Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  13-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstocht VHL
  Als je besluit om de zomermaanden juli-augustus in NL te blijven, zijn dit de dagen waar je op hoopt. Niet de hektiek en het gedoe van een zomercamping, maar heerlijk in eigen omgeving genieten, het comfort van je eigen huis waarderen en leuke dingen doen. Ik lees ontzettend veel, tennis, bridge, fiets en houd wat administratief-bestuurlijke zaakjes bij.

  De Vijfheerenlanden is ons achterland. Een vlak gebied, heel erg groen en waterrijk, uiterwaarden, weilanden, boomgroepen langs wegen. Heerlijk om te fietsen. Er stond een straffe tegenwind maar dan is een e-bike een genot. Je komt niet bekaf thuis en het weerhoud je niet om een volgende keer weer te gaan.

  Het fietstochtje van 40km v.v. ging door de binnenlanden via Leerbroek-Nieuwland naar leerdam, waar we bij 't Veerhuys wat gedronken hebben en een tijdje gelezen. Enige jaren geleden is het terras afgebrand, maar weer goed hersteld (foto). Over enige tijd gaan Leerdan en Vianen samen één gemeente vormen. Vroeger kwam ik er wat meer en hadden we bij Asperen aan de Linge een OLP (= ouwe lullen plek) waar we vanaf het gras naar de bootjes keken en met het pontje overgingen. 

  Terug fietsten we met tegenwind via Hei- en Boeicop en Bolgarijen naar huis. Soms heel mooie stukken. Ik houd van landschappen waar je ver weg kunt kijken, naar bossen ga ik zelden. Er zou vanavond een onweersbui komen maar rond 22 uur lijkt die naar de kust weggedreven te zijn.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  13-08-2015, 22:26 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  06-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropische Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Weerfeitjes vind ik leuk om te lezen en over te brengen naar een blog. Zo heb ik vijf delen van Duizend jaar weer van J. Buisman. Zag laatst dat deel 6 ook uit is over de afgelopen 100 jaar. 

  Gisteren was de warmste 5e juni sinds de waarneming van 1901. Hier 31,5°C. Er werd door het KNMI een code oranje afgegeven, maar uiteindelijk viel het wel mee. 's Morgens op Milou gepast in kamer waar de temperatuur om 12 uur 24º C. was. 's Middags langs het Merwedekanaal gaan fietsen: Vianen-Meerkerk v.v. (20 km). Was heerlijk. Terug in eigen woning de buitendeur dichtgehouden en in koele kamer gekeken naar zwetende tennissers Djokovic en Murray op Roland Garros. Ze moesten vanwege de stormwaarschuwing van het gravel. Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-USA (3-4) ging het onweren en wat regenen. Het viel allemaal reuze mee en het koelde gelukkig af. Vandaag een normale zomerse dag.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  06-06-2015, 09:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere Tuin
  Op dinsdag is het werk aan de renovatie van de achtertuin in de stromende regen begonnen en ook de dagen erna viel er wel een buitje. Er is hard gewerkt, van 7 uur tot 16 uur. Vanmiddag zijn de mensen van hovenier Van Reeuwijk vertrokken. Goed werk geleverd. Geheel naar onze zin. Het nieuwe tuinhuis komt in oktober. En ook de nieuwe zonwering wordt dan bevestigd. Voor de komende twintig jaar moet het voldoende zijn. 

  De achtertuin begon in 1988 met een grasgazon, daarna kwam het tegelterras in de 90-er jaren en vervolgens een tuin met vijver., nadat de houtopslag was verwijderd. Een groot tuinhuis werd in 1996 gezet. De boomgroei was enorm, omdat de buren er niets aan wilden doen, maar dat veranderde gelukkig. Er kwamen nieuwe schuttingen. De laatste jaren was de tuin steeds minder naar m'n zin: geen goede bestrating meer, verzakkend tuinhuis, te veel hortensia's. Daarom: algehele renovatie.

  Hier komen de foto's en een serie over de tuin sinds 2003 gaat naar Picasa Fotoalbum.

