Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • week-41 2017
 • week-40 2017
 • week-39 2017
 • week-38 2017
 • week-37 2017
  14-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-19 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het begint er op te lijken met een paar mooie, droge lentedagen. Van deze week zal ik onthouden dat we drie hele dagen oppas waren voor kleinkind Milou, omdat de oma van A. overleed en op dezelfde dag zijn vader een tia kreeg. De oma was in een hospice en dus was haar overlijden niet onverwacht, zijn vader heeft ooit een beroerte gehad en nu dus weer een. Alle aandacht van A & D ging dus uit naar andere zaken. We zijn met Milou acht uur op de camping geweest, waar ze zich goed heeft geamuseerd. Op de terugweg viel ze in de auto in slaap en dat hield ze vol tot de volgende morgen half acht. De andere dagen hadden we steeds een gevarieerd programma.

  De gebeurtenis van de week was dat Ajax zich in Lyon plaatste voor de finale, en wel tegen Manchester United in Stockholm. Frank ging opnieuw mee naar de uitwedstrijd, met vijf man in een auto. De sfeer in de stad was uitbundig, in het stadion was het beangstigend (het is zijn commentaar). De wedstrijd verliep aanvankelijk naar wens met een uit-doelpunt van Dolberg, maar ongelukkige momenten in de achterhoede zorgden toch dat het na 80 minuten 3-1 was. Ik thuis voor de televisie en hij in het stadion geraakten in een zenuwentoestand (zie foto). Maar uiteindelijk kwam er de extase bij de plaatsing. Na 20 jaar! Hij kwam door contacten nog in het spelershotel terecht. Om twee uur 's nachts gingen ze nog rijden en waren de volgende dag na het middaguur thuis. Gebroken, maar voldaan. Hij beleeft wat met dat Ajax.

  Op zaterdag was het cleandag van het appartementencomplex LeTransept. Er wonen daar 20 alleenstaanden en 23 stellen, dus een opkomst van 40 zou mooi geweest zijn. Er waren er 11, waarvan nog een aantal duo's. Wel hadden anderen hun auto weggezet, zodat wij goed bij het onkruid en zwerfvuil konden....Wat een mentaliteit. Goede contacten gelegd met enige bewoners die we nog niet kenden. Om 13 uur had ik na drie uur mijn taak volbracht, terwijl Anita nog even doorging op de galerij. De geplande bbq werd vanwege het weer afgezegd. Ook voldaan, maar teleurstellend. Ik denk dat dit 30-40 jaar geleden heel anders gegaan zou zijn.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  14-05-2017, 21:29 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  09-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-18 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Ook de eerste meiweek was op donderdag na weer tegenvallend. En eigenlijk valt er weinig te melden. De sport boeide me nog het meest: een fabelachtige Cristiano Ronaldo in de EL-wedstrijd, Messi blijft ook altijd een genot om naar te kijken. Maar Ajax spande de kroon. Een ongelooflijke 4-1 en het had ok 7-3 kunnen zijn en dat tegen Olympique Lyon. Ajax begon zwak maar na de openingsgoal speelde het Lyon praktisch van de mat. Is deze zege al een garantie voor de finale, waarschijnlijk tegen ManUnited? Ik dacht het niet. We hebben dit jaar gekkere dingen gezien: een CF Barcelona dat kansloos toch nog thuis met een monsterscore tegen Paris SG verder kon. En wat te denken van Feyenoord dat niet kon winnen tegen plaatsgenoot Excelsior en dat nog wel in Rotterdam. Maar het wordt kampioen, tenzij er tweemaal een mirakel geschiedt. Het zegt veel over spanning. Iedereen die sport heeft beoefend weet wat dat is en met je doet: een soort verlamming. Je kunt niet meer wat gewoonlijk de normaalste zaak is. Ik heb het ook wel met tennis dat je geen bal goed raakt. Maar omgekeerd is me meer gebeurd.

  Het kleinkind hebben we wat minder gezien, maar komend week vier keer, vanwege een overlijden van de oma van A. Milou is nu 26 maanden en wordt steeds leuker. Ze gaat meer op haar sociale omgeving reageren, hoewel kinderen van deze leeftijd egocentrisch blijven. Ik was maar liefst twee uren bij intratuin waar een speelhoek is ingericht en zij zich uitstekend vermaakte. Kopieergedrag is ook leuk.Kijken naar anderen en het dan nadoen. En wat zijn die kids behendig en lenig. Ze vallen en rollen door of staan weer op. Ze kreeg het even lastig met een jongetje die haar op de rug sloeg en ze ging verhaal halen bij die moeder. Vermakelijk om haar verontwaardiging te zien. De moeder pakte het goed aan en Milou ging tevreden verder.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  09-05-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  30-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-4 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een afgelopen week met 's nachts licht vriezen en overdag dooien. Een grauwe, grijze januari-maand. Voor mij altijd de ergste maand van het jaar. Wat doet een mens in zo'n periode? Veel huiselijke activiteiten, mensen ontvangen (om te bridgen), lezen, internetten. Tennissen was er niet meer bij helaas. Na de biografie van Jan Cremer lees ik die van de literatuur-criticus en columnist Kees Fens, die in Oud-West zijn jeugd doorbracht rond de Chassekerk. Boeiend tijdsbeeld van katholieke enclave. Ik wandel er graag als ik Tutti moet uitlaten. Door dat lezen ben ik druk bezig geraakt met een autobiografisch document en de stamboom van mijn vaders's familie. Het heeft de nodige emailing opgeleverd met verwanten...

  En er is altijd wel sport. Vanwaar die belangstelling?
  Is begonnen in Kaapstad. Maar ik heb wel wat in de genen door mijn ouders. Mijn vader was een goede linksbuiten, mijn moeder een goede zwemster. We leerden van haar zwemmen in een buitenbad van de Lek. Zo ging dat toen nog. Mijn vader kon (beangstigend) meeleven bij voetbalwedstrijden.

