Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • week-37 2017
 • week-36 2017
 • week-35 2017
 • week-34 2017
 • week-33 2017
  30-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-17 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het was de koudste, naarste laatste aprilweek die ik me kan heugen. Het was buiten onaangenaam. Voor veel mensen is het twee weken mei-vakantie en die treffen het in eigen land niet. Op Schiphol was het bizar druk met lange wachttijden.

  Wij waren in Amsterdam, weliswaar mijn favoriete stad in NL, maar ik erger me ook steeds meer. In het centrum massa's mensen, overal zwerfvuil en sloopmaterialen, verkeersomleidingen, blokkades, en scooters met NMA's (= nederlanders met migratie-achtergrond...). Elke dag wel op pad gegaan om gebouwen aan de grachten te bekijken, naar musea te gaan, boekhandels en curiosa-winkels te bezoeken. Nooit op een terras cappuccino kunnen drinken. Wel leuk: ik heb de Bosatlas van Amsterdam gekocht. Geweldig boekwerk met werkelijk allerlei info over de hoofdstad.

  Ik heb over die dagen blogs gemaakt op Facebook en ga dat hier niet herhalen. Koningsdag wil ik nog memoreren. Hoef ik daar niet meer mee te maken. Wat een zooitje in het centrum. Van de 10 personen lopen er 9 te zuipen en te vreten, ik kan het niet anders noemen. Eerder waren we in Leeuwarden, Zwolle, Utrecht, Bergen-op-Zoom. Was wel leuk. 

  Het had ook een week kunnen zijn met rampjes, die met als oorzaak op dementie gaan lijken. In de Hermitage liet ik in het toilet op een plank mijn portemonnaie liggen; er zaten wel twintig pasjes, rijbewijs en ca 120 euri in. Ik ontdekte het bij het pakken van de fiets. Liep naar de balie met de melding dat ik "bestolen" was, moest mijn naam noemen en daar werd de dikke portemonnaie getoond. Wat een opluchting. De vinder was anoniem. 

  Een paar dagen later heb ik buiten een sleutelbos in de e-bike laten zitten, notabene in een druk deel van Oud-West Amsterdam. Pas de volgende morgen geconstateerd. Fiets van nieuwwaarde €2200 had zo meegenomen kunnen worden. 

  En dan gisteren. Ik had de hond uitgelaten, wilde de ingepakte koffer in de auto zetten en trok de deur achter me dicht. Had op m'n jas getikt en een grote sleutelbos gevoeld, maar dat bleek van het thuisadres te zijn. Wat te doen? F&F moesten een uur later op Schiphol opgehaald worden. Gelukkig had Anita in de stad haar vriendinnendag. Ik kon haar mobiel bereiken en nog gelukkiger: ze had ook twee sleutels in haar tas. Anders had ik naar de politie gemoeten die mij waarschijnlijk naar een specialist gestuurd zou hebben. Maar in welk tijdsbestek zou dat gegaan zijn? F&F met koffers op Schiphol....hadden eventueel met openbaar vervoer naar huis gemoeten, maar hadden ze er dan al in gekund? Moet er niet aan denken. Het liep gelukkig anders.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Samenleving
  30-04-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-16 2017
  Hoogtepunt deze week was de wedstrijd Schalke 04-Ajax in Gelsenkirchen. Frank was er met een bus heen met andere Ajax-supporters en maakte in de aanloop van alles mee tussen de supporters van de clubs. Confrontaties. De duitse ME moest enige keren ingrijpen. Van bussen werden ruiten ingegooid. Pas om 3.15 uur was hij thuis. Maar wat een wedstrijd. Met 3-0 achter komen in de verlenging en met 10 man toch nog twee doelpunten maken en de halve finale halen. Geweldig!

