Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  14-05-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleepbootdagen
  Al vanaf de 90-er jaren -ik was nog wethouder-worden de sleepbootdagen in Vianen gehouden. Dit jaar voor de 10e keer. Een publieksvriendelijk, niet commercieel, recreatief evenement van nationale allure. Dat was ruim twintig jaar geleden de opzet van de organisatie van de Nationale Sleepbootdagen. Eenmaal per twee jaar is Vianen vanaf Hemelvaartsdag tot en met de daaropvolgende zaterdag de tijdelijke thuishaven van bijna twee honderd motorsleepboten.  

  Dit inmiddels bekende nautische evenement trok in 2013 bijna 100.000 bezoekers uit de wijde omgeving naar de de historische Vrijstad aan de Lek. Door een keur aan nostalgische vaartuigen, wel zo'n 200, en de kracht- en vaardigheidsproeven van deze soms varende monumenten, komen ook dit jaar de bezoekers weer volop aan hun trekken. Zeker nu de dagelijkse feestelijke omlijsting met muziek dit jaar is uitgebreid met vele andere activiteiten rond kunst en cultuur, mag een bezoek aan Vianen tijdens de Nationale sleepbootdagen 2015 een unieke belevenis voor groot en klein worden genoemd.

  Ik heb het bezocht, m.n. de passantenhaven was het feestelijkst met de boten en hun versieringen. Zag veel bekenden tussen de bezoekers van buiten. Leuk voor mijn woonplaats zo'n evenement. De plaats heeft verder nog de Paardenmarkt en de Oldtimersdag.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Economie
  14-05-2015, 22:35 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-05-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oppasopa
  Na 34 jaar was ik weer oppas voor een baby, zuigeling eigenlijk nog. En wel kleindochter Milou. Mijn eigen dochter ging voor het eerst deze week na eind-december weer naar haar werk, voor 3 1/2 dag. De andere dagen is Milou bij opa & oma's en op woensdag het dagverblijf. 

  Vanochtend stond ik om half acht naast m'n bed en was om kwart-over-acht op de oppaslokatie, 2km van de eigen woning. Goed om te doen. Milou sliep nog en dat deed ze een uur toen ze geluidjes ging maken en ik haar uit de wieg haalde en in de woonkamer op schoot nam.

  Om half tien kreeg ze de fles die ze gretig op dronk en uiteraard haar boertjes laten geven. Een tijd rechtstandig op schoot gehad en naar de televisie gekeken waar ze veel aandacht voor had. Ook nog een tijdje in de hoge box gelegd, maar ze speelde niet echt.

  En toen ontdekte ik een poeppamper en heb die vakkundig verwijderd. In haar blootje lachte ze me aanmoedigend toe. Kleertjes aandoen ging lastig, maar alles is nog zo flexibel bij haar dat het toch lukte. Nog een tijdje op schoot gehad en weer een tijdje laten slapen tot een half uur voor de komst van mama. 

  M'n debuut solo-oppas is geslaagd en ik mag terugkomen....  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  08-05-2015, 17:23 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  18-04-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekje Marmaris
  Voor de tweede keer naar Turkije (eerder in 2010 met zoon). We wilden een reis naar een zonnige bestemming in April en niet langer vliegen dan vier uur. We kozen voor Hotel Cettia Beach in Marmaris aan de westkust. Het hotel had een waardering van 8,9 en dat was het achteraf zeker: kleinschalig, rustig gelegen maar wel aan de promenade, aan zee; goede kamer met balkon en zicht op zee, zeer vriendelijk personeel, all inclusive consumpties, goede maaltijden, alleen een klein zwembad met koud water. 

  De heenvlucht verliep voorspoedig in 3 1/4 uur maar de landing te Bodrum geschiedde in turbulentie zoals ik sinds de landing op Leningrad (1972) niet meer had meegemaakt. Voor ons ging iemand van de spanning overgeven. De temperatuur was meteen al goed. Maar de transfer duurde lang, namelijk 2 1/2 uur met korte onderbreking. Toen de snelweg nog niet klaar was duurde het een uur langer! De lokatie vergoedde veel.

  We zijn hoofdzakelijk in en om het hotel gebleven. Dat heeft een goede buiten-accommodatie met terras, bar, zwembad, strand en vooral een lange pier waarop ligstoelen stonden gegroepeerd. In het begin namen we teveel consumpties, maar later was ik matig. Er waren nogal wat engelsen die de hele dag kunnen drinken. Ze gedroegen zich maar hun lijven en drankgebruik zijn vreselijk.

  's Avonds was er niet veel te beleven al was de entertainment niet slecht met een enthousiaste leider. Maar na diner en koffie kozen we meest voor de hotelkamer in een week met veel CL en EL-wedstrijden. Bovendien: veel zon maakt slaperig. 