  Tuin in 2003


  Tuin 2014

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  29-08-2014, 20:11 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkzaamheden
  De afgelopen dagen hebben in het teken gestaan van het ontruimen van de achtertuin, die grondig gerenoveerd gaat worden. Eerst het tuinhuis uitgeruimd en daarna op zaterdag afgebroken. Een actiefoto staat hieronder. Zondag stond in het teken van Ajax. En maandag weer verder gegaan. Bij de stadswerf enige volle bakken van mijn Toyota Carolla geleegd. Bij de derde keer moest ik betalen voor de hoeveelheid afval.... Ik zou maar twee grijze containers per maand mogen afleveren. Het zijn er veel meer geworden. 

  Op dinsdag heb ik 12 hortensia's en nog wat planten weggebracht naar de tennisclub en ze de volgende dag tussen de buien door geplant. Kan er later altijd nog wat terughalen. Inmiddels zag ondanks voorzorgsmaatregelen de auto er niet meer uit. Wat er nog restte aan plantenbakken en ander materiaal voor het huis neergezet. Zie foto. Ik was na de werkzaamheden wel moe, maar voldaan. 

  Er staan nog twee verdrietige rozen. Dinsdag a.s. gaat een bedrijf aan de gang. Globaal gezegd wordt het één groot terras (dus veel bestrating) met verhoogde bloemenbak, kleiner tuinhuis en in het midden een paviljoen. 

  Ook gaan we nog nieuwe zonwering bestellen. De oranje dateert van voor de oorlog... Kost wat en heb je ook wat (denken we). Vooral een doelmatige tuin waar een kleinkind op z'n driewielertje kan rondrijden. Geen water, geen obstakels.
  En als we weg zijn, kan er weinig aan planten sneuvelen.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  21-08-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  15-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin renoveren
  Weken niet veel kunnen doen en juist in juli-augustus had ik dat gepland. Maar een scheurtje in de schouder en tennissen en klussen konden niet gedaan worden, wel veel hobbyen op de computer. En daarnaast de bekende bestuurlijk-organisatorische bezigheden, die er altijd wel zijn. Zo'n tennisclub geeft je als penningmeester nooit rust.

  Maar goed, de laatste dagen ging het wel weer en dus aan de voorzijde van het huis begonnen met schuren en aan de achterzijde in twee dagdelen het tuinhuis leegehaald. Waar moet je heen met al die spullen? Voor een deel naar de stadswerf. Opgeruimd staat netjes. Voor een deel ergens in het woonhuis. (Voorlopig geen bezoek). 

  De hovenier is langs geweest voor een ontwerp. We zijn naar Steenplaza gegaan om voor 40m2 tegels uit te zoeken en het was een hele opgave om grijs-zwart, wat erg in is, te vermijden. Via internet bij HoutPlaza een nieuw tuinhuis besteld. Wat kleiner, want de vorige was uit 1996 toen we hier als gezin nog woonden en troep genoeg hadden voor een fors thuinhuis. In oktober gaat alles gerealiseerd worden, maar vandaag -voor dat de buien vielen- verder leegehaald en de laatste foto gemaakt. 
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  15-08-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  25-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomertuin
  Na een vakantie is één van mijn eerste activiteiten het onkruid wieden in de achtertuin. De bodem is sappige rivierklei, wat ik er ook in de loop van de jaren aan heb toegevoegd aan potgrond en zand. Veel planten zijn niet geschikt. Wat het goed doet zijn vlijtige liesjes en redelijk goed de hortensia's.

  Ik ben absoluut geen tuinier, maar wel een liefhebber. We zijn ook teveel weg om er iets bewerkelijks, laat staan kostbaars van te maken. Een buur of kind wil er nog wel even naar kijken, maar dat is het dan ook. In het verleden gingen we in juli-augustus van huis en was het bij terugkomst vaak een treurige aanblik. In afwachting van de totale renovatie rond het tuinhuis laat ik het maar zo. Er zit in elk geval genoeg kleur in.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  25-06-2014, 22:12 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  13-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orkaan teistert tuinhuis
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Met een knipoog naar India waar een orkaan tienduizenden bewoners tot evacuatie heeft gedwongen. De ergste orkaan sinds 1999 in die regio. Maar in de Lage Landen is het sinds vrijdag ook bar buienweer na enige goede septemberweken. Vroeg-of-laat betaal je de tol in de Noordzee-zône.

