Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografien, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • week-41 2017
 • week-40 2017
 • week-39 2017
 • week-38 2017
 • week-37 2017
  23-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-29 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Aan de ene kant een heerlijke zomerweek, aan de andere kant triest vanwege de aanslagen in Nice en Munchen, de toestand in semi-dictatuur Turkije, het naderende einde van een goede kennis. Neem daarbij nog de ontgoochelende Tour-renners van nederlandse makelij dan is een dubbelbeeld neergezet.

  Ons landje heeft altijd lokale weersomstandigheden. In het westen was het prima zomerweer, in het oosten en opnieuw delen van Brabant en Limburg richtte onweer- en buien schade aan. De 100e Vierdaagse van Nijmegen had er ook last van, met een recordaantal uitvallers. Ik heb er een uurtje naar gekeken (uitzending van elf uur!) en het enthousiasme gezien. Maar wat een verschillen in ontwikkeling in die 100 jaar. Begonnen in 1909 als militaire mars is het uitgegroeid tot een massale wandeltocht (tot 49000 deelnemers als maximum) waar de commercie flink vat op heeft gekregen.

  Voor het eerst in al die weken sinds medio-mei konden we dagdelen doorbrengen op de camping BNI en legden we leuke contacten met directe buren. Twee middagborrels die behoorlijk uitliepen. Veel kampeerders staan in deze oase al jaren en kennen elkaar goed. Hulpvaardig en gezellig. We hadden het niet beter kunnen treffen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  23-07-2016, 10:43 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstocht VHL
  Als je besluit om de zomermaanden juli-augustus in NL te blijven, zijn dit de dagen waar je op hoopt. Niet de hektiek en het gedoe van een zomercamping, maar heerlijk in eigen omgeving genieten, het comfort van je eigen huis waarderen en leuke dingen doen. Ik lees ontzettend veel, tennis, bridge, fiets en houd wat administratief-bestuurlijke zaakjes bij.

  De Vijfheerenlanden is ons achterland. Een vlak gebied, heel erg groen en waterrijk, uiterwaarden, weilanden, boomgroepen langs wegen. Heerlijk om te fietsen. Er stond een straffe tegenwind maar dan is een e-bike een genot. Je komt niet bekaf thuis en het weerhoud je niet om een volgende keer weer te gaan.

  Het fietstochtje van 40km v.v. ging door de binnenlanden via Leerbroek-Nieuwland naar leerdam, waar we bij 't Veerhuys wat gedronken hebben en een tijdje gelezen. Enige jaren geleden is het terras afgebrand, maar weer goed hersteld (foto). Over enige tijd gaan Leerdan en Vianen samen n gemeente vormen. Vroeger kwam ik er wat meer en hadden we bij Asperen aan de Linge een OLP (= ouwe lullen plek) waar we vanaf het gras naar de bootjes keken en met het pontje overgingen. 

  Terug fietsten we met tegenwind via Hei- en Boeicop en Bolgarijen naar huis. Soms heel mooie stukken. Ik houd van landschappen waar je ver weg kunt kijken, naar bossen ga ik zelden. Er zou vanavond een onweersbui komen maar rond 22 uur lijkt die naar de kust weggedreven te zijn.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  13-08-2015, 22:26 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  06-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropische Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Weerfeitjes vind ik leuk om te lezen en over te brengen naar een blog. Zo heb ik vijf delen van Duizend jaar weer van J. Buisman. Zag laatst dat deel 6 ook uit is over de afgelopen 100 jaar. 

  Gisteren was de warmste 5e juni sinds de waarneming van 1901. Hier 31,5C. Er werd door het KNMI een code oranje afgegeven, maar uiteindelijk viel het wel mee. 's Morgens op Milou gepast in kamer waar de temperatuur om 12 uur 24 C. was. 's Middags langs het Merwedekanaal gaan fietsen: Vianen-Meerkerk v.v. (20 km). Was heerlijk. Terug in eigen woning de buitendeur dichtgehouden en in koele kamer gekeken naar zwetende tennissers Djokovic en Murray op Roland Garros. Ze moesten vanwege de stormwaarschuwing van het gravel. Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-USA (3-4) ging het onweren en wat regenen. Het viel allemaal reuze mee en het koelde gelukkig af. Vandaag een normale zomerse dag.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  06-06-2015, 09:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  03-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koudste Dag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Alleen vanmorgen wat spullen verhuisd en werkzaamheden kinderkamer afgerond. Het was goed koud buiten om half tien. Verder binnenhuis-activiteiten ontplooid, o.a. (meer)jarenbegroting voor de tennisclub gemaakt. 