  Wat deed je aan sport in Kaapstad?
  In een engelssprekend land is sport de belangrijkste bijzaak. Er werd op school aan sport gedaan op prestatieve wijze. Zelfs met bokslessen, die ik overigens vreselijk vond. Voetbal, gymnastiek stonden op het recreatierooster. In de woonwijk werd op zaterdag een competitie gespeeld die ik bijwoonde. Het schoolteam Marists speelde hoog. En in de zomermaanden was honkbal populair. 

  Werd je terug in Nederland lid van een sportclub?
  Je kon in mijn tijd pas echt lid worden van een club als je 12 jaar was. Dat deed ik bij Zwaluwen Vooruit in Utrecht. Ik was keeper en middenvelder. Aanvankelijk was ik in Amsterdam een paar jaar lid van korfbalclub DED (bestaat niet meer), op een terrein achter mijn woonstraat. Later voetballid bij RKAVIC, dat haar velden had in Amstelveen. Tot mijn 19e actief geweest op het middenveld. Het seniorenteam was een grote afknapper. En daarna -vreemd eigenlijk- pas op m'n 33e gaan tennissen. Die sport kwam pas beginjaren-70 na de successen van Okker en Stove sterk op. Daarvoor werd het door de "elite"  beoefend. Veel te laat natuurlijk om nog een goede te worden.

  Dus je was lang een passieve sporter?
  Dat verbaast me ook achteraf. Zoiets als een sportschool was er nog niet,behalve wellicht voor judo en krachtsporten. En indoorsporten trokken me niet. Ik fietste veel en ben altijd een liefhebber geweest van zwemmen.

  Heb je voorkeursporten?
  Zeker. Ik maak altijd een onderscheid tussen leuke kijksporten en doesporten, die je zelf moet doen om leuk te vinden, b.v. zwemmen. Voetbal komt op de eerste plaats, dan wielrennen en tennis. Bij atletiek de loopnummers. Volleybal van de zaalsporten. Met het schaatsen is er oververzadiging op de televisie. Hockey ben ik veel leuker gaan vinden. Dat is door aanpassing spelregels en ondergrond alleen maar aantrekkelijker geworden. 

  Wat zijn je beste vaardigheden, prestaties?
  Door het veelvuldig voetballen op straat in Utrecht op het Janskerkhof heb ik de conditie voor het leven gekregen, de aardigheid in het spel en ook wel de mentaliteit en inzicht. Met tennissen heb ik in mijn categorie prijzen gewonnen. Ben vooral een goede loper en heb tactisch inzicht. Aan techniek mankeert het nodige, maar dat is bij de tegenpartij ook het geval. Ik hoop het op m'n nieuwe club nog een tijd vol te kunnen houden.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  30-01-2017, 08:38 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  14-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-32 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Over het weer wil ik het eigenlijk niet meer hebben. Het is medio-augustus en ik ben al blij met een droge dag. Heb deze week veel gekeken naar Olympische Spelen. 's Morgens gaat om half acht de televisie aan, want 's nachts ga ik beslist niet kijken. En dan 's middags en 's avonds. Vele sporten zie je nooit of weinig. En niet elke sport is een leuke kijksport. Neem handboogschieten of schermen. Teamsporten zijn altijd wel aantrekkelijk en wat te denken van beach-volleybal, toch de sport die de laatste tien jaar veel opgang heeft gemaakt. Ook gekeken, want de volgende in 2020 zijn in Tokio en ben il bij leven en welzijn: 75 jaar. Dat zou een familierecord zijn van vaders zijde...

  De nederlandse verwachtingen waren hoog gespannen. Vooraf vond ik al: te hoog. En waarom? Elke sporter heeft wel een persoonlijk doelstelling. Dat moet voldoende zijn. Zwemmers en judoka's vielen tegen, roeiers en wielrenners zorgden voor succes. Vooral van de dames Paulis en Head heb ik genoten. Favoriet zijn en dan winnen. Onnederlands! En natuurlijk ook de geprolongeerde titel van surfer Dorian van Rijsselberghe. Grote verrassing was Ligtlee bij keirin. Maar er waren meer teleurstellingen: Kromo en Dafne faalden. 

  En over de weggestuurde Yuri van Gelder had ik al gauw een mening. Opzouten. Wat een figuur zeg. Je moet jezelf een week onder controle houden en zelfs dat lukt niet en moet er gezopen en uitgegaan worden. Tot in de kleine uurtjes. En de teamtraining missen. Dat is geen olympisch niveau. De rechtzaak heeft hem alleen maar meer geblameerd. Excuses waren meer op z'n plaats geweest. Boek dan extra weken na je deelname en ga los, als dat zo nodig moet. 

  Persoonlijk het meest memorabel was het interne afscheid als wedstrijdleider van de bridgeclub. Voor de MaMi en op de ledenvergadering was dat al gebeurd. Donderdag was het voor de TC-leden en hun aanhang, totaal 18 personen. Een barbecue, maar vanwege het slechte weer in het clubhuis en onder de drie maxi-parasols. Eindelijk eens gesprekken met mensen zonder de bekende clichees. Het ging eens ergens over. Het eten was bar slecht. Ik ben sowieso al geen grote vleeseter en dus is barbecue voor mij geen genoegen. De nieuwzeelandse witte wijn was des te beter. Een periode van vijf jaar afgesloten.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  14-08-2016, 17:27 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  07-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-31 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De eerste dagen van de week gaven veel regenbuien, maar op dinsdagmorgen kon er getennist worden. En met Milou kon ik toch nog fietstochtjes maken van een klein uur. Maar echt zomer wil het maar niet worden, al houd ik deze temperaturen beter vol dan boven de dertig. 

