Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  27-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croatia 2

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  27-04-2018, 19:02 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  26-04-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 Dagen Croatia 1
  tekst volgt nog


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  26-04-2018, 06:52 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  17-12-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstdrive
  voor foto's zie MyAlbum


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  17-12-2017, 12:21 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  03-12-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-48 2017
  Als weekjournaal ga ik dit blog niet voortzetten. Er is mij iets duidelijk geworden dat tegen mij gebruikt wordt, dat dit noodzakelijk maakt. Wel zal ik op dit blog vakantieverslagen blijven schrijven en om een mening over een actualiteit te uiten. Dank aan mijn trouwe lezers.

  Voor mijn fictieve reis, waarin ik wel persoonlijke overdenkingen opschrijf, verwijs ik naar: 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  03-12-2017, 11:02 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  22-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiteindelijk....
  werd het heel mooi in de Algarve. Donderdag reden we naar het nabije Albufeira (= Kasteel aan Zee), duidelijk een toeristenplaats -en welke niet aan de kust- maar ook een regionaal centrum. Het centrum heeft veel smalle straatjes waar alleen maar eenrichtingsverkeer over de keitjes mogelijk is. Ze komen uit op de Praça da Republica, hoewel Portugal 650 jaar (tot 1910) een koninkrijk is geweest. De Capela da Misericordia in verfijnde stijl met versieringen is wel het mooiste gebouw. De Porta da Norte dateert nog uit de moorse tijd, maar daar is in deze voormalige vissersplaats niet veel van over. Overal appartementen, hotels en horeca. Roltrappen, lift en gewone trappen om het strand te bereiken. Niet zo'n aantrekkelijke plaats als Lagos. Leuk om een dag galeries, boetieks, leuke winkeltjes binnen te gaan. Het aardewerk (oa azulejos) vind ik heel mooi. 

  Vrijdag was een bewolkte dag met afentoe wat zon maar ook buitjes. Natuurlijk ging ik zwemmen, maar verder las ik in Proust Verliefd en begon aan de Stamhouder van Alexander Münninghoff, een verbijsterend boek over zijn familie. Zaterdag was prachtig. Te mooi om in een auto te stappen, dus doorgebracht in en om het zwembad van Casa Velha, dat weliswaar kleinschalig is en zonder eetzaal of verblijfruimtes. Voor mij een 8 waard.

  En toen brak de zondag aan, die meteen al veelbelovend was. Vroeg met de auto er op uit gegaan. Over een landelijke heuvelweg naar Loule met veel fruitbomen, gaarden en akkers. In de dorpskerk keken we even binnen want er was een viering bezig. Een agrarisch centrum, maar toch ook met wat aardige, langgevelige gebouwen. 

  Voorts afdalend naar Tavira, dat in deze vakantie het aantrekkelijkste plaatsje was. We begonnen bij de aloude stadmuur met torens, rondelen en kantelen in een parkachtige setting. Een stadje met een mooie ligging aan zee en rivier met kades en herenhuizen (zie foto). Er zijn veel kerken, waarvan we er enkele binnengingen: Igreja Matriz, Igreja do Carmo. Er zijn er ook vele gesloten en in verval. De interieurs blijven verrassen om de bladgoudversieringen. En dan steeds weer die aardige parkjes waar het goed toeven is. 

  We besloten de dag vanaf 15 tot 18 uur aan de Praia de Faro. We kwamen er door een verkeerde afslag terecht. Een smalle brug over een moerasdeel leidde ons erheen. Een heel lang en breed strand waar het gezellig druk was en de oceaan op z'n vriendelijkst. Even door de branding heen was het verkoelend. De terugweg verdwaalden we in de buitenwijken van Albufeira en deden vijfkwartier over 35 km. Maar het kon de dag niet verpesten, zeker niet na de goede berichten over Feyenoord-Ajax 1-4.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  22-10-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  20-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar het einde van Europa
  Na een hele nacht regenbuien, die hier voor de natuur heel welkom zijn, begon de dag met een grijs-grauw wolkendek en was de dagplanning gauw gemaakt. Het klaarde snel op en het erd een aangename dag met wolkenvelden en zonnige periodes. Prima om wat te ondernemen. Op naar Cabo S.Vicente, het meest zuidwestelijke punt van Europa. Tot de 16e eeuw voor zeevaarders het einde van de wereld. Maar Columbus zag dat anders. 

  We reden westwaarts via een goede, rustige N125 via Guia, Lagoa, Partimoa, Lagos en Vila do Bispo naar de platte, kale kaap. Na Lagos werd de vegetatie groener, maar op de kaap overheersen de lage, stekelige planten. De kust is heel steil. De oceaan overweldigend, maar rustig, zodat de branding niet heftig was. Er staat een vuurtoren met een lichtvermogen tot op 100km. Bussen en auto's met toeristen. En kraampjes met....bratwurst, ja ja. 