  Het is vandaag de koudste dag van 2014 tot nu toe in grote delen van het land.Voor het eerst deze winter is er sprake van een ijsdag, oftewel 24 uur lang temperaturen die niet boven het vriespunt komen. Het vriest in delen van Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. Dat is de vorige winter op geen enkele dag het geval geweest. Toen wist vrieskou alleen het noordoosten van het land even te bereiken. 

  In de Limburgse heuvels viel dinsdagnacht zelfs een laagje sneeuw, die ook bleef liggen. Waarschijnlijk blijft het in de nacht van woensdag op donderdag ook vriezen, vooral met de aanhoudende oosten- tot noordoostenwind die de vrieslucht vanaf Duitsland blijft aanvoeren.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  03-12-2014, 18:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  01-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmste 1 november
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Deze zaterdag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. Bij Weert werd het om 13.50 uur 21,2 graden. Het vorige record was op 4 november 1994 in Maastricht gemeten. Het werd toen 21,1 graden.
   
  Eerder zaterdag meldden de weerbureaus dat het de warmste 1 november ooit is. In Maastricht was het op deze dag in 1943 20,7 graden. Het warmterecord voor heel november werd in De Bilt net niet verbeterd. Op 2 november 2005 was het met 18,7 graden net iets warmer.

  Wij waren naar de meisjes B1 van Amsterdam kijken die in Den Bosch tegen hun leeftijdgenoten van 15-16 jaar moesten spelen. De eerste wedstrijd na de herindeling voord e landelijke competitie. na een 1-4 ruststand werd het via 1-5 2-5 3-5 4-5 nog 4-6. Een inhaalrace met een onherkenbaar team in de 2e helft en een ontketend Den Bosch.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  01-11-2014, 16:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  03-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 jaar wonen
  Binnenkort wonen we 25 jaar in de Klaverkamp. Hoewel het mijn elfde adres is, heb ik nergens anders gewoond. Het bevalt nog altijd uitstekend. Als jong gezin zijn we er begin-1988 komen wonen en hoewel we enige jaren geleden de idee hadden om naar Amsterdam te gaan, zijn we hier toch gebleven en hebben al veel gerenoveerd: de benedenverdieping, de achtertuin. We wonen er heel comfortabel, want het huis is solide en heeft veel capaciteit. I

  n de wintermaanden gaan we de eerste verdieping aanpakken en een kinderkamer inrichten. Een woningeigenaar blijft bezig. Maar we hopen hier oud te worden.. Heel positief is het wonen in een groene omgeving en met veel ruimte, ook om auto's te parkeren. Een oase van groen. Zie de foto's.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  03-10-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere Tuin
  Op dinsdag is het werk aan de renovatie van de achtertuin in de stromende regen begonnen en ook de dagen erna viel er wel een buitje. Er is hard gewerkt, van 7 uur tot 16 uur. Vanmiddag zijn de mensen van hovenier Van Reeuwijk vertrokken. Goed werk geleverd. Geheel naar onze zin. Het nieuwe tuinhuis komt in oktober. En ook de nieuwe zonwering wordt dan bevestigd. Voor de komende twintig jaar moet het voldoende zijn. 

  De achtertuin begon in 1988 met een grasgazon, daarna kwam het tegelterras in de 90-er jaren en vervolgens een tuin met vijver., nadat de houtopslag was verwijderd. Een groot tuinhuis werd in 1996 gezet. De boomgroei was enorm, omdat de buren er niets aan wilden doen, maar dat veranderde gelukkig. Er kwamen nieuwe schuttingen. De laatste jaren was de tuin steeds minder naar m'n zin: geen goede bestrating meer, verzakkend tuinhuis, te veel hortensia's. Daarom: algehele renovatie.