  Ik ben een liefhebber van een vierseizoenen klimaat. Heerlijk die afwisseling. Driehonderd dagen 30 C in het Caraibisch gebied....ik moet er niet aan denken. Ook de herfst heeft z'n bekoring, vooral de kleurenschakeringen van de bomen: van goudgeel tot roestbruin. Prachtig. Een herfststorm is spannend, uitdagend als je niet door het verkeer moet. Alleen urenlang neerslag is vervelend, zeker als je moet sporten. Vrijdag werden de tenniswedstrijden afgelast, gisteren kon een deel van het park bespeeld worden. Vandaag zullen alle veldsporten, buitensporten wel afgelast worden.

  De achtertuin is geteisterd. De vlag op het tuinhuisje heeft het begeven, de stoelen zijn omgewaaid, de vijver is overstroomd, planten en struiken verzopen, de schutting wankelt. Ik zit boven achter de PC en heb klassieke muziek aan. Ik kom de dag binnenshuis wel door. Hobbies genoeg...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  13-10-2013, 11:02 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  07-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Let it snow, let it snow
  De eerste echte sneeuwdag van het winterseizoen. Toch tamelijk vroeg. Mooie plaatjes buiten. Op zo'n dag word ik statistisch geboeid. De koudste 7/12 was in 1925, met een minimum van -11,8°C. De warmste tijdens de 1e WO dat NL neutraal was, maar wel leuk voor de jongens in de loopgraven: 1914 met 13,5°C. De natste was 1941 en 1992. Toch allemaal jaartallen van lang geleden.

  Dichterbij: de warmste december was in 1974 en de zonnigste 2008. Koude decembers in 1933, 1969, 1950 en 2010. Moet ik dus 3x hebben meegemaakt.

  Nog bijzondere gebeurtenissen. Niet veel, maar wel de japanse aanval op Pearl Harbour in 1941, waardoor de Verenigde Staten aan de 2e WO gingen meedoen. En Ajax won in een mistwedstrijd in het Olympisch Stadion met 5-1 van Liverpool. Het begin van de internationale opmars van Ajax (tot 1974).

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  07-12-2012, 11:08 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Herfst
  Om 12.05 uur begint vandaag de astronomische herfst. De zon staat dan loodrecht op de evenaar. Voor de komende dagen wordt mooi weer voorspeld. Na een herfstige zomer krijgen we dan toch nog een zomerse herfst, die mij niet lang genoeg kan duren.

  In 1901 was het op deze dag het warmste: 24,9ºC. In 1979 was het 's morgens nog heel koud. Twee weken later werd dochter Diane geboren. In 1949 was het de mooiste dag. Ik was vijf jaar. In 1968 regende het tien uur aaneen. Ik was in militaire dienst. Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 19ºC en morgen nog iets hoger. Dus op naar Utrecht om op een terrasje te genieten.

  Nog altijd hebben we geen beslissing genomen over de herfstvakantie: met de caravan naar het zuiden of met het vliegtuig naar een zonbestemming. Als het een mooie herfst blijft, lijkt de eerste optie het meest voor de hand te liggen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  23-09-2011, 09:01 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  15-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomlozestraat
  Dertig jaar geleden zijn er in mijn woonstraat esdoorns geplant. Ze zorgden voor een fraai straatbeeld, maar de overlast nam toe door bladval, vruchtpluis en vuilstof. Een groot deel van het jaar zat de auto onder kleverig materiaal.

  In 2005 kwamen de eerste plannen om de bomen te rooien, maar het heeft zes jaar geduurd voor dat het plan kon worden uitgevoerd. Zelf heb ik er door emails en telefonische contacten nogal druk op gezet. Wel ben ik voorstander van herbeplanting. De straat is nu ruim en licht. De parkeerplaatsen zijn beter gesitueerd en er is al een drempel gelegd.