  Daarna naar Sagres waar baaien en stranden zijn en het oude fort van Hendrik de Zeevaarder, die eind-15e eeuw de ontdekkingsreizen initieerde. Hier zie je ook de (oude) kampeerauto's van wereldreizigers en de campings voor de overwinteraars; het wordt er zelden kouder dan 10°C. 

  Veel leuker is Lagos (30.000 inw). In vroeger tijden een haven voor oceaanreizigers, een slavenmarkt en in de 80's een hippiestadje. En dat is nog wel te zien aan de vele barretjes. De boulevard met palmen en siertegels is prachtig gelegen. Het stadje heeft hellende straatjes met keitjes geplaveid. Er is een centraal plein. En bijna alle kerken hebben een schitterend interieur. Voor portugese begrippen alles heel verzorgd.

  Om 16 uur waren we terug op de basis en konden aan en in het zwembad nog nagenieten. 's Avonds het plaatsje en een bar ingegaan. Ik verbaas me over de grote glazen bier die de britten wegwerken. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  20-10-2017, 10:29 geschreven door Balvers
  Reacties (4)
  18-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de Algarve
  Na twintig jaar terug in Portugal. In 1996 en 1997 het noorden (Porto) en het Midden (Lissabon-Coimbra-Evora) verkend in regenachtige mei-maanden. Maar indrukwekkend aan natuur en cultuur. 

  Dit keer in het najaar dat het ook in eigen land uitzonderlijk goed weer is. Voor het eerst gingen we met de bus en trein naar Schiphol, hetgeen goed bevallen is. We passeerden ook in vlot tempo het inchecken en de security. De vlucht duurde drie uur en onder ons was het nevelig (vuil lagen) maar waren landschappen en steden zichtbaar, b.v. Parijs en Bordeaux. Vanaf midden-Portugal was het bewolkt. We landden op Faro, waar zich eens (1992) een vliegramp voltrok. De transfer is altijd ergerlijk, maar dit keer na driekwartier in Casa Velha, een verzorgd appartementen-complex, gearriveerd. Ruime en goed ingerichte tweekamers. Heerlijk dat je zelf eten kunt klaarmaken...

  Op dinsdag waren er zonnige perioden die we in en om CV doorbrachten, aan het zwembad, waar ik altijd als een van de weinigen zwem. We verblijven in Sa.Eulalia een lokatie dicht bij Albufeira. Het hele gebied is op toeristen en vooral op hun consumeren ingesteld. Vreselijke bebouwing. Maar de wandeling naar de rotsige kust was aangenaam; de stranden hebben fijn zand, de grillige rotsen zijn kerriekleurig, in de baaien is er de oceaanbranding.

  Vandaag met de Opel-huurauto naar hoofdplaats Faro gegaan, waar de temp 22-23ºC was en dus prima om te wandelen en de oude stad te verkennen. Er is helaas weinig goed geconserveerd, de gevels bladderen, de straten vertonen mankementen, de horeca met terrasjes was wel sfeervol en de kathedraal niet zozeer van buiten, maar binnen werkelijk schitterend: altaren, orgel, kapellen, klokkentoren. In het buitengebied zijn er de aardige parkjes die ik ook van voorgaande keren herken. Aangenaam verpozen. Opvallend de keurige flatgebouwen aan de rand van de stad, elders meestal toch een smet op het geheel. Na 16 uur veranderde het weer: bewolkt en regenspatjes. 's Avonds in een cafe tussen de engelsen naar wel vier grote beeldschermen gekeken met CL-voetbal. En overal grote glazen bier van wel twintig soorten. Ik dronk Carling. En wat verder wel zo belangrijk is: er is overal een goede WiFi-verbinding. En dus kan ik bloggen.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  18-10-2017, 23:34 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  25-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In t Noorden
  Een heerlijke herfstweek. Alle dagen goede temperaturen, weinig regen en wind. Na de "verplichte" bezigheden als bridgen en oppassen, gingen we op woensdag naar Oosterzee in Friesland. De accommodatie langs sloot en tussen de weilanden met verre horizonten zag er goed uit. Na de bagage geinstalleerd te hebben, fietsten we naar Lemmer waar het nog gezellig druk was. Boodschappen doen, rondkijken en terrasje pikken. Hoe simpel kan het leven zijn. 

  De volgende dag fietsten we 28km noordelijk naar Sneek, dat de uitstraling van een middelgrote stad heeft. We gingen op bezoek bij vroegere buurtgenoten Jan en Carien, pensionado's, net terug van Korfoe. Na zoveel jaren is een weerzien vol met wederzijdse informatie. Een verandering: Jan noemt nu niet bij alles meer de geldbedragen en aanbiedingen....Op de terugweg was het goed dat we e-bikes hebben. De meeste wegen zijn in Friesland oersaai, kaarsrecht en langs provinciale routes. 