  Hier komen de foto's en een serie over de tuin sinds 2003 gaat naar Picasa Fotoalbum.

  Tuin in 2003


  Tuin 2014

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  29-08-2014, 20:11 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkzaamheden
  De afgelopen dagen hebben in het teken gestaan van het ontruimen van de achtertuin, die grondig gerenoveerd gaat worden. Eerst het tuinhuis uitgeruimd en daarna op zaterdag afgebroken. Een actiefoto staat hieronder. Zondag stond in het teken van Ajax. En maandag weer verder gegaan. Bij de stadswerf enige volle bakken van mijn Toyota Carolla geleegd. Bij de derde keer moest ik betalen voor de hoeveelheid afval.... Ik zou maar twee grijze containers per maand mogen afleveren. Het zijn er veel meer geworden. 

  Op dinsdag heb ik 12 hortensia's en nog wat planten weggebracht naar de tennisclub en ze de volgende dag tussen de buien door geplant. Kan er later altijd nog wat terughalen. Inmiddels zag ondanks voorzorgsmaatregelen de auto er niet meer uit. Wat er nog restte aan plantenbakken en ander materiaal voor het huis neergezet. Zie foto. Ik was na de werkzaamheden wel moe, maar voldaan. 

  Er staan nog twee verdrietige rozen. Dinsdag a.s. gaat een bedrijf aan de gang. Globaal gezegd wordt het n groot terras (dus veel bestrating) met verhoogde bloemenbak, kleiner tuinhuis en in het midden een paviljoen. 

  Ook gaan we nog nieuwe zonwering bestellen. De oranje dateert van voor de oorlog... Kost wat en heb je ook wat (denken we). Vooral een doelmatige tuin waar een kleinkind op z'n driewielertje kan rondrijden. Geen water, geen obstakels.
  En als we weg zijn, kan er weinig aan planten sneuvelen.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  21-08-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  15-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuin renoveren
  Weken niet veel kunnen doen en juist in juli-augustus had ik dat gepland. Maar een scheurtje in de schouder en tennissen en klussen konden niet gedaan worden, wel veel hobbyen op de computer. En daarnaast de bekende bestuurlijk-organisatorische bezigheden, die er altijd wel zijn. Zo'n tennisclub geeft je als penningmeester nooit rust.

  Maar goed, de laatste dagen ging het wel weer en dus aan de voorzijde van het huis begonnen met schuren en aan de achterzijde in twee dagdelen het tuinhuis leegehaald. Waar moet je heen met al die spullen? Voor een deel naar de stadswerf. Opgeruimd staat netjes. Voor een deel ergens in het woonhuis. (Voorlopig geen bezoek). 

  De hovenier is langs geweest voor een ontwerp. We zijn naar Steenplaza gegaan om voor 40m2 tegels uit te zoeken en het was een hele opgave om grijs-zwart, wat erg in is, te vermijden. Via internet bij HoutPlaza een nieuw tuinhuis besteld. Wat kleiner, want de vorige was uit 1996 toen we hier als gezin nog woonden en troep genoeg hadden voor een fors thuinhuis. In oktober gaat alles gerealiseerd worden, maar vandaag -voor dat de buien vielen- verder leegehaald en de laatste foto gemaakt. 
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  15-08-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  28-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wateroverlast
  Bekend is dat Nederland steeds warmer en natter wordt. Het schijnt dat juni de warmste maand wordt sinds de metingen. Vandaag was er vooral in het westen en midden van het land noodweer. Het kwam met bakken de hemel uit. Voorlopig hoef ik de achtertuin niet te sproeien.

  We maakten plannen om terug te gaan naar lokatie-Amsterdam. Maar juist daar was het beestenweer. F&F moesten op Schiphol wachten voor hun vertrek naar Mexico. Na een bezoek aan schoonvader die in een warme, dichte woonkamer van 28C aan het wegsuffen was, kwamen we op de bestemming aan en zagen meteen dat er een rampje had plaatsgevonden. Het water is door het plafond op meubilair en het laminaat terecht gekomen. We hebben gedweild en gedroogd. Spullen te drogen gelegd. Snel gaan kijken naar de sloep die door het dekzeil droog gebleven is.