  We waren deze week te gast bij vrienden, op zaterdagavond en vrijdagmiddag. In een fase dat er met onszelf niet eens zoveel gebeurt. Het gaat allemaal nog komen vanaf september. Schoonvader van 96 zag ik magerder dan de vorige keer. Het is nog goed dat hij op zichzelf kan wonen met wat thuishulp. Anita gaat er gemiddeld eens per week heen voor het contact, boodschappen, schoonmaken en opruimen. 

  Milou is steeds amusement. Ze brabbelt er op los en afentoe heeft ze al woordjes, merkwaardig genoeg kikker en krokodil. Het zal de k zijn. Opa-oma-mama-papa-dicht-open; en ze wijst wel aan of maakt duidelijk wat ze wil. Het warmeten gaat wisselend. Maar ze scoort het best met haar goede humeur.

  De Olympische Spelen zijn begonnen met een wervelende, feestelijke, kleurrijke show. De verwachtingen aan medailles vind ik erg hoog gespannen. We overschatten onszelf als klein landje te vaak. De wielrenners en zwemmers vielen meteen al tegen en je moet juist de eerste dagen (buiten verwachting) wat halen voor de flow. 

  Anita had haar jaarlijkse meidendag. De 40e sinds 1976 dat ze elkaar voor het eerst in Barreges ontmoetten. Inmiddels is er erg veel gebeurd. Het is jammer dat Marlous, amper in de 60, al tekenen van Parkinson vertoont. 

  De maand augustus is net begonnen en de voetbalcompetitie ook. Ajax plaatste zich tenkoste van het griekse PAOK Saloniki in een bar slechte vertoning voor de volgende ronde. En bekert verder tegen de vice-kampioen van Rusland. De eerste competitiewedstrijd uit tegen het gepromoveerde Sparta werd gewonnen, maar na de 1-3 werd er bar slecht gevoetbald en gele en een rode kaart opgelopen. PSV en Feyenoord startten als concurrenten ook goed.

  Het was een week zonder grote terreuraanslagen, al was er weer een gek die zomaar mensen/agenten neerstak.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  07-08-2016, 17:31 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  05-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-22 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Wat een week. Eind-mei kende uiterste weersomstandigheden. De klimaatsverandering is te merken. Warmer maar ook natter. Maandag was al erg met noodweer in O.Brabant-Limburg, Frankrijk en Duitsland. En op zaterdagmiddag werd Vianen en omgeving getroffen door onweer met hoosbuien. Ik moest het kleed in de voortent weghalen. Geheel doordrenkt.

  Tja, de gebeurtenis van de week was voor mij toch het afscheid van de MaMi-bridge als wedstrijdleider. Ik werd hartelijk bedankt en dat ging vergezeld met een goede fles rode port en de geld-inzameling waar ik niets van gemerkt heb. Te gek gewoon! Veel waardering ondervonden en dus is het een goede afsluiting van vijf jaar, zo'n 150 maandagen inzet voor de bridgeclub. De laatste TC-vergadering verliep in het clubhuis pittig, zoals gewoonlijk, maar na afloop met veel drankjes. Volgend seizoen nog webmaster -het tiende jaar- en dan is het over met dit soort activiteiten. Ik heb genoeg gedaan....

  Leuk was het dat tennister Kiki Bertens tot de halve finale reikte tegen Serena Williams. Ze verloor geblesseerd in twee sets, ondanks de setpunten. Het NL-elftal won wedstrijden die er niet meer toe doen. Maar het spel kon me nog niet bekoren.

  Anita is lid geworden van de lokale golfclub De Kroonprins. Zaterdag was er een wedstrijd en 's avonds was ik bij het saté-buffet. Accommodatie en banen zien er veelbelovend uit. Maar of het allemaal te exploiteren valt? Ondertussen behaalde ik een prijs bij het jeu de boules op de camping. Mijn week kon niet meer stuk.

  Volgende week richting zuiden, wel door Frankrijk dat geplaagd wordt door stakingen en benzineproblemen en wateroverlast. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Sport
  05-06-2016, 10:35 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  03-04-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-13 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Sinds oktober is de temperatuur eindelijk weer eens boven de 20 C gekomen. Het werd tijd. Geen strenge winter, maar zo'n grijs-natte winter waar je gedeprimeerd van wordt. Gelukkig was Lanzarote een onderbreking. We gaan de lente tegemoet. 

  Milou gaat steeds steviger lopen. Dus het komt bij haar op het moment dat buiten gaat aantrekken. Als ze in onze woning gaan komen vanaf medio-mei kan ze lekker de beschermde tuin in waar een badje kan komen, een zandschelp, een driewielertje. Het kleinkind is het leukste in deze fase van m'n leven. Elke keer weer genieten.

  Het overlijden van Johan Cruyff heeft velen geraakt. Het eerbetoon is indrukwekkend geweest. Zeker in Barcelona. Vanmiddag in de Arena niet minder. Drie grote shirts op de grasmat, een doorlopende video van zijn acties, waarin de versnellingen en wendbaarheid het meest opvielen, de toespraakjes van zijn zoon Jordi en oud-spelers, de clubliederen; er waren tientallen oud-Ajacieden waar ik drie rijen voor zat. Kon ze zien. Viel me op hoeveel er slecht liepen. Van topsport houd je iets over. Heel goed ook om dit met zoon Frank te delen, die bovendien ook nog Ajax-functionaris geworden is. Ze staan aan kop en het zou prachtig zijn voor de nagedachtenis als ze ook nog kampioen werden.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  03-04-2016, 21:10 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere Clubcultuur
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Al een tijd heb ik de opvatting dat het anders moet. Teveel verenigingen en ik denk ihb aan de tennissport hebben last van dezelfde verschijnselen: groot ledenverlies, afname van vrijwilligersinzet, vacatures in functies, vermindering van activiteiten. De KNLTB heeft vorig jaar 100.000 leden verloren. Mijn club had er in 2005 nog 900 en nu nog maar de helft, d.i. een inkomstenverlies van €60.000 op jaarbasis. Iedereen ziet in dat dat niet veel langer kan doorgaan.