  Het was deze week kil, fris, winderig weer, maar wel droog. F&F zijn naar Valencia waar hij o.a. zijn 35e verjaardag gaat vieren. Mijn leeftijd dat dochter/zus Diane op de wereld kwam. Het is in Spanje gelukkig beter weer, al is het niet wat wij meemaakten in maart op Fuerteventura. We zijn dus een week in Amsterdam, waar het in het centrum bizar druk was in deze vakantieperiode. Ik hoorde verrassend veel frans. Eigenlijk is dat deel van de stad niet leuk meer.

  Ik heb na twee dagen vijf musea bezocht -het weer was er ook naar-: de Hermitage over de Romanov-dynastie, het Amsterdams Archief met foto's over de oorlog en Een Betere Stad, het Cromhout-huis (zie foto van de achtertuin) met o.a. tekeningen van Maria Sybilla Merian, het Bijbels Museum. In het Rijksmuseum ben ik gaan kijken naar een tentoonstelling over Kaap de Goede Hoop, waar ik in 1952-1954 gewoond heb, juist tijdens de herdenking van 300-jaar de komst van de hollanders. Volgende week volgen er nog wel meer.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  23-04-2017, 11:12 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  17-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-15 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De plannen moesten gewijzigd worden, vanwege het frisse, kille, winderige weer. Een van de koudste Pasens in 100 jaar (record kou 1964, ook nog 2008 en 2013). We zouden vanaf vrijdag t/m zondag op de camping verblijven. Ik moest er even zijn, maar er was maar een caravan bezet; de rest was er ook niet. Gelukkig kregen we zaterdag een uitnodiging om te komen bridgen en dat duurde tot half drie (in jaren niet meegemaakt, behalve dan met de jaarwisseling). Het was gezellig. Verder hebben we het weekend in het appartement met hobby's doorgebracht. Vanmiddag komen de kinderen met aanhang en kleinkind borrelen en dineren. Toch nog een leuke afsluiting.

  Hoogtepunt van de week was een galavoorstelling in de Arena van Ajax tegen het duitse Schalke 04, dat van de mat gespeeld werd met aantrekkelijk voetbal. Helaas -en dat kan het team nog wel eens opbreken- te weinig doelpunten. In de 16 is de voorhoede vaak ondoelmatig. Mooi passend woord. De vaderlandse competitie is spannend; het gaat al het hele seizoen om de top-3 Ajax, Feyenoord, PSV. De roterdamse club staat vanaf de eerste competitiedag bovenaan, maar verliest punt in uitwedstrijden en Ajax heeft het onnodig laten liggen om kampioen te worden. Het kan theoretisch nog, maar in Eindhoven moet dan wel gewonnen worden.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  17-04-2017, 12:50 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  09-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-14 2017
  Wat een zondag...het leek wel zomer en dat op 9 april. Al gisterenmiddag naar de camping gegaan en er vandaag de hele dag genoten. Er waren opmerkelijk weinig campinggasten, maar de kleindochter was wel vier uurtjes bij ons. Haar moeder deed mee aan een sponsorloop en haar vader was aan het hockeyen, dus naar opa-oma. Met het meegebrachte speelgoed was ze maar even bezig; ze ontdekte een grindbak en ging met een schepje volkomen nutteloos de steentjes van de ene kant naar de andere brengen. Zo kunnen peuters bezig zijn.


  Iets anders want er gebeurt meer in zo'n week. Aan het begin was er de keuze van een trouwkostuum voor zoon F. die op zaterdag 1 juli in Amsterdam gaat trouwen. Dat vraagt nog heel wat voorbereiding, omdat het met alle denkbare toeters-en-bellen gaat gebeuren. De keuze voor de St.Nicolaasbasiliek, dicht bij het Centraal Station in de hoofdstad was gemaakt, maar de gekozen receptie-lokatie kwam te vervallen. We gingen met elkaar op zoek naar een andere lokatie: Cafe Kobalt, de 1e klas-restauratie in het CS en de Schreierstoren. Die laatste lokatie was verreweg de aantrekkelijkste en gelukkig kon hij melden dat het definitief is afgesproken. Het diner en de bruiloft vinden elders plaats. En dan gaat daar nog de huwelijkssluiting op donderdag 29 juni aan vooraf. We kijken er naar uit.