  Contact gehad met alle etagebewoners en benedenbuurvrouw. De echte schade moet nog gaan blijken, maar de laminaatvloer zal wel vervangen moeten worden. Nu begrijp je pas goed wat noodweer kan aanrichten en het bizarre is dat het nu zonnig weer is. Buiten lijkt het of er niets gebeurd is.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  28-07-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  25-06-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomertuin
  Na een vakantie is n van mijn eerste activiteiten het onkruid wieden in de achtertuin. De bodem is sappige rivierklei, wat ik er ook in de loop van de jaren aan heb toegevoegd aan potgrond en zand. Veel planten zijn niet geschikt. Wat het goed doet zijn vlijtige liesjes en redelijk goed de hortensia's.

  Ik ben absoluut geen tuinier, maar wel een liefhebber. We zijn ook teveel weg om er iets bewerkelijks, laat staan kostbaars van te maken. Een buur of kind wil er nog wel even naar kijken, maar dat is het dan ook. In het verleden gingen we in juli-augustus van huis en was het bij terugkomst vaak een treurige aanblik. In afwachting van de totale renovatie rond het tuinhuis laat ik het maar zo. Er zit in elk geval genoeg kleur in.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  25-06-2014, 22:12 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  04-11-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijk getroffen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Mijn geboorteplaats Wijk bij Duurstede is zondagmiddag omstreeks 15 uur en gedurende maar twee minuten getroffen door een windhoos. De bovenlucht op 5 kilometer hoogte was met min 32 graden enorm koud. Door het grote temperatuurverschil met de lucht aan de oppervlakte stijgt die warme lucht heel snel op en ontstaan er onweerswolken. Die stijging werd versterkt door de harde wind.

  Er is erg veel schade aangericht, vooral in de wijk De Horden en  bedrijventerrein Broekweg. Dakpannen werden van huizen gerukt en bomen ontworteld. Ook zijn veel ruiten gesneuveld en raakten auto's beschadigd onder omvallende bomen en takken. Er is niemand gewond geraakt, maar de schade loopt in de miljoenen.

  Anita fietste hemelsbreed er niet eens zo erg ver vandaan, in een open agrarisch gebied tussen Culemborg en Vianen. Ze schuilde in een bushokje, maar kwam wel zeiknat thuis. Je kunt kerngezond zijn, gezond leven en toch door noodlot getroffen worden.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  04-11-2013, 11:53 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  28-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zware Storm

  Met de zware storm uit het zuidwesten zijn er vandaag gevaarlijke situaties op de wegen en op het water ontstaan. In Vianen lagen de wegen bezaaid met takken en bladeren, op de Lekbrug kon maar beperkt gereden worden. Ik ban gaan lopen naar het bridgegebouw.

  Het KNMI heeft in de kustgebieden code rood gegeven voor gevaarlijk weer; er waren extreme winduitschieters tot 120-130 km per uur in het noordwestelijk kustgebied. Het weerburo waarschuwt voor waterhozen, omvallende bomen en mogelijk zelf schade aan gebouwen in ons land.

   

  Het stormweer heeft alles te maken met een venijnige depressie die van midden-Engeland naar Denemarken trekt en ons land daarbij passeert.

  De storm van vandaag is de zwaarste sinds 1990. Op Vlieland is het een uur lang gemiddeld windkracht 11 geweest en daarmee is de storm net zo hevig als die in 1990.

  De zwaarste windstoot werd gemeten op Lauwersoog. Die kwam uit op 152 kilometer per uur. Volgens Weerplaza is het de zwaarste die ooit in oktober in Nederland is gemeten. In andere maanden zijn wel hardere windstoten gemeten.

  Vandaag hebben de weersomstandigheden voor zover bekend n leven geist. Bij de storm op 25 januari 1990 waren zeventien doden te betreuren. Die storm duurde veel langer dan die van vandaag.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  28-10-2013, 18:20 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orkaan teistert tuinhuis
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Met een knipoog naar India waar een orkaan tienduizenden bewoners tot evacuatie heeft gedwongen. De ergste orkaan sinds 1999 in die regio. Maar in de Lage Landen is het sinds vrijdag ook bar buienweer na enige goede septemberweken. Vroeg-of-laat betaal je de tol in de Noordzee-zne.