  Ik ben van de opvatting dat je voor goed, adekwaat beleid uit moet gaan van realisme en dat dromen mooi klinkt, maar weinig oplevert. Het ledenverlies zal nog wel doorzetten, omdat de tennissport in NL momenteel iconen mist en zich ook te weinig promoot als teamsport. Nieuwe leden haken af, omdat ze geen vaste tennismaat of tennisteam kunnen vinden. De jeugd kiest eerder voor voetbal en hockey, dat erg in opkomst is.

  Wat te doen? Je kunt in dezelfde kaders blijven denken, maar ik meen dat er inmiddels een onomkoombaar proces is ingezet. Leden gedragen zich als consument. Plat gezegd: wat krijg ik voor m'n contributie? Het liefst goede, bespeelbare banen, een clubhuis voor een hapje en een drankje, een veilige plek om auto of fiets te parkeren. That's it. En bestuur en nog wat functionarissen moeten daar maar voor zorgen. Het betekent in de praktijk dat de weinige vrijwilligers nog zwaarder belast worden.

  Mijn oplossing is: haal frustraties en matig functioneren weg uit de club. Benoem en betaal een clubmanager onder een kleine raad van toezicht en met financiële mandateringen, die alle denkbare taken in een club verricht en menskracht inhuurt wat hij/zij niet zelf kan. Hij houdt gedurende uren kantoor op de club, waar hij de financiele zaken beheert, groundsman en pachter aanstuurt, leveranciers en nutsbedrijven ontvangt, e.d. In het winterseizoen zijn de uren beperkt. Een parttime functie, die betaald moet worden. Maar er zijn genoeg clubs waar leden achter de bar moeten staan of zelfwerkzaamheid moeten verrichten. En zo niet dat moeten afkopen tot €25,- p.j. 

  Ik denk dat wat ik voorstel op termijn het organisatiemodel van een (tennis)club moet gaan worden. Veranderingen in denken kosten tijd en stuiten op weerstand, maar op termijn kan het voor een club het beste eigentijdse bestuurlijk-organisatiemodel betekenen. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  24-11-2015, 18:41 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  28-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.35 jaar BCV
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De viering van het 35 jarig bestaan van de BC Vianen is een groot succes geworden. Weken van voorbereiding door diverse groepen, waarvan de afgelopen dagen nog door harde werkers, culmineerden in een grandioos jubileum. Voorzitter Harry van Etten noemde terecht vele namen die vanuit de zaal allen een warm en dankbaar applaus kregen. 

  De goedgehumeurde leden kwamen door een versierde entree het clubhuis binnen; deze feestelijke zaterdag opende met ontvangst met koffie en gebak. Daarna werd er in 4 lijnen door 76 paren gespeeld met als opdracht van Harry: lief zijn voor elkaar. De doordachte organisatie zorgde daarna dat de uitstekende lunch aan de tafels gebruikt kon worden. Nieuwe paren voegden zich voor het middagbridgen bij de anderen in de zaal, zodat de maximumcapaciteit van 80 paren bereikt werd. De eerste drie en elk vijfde paar ontvingen een prijs. 

  Het vooravondprogramma vormde een gevarieerde afsluiting van de jubileumdag: een senior-dj liet nostalgische toppers horen, waarop verrassend veel mensen zich op de vloer waagden, in de zijzaal werd aan twee tafels blackjack gespeeld, hetgeen ook veel belangstelling trok en buiten in een luchtige tent kon prima barbecue gehaald worden. En als toetje verscheen er een heuse ijscokar, waar eenieder nog van kon smullen.

  Wie je ook sprak, iedereen vond het een geweldig feest. Ik heb genoten van de uitstekende organisatie, waar Anita een groot aandeel in heeft gehad. Ze was vandaag de gastvrouw. De laatste paren vertrokken omstreeks half elf. En dan te weten dat er op zondagmorgen weer clubleden terugkomen om alles op te ruimen. Hulde!! 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  28-06-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-05-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tennisclub 50 jaar
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Vijftig jaar is in een mensenleeftijd niet zo bijzonder meer als de gemiddelde leeftijd voor mannen 79 en vrouwen 82 jaar is. Voor sportverenigingen kan 125 jaar oud zijn, gezien het gegeven dat de eerste sportclubs aan het einde van de 19e eeuw werden opgericht. Tennis in de huidige vorm is ontstaan in Frankrijk omstreeks 1873 en niet in Engeland, zoals velen denken. De KNLTB is in 1899 opgericht; de oudste tennisclub is de Haarlemsche TC van 9 mei 1885, dus 130 jaar oud! 

  Het eerste document over de oprichting van onze club dateert van juni 1963. Aan belangstellenden werd gevraagd om een oprichtingsvergadering bij te wonen op 12 juni 1963 in de kantine van jachtenbouw De Vries Lentsch aan het Walsland. Het gebouw bestaat niet meer. 

  Nederland telde toen 12 miljoen inwoners, Vianen ongeveer 10.000 (nog geen wijk De Hagen, Monnikenhof of Amaliastein) en weinig sportclubs. Tennis was nog een elitesport: voor de happy few en sporters die graag in smetteloos wit gekleed wilden gaan. Landelijk  was de 20-jarige Tom Okker een grote belofte, bij de dames was Trudy Groenman de beste. 

  Het is niet duidelijk wat die bijeenkomst heeft opgeleverd, want pas in januari 1965 is er een hearing in het stadhuis over de behoefte aan sportaccommodaties. Op 17 april 1965 wordt bij notaris Flip Bonk een akte getekend, waarbij de Stichting Tennispark Vianen wordt opgericht. De acht ondertekenaars behoren tot de notabelen van de gemeente. 