  Op vrijdag was het weer in een kleine herfstdip, althans in het noorden, en kozen we voor een fietstocht langs een vaart en de zuidoever van het grote Tjeukemeer. Terug op de basis was het puzzelen (Anita) en lezen (uit de bieb van Leo). We zijn in het weekend ook te gast geweest bij schoolvriend Jan K. die een tweede huis heeft aan de Beulaker Wiede. Ruim vier uur met de riante sloep gevaren op de plassen, die hier meer een natuurgebied vormen dan een recreatieplas. Als afsluiting gaan eten bij D'Oude Smitse in Giethoorn.

  Al-met-al een geslaagde week, die op de thuisbasis kan worden voortgezet.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  25-09-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fuerteventura (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Reizen blijft iets aparts, iets aantrekkelijks. En toch ben ik blijer om op de plaats van de bestemming te zijn ipv te reizen met vliegtuig. Ik ga er ook minder onbevangen in als in vroegere jaren. Bij het vertrek uit Fuerteventura meldde de cockpit toen alle passagiers zaten dat vanwege stakingen in Frankrijk het luchtruim bij Parijs maar geselecteerd toegankelijk zou zijn en wij maar liefst anderhalf uur in het vliegtuig zouden moeten wachten voor te kunnen vertrekken. Het was buiten al 25C en binnen niet veel minder. Ik dacht dat ik gek zou worden. Ooit een keer eerder meegemaakt in 1976 op weg naar Gran Canaria. De stewardess heeft me toen een kalmeringstablet gegeven.

  Maar zie: na vijf minuten meldde de gezagvoerder dat we toch zouden vertrekken en een kleine omweg maken. Ik was al lang blij. In zo'n kleine ruimte opgesloten zitten, is vreselijk. De laatste jaren zit ik bij het raampje om twee redenen: ik kan hopelijk beneden wat zien en met m'n hoofd tegen het venster leunen om wat weg te dutten, zodat de reis naar mijn gevoel korter duurt. Ik heb daarbij altijd wel goed leesmateriaal om de tijd te doden. Het vliegtuig, het hele gedoe op luchthavens vind ik noodzakelijk kwaad. Je doet het omdat je er anders niet komt of er te lang over doet. In het vliegtuig is er een constant gedreun. Alles is even krap en ongemakkelijk. Mensen nemen steeds meer handbagage mee. Belachelijk dat daar niet tegen opgetreden wordt. 

  Al-met-al waren we van 7 uur tot 15 uur onderweg. Heerlijk om weer thuis te zijn en dat bij beginnend lenteweer. Familie weer gezien, kleinkind weer geknuffeld en meteen een paar keer opgepast. Voor mij is het wonen nu pas  echtbegonnen, nu we de wijk en omgeving kunnen gaan verkennen, wandelend of met de fiets. F&F hadden tgv hun aanstaand huwelijk een bijeenkomst georganiseerd met de getuigen en naaste familie. Was gisterenmiddag heel gezellig. Het nieuwe seizoen gaat beginnen..

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-03-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  04-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fuerteventura (1)
  Tien dagen vakantie op Fuerteventura. Een break in het winterseizoen dat vaak grauw, grijs, kil en regenachtig is. En dat veel te lang duurt. De Canarische Eilanden zijn erg in trek. Vanuit het oosten willen we steeds een eiland opschuiven. Vorig jaar het zwarte, vulkanische Lanzarote en dit jaar Fuerteventura. (Gran Canaria heb ik in de 70's bezocht) Uiteindelijk komen we bij leven en welzijn op La Palma terecht. 

  Fuerteventura is een groot eiland. Het is droog en kaal. Er staat altijd een noordoostelijke passaatwind. Geofysisch best wel interessant met zijn heuvels (tot 800m), oude vulkanen, grote stenige vlaktes, talloze gleuven waar beken en riviertjes zouden kunnen stromen en vooral een gevarieerde kust. In het westen met zwarte stranden en geerodeerde rotsen waar de oceaan hevig tekeer gaat, in het oosten enorme zandstranden en duinen van het Saharazand. 
   
  We huurden een auto en maakten diverse tochten. Op zondag door het binnenland, dat oases kent bij de oude hoofdstad Betancuria en om Antigua. We hadden een panoramaview vanaf Mirador Velosa op zo'n 600m. Ondanks de mist hadden we overzicht over het grote eiland. De westkust bij Ajuy en LaPared was imposant, de oostkust bij Costa Calme en verder rustiger met stranden.