  Ik ben een liefhebber van een vierseizoenen klimaat. Heerlijk die afwisseling. Driehonderd dagen 30 C in het Caraibisch gebied....ik moet er niet aan denken. Ook de herfst heeft z'n bekoring, vooral de kleurenschakeringen van de bomen: van goudgeel tot roestbruin. Prachtig. Een herfststorm is spannend, uitdagend als je niet door het verkeer moet. Alleen urenlang neerslag is vervelend, zeker als je moet sporten. Vrijdag werden de tenniswedstrijden afgelast, gisteren kon een deel van het park bespeeld worden. Vandaag zullen alle veldsporten, buitensporten wel afgelast worden.

  De achtertuin is geteisterd. De vlag op het tuinhuisje heeft het begeven, de stoelen zijn omgewaaid, de vijver is overstroomd, planten en struiken verzopen, de schutting wankelt. Ik zit boven achter de PC en heb klassieke muziek aan. Ik kom de dag binnenshuis wel door. Hobbies genoeg...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  13-10-2013, 11:02 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  31-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stormschade
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Gisterenmorgen ging ik het strooizout naar de tuinberging brengen en ontdekte een gigantische puinhoop van een hoogte van n meter. De stellages met bakken, verfblikken, gereedschap waren in elkaar gedonderd, vanwege de storm in de nacht van disdag op woensdag. Ergens om een uur of drie ben ik wakker geschrokken van een klap. Nu weet ik welke!

  Vanmorgen pas de zooi kunnen opruimen en bij Hornbach stellingkasten gekocht. Straks installeren. Als het wat droger is. De wind is nog steeds fors.


  Was het niet zestig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond? Ik hoorde op de radio dat door de gasboringen in Groningen er kans is op een aardbeving tot 5 op de schaal van Richter. Er zijn nu al heel wat gebouwen en huizen met scheuren. Dan is mijn rampje in de tuinberging nog te overzien.

  Aan de slag...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  31-01-2013, 11:49 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  15-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door de sneeuw
  Vanmorgen de langste files ooit. De hele dag blijft het licht sneeuwen.

  Nederland beleeft dinsdagochtend de drukste spits ooit. Rond half negen stond er meer dan 1000 kilometer file als gevolg van de sneeuw, meldt de ANWB. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 file stond in de ochtendspits.

  Het buitenplaatje is mooi: alles onder een laag van 8-10 cm (totnogtoe). Maar Riet en ik moeten vanmiddag naar Veenendaal voor het consulteren van de jurist van de KNLTB. Ik neem dekens en thermoskannen mee. Je weet maar nooit onderweg. Als ik hier morgen niet terugben, ben ik ergens ingesneeuwd...
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  15-01-2013, 17:18 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  07-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Let it snow, let it snow
  De eerste echte sneeuwdag van het winterseizoen. Toch tamelijk vroeg. Mooie plaatjes buiten. Op zo'n dag word ik statistisch geboeid. De koudste 7/12 was in 1925, met een minimum van -11,8C. De warmste tijdens de 1e WO dat NL neutraal was, maar wel leuk voor de jongens in de loopgraven: 1914 met 13,5C. De natste was 1941 en 1992. Toch allemaal jaartallen van lang geleden.

  Dichterbij: de warmste december was in 1974 en de zonnigste 2008. Koude decembers in 1933, 1969, 1950 en 2010. Moet ik dus 3x hebben meegemaakt.

  Nog bijzondere gebeurtenissen. Niet veel, maar wel de japanse aanval op Pearl Harbour in 1941, waardoor de Verenigde Staten aan de 2e WO gingen meedoen. En Ajax won in een mistwedstrijd in het Olympisch Stadion met 5-1 van Liverpool. Het begin van de internationale opmars van Ajax (tot 1974).