  Weer iets anders. Eindelijk de biografie over Kees Fens uitgelezen. Eigenlijk alleen boeiend voor ingewijden uit zijn circuit. Ik las zijn artikelen, essays, kritieken graag, zeker in de jaren dat ik nog abonnee van De Volkskrant was.  Onlangs las ik nog zijn heerlijk boekje Het geluk van de brug. Als ik Tutti in Amsterdam-W ga uitlaten, loop ik over die brug, de Wiegbrug, die ook Hans Wiegel in z'n jeugd passeerde. En ik ken Fens geboorte- en woonomgeving goed rond de Chassekerk. Maar ik heb zijn levensverhaal toch niet met plezier gelezen. Een gewone jongens uit een arm, arbeidersgezin die geheel tot de journalistieke en academische elite gaat behoren. Duur uit eten gaat, dure reizen maakt, dure kleding draagt en in de grachtengordel woont. Vervreemd van zijn oorsprong. Over de omgang met zijn kinderen en kleinkinderen las ik niets. Zijn 1e vrouw Leny, die ik in Zandvoort gekend heb, verlaat hij als zij ernstig ziek wordt. Hij was een uitstekende schrijver, maar ook egocentrisch, ijdel, niet erg collegiaal op beslissende momenten. Als persoon is hij mij tegen gaan staan.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  09-04-2017, 22:25 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  01-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-13 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Bijna alle weerrecords zijn gebroken: de warmste 30 maart, de op een na warmste maand sinds 1901. De maand begon somber en regenrijk en eindigde in majeur. Ik heb er op FB een blog aan gewijd.

  De caravan is weer helemaal seizoenklaar. En dat op een betere plek op camping BNI. Uitzicht naar het kanaal en vrijliggend fietspad. Dus toch enige levendigheid en geen overlast. Het wordt een ander seizoen als vorig jaar toen we daar vijf maanden elke avond sliepen. Het enige nadeel van de plek is dat-ie met de voorkant op het zuidwesten ligt en bij storm gaan de gesloten luifel (geen voortent) onder druk komen te staan. Of we ermee gaan toeren is zeer de vraag. Liever kiezen we voor aanbiedingen in het buitenland, scheelt tol, benzinekosten en reistijd. Het leven bestaat uit afwegingen nietwaar.

  Veel met kleinkind opgetrokken. Inmiddels 27 maanden. (Haar mama is vijf dagen met vriendinnen skien in warm Oostenrijk). Elke keer zie ik weer iets nieuws in haar ontwikkeling. Ze gaat wat gemakkelijker naar andere volwassenen en kinderen toe. Was aanvankelijk afwachtend. En de zinnetjes komen nu in rap tempo uit de mond. 

  Ik heb zo'n goede bibliotheek hier getroffen dat ik al heel veel boeken heb gelezen. Momenteel de autobiografische schetsen van Jacques Klöters (1946), theaterman en de biograaf van Toon Hermans. Zijn jeugdjaren hebben veel overeenkomst met de mijne. Zoals mijn broer zat hij op het Ignatius College bij de paters jezuieten (bekende namen). En ook goed om eens te lezen: "ze hebben niet aan mij gezeten, integendeel". Ik geniet vooral van zijn schetsen uit de toneelwereld. Met BN-ers is hij omgegaan en hun portretten zijn heerlijk leesvoer. Ik kom niet toe aan het lezen uit mijn eigen boekenkast en die moet toch echt een keer uitgelezen worden/zijn.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  01-04-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  25-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-12 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een week met dagdelen van lenteweer, al stond er vaak een akelige wind. Maar ook een week met weer terreuraanslagen: gekken die met een auto mensen op een stoep de dood injagen. De nieuwe trend. En er wordt in de media vergeten dat er ook gewonden vallen, die voor hun leven verminkt en gehandicapt zijn. Dwazen die dan nog menen in een allah-hemel beloond te zullen worden...