  Het eiland is ons erg bevallen, al zullen we er maar een keer komen. Er is nog zoveel meer te zien. De omgeving van het hotel en met name het oude vissersdorp Corralejo was minder interessant. Toeristisch verknald. Maar er viel nog genoeg te genieten.
     Bijlagen:
  2017Fuerteventura00.jpg (38.9 KB)   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  04-03-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-42 Vigo & Compostela
  Ongeveer een maand geleden vroeg zoon of ik zin had om naar de uitwedstrijd van Ajax te gaan in het spaanse Vigo. Na enig aarzelen -vliegen is niet mijn ding- ging ik accoord als we ook naar Santiago de Compostela zouden gaan. Geen punt. Hij had wel zin in een kleine bedevaart. 

  Op woensdag vertrokken we al om zes uur in de ochtend. Miezerig weer en al meteen erg druk met werk- en vrachtverkeer op de A27. Ruim voor Antwerpen begon de file die een uur vertraging opleverde. Dan naar Quick Parking om de auto te parkeren en met transfer naar vliegveld Zaventem. In december nog decor van een bloedige terreurdaad. De buitenzijde van het vliegveld kon niet lelijker. Veel veiligheidsmensen. Binnen werkelijk prachtig. We vlogen om 11.05 uur eerst naar Madrid en na een pauze naar Vigo waar we laat in de middag aankwamen bij 20ºC. De AirBnB-accommodatie was voortreffelijk. Beter dan een hotelsuite. Om 19 uur in het stadion naar de training gaan kijken met 1100 meegereisde supporters. Apart sfeertje om daar tussen te staan.

  Donderdag was een prachtige, haast zomerse dag. Vigo is een haven- en industrieplaats met vreselijk lelijke bebouwing op wat fraaie groenvoorzieningen in de havenwijk na. De stad ligt aan een ria en is erg heuvelachtig. De vier dagen geen fietser of scooter gezien. We nestelden ons in het zonnetje op een terras. En om ons heen kwamen steeds meer supporters. Na cappucino's en biertjes de stad in gegaan en geluncht tussen de ajax-fans. Al om vijf uur naar het stadion gegaan. Voor het eerst Celta-supporters gezien in hun mooie lichtblauwe tenues. We zaten op de hoofdtribune tussen de officials en genoten erg van de wedstrijd met Ajax 2x op voorsprong. Celta speelde erg sportief en Ajax was op momenten onnodig fysiek. Beide ploegen hadden niet veel kansen en konden winnen. Na afloop een tamelijke rustige stad in gegaan en een lokaal gerecht gegeten.

  De volgende dag was een toegift. Opnieuw prachtig weer. Met bus en trein naar Santiago gegaan. We troffen het niet met de verbinding, maar om 14 uur waren we in de bedevaartplaats die er heel wat beter uitzag dan Vigo. Het centrum is autovrij en geheel ingericht op het toerisme en de pelgrims. De kathedraal en omliggende gebouwen zijn majestueus, b.v. de Parador. In de kathedraal was het opmerkelijk rustig. Niet verwacht. We konden al snel via het smalle trappetje achter het Jacobus-beeld komen en ook zijn graftome in de crypte gezien. Op het grote plein kwamen de pelgrims, waarvan we er fotografeerden. Met zoon heel lang op terras gezeten met uitzicht op de kathedraal in de steigers en het plein met bezoekers. Om half acht waren we weer in Vigo. We liepen over lange boulevards maar nergens een restaurant, wel veel cafetaria's maar daar hadden we letterlijk de buik van vol. Uiteindelijk bij de AirBnB een paar pizza's gehaald. Niet meer de stad in gegaan.

  Reizen met een vliegtuig heeft altijd nadelen. Duurt heel lang voor je eindelijk de lucht in gaat, vaak met vertragingen. ook nu weer. En hinderlijke tussenstops. Maar gezien de afstand is €140 niet veel. Uiteindelijk waren we om 18.15 uur in Brussel en om 20 uur weer thuis. Het was met de zoon een perfecte vierdaagse.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  23-10-2016, 12:23 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  17-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekje Amsterdam
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een volle week Amsterdam. Tot vrijdag een tropisch Amsterdam. Zelden zo uitgekeken naar een koele dag. En die kwam vrijdag en het weekend. Warmte verlamt en maakt het dagprogramma monotoom. En daar is zo'n weekje niet voor bedoeld. Nog wel veel de stad in gegaan, maar Tutti bepaalt door het uitlaten ook wel het ritme.

  We waren veel aan het water. Vanaf het Mercatorplein worden het allochtonenwijken. Gelukkig zijn ze gesitueerd bij de westelijke parkzone. Je merkt het meteen aan de schotels, de volle balkons, het zwerfvuil. En elke allochtoon boven de 16 racet op een scooter langs je op het fietspad. Het zijn geen banlieus zoals bij Parijs, maar het is wel anders, al is het maar door de kleding van de vrouwen en het arabisch dat geschreeuwd wordt. Oudere generatie-mannen zitten op bankjes, waar de verveling van afdruipt. 