  Overdag hebben we de boulevard naar beide zijden bewandeld, in totaal is-ie 10km en nog niet zo lang geleden gereed gekomen. Het centrum van Marmaris is aardig, vooral de havenzijde, maar de binnenzijde is niet bijzonder en de bazaar al helemaal niet. Je vraagt je af hoe al die textiel- en horlogezaken kunnen bestaan. 

  Het meest positief ben ik over de Turken. Natuurlijk is er veel horeca-vriendelijkheid, maar ze lieten zich zien als harde werkers en ook als je in de winkelstraat niets kocht bleven ze vriendelijk, hetgeen in Egypte en Tunesië wel anders was.

  De terugvlucht duurde 3.45 uur en was rustiger, maar de comfortplaats viel tegen. Met een Arkebusje kwamen we snel op de parkeerplaats en waren om 15 uur thuis na om 5 uur opgestaan te zijn. De tijd rond de vliegtijd valt altijd weer tegen. 
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  18-04-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  07-04-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasen 2015
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Pasen was dit jaar vooral een familie-aangelegenheid. Eerst na maanden weer eens emailverkeer met mijn zus in Sydney. Om allerlei redenen (of niet) was het er gewoon niet van gekomen. Het gaat goed Down Under en ze hebben het op hun lokatie erg getroffen. Het Paasweer daar was matig.

  Bij ons juist wel redelijk goed met vooral een mooie 1e Paasdag. We zijn op zaterdag met F&F naar een restaurant gegaan en hebben vooral gesproken over de aanstaande verhuizing naar een volgende woning in Amsterdam. Veel geld, maar een stap voorwaarts, zeker ook voor hond Tutti, waarvoor het op een bovenwoning maar behelpen is.

  Op Paasdag het jonge gezinnetje op bezoek en met de maaltijd. Milou is echt een mooi meisje. Klein en fijn. Genieten. En op 2e Paasdag het bezoek aan mijn 95-jarige sc
  hoonvader in Voorburg, die na uitstapjes naar De Kuip en Duindigt (waar hij al in de oorlogsjaren kwam) lekker gebruind nog na wist te genieten.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  07-04-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malta 2015 (3)
  De Joannieter Orde heeft het eiland volgebouwd met monumenten. Naast de vele sacrale ook profane: paleizen, bestuursgebouwen (schitterende Auberge van Castilie), openbare diensten. Hoogtepunt van de reis was het bezoek aan de eerste hoofdstad in het midden van het eiland, de dubbelstad Rabat-MdinaVictoria. Heel goed geconserveerd, hoewel toeristisch. Heel bijzonder zijn de duizenden jaren oude megalitische tempels. Wij hebben die gezien in Tarxien en dan hoef je de andere niet meer te zien, tenzij je oudheidkundig bezeten bent. 

  Er wordt vaak wat laatdunkend gedaan over het bij een excursie verplichte bezoek aan een ambachten- of folkloredorp, maar iets van de eigen kunstzinnige en culturele uitingen wil je toch zien, al is het natuurlijk commercieel. Ik heb wat dingetjes gekocht. 

  Het eilandje Gozo moet je beslist bezocht hebben. Vanaf Malta doe je er 40 minuten met de veerboot over en ziet andere eilandjes zoals Comino liggen. De rotskust en hoge kapen zijn fraai en er zijn de baaien met grotten. We hebben de kust eigenlijk het minst gezien, dus ook niet de vissersdorpjes met de kleurrijke bootjes in de haven. Wel vanaf Dingli Hoogte het eilandje Fifla zien liggen waar Boudewijk Buch met een helikopter op is geland. 

  De laatste dag die qua weer het minste was kwamen we terecht in de hotelwijk S.Julian en de uitgaanswijk Paceville. Overdag en in maart nogal saai. In de hoogste toren de Portomaso Toren wat gedronken en een tijd zitten lezen. Ik heb Het Diner en De Reunie gelezen. Ze boeiden me wel. En daarnaast de reisgiden en - folders. Vaak waren we al om 22 uur in bed en dan had ik een avondwandeling om St Pauls Bay gemaakt terwijl Jos al een tijd lag te lezen en schrijven. 

  Malta was interessant en ik zal veel bezienswaardigheden onthouden, maar de verkeersdrukte was vreselijk en landschappelijk heeft het niet veel te bieden. Een week was lang genoeg....  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  14-03-2015, 19:47 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malta 2015 (2)
  Reisgenoot en vriend Jos heeft in september vorig jaar een behoorlijke fysieke opdonder gehad en dat was wel te merken aan zijn gedrag en tempo. Op een zondag maakte ik me echt zorgen toen hij bij elke stop in het stedelijke gebied in slaap viel en ik hem echt op sleeptouw moest nemen. De andere dagen ging het gelukkig wel.