  Een van de eerste daden van het negenkoppige bestuur is contact opnemen met industriëlen.  De contacten met de gemeente lopen via  burgemeester G.B. Pellikaan (van 1949-1967). Hij wijst het plan van de hand om achter Het Zwijnshoofd banen aan te leggen.  Hij vindt de boomgaard van Van Diggelen, waar nu de skatebaan is, een betere plek. 

  Voor een goed begrip van de geschiedenis van de LTVV moet de lezer weten dat er twee besturen waren die geacht werden goed met elkaar samen te werken: een stichtingsbestuur en een clubbestuur. De voorzitters zijn respectievelijk Wim Remie en John Vestjens. Er wordt gestreefd naar het verkrijgen van renteloze voorschotten van fl 100,- voor particulieren.

  Op maandag 24 mei 1965 is er dan de Algemene Ledenvergadering in het Verenigingsgebouw aan de Brederodestraat (nu Fotostudio Marks), waar 36 leden de LTV Vianen van start laten gaan. Overigens kon er pas een jaar later echt getennist gaan worden op de banen bij de Sportlaan. 

  Vanwege Pinksteren op 24 mei is er gekozen om het jubileumfeest op zaterdag 13 juni te laten plaatsvinden. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  24-05-2015, 22:10 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  26-01-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matige Klassieker
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  In plaats van euforisch had ik na afloop een kater van teleurstelling. Eigenlijk al tijdens de wedstrijd. De ambiance was er: een goed gevulde Arena, spreekkoren, vlaggen en vuurwerk bij het afscheid van Danny Blind en Toby Aldeirwereld. 

  Ajax kon maar even mee met Feyenoord, maar werd daarna overklast, zeker op het middenveld waar Klaassen ontbrak. De ploeg ontbeert kwaliteit en wat erger is: vechtlust. Op Serrero na en de ingevallen ijslander Sigthorsson die voor de hark Milik in de plaats kwam. 

  De commentaren na afloop waren vernietigend. Ik heb al aangekondigd bij Frank dat dit mijn laatste seizoen is als kaarthouder. Ik zie nog maar zelden een leuke wedstrijd. De spelpatronen die trainer Frank de Boer heeft aangebracht, te omschrijven als eindeloos breed, zorgen keer-op-keer voor een matige vertoning. Van alles wat naar voren wordt gespeeld moet je maar afwachten of het aankomt. Er is nauwelijks een diepe bal. Ze lopen maar en lopen maar en maken het zichzelf eindeloos moeilijk. Het ontbreekt aan durf en creativiteit. Een wonder dat het team 2e staat....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  26-01-2015, 08:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  27-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportjaar 2014
  Dit jaar was een heel goed sportjaar voor het kleine Nederland. Volgens insiders: het beste. Mijn top-10 van momenten:

  01 vliegdoelpunt van Robin van Persie op de WK in Brazilië


  02 de zege in Parijs-Roubaix van Niki Terpstra
  03 de wk-titel voor Epke Zonderland
  04 de atletiek-zege voor Daphne Schippers
  05 de door Krul gestopte penalty tijdens het WK 
  06 de prijs voor springruiter Jeroen Dubbeldam met Zenith
  07 de etappe-zege van Lars Boom in de Tour de France
  08 de olympische schaatstitel voor Ireen Wüst
  09 de benutte penalty door Klaas-Jan Huntelaar
  10 de huldiging van Jorien ter Mors

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  27-12-2014, 22:20 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (4)?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Over voetbal raak ik niet uitgepraat. Het heeft zoveel facetten. Is het niet de belangrijkste bijzaak van het leven? Leuke bijzonderheden zijn:

  * Zijn er stadions die je mooi vindt?

  Theo: Echte voetbalstadions, dus zonder atletiekbaan, dicht bij het veld. Ook niet te groot. Voor zo'n 20-30.000 toeschouwers. Dat is wel genoeg. Het oude Highbury van Arsenal. Nou Camp is mooi, maar veel te groot. En zo zijn er nog wel een paar giganten. Ik ben in Nederland in De Kuip geweest en vond het ouwe zooi. De Arena is mij vertrouwd. De ambiance bij Borussia Dortmund en Schalke '04 spreekt me erg aan. De mooiste? Het Emirates Stadion van Arsenal. 

  * Heb je iets met clubtenues?

  Theo: Jazeker. Rood-zwart stoot me altijd af en daarentegen vind ik rood-wit weer mooi. Van AZ, Benfica. Het Ajaxshirt is mijn favoriet. In de Nederlandse competitie verder niet veel bijzonders. In het buitenland de shirts van Arsenal, Lazio Roma en Real Madrid. Van de nationale ploegen het shirt van Oranje en Italië. 

  * Wat zijn je favoriete clubs?

  Theo: In Nederland Ajax en opmerkelijk ook wel FC Utrecht als het niet tegen Ajax uitkomt en ik heb Feyenoord altijd wel een mooie club gevonden. Een echte hekel heb ik aan PSV. Veel provincieclubs zeggen me niet veel, m.u.v. Heerenveen. In het buitenland zijn het FC Barcelona, Arsenal. In elk geval geen italiaanse. Van FC Porto gruw ik. De duitse competitie is gemiddeld eigenlijk wel de beste. Vaak geweldige wedstrijden door de inzet, de conditie, techniek gepaard aan fysieke kracht.

  * Wat is je mening over het nederlandse voetbal op internationaal niveau?

  Theo: Kan ik weinig nieuws meer over vertellen. Oranje is ver weggezakt. Ik denk dat we op het niveau van Denemarken gaan komen, met afentoe een leuke uitschieter. Plaatsing voor komende EK's en WK's zijn geen zekerheidje meer. De beste voetballers spelen in het buitenland, dus in Nederland spelen er nog nauwelijks toppers. De laatste was Luis Suarez. De competitie is wel spannend, maar heeft weinig niveau. Ook veel te veel buitenlandse spelers. Kijk alleen al eens naar het aantal keepers, ridicuul.

