn landinwaarts komen te liggen, maar vanaf de vorige eeuw is het een geliefde regio geworden voor zon- en strandliefhebbers.

  Op de terugweg reden we langs die meren met flamingo’s naar Palavas-les-Flots, dat een aardiger plaatsje is dan Carnon dat in de 70-er jaren te snel en fantasieloos gebouwd is. Helaas kwamen we in de file terecht en reden door lelijke buitenwijken en langs het centrum terug naar de camping.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  09-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een lange en rustige nacht, hetgeen op een camping, vaak langs wegen, wel eens anders is, zaten we om 9 uur buiten aan het ontbijt. Helaas zijn de voorzieningen, zoals zwembad, tennisbaan, restaurant gesloten, maar stokbrood was er wel te krijgen. Na wat uurtjes lezen met een vlucht onder de luifel voor regenspetters, vertrokken we om half een richting kust.

  Het zoeken naar een benzinepomp gaf enige stress, omdat we maar niet uit buitenwijken, expositieterrein en flatwijken geraakten, maar uiteindelijk vonden we in de stad een pomp. We tankten de 98 voor €1,72, wellicht aardig om later eens terug te lezen . In elk geval goedkoper dan in NL waar het richting twee euro gaat.

  Daarna koersten we naar Carnon, achter een binnenmeer en aan de Mediterranée die hier meer grijs dan blauw i s.Afschuwelijke badplaatsbouw, maar wel erg brede stranden met weinig schelpen en een aardige jachthaven. Op een bankje kwamen we puffend bij, want de gevoelstemperatuur was hoogzomers. Een uurtje relaxt genoten.

  Op de terugweg de onvermijdelijke boodschappen gedaan. Op de camping hebben we een eigen sanitair en afwasblok, waarvan de installatie tijdens onze afwezigheid was gerepareerd. Niet veel caravanners. Om ons heen een lage bezetting van zomerhuisjes. In de avonduren voor het eerst op het internet: sites bekeken en verslag gemaakt. Weer een heerlijke avond en dat zonder insekten. Dat alleen al is 1200km rijden waard.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was nog donker toen we opstonden en binnen driekwartier bij het eerste daglicht verder gingen in zuidelijke richting voor een tocht van 603km. We waren precies op de helft: hoe is het mogelijk.

  Via een RN duurde het anderhalf uur voor we in Bourges waren. Wel rijdend in alle rust door de fraaie regio Le Berry, het midden van Frankrijk, zoals op enige plaatsen aangegeven stond. Over de A71 en A77, die we al vaker hadden gereden, ging het aanmerkelijk sneller. Het middengebergte van de Auvergne is prachtig en de tolvrije weg slingert er doorheen. Het gemiddelde zal ongeveer 85km geweest zijn, want we moesten nogal wat klimmen, tot boven de duizend meter. Voor het eerst gingen we over het Viaduct van Millau, hetgeen met caravan de €10,10 meer dan waard was. Na een superlange afdaling, waar ik toch enige keren moest bijremmen, kwamen we om half vijf aan in Clapiers, op viersterrencamping Au Plein Air de Chênes, één van de weinigen die het hele jaar open is.

  We installeerden ons meteen, al was het in 25ºC wel even puffen, maar je wil toch meteen “gesettled” zijn. Daarna bier en toastjes en bijkomen. Ik verdiepte me in folders en reisgidsen. En na het avondmaal konden we nog tot 22 uur buiten zitten en lezen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1e dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Toch dit jaar nog met de caravan op vakantie, nadat het in de zomer niet doorging door de verbroken relatie van Diane en Tonie. We zouden niet met een gerust hart ver van huis zijn geweest.

  In september werd het plan gemaakt: naar het zonnige zuiden. Wel veel rijden met auto en caravan, maar dan wel in zuidelijke sferen vertoeven. Op zaterdag 6 oktober vertrokken we in de zeikregen om acht uur uit Vianen. Er is altijd wel wat bij het vertrek, dat ergernis opwekt: nu deden de remlichten het aanvankelijk niet. En het eerste traject had ik moeite met goed schakelen.

  De reis verliep verder voorspoedig. Zoals altijd komen we na drie uur bij de belgisch-franse grens en reden over de tolweg A1 van Lille naar Parijs. De landschappen zijn bekend: lichtglooiend en natte klei, waar loopgraven zijn aangelegd en vreselijk gevochten of hartverscheurend gewacht is.