  Het was vooral een cultuur-historische reis. De hoofdstad oogt door zijn grote gebouwen en paleizen en ligging als de hoofdstad van een grote natie. Valletta is planmatig opgezet op een glooiend schiereiland. De punt wordt gedomineerd door fort St Elmo. Aan de Republic Street en Merchants Street staan de grote gebouwen; de woonhuizen hebben weinig ornamenten maar wel leuke erkers. Het absolute hoogtepunt is de St Johns kathedraal, waarvoor entree moet worden betaald. Elke meter in de kerk is benut voor een schilderij, beeld, plaquette; de mozaiekvloeren met meest grafmonumenten zijn de mooiste die ik gezien heb. En er hangt in de sacristie de Onthoofding van Johannes de Doper van Caravaggio. Meesterlijk en aangrijpend!

  En in dit zeer katholieke land zijn erg veel kerken, wel driehonderd, vaak in dezelfde bouwstijl. Ook in kleine plaatsen grote kerken. Klassieke gevels en barokke interieurs. Indrukwekkend koepels, grote schilderijen en het eiland staat vol met beelden. We hebben bezichtigd en bewonderd De Carmel Church, St Pauls, S.Catharina en de zeer bezienswaardige S.Pauls Shipwreck met zilveren kostbaarheden. In andere plaatsen vond ik bijzonder de S. Bartolomeus in Gharghur, Our Lady of the Victory in Sanglea, weer een S. Pauls in Rabat/Victoria en de kathedraal in Mdina. Schitterend het interieur met indruikwekkende koepel in Mosta. En op Gozo verlaten in het landschap de bedevaartskerk Ta Pinu, dat eigenlijk heel eenvoudig is ingericht.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-03-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  11-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malta 2015 (1)
  Een week op het MZ-eiland Malta verbleven met vriend Jos. Veel gezien en genoten, maar in mijn top-10 zal Malta niet worden opgenomen. De vlucht met Ryanair duurde 3 uur. Je mag eigenlijk alleen maar handbagage meenemen en voor een week lukt dat aardig. De zitplaatsen zijn goed en gelukkig kunnen er geen stoelen voor je versteld worden voor mensen die ineens voluit lang willen gaan liggen. De service is basic. De luchthaven van Malta is eigentijds en uitstekend en nog leuk om er vanaf de vliegtuigtrap naar de aankomsthal te kunnen lopen. Formaliteiten voldoen was allemaal te verdragen en de veiligheidscontrole is in eigen belang dus ergert me niet.

  We kwamen s middags aan en werden tot onze verrassing gedurende 40 minuten met Travelbirdbusje naar het hotel in Xemxija bij St Pauls Bay vervoerd. Het landschap is niet erg bijzonder. Malta is glooiend met bescheiden agrocultuur. Een klein eiland van 315km2, maar er wonen wel 415.000 inwoners, dus een grote bevolkingsdichtheid. Vanuit de lucht was te zien dat het wat afloopt en er vreemde heuvelruggen dwars over lopen. Rivieren of meertjes zijn er niet, maar het heeft indrukwekkende diepe baaien en een fraaie rotsige kust. De overheersende kleur is geel van de limestone/zandsteen. Op den duur akelig eentonig. De stedelijke bebouwing is erg compact. En overal wordt gebouwd, hoewel er ook veel vervallen panden te zien waren. 

  Het verkeer (met bussen) is goedkoop, maar door de nauwe straten wordt er doorheen geragd. En overal die autoos; fietsers, scooters, brommers zie je nauwelijks. Het is ook levensgevaarlijk om daar links te willen rijden. De bussen zijn uitstekend, maar de dienstverlening is onbetrouwbaar. Er kan zomaar een lijn uitvallen en dan moet je een uur wachten. 

  De bevolking oogt donker en er is import van afrikanen die niets doen. De mensen zijn provinciaals, heel gewoon en onvriendelijk of introvert, allerminst temperamentvol. Het deed me aan portugezen denken. Ze spreken in hoofdzaak maltees, een arabische taal die in het latijn geschreven kan worden met woorden als Birbirkarra, Marsaxlokk. Echt arabische overblijfselen nauwelijks gezien.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  11-03-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topmuseum
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Nog altijd niet 100% maar toch naar het Rijksmuseum geweest om de tentoonstelling Late Rembrandt te zien. Een e-ticket via internet besteld en vanwege museumjaarkaart nog €7,50 bij betaald. Ik arriveerde om 11 uur en zag een lange wachtrij buiten. Aan personeelslid gevraagd of ik met mijn ticket sneller naar binnen kon en jawel via een andere ingang. Langs de balie en beveiliging en vervolgens nog een half uur in een rij gestaan.