  * Heb je een voorkeursopstelling voor het WK?

  Theo: Natuurlijk, iedereen hier is toch bondscoach! Keeper: Robin Ruiter/FC Utrecht (heeft lengte en reactievermogen, speelt elke week onder druk en presteert); Achterhoede: Gregory v.d. Wiel, Rob Vlaar, Virgil v. Dijk, Urby Emanuelson; Middenveld: Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Robin v. Persie; Voorhoede: Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben, Jeremain Lens. 

  * Welke kansen?

  Theo: Vanuit de underdog-rol en na een gelijkspel tegen Spanje komt het team misschien in een flow. Tegen Chili wordt heel lastig en tegen Australië proberen rode kaarten te vermijden, want dat is een heel harde ploeg. En zoals steeds in de sport: geluk is een grote factor. Als ik het nu moet zeggen: tweede in de poule en daarna kansloos tegen Brazilië. 

  * Iedereen heeft een mening over Van Gaal, dus jij ook?

  Theo: Een irritant ego, zelfoverschatter en komediant, maar met afstand de beste coach die we hebben. Ik vind dat z'n basis al lang had moeten vaststaan. Zijn opstelling tegen Frankrijk was een naieve giller. Dus ook hij begaat blunders. En wie spreekt hem in de staf en spelersgroep tegen? Maar hij is wel de baas en dat heeft een voetbalwereldje, een team nodig. 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  14-03-2014, 09:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (3)?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In de VI staan van die aardige vragen aan abonnees of bekende spelers, die ik mezelf ook wil stellen.

  * Wat is het leuke van voetbal?

  Theo: Het is een heel attractieve kijksport: meestal dynamisch, gebruik van alle ledematen, vraagt om goede conditie, inzicht, samenspel. Hoog emotioneel gehalte. En als individuele speler kun je in teamverband je ook onderscheiden. En de uitslag is vaak onvoorspelbaar. In welke sport kan een nummer 16 van de nummer 1 winnen? 

  * Wat vind je in het algemeen van de invloed van coaches?

  Theo: Die is er onmiskenbaar, zeker bij de begeleiding van jeugd, maar wordt op topniveau enorm overdreven en overgewaardeerd. De spelers zijn dan al zo gevormd en hebben zoveel geleerd dat ze in feite alleen nog maar mentaal beinvloed kunnen worden. Ik sta soms verbijsterd over de keuzes die gemaakt worden: in opstellingen, wissels, taktieken. De mannen verdienen tonnen en begaan enorme blunders. Als laatste voorbeeld: het opstellen van Van der Hoorn en de positie van Duarte bij Ajax in het uitduel bij Salzburg.

  * En wat van de toeschouwers, de fans, de hooligans?

  Theo: Ook in vroegere tijden waren er wel rellen. Maar ik verbaas me als ik kijk naar de zwart-wit-foto's en daar grote groepen mannen zie staan te kijken, bijna aan de zijlijn, zonder enige afscheiding met het veld. Met de verruwing in de samenleving is dat ook merkbaar in en om de voetbalvelden. Ik merk het als bezoeker van wedstrijden in de Arena. De agressie in woorden en gebaren, het zoeken naar fysieke confrontaties, de haat voor de tegenstander en haar supporters. Het geld en de menskracht die het allemaal moeten beteugelen. Ongekend. Stadionverboden voor wangedrag moeten nog rigoreuzer worden opgelegd. Voetbal kost de overheid, de samenleving buiten-proportioneel veel.

  * En wat vind je van de Oranje-gekte tijdens grote toernooien?

  Theo: Echt prachtig. We moeten ons als volk toch afentoe kunnen manifesteren, uitleven. Wat is een samenleving zonder franje? Er zijn natuurlijk bizarre uitwassen, maar voor een volksfeest ben ik helemaal in. Ik vrees alleen dat we deze zomer het oranje niet veel zullen zien. Ik denk pas als er wordt gewonnen van Spanje.....(ijdele hoop). Maar wat ik boven al schreef: je weet het maar nooit bij een voetbalwedstrijd.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  13-03-2014, 09:39 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het tweede deel in de serie. Ik wil mijn uitgesproken ideeën over voetbal wel eens in deze vorm kwijt. 

  * Moeten er spelregels veranderen, zoals bij hockey gebeurd is om de sport aantrekkelijker te maken?
  Theo: Nee, beslist niet. Ik ben niet voor afschaffen buitenspel, een intrap ipv een ingooi of 3 corners een penalty. Het zou het karakter van de sport aantasten. Je druk maken over wel of niet buitenspel hoort erbij. Wat ik wel zou willen is meer electronische apparaten om zaken te meten, onrechtvaardigheden te verminderen: doellijnregistratie.

  * En zoals bij hockey en tennis het spel stil leggen om te kijken wat er exact gebeurd is?
  Theo: Dat 2x per speelhelft door coach of aanvoerder laten aanvragen lijkt me ook wel wat. Het argument dat dan het spel te vaak wordt onderbroken, is niet steekhoudend. Hoe vaak wordt er niet voor blessures onderbroken? En die zijn vaak nog fake. Scheidsrechters kijken nu na afloop wel en zeggen dat ze fout geweest zijn in hun beslissing. Waarom dan niet tijdens de wedstrijd? 

  * Verder niets veranderen?
  Theo: Ik erger me aan het vele wisselen aan het einde van de wedstrijd, puur om het spel op te houden, hetgeen toch spelbederf is. Het zou in elk geval in de extra tijd niet meer mogen. Of bestraft moeten worden met nog één extra minuut. 
  En ja, aan de samenstelling van de teams kan het nodige gebeuren. Niet meer dan drie-vier buitenlandse spelers op het veld. Of ze moeten al drie jaar in Nederland voetballen en voetbalnederlander zijn geworden. Het zou de grote voetballanden en volkomen gekochte teams (Chelsea, ManCity, Vitesse) geen voorsprong meer geven. Maar ik denk dat dat niet meer gaat lukken, omdat de commercie het voetbal beheerst.