  In zo'n nare wereld is het goed om te weten dat je vrienden hebt. Het hoeven er niet veel te zijn als het maar goede zijn. En ik vind dat het in menselijke relaties om wederkerigheid moet gaan. Wederkerige mededeelzaamheid, belangstelling, inleving,  en als het nodig is: hulpvaardigheid en troost. 

  Daarbij: je vrienden hoeven niet dezelfde meningen te hebben, maar met een PVV-er zou ik de grootste moeite hebben. Het gaat niet alleen om de stem, maar om de beweegredenen. Waarom zou je kiezen voor een persoon, een partij die polariseert, schoffeert, haatzaait. Alleen maar afbreekt en tegen is, niets positiefs er tegenover stelt. Klaver en Pechtold proberen optimistisch te zijn, perspectief te bieden. Het wordt uiteindelijk een kabinet over rechts met de CU en wat gedoogsteun. GL kan het niet maken om zich te vervreemden van SP en PvdA en als ze wel in de regering komt, dan wordt ze oppositioneel afgemaakt. Met groot zetelverlies in het verschiet.

  Ook erg de neergang van het NL-elftal. 0-2 nederlaag tegen Bulgarije, nummer 71 van de FiFa. Doet denken aan gloriejaren van Hongarije in de 50's, Engeland in de 60's, Polen in de 70's, momenteel ook Argentinie in Zuid-Amerika. De selectie is te zwak, speelt onsamenhangend, kan de druk niet aan. En heeft geen greintje geluk meer. Het kan nog lang gaan duren voor er weer een eindtoernooi wordt bereikt: 2020? Dan ben ik bij leven en welzijn 76. 

  Een somber blog. Maar er zijn vrienden en er is een kleinkind dat ons blij en gelukkig maakt!

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  25-03-2017, 23:38 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  19-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-11 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Lentestemming. Tot en met donderdag was het heerlijk weer, daarna zakte het weer in naar herfstachtig. Zo gaat dat in dit zeeklimaat. Er waren dagen dat ik genoten heb en de woonomgeving verder verkend heb. Het grote ontwikkelingsgebied Leidse Rijn en het open terrein van Rijnvliet. Wat een bouwmogelijkheden zijn daar (nog). Als het planologisch maar aantrekkelijk wordt ingevuld. 

  Het evenement was natuurlijk de verkiezingsavond. Heb even om 21 uur gekeken naar de exitpolls, daarna europees voetbal en vanaf 23 uur tot 1 uur naar de uitslagen en de interviews. Al sinds mijn scriptie in 1966 ben ik tegen ons kiesstelsel. We krijgen in het parlement veel te veel partijen. Maar liefst 13. Een verkiezing moet de regeerbaarheid vergroten. Een kiesdrempel van 2-3% zou al een verbetering zijn. Ik hoop dat CDA en D66 dat eens gaan bevorderen. Nu wacht ons een lange formatie, dat in alle sectoren van de samenleving slecht is. Veel rituele dansen, aan het einde strijd om de poppetjes (Ministersposten) en dan is het kerst.

  Gisteren een van de leukste ontmoetingen van de laatste jaren gehad met vriend Wim en zijn vrouw Tinka in een regenachtig Doesburg. Terugblikken, anekdotes, actuele zaken. En dat alles in een mooi huis bij een heerlijk glas wijn. 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Politiek
  19-03-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-10 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Reizen blijft iets aparts, iets aantrekkelijks. En toch ben ik blijer om op de plaats van de bestemming te zijn ipv te reizen met vliegtuig. Ik ga er ook minder onbevangen in als in vroegere jaren. Bij het vertrek uit Fuerteventura meldde de cockpit toen alle passagiers zaten dat vanwege stakingen in Frankrijk het luchtruim bij Parijs maar geselecteerd toegankelijk zou zijn en wij maar liefst anderhalf uur in het vliegtuig zouden moeten wachten voor te kunnen vertrekken. Het was buiten al 25C en binnen niet veel minder. Ik dacht dat ik gek zou worden. Ooit een keer eerder meegemaakt in 1976 op weg naar Gran Canaria. De stewardess heeft me toen een kalmeringstablet gegeven.