  Voorjaarsvakantie met veel bezoekers, ook de betere jeugd. En buitenlanders. Je hoort er alle talen. De tentoonstelling is fantastisch. 105 topstukken uit allerlei musea zijn samengebracht. Ik heb mijn geliefde Titus gezien en nogal wat zelfportretten waar Rembrandt niet zuinig mee was. Ook zijn laatste. Heb twee uur intens genoten en alles bekeken met de gids in de hand. Daarna nog wat andere zalen doorlopen. Op een bepaald moment ben je verzadigd. En buiten scheen een voorjaarszonnetje.

  Het rijksmuseum is echt een mondiaal topmuseum. Prachtig gerestaureerd in de neo-gotische stijl van Cuijpers. Sommige delen zijn een kathedraal. De zalen hebben allen een donkergrijze achtergrond en dat had van mij wel gevarieerder gemogen. Ik heb rondgelopen in een miljardengebouw...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  24-02-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuttivriend
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Zo lange onderbreking van blogactiviteit is voor mij zeldzaam. Ik ben begin-februari ziek geworden en na drie weken enigszins hersteld. Ik houd het op een lichte longontsteking als ik naar de verschijnselen kijk. Weet nog niet of ik alsnog naar de huisarts moet gaan.

  Dagenlang ben ik niet buiten geweest. Goed, dat ik van lezen houd, maar ook dat kan eentonig worden. En op de gekste tijden kon ik slapen om vervolgens s nachts weer uren wakker te liggen. Ik ging met paracetemol naar de ALV van de tennisclub, omdat ik als penningmeester aanwezig moest zijn. Soms kun je onmisbaar zijn. Voor het bestuur geen lastige vergadering, maar wel een met veel losse flodders, die allemaal diplomatiek gepareerd konden worden. Daarna is er toch een bestuurscrisis uitgebroken over mis-functioneren. We zitten er nog midden in en persoonlijk denk ik dat het ernstig blijft.

  Ook op andere gebieden reageerde ik niet echt lekker. Gelukkig brachten de bezoekjes van dochter en kleinkind vreugdemomenten. Maar het depri-gevoel bleef, in de mate dat ik met iedereen ruzie zou kunnen maken en krijgen. Ik wijt het ook aan ....ontwenningsverschijnselen van dagritme en non-alcohol. Een mens moet naar zichzelf wel eerlijk blijven.

  Afgelopen zondag met Anita naar de Arena gegaan en voor het eerst sinds lang weer een leuke wedstrijd van Ajax gezien (4-2 tegen FC Twente). Ook wel op de bridgeclub verschenen, nog met hoofdpijn en een enkele hoestaanval, maar wel prettig gespeeld.

  Deze week zijn zoon en vriendin op wintersport in Canada met de familie A..... Een buitenkansje. Voor ons betekent het een week oppassen op de cockerspaniel Tutti, een schatje. Het uitlaten is al een hilarische activiteit. En verder is het wat gedoe op een bovenhuis. Buiten is het snertweer en op de televisie wordt integraal de Elfstedentocht van 1985 uitgezonden. Terecht met dit weer.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  21-02-2015, 11:21 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  30-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op naar 2015
  Vandaag mijn broer 69 jaar geworden en de sterfdag van mijn moeder op 85-jarige leeftijd in 2006. Hoopte maar dat de kleindochter in elk geval niet op deze dag geboren zou worden. Zij was een kerstsurprise: op de 24e. We zijn er elke dag wel (even) geweest. Nog steeds verbazingwekkend hoe klein Milou is. Ze krijgen nu ook bezoek van vrienden, vaak met hun kleine kinderen. Met moeder en kind gaat het goed. Er is veel zorg omheen van kraamverzorgster en verloskundige. Maar vanaf nieuwjaarsdag gaan ze het allemaal zelf doen.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  30-12-2014, 12:30 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Byzondere Kerstdagen
  Kerst 2014 zullen we niet vergeten. Het programma werd gewijzigd. Op kerstavond gekeken naar All you need is love. Erg cliché, maar er zijn altijd wel ontroerende scenes, zoals voor een politieman die zijn vrouw en jonge kinderen zag overkomen uit Australië. Kerstochtend naar Voorburg, naar schoonvader (95) en inmiddels in mindere conditie door weer een val. We moesten hem wel opbeuren. Familieleden arriveerden en na de koffie vertrokken wij naar Amsterdam en F&F naar Scheveningen om Tutti aan de zee te laten wennen. is goed gegaan.

  Amsterdam was weer druk. Veel buitenlanders. Dit keer gekozen om Rijksmuseum binnen te gaan, met wachtrijen voor de entree en op het binnenterras, maar daar toch nog van latte macchaito kunnen genieten. Vervolgens naar F&F&T in een verbeterde woonkamer (alle snoeren weggewerkt), waar we monopoly hebben gespeeld en het kerstdiner voor 4 (ipv 6) hebben geconsumeerd. Leuke sfeer en plezierige gesprekjes. En met Tutti raak ik steeds vertrouwder. (Als het maar kleine honden zijn....)