  * Zijn er nog andere wantoestanden?
  Theo: Zeker wel. De invloed van voetbalmakelaars, de exhorbitant hoge transferbedragen en weeksalarissen. Schandalig gewoon. Het vrije vertrek van spelers zonder dat er iets voor terugontvangen wordt vind ik ook absurd. Het Bosman-arrest is het voetbal niet ten goede gekomen. Maar ook hierbij denk ik dat er niets aan te veranderen is, dan door een hoge autoriteit in de Europese Unie. Het is een uitermate kapitalistische sport geworden. Jammer.

  * De clubliefde is ook verdwenen door die vele transfers.
  Theo: Met die stelling ben ik het helemaal eens. Het beinvloedt ook de inzet, mentaliteit van de spelers, zeker de oudere die al alles hebben meegemaakt. Het gaat hen puur om het salaris en niet meer om de club waar ze voor uitkomen. Suleijmani bij Ajax vond ik één van de ergste. Jonge spelers die het aardig doen willen al snel cashen. Het is in Nederland heel lastig om een goede selectie bij elkaar te houden. Als je ziet wat er van Ajax op buitenlandse velden rondloopt, zou je een goed CL-team kunnen samenstellen. 

  (wordt vervolgd)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Sport
  12-03-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  11-03-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat heb ik met voetbal (1)?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Vanmiddag in de zon een achterstand aan VI's zitten doornemen. Ik ben ooit op het blad geabonneerd geweest en kijk ook regelmatig naar de VI-talkshows op de televisie. Voetbal is één van mijn drie passies. Daarom er eens wat meer aandacht voor.

  * Wanneer begon voor jou je voetbalinteresse?

  Theo: Ik kan me niet herinneren als kind tot een jaar of 11 ooit op straat gevoetbald te hebben. In mijn kleine woonplaats gebeurde dat ook niet. Er waren andere straatspelletjes. Pas in Kaapstad (1952-1954) ging ik voetballen op het schoolplein. dagelijks de wedstrijden tussen Gold en Blue. Ik was altijd bij Blue, mijn favoriete kleur. De school had een voetbalafdeling Marists, dat meespeelde in de hoogste stedelijke competitie en ook vaak won. Alle wedstrijden werden op zaterdagen op één complex gespeeld: Hartleyfield. Het scorebord intrigeerde, want daar werden de scores van alle velden met bordjes bijgehouden. In Nederland begon ik aan een fantasie-competitie.

  * In Nederland ging je wel voetballen?

  Theo: Nog niet in Wijk, maar wel op het Janskerkhof in Utrecht waarbij we van 1955-1959 woonden. Ik maakte de succesjaren van DOS mee, ging naar de thuiswedstrijden in de Galgenwaard en bewonderde spits Tonnie v.d. Linden. (Opmerkelijk dat hij al jaren in mijn woonplaats woont. Pas 80 geworden en aan het dementeren...).
  In 1958 werd de club landskampioen na een beslissingswedstrijd tegen het SC Enschede van Abe Lenstra. Op het plein voetbalde ik na het maken van huiswerk wel tot negen uur 's avonds, slechts onderbroken door de avondmaaltijd. We speelden competities en hielden een topscorerslijst bij. Ik heb er de conditie van mijn leven opgebouwd. 

  * Bij je clubvoetballer geweest?

  Theo: Vanaf je 12e kon je pas bij een club gaan voetballen. Ik deed dat twee jaar bij Zwaluwen Vooruit (bestaat niet meer, wel als fusieclub in de verkeerde kleuren). Ik was een snelle rechtsbuiten, die ruimte nodig had, geen dribbelaar, en kon goed diagonaal uithalen met mijn wreef. Uitgesproken rechts, links kon ik helemaal niks. 

  Na een jaar korfballen ging ik in Amsterdam bij RKAVIC voetballen. Drie jaar: 1962-1965. Geen selectiespeler. Ik kwam op het middenveld terecht. Mijn uithoudingsvermogen was goed, maar ik werd als brildrager steeds angstiger voor duels. Koppen deed ik al helemaal niet (meer). Na een afgangjaar bij de senioren ben ik gestopt. Carrière als voetballer: een drie. Potentie: een vijfje. 

  * Was Ajax steeds je favoriete club?

  Theo: Nee, aanvankelijk was dat DOS/Utrecht en dat bleef ook zo toen ik in Amsterdam ging wonen en regelmatig naar Ajax in De Meer ging kijken. Voor fl 0,50 op de staantribune, meestal in de zeikregen. Toen Tonnie v.d. Linden bij DOS stopte -omstreeks 1964-, werd ik geleidelijk Ajax-supporter. Ik maakte de opkomst onder Rinus Michels mee en de Gouden Jaren van het Ajax van Johan Cruyff tot 1975. 

  * Ben je een echte supporter?

  Theo: Jawel, maar een kritische, typisch amsterdams, hoewel ik dat van origine niet ben. Ik houd van de historie van de club, het schitterende tenue, de clubliefde van fans. Ik heb nu voor het derde jaar een seizoenkaart en heb nog weinig genoten, behoudens dan de thuisoverwinningen op FC Twente (kampioenschap), PSV (vorig seizoen) en Feyenoord. Alleen tegen AZ dit jaar heb ik kunnen genieten, maar meestal kijk ik met ergernis naar het spel; ver doorgevoerd positiespel zonder dieptes en omschakeling, gebrek aan scorend vermogen. Het is ongelooflijk dat zo'n matige selectie kampioen kan worden. Andere clubs zijn dus nog slechter....