  Maar zie: na vijf minuten meldde de gezagvoerder dat we toch zouden vertrekken en een kleine omweg maken. Ik was al lang blij. In zo'n kleine ruimte opgesloten zitten, is vreselijk. De laatste jaren zit ik bij het raampje om twee redenen: ik kan hopelijk beneden wat zien en met m'n hoofd tegen het venster leunen om wat weg te dutten, zodat de reis naar mijn gevoel korter duurt. Ik heb daarbij altijd wel goed leesmateriaal om de tijd te doden. Het vliegtuig, het hele gedoe op luchthavens vind ik noodzakelijk kwaad. Je doet het omdat je er anders niet komt of er te lang over doet. In het vliegtuig is er een constant gedreun. Alles is even krap en ongemakkelijk. Mensen nemen steeds meer handbagage mee. Belachelijk dat daar niet tegen opgetreden wordt. 

  Al-met-al waren we van 7 uur tot 15 uur onderweg. Heerlijk om weer thuis te zijn en dat bij beginnend lenteweer. Familie weer gezien, kleinkind weer geknuffeld en meteen een paar keer opgepast. Voor mij is het wonen nu pas  echtbegonnen, nu we de wijk en omgeving kunnen gaan verkennen, wandelend of met de fiets. F&F hadden tgv hun aanstaand huwelijk een bijeenkomst georganiseerd met de getuigen en naaste familie. Was gisterenmiddag heel gezellig. Het nieuwe seizoen gaat beginnen..

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-03-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  04-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-9 2017
  lees https://www.facebook.com/theo.balvers
  (voor vakantieverslag: neem de link over in de browser)

  Tien dagen vakantie op Fuerteventura. Een break in het winterseizoen dat vaak grauw, grijs, kil en regenachtig is. En dat veel te lang duurt. De Canarische Eilanden zijn erg in trek. Vanuit het oosten willen we steeds een eiland opschuiven. Vorig jaar het zwarte, vulkanische Lanzarote en dit jaar Fuerteventura. (Gran Canaria heb ik in de 70's bezocht) Uiteindelijk komen we bij leven en welzijn op La Palma terecht. 

  Fuerteventura is een groot eiland. Het is droog en kaal. Er staat altijd een noordoostelijke passaatwind. Geofysisch best wel interessant met zijn heuvels (tot 800m), oude vulkanen, grote stenige vlaktes, talloze gleuven waar beken en riviertjes zouden kunnen stromen en vooral een gevarieerde kust. In het westen met zwarte stranden en geerodeerde rotsen waar de oceaan hevig tekeer gaat, in het oosten enorme zandstranden en duinen van het Saharazand. 
   
  We huurden een auto en maakten diverse tochten. Op zondag door het binnenland, dat oases kent bij de oude hoofdstad Betancuria en om Antigua. We hadden een panoramaview vanaf Mirador Velosa op zo'n 600m. Ondanks de mist hadden we overzicht over het grote eiland. De westkust bij Ajuy en LaPared was imposant, de oostkust bij Costa Calme en verder rustiger met stranden.

  Het eiland is ons erg bevallen, al zullen we er maar een keer komen. Er is nog zoveel meer te zien. De omgeving van het hotel en met name het oude vissersdorp Corralejo was minder interessant. Toeristisch verknald. Maar er viel nog genoeg te genieten.
     Bijlagen:
  2017Fuerteventura00.jpg (38.9 KB)   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  04-03-2017, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  25-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-8 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Weerkundig de week van de storm op donderdag. Veel regen bij gematigde temperaturen boven nul. Wel kunnen tennissen. Op basis van het lidmaatschap voor de laatste keer bij de LTV Vianen. Mooie tijd geweest, maar het kost me geen moeite om er weg te gaan. Alles uit Vianen gehaald wat er voor mij inzat. Met sommige mensen zal ik contact houden. Het was ontluisterend dat de voorzitter voor een missie (om zelfwerkzaamheid) bij 14 mannen geen enkel gehoor vond. Het kenmerkt de club al jaren. Ze drijft op een klein bestuur en een groundsman (die overigens een ernstig ongeluk heeft gehad). 