  Om Parijs is niet lastig als de goede baan gehouden wordt. Voor ons werd er veelvuldig gescheerchineest. Na Parijs wat gegeten, eigenlijk een te late lunch, maar zo kwam het uit. Om half vier reden we na 602km het boerenerf op van Sam en Marieke Cooppolse in Arrabloy, niet ver van Gien. We verkenden het terrein terwijl Sam kalkoenen aan arabische fransen verkocht. Henk en Ria Vre hadden de camping treffend gekenschetst: een groot terrein met veel rotzooi. Helaas ook het zwembadje. We installeerden ons onder de luifel, want het bleef miezeren en regenen.

  Ik las maar enige bladzijden in Parijse stemmen van Céline Curiol en moet om half tien in slaap gevallen zijn.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-10-2012, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  20-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Prinsengracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag met vriend Jos ga ik de Prinsengracht van begin tot einde aflopen. Met de aanleg werd in 1612 begonnen, op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, naar een ontwerp van stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck.

  Het deel tussen de Leidsegracht en de Amstel behoort tot de uitleg van 1658. Bij de laatste uitbreiding werd het gedeelte ten oosten van de Amstel aangelegd. Dit deel kreeg de naam Nieuwe Prinsengracht.

  In het verlengde van de Prinsengracht, tussen de Brouwersgracht en het Westerdok, ligt de Korte Prinsengracht. Beide grachten liggen in het stadsdeel Amsterdam-Centrum.
  Architectuur en monumenten

  Aan de Prinsengracht staan vele monumenten en monumentale grachtenpanden, zoals:

      Een trapgevel op de hoek met de Brouwersgracht op Prinsengracht 2-4.
      Het van Brienenhofje, of Rk. St. Van Brienens Gesticht De Star op Prinsengracht 89-133.
      Een lijstgevel op Prinsengracht 124.
      't Casteel van Beveren uit ± 1720 op Prinsengracht 299.
      Het Anne Frank Huis uit 1635 met het achterhuis uit 1740 op Prinsengracht 263 (nabij de Westertoren).
      'De Roode Vos' met een klokgevel op Prinsengracht 300.
      Het Paleis van Justitie uit 1829 op Prinsengracht 436.
      Een typisch voorbeeld van een 19e-eeuwse zgn. ojiefse tuitgevel op Prinsengracht 556.
      Het kerkgebouw De Duif uit 1858 op Prinsengracht 756.
      Het Prinsengrachtziekenhuis op Prinsengracht 769.
      Het best bewaarde exemplaar van vijf identieke halsgevels uit 1701 op Prinsengracht 849.
      Het 17e-eeuwse Deutzenhofje op Prinsengracht 899.

      Tussen Prinsengracht nr. 16 en 18 - bij de Westerstraat - ligt de Noordermarkt met de rond 1623 gebouwde Noorderkerk.
      De Westerkerk met de Westertoren op Prinsengracht 281 (aan de Westermarkt).
      Tussen Prinsengracht nr. 1047 en 1049 - bij de Utrechtsestraat - ligt het Amstelveld met de in 1670 als tijdelijke (!) "houten predikschuur" gebouwde, bijzondere Amstelkerk.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  20-06-2012, 09:02 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  30-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranjedag in Ljouwert
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  30-04-2012, 19:08 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizersgracht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de Herengracht een week later solo de hele Keizersgracht bewandeld. Tot kwart-voor-drie bleef het droog, waarna ik met de fiets door grote plassen, door het Vondelpark, langs het Olympisch Stadion naar de parkeerplaats van mijn auto reed. Eerder dan ik had gewild, maar wel voldaan, want ik heb prachtige panden gezien. De twee grachten ga ik niet vergelijken. Ze stemmen in elk geval in sfeer overeen.

  De Keizersgracht werd in 1612 aangelegd op initiatief van burgemeester Frans Hendricksz. Oetgens, stadstimmerman Hendrick Jacobsz Staets en stadslandmeter Lucas Jansz Sinck. De Keizersgracht, genoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk is de breedste gracht in het centrum van Amsterdam.

  Bij de planvorming van de grachtengordel ontstond het idee om van de Keizersgracht een chique boulevard zonder water te maken naar voorbeeld van het Haagse Voorhout. De burgers die aan de Keizersgracht kavels kochten wilden echter hun huis kunnen bereiken met de boot. Het deel tussen de Amstel en de Leidsegracht behoort tot de uitleg van 1658. 