  Vanmorgen bij het jonge gezinnetje langs gegaan, waar we opnieuw F&F&T aantroffen. Ook de kraamhulp uit Koudekerk en later nog de verloskundige. Werken "gewoon" door met de kerstdagen. Zojuist weer thuisgekomen en nu wat hobbyen, straks naar engels voetbal kijken en even wat rustig aan doen na alle emoties van blijdschap en verwondering. 
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  26-12-2014, 14:01 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  24-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milou Sophie
  Toch onverwacht is vanmorgen ons eerste kleinkind geboren: Milou Sophie. We wisten al vanaf week-20 dat het een meisje zou worden. Diane had een goede zwangerschap, alleen de laatste tijd last van hoge bloeddruk en mogelijk zwangerschapsvergiftiging. Dus veel medische controles. Ook zou het eerder gehaald/opgewekt kunnen worden. In de 37e week dus.

  Vannacht kwamen er bij haar krampen. Om 3 uur richting ziekenhuis, om half vier op de afdeling en om 6.02 geboren op 24-12-14. Goede, snelle bevalling. Diane heeft een grote voorkeur voor even getallen. Tonie is er steeds bij geweest. 

  Wij kregen om kwart-voor-acht een mobiel telefoontje. Geweldig natuurlijk. Gelukkig en trots. Ik ben naar hun huis gegaan om een kaart en de dagkrant in de bus te doen en het nieuws bij goede vrienden gaan melden. Nog wat boodschappen gedaan. Ons kerstprogramma wordt nu ook anders. 

  Daarna naar ziekenhuis, waar we het kleine humpie in de armen van Diane zagen. Op een kleine, maar goed ingerichte kamer. We hadden bloemen, een taart en fles kleine chocoreepjes bij ons. Veel foto's gemaakt. Ik weet dat babies klein kunnen zijn, maar zo klein.... Op m'n armen gehad. Ze maakte wat geluidjes, was beweeglijk, knipperde met de ogen. Er kwam een arts om haar te keuren: goedgekeurd. 

  Omstreeks half twaalf vertrokken. Mama Diane wilde even wat slapen. Het miezert nog steeds. Echt geboorteweer van onze familie. Dus ze kan zich helemaal thuis voelen....  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  24-12-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (3)
  07-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint 2014
  Het vieren van Sinterklaasfeest is bij ons in het gezin een traditie. Vroeger een echt kinderfeest, sinds de kids volwassen zijn hebben we een spelprogramma. Jarenlang met anderen gevierd, de laatste jaren met de eigen aanhang. Anita had drie uur in de keuken een heerlijke maaltijd gefabriceerd en daarna hebben we in vier spelrondes ons vermaakt. Eraan gekoppeld een sjoelwedstrijdje. Je kon het aantal stenen gebruiken die verdiend waren met de goede antwoorden. Een leuke formule. Ik hoop en verwacht dat onze traditie blijft bestaan. Volgend jaar met een kleinkind tussen de pakjes.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  07-12-2014, 10:01 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  23-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend Noordwijk
  M'n 70-ste hoefde niet echt gevierd te worden. Maar goed, er werd een weekend georganiseerd in een huisje bij De Gouden Spar in Noordwijk. En als bijzonder kado: het prachtige herfstweer. Zonnig en temperaturen rond de 12 C. 

  Op vrijdagmiddag gearriveerd in Noordwijk en met z'n vieren geluncht in een strandpaviljoen. Over stran en boulevard gelopen en naar huisje Spar72 gegaan, dat prima geoutilleerd was met woonkamer-keuken.3 slaapkamers-badkamer-provisiekamer. We hebben er gezellig genoten van de kaasfondue en daarna een traditioneel spelprogramma gedaan.

  De zaterdag was deels in Amsterdam: gezamenlijk naar hockeyclub, geluncht in Amstelveen, wat gedronken bij de Bosbaan. Om 17 uur weer terug in Spar 72 en daarna de avondmaaltijd. natuurlijk moest er naar Ajax-Heerenveen worden gekeken. Na een matige 1e helft toch nog 4-1. En het spelprogramma met 7 rondes afgemaakt. Tegen middernacht ging iedereen naar bed.

  Vandaag zondag was een prachtige dag en na het ontblijt vloog de jeugd uit en hebben Anita en ik een erg lange strandwandeling gemaakt (heen-en-terug wel 10km) en gepauzeerd op strandterras met choco-slagroom. Samen nog naar tv-voetbal gekeken en gegeten en vervolgens terug naar Vianen.

  Een prima family-weekend en dat is het mooiste geschenk, toch!