  Een bijeenkomst van de VvE bijgewoond. Een goede opkomst met gewogen stemmen. Ik weet nu dat er 43 eenheden zijn, waarvan 20 eenpersoons en 23 tweepersoons, geen enkel gezin. De gemiddelde leeftijd schat ik tussen 30 en 45. Het complex bestaat 5-6 jaar en sommige zaken moeten verbeteren, zoals trappenhuis, coating gangen. De vergadering werd zeer matig geleid; het bestuur leunt zwaar op de ondersteuning door beheerskantoor Metea. Aan het einde werd de rondvraag een vervelende sessie. Toch al gauw een "klachtenrondo". Veel ontstemming over het schoonmaken door een betaalde bewoner. Ik vind het nogal meevallen, maar er waren duidelijk irritaties. 

  We wonen er altijd nog geheel naar ons zin en de goede seizoenen moeten nog aanbreken. Het winkelcentrum en openbaar vervoer zijn dichtbij. En natuurlijk het gezinnetje met kleinkind, waar we ons voor inzetten. De sociale contacten zijn nog minimaal, maar er is een schoonmaakdag, annex barbecue gepland. Dat schijnt gezellig te zijn. 

  We koersen nog vaak naar Vianen, waar emotioneel afscheid van genomen is. De plaats gaat sterk uitbreiden na jarenlange discussies en vertragingen. Die groei is hard nodig. Helaas is er een onzinnige gemeentelijke herindeling met notabene Leerdam. Geografisch lijkt het nergens meer op die schaalvergrotingen. Er is nog een twist bij welke provincie het moet gaan horen. Ik zou denken Utrecht, want Zuid-Holland en Gelderland zijn al groot genoeg.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Samenleving
  25-02-2017, 16:49 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  19-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-7 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het sneeuwdek dat afgelopen weekend het land bedekte is verdwenen. Het is overdag gemiddeld ongeveer 5-8°C, het bekende grijs-grauwe winterweer. Niks an. We verlangen naar de lente. Fuerteventura lonkt. Op de 10e al buiten op het terras van Anafora in het Maximapark gezeten. En gisteren naar Utrecht-C gefietst, 9km in 25 minuten!

  We wonen nu drie maanden in Vleuterweide. Het lijkt al langer, zo gewend zijn we hier. Uit mijn agenda maak ik op dat we de afgelopen anderhalve maand 24 personen op bezoek hebben gehad. Ze reageerden allemaal positief. We ervaren de ruimtes die we hebben als voldoende en het is comfortabel wonen. De energiekosten zullen wel laag zijn. 

  Wat zijn grote verschillen naast wonen in een tussenwoning en een appartement? Eigenlijk het sociale contact. Van de buren merken we niets (van verkeersgeluiden ook niet). En in de openbare ruimtes zijn we volkomen anoniem. Dat was in V. wel anders. Elke dag komen we wel in het winkelcentrum voor boodschappen, wat winkelen, de bibliotheek. En dat terwijl ik in NL nauwelijks in een winkelcentrum kwam. Ik ben stelselmatig gaan koken op woensdag en donderdag. Het bevalt mij allemaal prima.

  We zijn lid geworden van de lokale bridgeclub Sans Atout in De Meern. En daarnaast bridgen we nog op maandagmiddag en woensdagavond in de voormalige woonplaats. Dat is vertrouwd. En dat willen we ook zo houden. Ik heb al eenmaal getennist bij een andere club en dat was verrassend plezierig. Goed ontvangen.