  Dit keer ben ik ook pand 672 binnengegaan, dat als museum Van Loon laat zien hoe een grachtenpand er van binnen uitziet. Het Huis met de Paarse Ramen wordt het genoemd, hetgeen komt door het gebruik van boheems glas. Het pand werd in 1668 ontworpen door Adriaan Dortsman. De eerste bewoners was de succesvolle schilder Ferdinand Bol. Sinds 1884 woont de familie Van Loon er. Ik zag vele familieportretten en allemaal even burgerlijk. Geen enkel fijn aristocratisch gezicht. Ook de tuin was opengesteld en ik trof het dat mevrouw van Loon aanwijzingen gaf aan de tuinmannen.

  Dit keer ben ik van de hoge nummers tot aan nummer 1 bij de Brouwersgracht gelopen. Daarbij begeleid door de Amsterdamse Grachtengids, waarin werkelijk elk grachtenpand getekend is met louter informatie over uiterlijkheden. Dus ik heb niet kunnen achterhalen waar Gerrit Mak of Connie Palmen wonen, om er maar eens een paar te noemen.

  De meeste indruk maakten dit keer het Bureau-gebouw (nummer 5723), waar Hans Voskuil werkte; het bezienswaardige Huis met de Hoofden (nummer 123), de Onze Lieve Vrouwekerk (nummer 220), het Coymanshuis van Jacob van Campen (nummer 177). Hoewel geen woonpand heeft de Onze Lieve Vrouwe, dat nu door de orthodox-syrische gemeenschap in gebruik is, heeft me verrast. Het deed me in architectuur en interieur denken aan de kerk van mijn jeugd in Utrecht. Het gebouw is ontworpen door Theo Molkenboer en 90 jaar voor mijn geboortedag in 1854 ingewijd. Bekende laat-19e eeuwers als W.Mengelberg, P. Cuypers en M.C. Schenk hebben hun ontwerpen geleverd.

  Dit keer nogal wat BN-ers gezien in Felix Meritis en de Rode Hoed, die ook op de Keizersgracht gesitueerd zijn. Het zijn dan in hun casuals heel gewone mensen. Aanspreken of groeten stellen ze terecht niet op prijs en ik heb daar ook geen behoefte aan. Ook aanstaren alsof het godheden zijn, zal ik niet doen, maar het was wel leuk om hen te herkennen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  26-04-2012, 17:27 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  19-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herengracht

  Met een vriend in vier uur tijd de Herengracht in Amsterdam bewonderd, van nummer 1 t/m 557. Tot aan de Amstel zijn we niet gegaan. Aan de even zijde gewandeld. Het was een kille, winderige dag met afentoe een pittig buitje. Normaal gesproken een dag om Theo Thijssen te lezen. De schrijver die dit half jaar door mij voor een lees- en studieproject is uitgekozen, maar dat terzijde, ook omdat de Herengracht niet in zijn literaire wandeling voorkomt.

  Ik heb zestien jaar in Amsterdam gewoond (1959-1975), en de stad voor altijd in mijn hart gesloten, maar pas het laatste decennium ben ik haar cultureel-historisch centrum stelselmatig aan het “bewandelen”. En dan gaat het voornamelijk om de voorzijdes, want de interieurs en binnenplaatsen zijn voor mij niet direct bereikbaar. Wat een gevarieerde architectonische rijkdom. Wat een geschiedenissen.

  De Herengracht bestaat sinds 1612. De meeste panden zijn uit de 17e en 18e eeuw en wat daarna is gekomen, is meestal van mindere kwaliteit. De huizen zijn op palen gebouwd en moesten daarom wat lichte gevels hebben, dus met grote ramen en versierd met topjes, kroonlijsten, raamkozijnen, gevelstenen, ornamenten. En je kunt alleen al van de monumentale deuren genieten. De Herengracht alleen al telt vijf musea, waarvan ik Willet-Holthuysen op 605 al eerder heb bezocht.

  Het is ondoenlijk om alles wat indruk heeft gemaakt maar enigszins te beschrijven. Dat is trouwens door anderen al veel beter gedaan. Ik denk dat ik het Bartolottihuis op nummer 170-172 het mooiste vond. Er stond helaas een bestelbus voor de gevel, zodat de foto van het internet is geplukt. Op zijn huis staat hoe hij aan die rijkdom zou zijn gekomen: er zijn twee cartouches aangebracht met links het geschilderd opschrift Ingenio et Assiduo Labore (door vernuft en noeste vlijt) en rechts Religione et Probitate (door godsdienst en rechtschapenheid). Het huis is één van de drie nog bestaande voorbeelden van een vroeg-17e-eeuws huis met zijhuis. De andere twee zijn De Dolphijn en het Huis met de Hoofden 