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  23-11-2014, 22:07 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  16-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIe Lustrum
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Als ik er niet meer ben, heb ik in elk geval een erfenis achtergelaten: het Genootschap voor Geofictie. Ik richtte het in 1984 op als 40-jarige. Het genootschap kende een groeiperiode in de 80's; het ledenaantal steeg tot 66. De hoogste opkomst op een kringbijeenkomst was 34. In de 90's zakte het, ook door tegenstellingen, wat in. In de 00's kwam het internet op en na de behoefte aan papieren informatie en directe ontmoetingen af. Wel werden er nog lustra gehouden in 2004 en 2009, ook een aantal,excursies en weekend. 

  Zaterdag was de VIe lustrumbijeenkomst in Berg-en-Dal met een ongekend aantal aanwezigen: 23. Het was een goed georganiseerde bijeenkomst met lunch, ledenvergadering, mijn presentatie over 30jaar GvG, interactie en een pannekoekenmaaltijd als afsluiting. Een 8-tal geofictici bleven overnachten en hebben vandaag nog een excursie. 

  Het is een hobby die op diverse wijzen wordt beoefend: kaarten maken, talen ontwerpen, fantasieverhalen schrijven, animaties componeren en nog zoveel meer. Een aantal heeft er zelfs een beroepsactiviteit van gemaakt. 

  De leden waren vroeger wat wereldvreemd, maar dat is wel veranderd. Het sociale contact is gemakkelijker geworden. Wellicht ook door de visuele informatie via internet. Ik deed meestal weer inspiratie op voor mijn geofictie en dat is nog altijd zo. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  16-11-2014, 12:39 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  28-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 jaar GvG
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het wordt een persoonlijke terugblik. De reden:  in november word ik 70 jaar en bedenk  dat ik in 1984 veertig jaar was toen ik de beroemde drieregelige advertentie (voor fl 40,-) in landelijke kranten plaatste met de oproep dat personen die denkbeeldige aardrijkskunde maakten zich konden melden. Ik kreeg enige reacties en op zaterdag 28 oktober werd in een woongroep in Amsterdam het Genootschap voor Geofictie opgericht en werd ik de eerste redacteur.  

  Ik wilde niet anders, want schrijven en redigeren waren al lang liefhebberijen.  Van 39 nummers was ik de redacteur (1984-1986, 1990, 2007-2012), slechts overtroffen door de 42 nummers die Bernard van Dulmen Krumpelman redigeerde. Het blad veranderde niet van formaat A4, maar met de komst van de tekstverwerking werd de opmaak steeds beter. Het redacteurschap was op zich een aantrekkelijke functie in een genootschap dat de internetmogelijkheden nooit wist te benutten. (Sinds enige tijd is er wel een Facebook-pagina) Volgens een overzicht van archivaris Wim Schipper schreef ik 113 artikelen, van in totaal bijna 250 paginaas. Natuurlijk over mijn geoos Yamba en Elysion, maar ook wel algemene stukken en heel graag Excel-overzichten. 

  Ik behoorde in 1984 al tot de ouderen, want er werden in de beginjaren in hoofdzaak twintigers lid. Later zou de aanduiding oude garde op kringbijeenkomsten niet altijd lovend gebruikt worden, maar dat terzijde. Ik genoot van het enthousiasme van de jongeren, meest studenten, die een enorme productie aan nieuwsbrieven en periodieken voortbrachten. Het was ook de tijd van bloeiende interactieprojecten, vaak heel ludiek van aard, en subgenootschappen, waarvan uiteindelijk de Aardse Geofictieve Liga/AGL de succesvolste werd, al is het de laatste jaren een wat zouteloze organisatie geworden, waarin de strijd om functies en het bepalen van culturele en sporthoofdsteden de boventoon is gaan voeren. Ik wil niemand zijn plezier ontnemen, maar denk wel eens: stop er mee. Hiermee zeg ik niets over de afzonderlijke lidstaten, die ik nog altijd de moeite waard vind om te volgen. 
   
  Het genootschap kende vanaf het begin drie pijlers: het ledenbestand, de kringbijeenkomsten en het clubblad. Ik had in de 80-jaren nog de illusie dat het GvG tot 100 leden zou kunnen doorgroeien. In 1990 waren er 66. Veel meer zijn het nooit geworden. In die periode, die samenviel met mijn voorzitterschap 1986-1991, was er een import aan fantasyliefhebbers. Zij botsten met de geofictici. Het werd de meest polemische periode en ook de kringbijeenkomsten waren rumoerig. De jong overleden redacteur Richard Bloemink kreeg het zwaar te verduren. En zelf kwam ik in botsing met zijn opvolgers het duo Rempt-Drijfhout. Ik denk dat alleen Lajos Brons in het verre Japan nog van die import over is. 