  Vandaag gaan de laatste stronken de straat uit. Weken later dan de planning. Maar het gebeurt...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  15-06-2011, 08:50 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer 2010
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het jaar 2010 was koud. De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt kwam uit op 9,1 graden. Dat is 0,7 graden lager dan het langjarig gemiddelde. Het afgelopen jaar was ook zonnig met gemiddeld over het land 1765 uren zon tegen 1550 normaal. De hoeveelheid neerslag lag met 800 millimeter vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddeld van 797 millimeter. Dat heeft het KNMI woensdag bekendgemaakt.   

  Het jaar begon koud met veel sneeuw. Januari had een gemiddelde temperatuur van een halve graad onder nul tegen 2,8 graden normaal. Na een zacht begin van de lente verliep mei zeer koel. Het was de koudste meimaand sinds 1991 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 10,5 graden.

  De eerste helft van de zomer was warm en zonnig. Vooral de maand juli sprong eruit met een gemiddelde van 19,9 graden tegen 17,4 normaal. De maand eindigde op de vijfde plaats van warmste julimaanden sinds 1901. In Arcen en Ell in Limburg werd het drie dagen warmer dan 35 graden. In Arcen mat het KNMI op 9 juli ook de landelijk hoogste temperatuur (36,2 graden). Augustus was daarentegen koel en zeer nat.

  De herfst was aan de koude kant met een gemiddelde temperatuur in de Bilt van 9,9 graden tegen een langjarig gemiddelde van 10,2 graden. Eind november begon het te sneeuwen en werd het al volop winter. December was zelfs de koudste december in ruim veertig jaar. In De Bilt was de temperatuur gemiddeld 1,1 graad tegen 4 graden normaal. De laagste temperatuur mat het KNMI op 20 december in Lelystad. Daar werd het 16,9 graden onder nul.

  De zon scheen afgelopen jaar gemiddeld 1765 uren. Stavoren in Friesland was koploper met 1896 uren zon. In het zuidoosten scheen de zon het minst. Maastricht telde slechts 1620 uren zon.

  bron: ANP

  Het KNMI noteerde dit jaar de meeste neerslag in de Rotterdam. Daar viel 906 millimeter. Het droogst was het in Ell met 708 millimeter. In de winter van 2009/2010 was de neerslag vaak sneeuw. Gemiddeld over het land telde het KNMI 42 dagen met een sneeuwdek tegenover dertien volgens het langjarige gemiddelde. Augustus was met 170 millimeter tegen 62 millimeter de op een na natste oogstmaand sinds 1901. In Lievelde (Gelderland) viel op 26 augustus zelfs 138 millimeter in één etmaal.

  In december viel de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. Nederland was deze maand slechts twee dagen sneeuwvrij.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  29-12-2010, 13:34 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  27-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuwval
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een half uurtje geleden is ook in mijn woonplaats in Midden-Nederland de eerste sneeuw gevallen. Toch altijd wel weer bijzonder, zeker als het blijft liggen, hetgeen nog niet het geval is. Er wordt door het KNMI en andere media al dagen voor gewaarschuwd. Eerst zou het op donderdag al gebeuren, zodat verkeersdeelnemers gewaarschuwd waren. Maar nee hoor.

  Wat zitten die instituten er toch vaak naast. Er gaat miljoenen om in de weersector, maar goed voorspellen blijft moeilijk. Nu zijn er weer verwachtingen dat het dinsdag vreselijk gaat worden. Beelden uit Engeland geven daar aanleiding toe. Als gepensioneerde heb ik er niet zoveel mee te maken, maar mensen die de wegen op moeten wel.

  In elk geval is de winter, ook gezien de temperaturen, begonnen en we weten met z'n allen niet voor hoe lang. Dat is de enige zekerheid....


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  27-11-2010, 09:59 geschreven door Balvers
  Reacties (9)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!