  Ik ben vanwege mijn Han Voskuil-interesse stil gestaan voor de nummers 60 en 242. Tussendoor zag ik Job Cohen het partijbureau binnengaan. Hij had geen sleutel en moest aanbellen. Bijzonder bezienswaardig vond ik het Koopmanshuis (203), de Cromhouthuizen (364-370), het NIOD (380), Huis Van der Graeff (446), Huis gebouwd door Anthony van Hemert (493), Huis van burgemeester Jacob van Boreel (507). Er is een deel dat de Gouden Bocht wordt genoemd. Al zou ik daar maar een zolderkamertje hebben als pied à terre.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  19-04-2012, 08:10 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Herfst
  Om 12.05 uur begint vandaag de astronomische herfst. De zon staat dan loodrecht op de evenaar. Voor de komende dagen wordt mooi weer voorspeld. Na een herfstige zomer krijgen we dan toch nog een zomerse herfst, die mij niet lang genoeg kan duren.

  In 1901 was het op deze dag het warmste: 24,9ºC. In 1979 was het 's morgens nog heel koud. Twee weken later werd dochter Diane geboren. In 1949 was het de mooiste dag. Ik was vijf jaar. In 1968 regende het tien uur aaneen. Ik was in militaire dienst. Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 19ºC en morgen nog iets hoger. Dus op naar Utrecht om op een terrasje te genieten.

  Nog altijd hebben we geen beslissing genomen over de herfstvakantie: met de caravan naar het zuiden of met het vliegtuig naar een zonbestemming. Als het een mooie herfst blijft, lijkt de eerste optie het meest voor de hand te liggen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  23-09-2011, 09:01 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revisited van een reis
  Vijf jaar duurde de Reis van de Beagle (1831-1836). Het zal het leven en denken van Charles Darwin beslissend beinvloeden. Pas vele jaren later durfde hij zijn evolutietheorie te openbaren, want hij wist vele christelijke tegenstanders te zullen krijgen.

  Ik lees het boek momenteel heel minitieus: met atlas, kijken naar foto's en kaarten, bekijken van Google Earth. Ook voor mij een verkenningstocht en gelukkig langs vele eilanden. Darwin heeft een schitterend reisverslag geschreven, soms is het poezie. Hij beschrijft uitvoerig de landschappen, flora & fauna, aardlagen en vondsten. Het is wel onthullend om te zien hoe de aarde op de lokaties die hij bezocht heeft hard achteruit is gegaan: verwoestijning, milieuvervuiling, afkalven van gletsjers. Je wordt er somber van als je denkt aan het perspectief voor komende generaties.

  De VPRO herhaalt de uitzendingen van vorig jaar en ik bekijk de 40 youtubes (elk een half uur) met grote interesse.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  29-08-2011, 10:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde VKBlog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  In de nacht van zondag op maandag gaat het VKBlog definitief de lucht uit. Ik heb er vanaf 4 december 2006 bijna onafgebroken op geblogd. Een ruwe schatting zo'n 2000 blogs, want ik schreef er soms meerdere per dag. Om thematische overwegingen had ik er diverse: persoonlijk, over eilanden, over geofictie, biografische portretten, literair experiment.

  Over reacties had ik niet te klagen, omdat ik graag uitdagend, soms wel confronterend schreef. Ik heb er mijn jeugdherinneringen, studietijd, militaire dienst, eerste beroepsjaren en jonge gezinsjaren de revue laten passeren, maar daarnaast blogde ik graag over kunst & cultuur. Mijn interesses kon ik er goed in kwijt. Op mijn eilandenblog kwamen zo'n 50.000 views. Die zet ik voort bij http://eilandgek.wordpress.com/

  Het spannendste was de interactie met andere bloggers. Je maakt vrienden, maar toch ook opponenten. Met de pen in de hand word ik altijd wat scherper dan ik in werkelijkheid wil zijn. Wat me verbaasde is dat mensen die me in het geheel niet kennen toch een hekel aan me konden krijgen, louter op basis van teksten. Ik kan me voorstellen dat je kritisch bent en voorkeuren hebt, maar dat het zo in het extreme werd beleefd vond ik heel opmerkelijk.

  Over 24 uur komt er dus een einde aan het VKBlog dat zo'n 6-7 jaar bestaan heeft en in een grote (schrijf-lees)behoefte voorzag. Maar het kost de VK aan personele en beheersinzet te veel. Commercieel leverde het niets op. Sanoma neemt het over bij web-log.nl, maar velen zijn al overgegaan naar OBA (= onafhankelijke bloggers associatie). Maar zoals het VKBlog was, zal het nooit meer worden...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  21-08-2011, 10:54 geschreven door Balvers
  Reacties (3)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!