  We waren middagen aan de heerlijke Sloterplas. In de schaduw met boek en tijdschrift en voor een siesta. Etiopische jongens, altijd herkenbaar aan de smalle gezichten, sprongen in ondergoed in het water. Voor hen moet  NL nog een paradijs zijn. 

  In de ochtenden was ik dit keer veel in de Jordaan met zijn kleurrijke straatjes en opvallend veel kunstwinkels en twee musea (Multatuli en Theo Thijssen en nog een paar). De toeristen zijn gek op deze buurt. Ook bij Scheltema geweest. Een boekhandel naar mijn hart en geest. Kan er altijd een dik uur rondbrengen. En veel op Waterlooplein geweest en met handelaren gesproken en gehandeld. Ik had wat dingen meegenomen. Volgende keer de koektrommels, potten en nog zo wat dat opgeruimd moet worden. Veel levert het niet op, maar beter dan naar de stort brengen. En vanmorgen lang in het Paleis op de Dam geweest, nadat ik deze week het gelijknamige boek heb gelezen.

  De avondwandeling ging steeds langs hoekcafees waar jonge mensen lang verblijven. Vanavond dineren in een prima en gezellig restaurant als afsluiting. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  17-09-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  03-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterzee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Vanaf dinsdag vertoefden we een kleine week in Friesland. Heerlijk na de huizenachtbaan van de afgelopen tijd. Friesland moet het hebben van mooie weken en een vorstperiode met schaatsen, want verder is er niet veel. Kom er eens in november of maart. Troosteloos. Het lijkt in watersportgebieden wel of de horeca het moet hebben van drie maanden. Wat anders? Eindeloos veel groen en vlak, alsmaar water in alle vormen, saaie wegen, wel veel vogels en overal koeien, paarden en schapen. De boerderijen worden wel steeds verzorgder -in het bijzonder de directe omgeving-, want ik heb ze anders gezien. In de naamgeving valt het fries op. Op zich wel leuk. En in geen provincie is de eigen vlag zo markant aanwezig. Het is een aparte provincie.

  We maakten elke dag fietstochten en bezochten dorpen en stadjes. Sneek is wel het alleraardigst. Gaasterland blijft apart met zijn glooiingen en bossen. En ons onderkomen was een oase van stilte. Niet te bereiken door auto of motor. Met een ver uitzicht over de weiden naar de horizon met lage bebouwing. We zijn er even bijgekomen voordat de hektiek gaat toeslaan.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  03-09-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kastelentocht
  Maandag en dinsdag goed vakantieweer: zonnige perioden, temp rond de 21ºC en alleen vanmiddag wat korte buitjes. Prima weer om de omstreken te verkennen. En dat sinds 1977, 39 jaar geleden!

  Het plaatsje Vendôme is al charmant aantrekkelijk, al heeft elk frans stadje z'n vergane glore, verwaarloosde panden en vreselijke straten waar het verkeer doorheen jaagt. Westelijk kwamen we via agrarisch korenlandschap met bospercelen in Lavardin, waar de resten van een burcht boven het plaatsje torenen. De ligging aan de Loir is al fraai en de vele bloemen maken het fleurig en geurig. Dichtbij ligt Montoire, waar we langs het helaas autorijke plein in een cafe heerlijke cappuccino genoten (heb er een foto van gemaakt). 

  Omstreeks 12 uur waren we in Chaumont, waar we dus lang geleden ook een bezoek hebben gebracht. Veel opgeknapt, maar de steigers ontbraken weer niet. Het interieur had niet alleen interessante gemeubileerde ruimtes en curiosa, maar liet ook de opslagruimtes zien en onvermijdelijk in Frankrijk: kunstenaars hebben er hun werken tentoongesteld. Dit keer fotografische. 

  De tocht naar Cheverny lukte niet door een deviation en we kwamen bij Beauregard -waar er tientallen van zijn- maar de lucht betrok te zeer om er de tuinen te willen bezoeken. En dus naar het overbekende Chambord, dat kort geleden nog aan de rivierzijde onderwater stond. Het interieur hoefden we niet (meer) te zien. Is vaak veel van hetzelfde en dat voor prijzig entreegeld. Het onderhoud moet betaald worden. Het immense park wel betreden en even gekeken naar een valkenshow. Helaas waren de fransen weer zo onattent om ons langs een kapotte parkeermeter te leiden/lijden, waarna we weer een eind terug moesten om de uitrijticket operationeel te krijgen. Het blijven horken (voor buitenlanders).