  Vanaf het begin waren er kringbijeenkomsten; jaarlijks twee: een voorjaars- en najaarsbijeenkomst. Tot 1991 werden ze goed bezocht; gemiddeld rond de 22-25 aanwezigen met een top met 34 op de 11e (1989). In de 90-er jaren zakte het naar ongeveer 15 met nog een uitschieter met 28 op de 31e (1999). De formule was lange tijd ijzersterk: een algemeen (huishoudelijk) gedeelte met een rondje langs de geoos en na de pauze een spreker over een thema. Een themacommissie bereidde die bijeenkomsten uitstekend voor. Toch kwam er geleidelijk de klad in de bijeekomsten die in een school in Harderwijk werden gehouden. Dank voor de gastvrijheid, maar de lokatie lokte geen leden meer (je kunt voor minder dan 10 mensen geen deskundige meer laten komen) en het was terecht dat het bestuur naar andere vormen ging zoeken. Een jaarlijks weekend is wellicht te hoog gegrepen. Voor mij is het niks (meer), want ik doe in een vreemde omgeving de eerste nacht geen oog dicht. In Antwerpen was ik op zondag geraadbraakt, niet in het minst door de luidruchtigheid van de andere gasten in de jeugdherberg. 
   
  Het is koffiedikkijken hoe lang het Genootschap nog zal voortbestaan. Persoonlijk vind ik het bestaansrecht nog aanwezig, al moet er veel meer via internet gefunctioneerd gaan worden. Pogingen daartoe zijn, om voor mij onduidelijke redenen, gestrand. Het kan goede impulsen geven. 

  Het waardevolste dat door het Genootschap is gerealiseerd zijn de vriendschappen, wellicht voor het leven, tussen diverse leden.  Mensen die elkaar via een gemeenschappelijke hobby hebben leren kennen en wisten te inspireren en door uitwisselingen, ook in het persoonlijke vlak, vrienden zijn geworden. Met bewondering heb ik kunnen constateren hoe Cas Hofstee-Daniel Willems-Wim Schipper tot prachtige producten zijn gekomen, waarvan de atlassen voor altijd in mijn boekenkast zullen prijken. 

  De 5 lustra waren hoogtepunten: in 1989 in Vianen/Titus Brandsmaschool (inmiddels gesloopt…), 1994 Vianen/Motel Valk, 1999 Utrecht/Kargadoor en bibliotheek (op de nominatie om te verdwijnen), 2004 Hilversum/De Dubbeldekker en 2009 Amsterdam/de OBA. En straks in november een weekend in Berg en Dal. Ik bewaar er steeds goede herinneringen aan, hoewel de beleving steeds nogal verschilde. In 1989, 1994, 2004 en 2009 was ik bij de voorbereiding betrokken. 

  Wat ik tenslotte expliciet wil melden, is het gegeven dat het GvG tot 2013 zulke uitstekende voorzitters heeft gekend. Elk aparte persoonlijkheden, die op belangrijke momenten heel beslissend waren en in elk geval blijk gaven van een grote inzet. Joep Timmer (1985-1986) legde het fundament, zelf maakte ik een zeer bloeiende maar ook polemische periode mee, Frank Rieter (1991-1993), een fantasyman,  wist in een crisisperiode de club bijeen te houden, Ruben van der Weyden (1993-2000) was ambitieus en een grote inspirator, totdat hij moe de voorzittershamer overdroeg aan Frans van Nes (2000-2007), een van de trouwste en actiefste leden en na hem Cas Hofstee (2007-2013), naar mijn mening een van de creatiefste geofictici en als voorzitter, samen met Daniel Willems, een drijvende kracht voor het Genootschap. Zonder deze voorzitters –en ik wil andere bestuursleden niet te kort doen- zou het Genootschap waarschijnlijk al ter ziele zijn gegaan. Goede voorzitters zijn voor elke organisatie van fundamenteel belang. De huidige voorzitter heeft van geofictie een semi-beroepsactiviteit gemaakt en dat maakt hem uniek. 
   
  Op deze oprichtingsdag wens ik iedereen het allerbeste. En erg veel geofictieplezier, want dat is het voor mij al 56 jaar…

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  28-10-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  11-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinrenovatie compleet
  Eind-augustus de oude tuin opgeruimd. Het grote tuinhuis geheel solo, wat best een klus was. Daarna erg veel verplaatsen en wegbrengen. De hovenier heeft de werkzaamheden in vier dagen verricht, waarna we een geheel andere tuin zagen. Een totale metamorfose. Geheel naar de zin, want hij moest eenvoudiger te bewerken, te onderhouden zijn en meer ruimte geven. Een terrastuin

  Vervolgens 3 1/2 week op vakantie en daarna nieuwe zonwering laten plaatsen en vandaag van half tien tot twee uur is door medewerkers van HoutPlaza de kleine blokhut geplaatst. De laatste anderhalf uur in de stromende regen. Ik heb nu wat geordend, want de eerste veertien dagen mag ik het bouwwerk nog niet impregneren. Alle planken moeten eerst goed aansluiten. Het liefst aan de buitenzijde beginnen, laten drogen en wat dagen later de binnenzijde. 