  Maar terug naar het verleden....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Sport
  11-03-2014, 17:37 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaatsen op de OS
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De Olympische Spelen in het russische Sotjsji zitten er bijna op. Ik heb meer gezien dan in 2010 (Vancouver) en 2006 (Turijn), ook andere sporten dan schaatsen. Curling was een openbaring; een leuke kijksport, zoals darts een tijd een hype was. 

  Er is veel kritiek op de vele medailles die Nederland heeft gewonnen met louter schaatsen, al stelden de shorttrackers zwaar teleur (één keer brons). Het hardrijden heeft voor minstens 23 medailles gezorgd, want de ploegenachtervolgers staan in twee finales. Het is eenzijdig, dat wel, maar het ligt ook aan de buitenlanders, zoals noren en amerikanen die zwaar zijn achtergebleven. 

  De amerikanen hekelden de medailleoogst, waardoor Nederland bij de top-5 in het klassement kan komen. Maar langeafstandscoach gaf ze in onversneden engels een prima weerwoord. Zijn boodschap: laat talenten ipv dat vreselijke american football zich op andere sporten toeleggen. Dat was erg tegen het zere been. De amerikanen wanen zich toch overal al superieur in en worden dan nog eens terecht gewezen. In hun ogen: not done. Maar voor ons een Piet Heintje!


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  21-02-2014, 20:39 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  14-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de Ventoux
  In de voorjaarsvakantie van 2000 reden we op 25 april via de D938 naar de Mt.Ventoux (1909m) over een brede asfaltweg D977 tot we moesten stoppen, vanwege nog aanwezige sneeuwmuren.

  Vandaag wordt in de 100e Tour de France deze mytische berg beklommen. Voor het eerst sinds de 80-er jaren staan NL-renners in de top van het klassement: Bauke Mollema en Laurens ten Dam. Wie kent hen niet? Ongehoord na zoveel magere jaren.  Een schitterende etappe. In de aanloop al een hoog tempo van 50km per uur. Wel een kopgroep en koploper, maar die werden natuurlijk ingelopen. Steeds meer renners vielen uit de groep van de favorieten. Geesink, Mollema en Ten Dam hielden lang stand. En dan demareert notabene de gele trui Christopher Froome. Op een wijze dat Anita zei: dat is niet normaal. Dat zegt ze niet gauw. Hoe kun je zoveel sterker zijn dan 150 anderen? Het doet denken aan de dope-zeges van weleer. Mollema bleef tweede en dus is er hoop als Froome, hetgeen ik een aardige vent vind, toch een pilletje geslikt heeft. Onze jongens doen dat niet (meer).


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Sport
  14-07-2013, 18:03 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  10-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Back in town
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een prima winterbreak gehad op Djerba/Tunesië. De vluchten heen-en-terug zijn dit keer omgevlogen. Heb zelfs een uurtje geslapen. Vanuit het raampje was er beneden niet veel te zien. Na Sardinië werd het bewolkt en alleen een deel van N.O.Frankrijk en Luxemburg waren zichtbaar. Op Schiphol was het vreselijk: ijsmiezer bij 5 C. Liep er meteen en verkoudheid op.

  Vanmiddag toch weer naar de Arena en hopen dat Ajax nu eens thuis profiteert van de misstap van PSV. De bijgevoegde foto zegt verder alles...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  10-03-2013, 11:22 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  22-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.98e LBL
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een wielerklassieker, de laatste van het voorjaar. De grote rondes kunnen aangekondigd worden. La Doyenne (de oudste) is voor mij niet de populairste. En dat komt door het finishparcours en de hinderlijke menigte toeschouwers die bij beklimmingen voor verstoring van het koersverloop zorgen. Al in 1892 vertrokken er renners voor hun avontuur door de Ardennen.

  Ruim een eeuw later gaat  het vanaf Luik in zuidelijke richting over de Ardense heuvels naar Bastogne (Bastenaken). Deze beklimmingen op de weg naar Bastogne zijn pittig, maar nog eenvoudig vergeleken met de finale. Na een draai in Bastogne, naar noordelijke richting, gaat het parcours via Houfalize naar Vielsalm.

  Vanaf ongeveer 150 kilometer volgen de steile, zware klimmen elkaar snel op. Côte de Wanne, Côte de Wanneranval, Côte de Stockeu, Côte du Rosier, La Gleize en als absolute finale de Côte de la Redoute zijn vaak de vaste kuitenbijters. Deze laatste klim heeft een maximale stijgingspercentage van 22%, welke menig toerrijder dwingt van zijn fiets te moeten stappen. De Côte de St.Nicolas kan voor de definitieve afscheiding zorgen, waarna het aflopend stuk is naar Luik.

  Enige overwinningen staan mij nog bij: de solo over 90km van Eddy Merckx in 1971, de ijskoude epos van Bernard Hinault in 1980, de bijna-surplace van 1987, waardoor Moreno Argentin opnieuw kon winnen. Vreugde was er in 2010 bij Alexander Vinokoerov; het publiek trakteerde hem op een fluitconcert vanwege zijn dopingverleden, maar de vreugde was bij hem niet minder. De Kazak rekende in de slotfase af met Alexander Kolobnev.

  Het was voor mij lang de klassieker van Michael Boogerd, die er altijd goed presteerde en ook had moeten winnen. Landgenoten wonnen bijna nooit; uitzonderingen: Adri v.d. Poel (1988), Steven Rooks (1983), Ab Geldermans (1960). Bauke Mollema, Steven Kruiswijk, Robert Gesink, Wout Poels kunnen mogelijk een rol spelen, maar ik dicht meer kansen toe aan Philippe Gilbert, Joaquin Rodriguez of Andy Schleck. Of toch een italiaan: Vincenzo Nibali.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  22-04-2012, 09:32 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (96)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (29)
 • Natuur (102)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (166)
 • Politiek (122)
 • Reizen (128)
 • Samenleving (40)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (160)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!