  Aan het einde van de middag in Blois aangekomen. Een centrum met monumentale gebouwen in een onduidelijke planologie. Koningen hebben er nogal huisgehouden in het kastelencomplex met hun tegenstanders en minnaressen. De zoveelste blik op een slaapkamer van Catharina de Medici of Louis XIV hebben we aan ons voorbij laten gaan. De architectuur boeit me meer. Feest der herinneringen!

  Thuis waren we bekaf en Anita die reed des te meer -ongeveer 50 rotondes afgewerkt- en ik die navigeer wat minder. Last van knieholte. Maar na een uurtje en een maaltijd toch weer bij de mensen gekomen...Morgen maar een rustdag, hoewel....

  Chaumont

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-07-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Vendome e.o
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eindelijk zomer. Hoe naar verlangd, na al die regenweken. Na veel zoeken toch nog een camping gevonden met huisjes die tegen eurocheques te voldoen zijn. Met de caravan op reis was geen optie, ook omdat de campingweide nog te drassig is om te mogen vertrekken (stond in de voorwaarden....).

  Reizen is toch vaak een noodzakelijk kwaad en bestaat uit kilometers maken. Dus al om 4 uur vertrokken wat een goede zet was, want om 6 uur was het bij de belgisch-franse grens al druk en voorbij Parijs weken we af van de A10 (Nantes-Bordeaux), omdat de navigatie file meldde. Via ouderwets kaartwerk wat omgereden, maar kunnen doorrijden en om 12 uur waren we in Vendôme, in het Loiregebied. Het ligt aan de Loir, een zijrivier van de Loire.

  We kregen een apart bungalowtje: 20m2, maar wel voor 5 personen. Lachen. Het bestaat uit drie ruimtes: een houten deel met de twee slaapkamertjes, veel bergruimte, een toilet. In het platform deel, dat met zeiltent afgesloten kan worden, staat een keukenblok en een grote tafel met zes stoelen. En een parasol!

  We installeerden ons, gebruikten de lunch en verkenden het stadje. 18.000 inwoners, zoals Vianen. Een vriendelijk, oud plaatsje met veel charme en sfeer. Echt een van de leukste die ik gezien heb: historische gebouwen, cultuurerfgoed, winkelstraten, terrasjes en horeca. Maar mooi gelegen tussen twee armen van het ondiepe riviertje. En vanaf de camping op 10 minuten loopafstand. Iets wat ik altijd graag wil ipv ergens in de middle of nowhere en dan maar steeds met een auto moeten rijden.

  Aan het einde van de middag zijn we twee uur naar het zwembad (drie baden) gegaan voor een frisse duik en verder zonnen. Ik heb een interessant reisboek gekocht over zes britse eilandjes, waar het altijd regent…..

  ’s Avonds was er in het nabije plantsoen een evenement van triatlon-atleten, helaas met rotmuziek tot half een. Een dag is nooit helemaal ideaal… Met NL enige contacten gehad. Ook daar een redelijke dag, zij het met veel wind. Er kon geb. worden. De komende dagen blijft het hier mooi. Het is even rijden, maar dan heb je ook wat!


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  10-07-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  19-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auvergne, juni 2016 B
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De dinsdag zag er wat beter uit. Al om 10 uur vertrokken we via Manzat naar Volvic, waar we rondwandelden en een heerlijke cappucino dronken. Een leuk plaatsje met fraaie panorama’s over de omgeving. Om 2 uur waren we bij de stopplaats naar de Puy de Dome. Sinds maart 2010 is de vulkaan afgesloten voor verkeer (fiets, auto, bus) en is de top enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan. De trein gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om het half uur. Het was een pittige klim van 50 minuten, die we het laatste stuk in de miezer moesten volbrengen. De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massiefmet een hoogte van 1464 meter. De laatste uitbarsting was ca 4500 v C, dus niet actief en geen gevaar meer. De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. 

  In het restaurant kwamen we bij en in het toilet droogden we onze natte t-shirts. Ik ben toch al maanden aan het hoesten. Na een regenbui waagden we de steile afdaling en bereikten na 35 minuten de auto. Via een lange omweg van anderhalf uur door een heuvelachtig en zeer groen landschap waren we om half zes weer bij de gite. Na de rijst-met-ananas van Anita en mijn afwas gingen we lezen en afentoe wat wegdommelen. Een vakantie is het wel, maar het weer valt bar tegen.