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  07-12-2012, 11:08 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  27-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinksterweer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Voor vandaag zijn er goede verwachtingen. Deze 1e Pinksterdag zou in de top-10 terecht kunnen komen. De mooiste was al weer heel lang geleden: 1903 met 30,2 C. Daarna volgde 1979 met veel familie in de achtertuin toen mijn vrouw vijf maanden in verwachting was. In mijn geboortejaar 1944 werd het 29,2 C. De laatste toptiener was in 1985.

  Pinksteren valt vaak beter uit dan Pasen en Hemelvaart. De koudste waren in 1936 en 2007. Veel regen viel er in de bevrijdingsmaand van 1945: 23,3 mm.

  Iedereen treft het met het weer, maar als je kampeert dan hoop je op zulke dagen, omdat je dan van de omgeving kunt genieten: op het veld, over de fietspaden, door het bos, langs het water. Je merkt het aan de mensen dat ze het naar hun zin hebben. Er worden gemakkelijk gesprekjes aangegaan. En als mensen terugkomen van een tocht hebben ze wat te melden. s Avonds wordt er nog lang voor tent of caravan gezeten. Kortom: het is genieten!


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  27-05-2012, 08:15 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  29-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente in Vondelpark
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nooit eerder heb ik zon druk en sfeervol Vondelpark meegemaakt als gisteren. Op zomerse dagen vertrekken veel Amsterdammers uit de stad, maar bij dit prachtige lenteweer was dat anders. Alle terrassen en gazons waren bezet door mensen die alleen maar wilden genieten.

  Zelf heb ik bijna twee jaar aan het Vondelpark gewoond, boven de nog altijd bestaande Hollandse Manege. Maar ik kwam niet vaak in het park. Wel in de Vondelkerk waar Gerard Reve een hilarische dienst heeft gehouden. Het is door herinrichtingen uitnodigender geworden.

  Het werd in 1864 door een groep particulieren onder leiding van Christiaan Pieter van Eeghen in engelse landschapsstijl aangelegd door de bekende tuinarchitect Jan David Zocher die ook het kasteelpark van mijn geboorteplaats op zn naam had staan. In 1880 pas kreeg het Nieuwe Park de naam Vondelpark. En natuurlijk staat het standbeeld van de dichter er.

  Het park was eigendom van een vereniging, maar toen die de exploitatiekosten niet meer kon betalen, werd het in 1953 aan de gemeente geschonken. Enige jaren eerder was het park doorsneden door een straat met brug waar ook een tramlijn doorliep. Het decor van krakersrellen in de vroege jaren-80.

  Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte park van Amsterdam geworden. Naast de Amsterdammers vinden ook veel toeristen hun weg naar dit park. Jaarlijks zijn er gemiddeld zon 10 miljoen bezoeken. In de zomermaanden worden er theatervoorstellingen en concerten gehouden. Het heeft twee  tennisparken. En enige gebouwen waar evenementen kunnen plaatsvinden.

  Het Vondelpark is geen Central Park zoals in New York, dat zn weerga niet kent. Maar het is een prachtige oase in een grote stad. Er valt elk moment van te genieten, zoals ik gisteren voluit heb gedaan.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  29-03-2012, 09:13 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  23-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Herfst
  Om 12.05 uur begint vandaag de astronomische herfst. De zon staat dan loodrecht op de evenaar. Voor de komende dagen wordt mooi weer voorspeld. Na een herfstige zomer krijgen we dan toch nog een zomerse herfst, die mij niet lang genoeg kan duren.

  In 1901 was het op deze dag het warmste: 24,9C. In 1979 was het 's morgens nog heel koud. Twee weken later werd dochter Diane geboren. In 1949 was het de mooiste dag. Ik was vijf jaar. In 1968 regende het tien uur aaneen. Ik was in militaire dienst. Vandaag kan de temperatuur oplopen tot 19C en morgen nog iets hoger. Dus op naar Utrecht om op een terrasje te genieten.

  Nog altijd hebben we geen beslissing genomen over de herfstvakantie: met de caravan naar het zuiden of met het vliegtuig naar een zonbestemming. Als het een mooie herfst blijft, lijkt de eerste optie het meest voor de hand te liggen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  23-09-2011, 09:01 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (96)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (29)
 • Natuur (102)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (166)
 • Politiek (122)
 • Reizen (128)
 • Samenleving (40)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (160)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!