  We leven in het najaar, dus het is maar de vraag of de blokhut "winterklaar" gemaakt kan worden. Moet wel, want we hebben ook nog een kinderkamer in te richten.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  11-10-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenachtige Paardenmarkt
  De Paardenmarkt in Vianen is het jaarlijkse evenement in de regio voor paardenliefhebbers, maar ook van oudsher een moment om elkaar te ontmoeten. Dit was de 743e editie. Om de dag door te brengen rondom de ring, te struinen over de warenmarkt, een bezoek te brengen aan de kermis en te genieten van een wervelende middag- en avondshow. 

  Om 11 uur was ik present om standhouder te zijn in de kraam van de Historische Vereniging. Een half uur later begon het te plenzen. Zo bleef het tot 13 uur en toen ben ik onder de paraplu helemaal naar huis gelopen, want op de fiets zou ik zeiknat geworden zijn. Om half vier was ik weer terug om bij droog weer mee te helpen de kraam op te ruimen.

  Vandaag heb ik veel bekenden gezien en menig praatje gemaakt. De charme van zo'n dag. De HV kreeg er acht nieuwe leden bij, veel werd er niet verkocht. 's Avonds kwamen de kids en Fleur om de traditionele erwtensoep te eten en gezellig bij te praten.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  08-10-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  24-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag Nazomer
  We wilden in deze nazomer naar het zuiden, ver naar het zuiden. Het werd 1313km naar Medveja in Croatia. En morgen hopen we weer gezond en wel de thuisbasis te bereiken. Het was een bijzondere vakantie vanwege de (eind)bestemming. Door twee onbekende landen gereden, althans bepaalde regioos, want een land helemaal kennen lukt nooit.

  Wat we ons (later) zullen herinneren is toch het erg wisselvallige weer: prachtige zomerse dagen met zonnen aan strand en zwemmen in zee, maar ook vreselijke regenbuien met onweer en dan vooral s nachts. Ook een keer in Rijeka, op de terugweg vanuit Opatija en aan de Chiemsee.

  Croatia
  is een enorme aanrader, ik denk dat het Spanje wel eens zou kunnen gaan verdringen. Heel gevarieerde landschappen, een aantrekkelijke kust, bijzondere eilanden, interessante en vaak heel oude plaatsen. En nog betaalbaar als je buiten de (caravan)deur iets wil gaan eten en drinken.


  Waar we meer van verwacht hadden was de avonden, die we mediterraan hadden denken door te kunnen brengen: over promenade wandelen, op terrasje zitten of voor de caravan. Maar de duisternis valt al tussen 19 en 19.30 uur in.

  Voor ons is vakantie houden altijd geweest: iets anders doen in een andere omgeving en wel redelijk comfortabel. Dat is gelukt.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  24-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In en uit Prien

  s Nachts enorme buien, die op het dak van de caravan kletterden, zodat ik erg onregelmatig geslapen heb. Om vijf uur waren we beiden wakker. In de loop van de ochtend werd het droog. De weersvooruitzichten waren redelijk, wel lage temperaturen, maar de omgeving bleef aantrekkelijk. Met de auto naar Prien gereden, waar het erg druk was; de kleinste plaats met de meeste parkeerplaatsen. Naar de BĂĽcherei gegaan om te internetten, een primaire levensbehoefte. Ik moet op de hoogte blijven. Omdat het droog bleef niet naar het tropische zwempaleis gegaan, maar naar de ALDI om de voorraden weer eens aan te vullen. Bij ECCO-outlet drie paren schoenen gekocht, Anita ook een paar.

  Bij de caravan buiten gaan lunchen: heerlijk sardines op witte bolletjes. Daarna gaan fietsen in de omgeving. Soms te steil voor onze fietsjes, maar we redden het net. Uiteindelijk tijdens onweersbui de bibliotheek in gevlucht en daar op internet, de kranten gelezen en gidsen geraadpleegd. Na het avondeten begon het met onweer opnieuw te regenen, maar we blijven hier vanwege het landschap en de plaatsjes in een merengebied.

  Vanmorgen toch besloten om te vertrekken naar Wertheim, ongeveer 400km. Pas om 10 uur van de camping gereden. Het weer was te somber: 11C en grijsgrauwe lucht. We rijden zelden op weekse dagen. Maar het is alleszins meegevallen op de A3 Autobahn. Natuurlijk baustellen, maar wel kunnen blijven rollen met een gemiddelde van 80km p/u. Erg veel vrachtverkeer, maar niet hinderlijk. Nog geluncht bij Grendig en om even over drie uur de dit jaar wel erg vertrouwde Azurcamping van Wertheim opgereden. De zon scheen en we hebben nog vele uurtjes kunnen genieten (het zwembad was per 15/9 gesloten...).

  En weer eens gewoon internet..
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  23-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!