  De woensdag gebruikten we om bij te komen. Het weer was matig, maar in Nederland nog slechter, altijd een welkome troost voor vakantiegangers. We zaten veel op internet, waar bij de programma’s-Gemist veel in te halen was, vooral van de EK. Zelf las ik veel in Pietro Redondi’s boek over Galileo Galilei, waarin vooral de praktijken van de RK Kerk mij intrigeerden. Ik verweefde dat met de invloed van de jezuieten in Ilhador. Tussen de buien door waren opklaringen en konden we in de zon zitten. Anita haalde boodschappen bij de Carrefour, een prachtzaak voor zo’n kleine plaats. En we hadden via Face Time weer even ons dagelijks contact met Diane-Milou; ze herkent ons meteen, lacht en zwaait. De komende dagen is ze bij Corrie Koene en zullen we haar visueel even moeten missen.

  Het was tussen de 13 en 20 graden op donderdag. We besloten nog voor de lunch naar Montlucon te rijden, ongeveer 45km naar het noordwesten. Over de N2144. Frankrijk heeft opmerkelijk goede binnenwegen. Het landschap was al vertrouwd, maar de plaatsjes op deze weg een stuk levendiger en gezelliger: St.Eloy en het kuuroordje Neris-les-Bains. 

  Muntlucon in de Allier telt 45000 inwoners en dateert uit de 10e eeuw. De Bourbons hebben er geheerst, waarvan het kasteel op het hoogste punt van de stad nog getuigt. We wandelden in het historische deel met smalle, kronkelige en steile straatjes, waarlangs vakwerkhuizen gebouwd zijn. Twee oude donkere kerken: Notre Dame en St.Pierre. Rond lunchtijd in een pizzeria wat gegeten. De fransen gebruiken gerust voor €20,- een lunch. Hoort bij hun eetcultuur. We gingen even een uurtje apart en keerden via een andere binnenweg (Marcillat-Pionsat) terug naar 3 Etangs. Spoedig daarna begon het flink te regenen en konden we niet meer buiten zitten. ’s Avonds vergeefs een lokaliteit met tv voor de wedstrijd Duitsland-Polen gezocht. Niet gevonden. Achteraf bleek het een saaie wedstrijd te zijn geweest. Mijn meegenomen boeken waren uitgelezen en ik vond in de kast van Maarten ’t Hart Lotte Weeda, een zeldzaam humoristisch boek in de NL-literatuur, waar ik eigenlijk alleen afentoe om Wolkers kon (glim)lachen.

  De vrijdag begon veelbelovend met zonnige perioden. Dus buiten in de ligstoelen genieten van het prachtige decor. En verder gelezen in Lotte Weeda met z’n aparte thema en hilarische beschrijvingen. De lunch met verse waren in de gite gebruikt en ’s middags naar een boeddhistische tempel in het dorpje Boillot gereden. Zaterdags zijn we in de directe omgeving gebleven bij wisselend weer. Er was kermis in het dorp St.Gervais. Voor de allochtonen misschien leuk, maar wij waren snel uitgekeken. De rest lezend en internettend doorgebracht en tijdig naar bed gegaan.

  Zondag hadden we een zeer voorspoedige reis. Bij droog en zonnig weer! Om zeven uur vertrokken voor een rit van 900km. Alles zat mee. Geen files, geen wegomleidingen. Parijs om 11 uur "gerond". Daarna werd het traject alsmaar saaier, vooral Belgie is een doorrijland. Om 16 uur waren we thuis, na precies negen uur met de pauzes meegeteld. We laadden alles uit en konden in de tuin zitten....


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  19-06-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  17-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auvergne, juni 2016 A

  Op vrijdag 10 juni om 16 uur gearriveerd in Saint-Gervais d’ Auvergne, op locatie Trois Etanges aan Le Fal. Het is het uiterste noorden van de Auvergne, de Combraille. Een wat monotome streek tussen de Allier en de Creuse. Schilderachtig landschap met nog oude gebouwen achter hagen en muurtjes. Het oogt allemaal eeuwenoud.

  We werden verwelkomd door Basten en Christine die er sinds de zomer van 2010 met hun drie kinderen Pepijn (13), Sterre (11) en Rodee (8) wonen. Een Ik-vertrek-verhaal. Ze hebben 6 ha terrein met enige vervallen opstallen die ze aan het renoveren zijn. Een hele klus. Er is veel gebeurd, maar er moet nog meer gebeuren om er economisch van te kunnen bestaan. Wij huurden gite La Faine voor 8 dagen. De gite met 4 slaapplaatsen zag er prima uit, en gite Le Marron met 6 slaapplaatsen is ook gereed, aan de derde wordt nog stevig geklust, want die moet in juli operationeel zijn. We wisselden Vianen-contacten uit en gingen in de zon uitrusten van de reis en genieten van het fraaie, beboste en heuvelachtige landschap. In de diepte liggen nog drie meertjes, die visrijk schijnen te zijn. We deden hazenslaapjes, maar om half negen zaten we in de plaatselijke kroeg om de openingswedstrijd van het EK Voetbal te zien tussen Frankrijk en Roemenie 2-1. Bij de fransen was nauwelijks enige beleving. De kroeg liep leeg en we zaten er met z’n vieren zonder sfeer en enthousiasme.

  Na een goede nachtrust in een donkere kamer en stille omgeving waren we om half negen beneden voor douchen en ontbijt. Na wat internetten in de open recreatieruimte reden we na de lunch 40km door een landelijk fraai gebied naar Riom, een stad van 18000 inwoners, de vroegere gerechtelijke hoofdstad van de Auvergne, waar een markt werd gehouden. Het stelde niet veel voor, al zijn er altijd wel bijzondere voorwerpen te bewonderen. Op een terras met een halve fles mineraalwater voor € 4,- keken we naar een franse trouwpartij en reden daarna weer terug om verder in de zon te genieten. Anita met woordraadsels en ik met het lijvige boek Van Cascogne Dromenvan Herman Pleij.

  Ook zondag was nog een redelijke dag met afwisselend zon en bewolking en een temperatuur van even boven de 20°C. We reden naar het nabije St.Priest waar niets meer te doen was na drie dagen dorpsfeest. Alle dorpen zijn volkomen uitgestorven; de luiken dicht voor de ramen. In een bocht van de weg was op grasveld een markt die we in korte tijd afliepen. Ook bij zo’n evenement ogen de fransen onaardig. Op de thuislokatie ontmoetten we Gijs V uit Vianen, ook een 40-er die bevriend is met Basten en voor zaken op weg naar Marseille. Zelf liep ik daarna het terrein af voor een verkenning. 

  Vanaf maandag werd het instabiel weer. Na de lunch maakten we een wandeling naar en van het dorp van ongeveer 12 km en moesten blij zijn niet door een hevige regenbui zeiknat te worden, want we liepen veelal door open ruimtes. Alleen de laatste 200m donderde de regen op ons neer. Geheel omkleedden en opwarmen. In de gite stond de kachel op 6. Een tochtje na het eten om de EK-wedstrijd Belgie-Italie te zien liep op niets uit. Horeca was gesloten en in het Hotel Castel 1904 was geen televisie. Dus in de gite doorgebracht met lezen. Leuk was wel dat we Face Time ontdekt hebben, waardoor we met familie en vrienden visueel contact konden maken. Milou herkende ons meteen en reageerde heel blij.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  17-06-2016, 12:46 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willingen
  In klein familieverband hebben we een lang weekend in Willingen/Usseln in Hochsauerland doorgebracht. Ongeveer 30km van het bekende Winterberg. De autorit duurt 3 1/2 uur (350km) over autobahn en bergwegen die sneeuwvrij waren. In de ruime vakantiewoning van landgenoten hadden we een prima onderkomen met uitzicht op de besneeuwde hellingen. Alle dagen was het zonnig en rond het vriespunt en vanwege vakanties was het nog goed druk. We hebben gewandeld in de omgeving en naar de pistes die nog best steil zijn (tot 850m). Willingen  is een echt toeristenplaatsje met veel hotels, restaurants en winkels. Ook uitstekende voorzieningen en attracties. Het WK Skispringen is er in januari gehouden. 

  Het was heerlijk om er met Milou Sophie te zijn (en de anderen natuurlijk ook). We hebben ons prima vermaakt met lezen en televisie-kijken en naar haar kijken en met haar spelen. Ze begint haar evenwicht te bewaren en over te steken naar vaste kamerobjecten. Altijd goed gehumeurd en blij in uitingen. Het waren heerlijke dagen. Op maandag in de middag teruggekeerd.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  29-02-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  26-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerst 2015
  x
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  26-12-2015, 11:49 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 gebeurtenissen 2015
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat me zal bijblijven van dit jaar 2015 zijn vooral rampzalige gebeurtenissen, waarvan die van de zelfmoordpiloot bij Barcelonette in de franse Alpen met 150 doden, waaronder veel jongeren me zal bijblijven.

  x  Feiten:

  07/01: aanslagen in Parijs e.o. door terroristen op redactie van Charly Hebdo
  09/03: aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven, beiden VVD
  18/02: grote verkiezingsoverwinning D66 voor de Provinciale Staten
  24/03: de zelfmoordgevolgen (zie boven)
  26/06: aanslag op toeristen op strand van Sousse, een paar hotels vanaf de lokatie waar wij eens waren
  03/08: groot ongeluk in Alphen aan de Rijn met bouwkranen die op woningen vallen
  23/09: grootschalige fraude met software bij Volkswagen
  31/10: russisch toestel met toeristen uit Sharm-el Sheik (waar wij 4x waren) opgeblazen boven Sinai
  13/11: aanslagen in Parijs met 130 doden
  16/12: kamerdebat met Rutte over de deal met crimineel Cees Helman

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  24-12-2015, 12:03 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!