  En natuurlijk is het grote winstpunt: de nabijheid van het gezinnetje met ons kleinkind Milou, nu in de fase van het "nee" zeggen en zindelijk worden. Ze praat, springt, danst, speelt en huilt als ze haar zin wil krijgen. Een gewoon peutertje dus. Ze vindt het brengen naar de opvang en afscheid-nemen van mama het ergste en brult dan. A. haalt haar 's middags op. Ze verbaast ons steeds weer over zaken die ze herkent en het omgaan -nu al- met iPad en laptop. Een kind van deze tijd.

  De vrije uren breng ik door met het ordenen, samenvoegen van persoonlijke documenten vanuit ongeveer 20 ordners. Ben fotoboeken aan het samenstellen. En lees erg veel. Boeken van Han Voskuil en Maarten 't Hart. Kortom: vervelen is er nooit bij.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  19-02-2017, 08:36 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-6 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Terwijl in Sydney, ook in grote delen van Australie, een hittegolf heerst, was het winter in NL, met gisteren een pak sneeuw. Vandaag naar Ajax in de Arena -sinds maanden- was het op de fiets guur. Van het spel werd ik ook niet warm; in de 16 is het niet doelmatig. Feyenoord lijkt op weg naar het kampioenschap.

  Laten we het interview voortzetten. En wel over sociale contacten. Ben je sociaal gericht?
  TB: Ik kan goed op mezelf zijn, maar niet voor dagen. Ik heb graag Anita in mijn nabije omgeving. Weet nog dat ik ongerust werd de eerste jaren van het huwelijk als ze niet in de verwachte tijd thuis kwam. En regelmatig contact met onze volwassen kinderen. In het algemeen vind ik in gezelschap verkeren plezierig. Mensen hebben vaak wel iets leuks, interessants te brengen. Je bent mens tussen anderen. 

  Zie je bij jezelf een bepaalde ontwikkeling?
  TB: Het verkeren in een grote groep vind ik evenwel niet aantrekkelijk. Ze toespreken is iets anders; dat ligt me wel. Ik denk dan b.v. aan ledenvergaderingen, bridgedrives. Ik ben verbaal sterk en weet vaak wel op basis van feiten te overtuigen. Op m'n best ben ik in klein gezelschap. Of in een een-op-een contact. Echt verlegen ben ik nooit geweest, maar ik heb ook niet zo de behoefte om me nadrukkelijk te manifesteren. Of ik moet een bepaald doel nastreven, zoals in mijn politieke jaren.

  Heb je vrienden?
  TB: Door het gebrek aan genegenheid en waardering in het eigen gezin wilde ik graag daar buiten vrienden hebben. Ik was m'n hele jeugd op vriendschappen gericht. En kreeg die ook. Schoolvrienden kunnen vrienden voor het leven zijn/worden. Er zijn er nog vier. Door beroep, vrijetijdsbesteding (vakanties), andere contacten kunnen ook vriendschappelijke relaties ontstaan. Die zijn er gelukkig ook. Ik zoek het meer in kwaliteit dan in kwantiteit. 

  Hoe onderhoud je die vriendschappen?
  TB: Door onregelmatige afspraken/ontmoetingen. Vroeger werden er ook wel brieven of e-mails geschreven. Ik vind die vertrouwde omgang plezierig. Je zit al gauw op dezelfde golflengte. Wederzijdse interesse is het bindmiddel. Ik ben niet zo'n voorstander van veelvuldige contacten. Een week gezamenlijk optrekken is voor mij genoeg. Je moet elkaar iets (nieuws) te vertellen hebben.

  Waar doen vrienden je plezier of pijn mee?
  TB: Plezier met hun fysieke aanwezigheid en persoonlijke meningen en gevoelens, die er toe doen. Een vriend moet iets speciaals vertegenwoordigen. Begeesterd worden door een ander is een heerlijke ervaring. Dat tilt zo'n relatie uit boven het gewone contact. Pijn doen ze me niet zo gauw; je moet wat kunnen accepteren. Ook kritiek, juist van vrienden kunnen verdragen. Oneerlijkheid, draaikonterij, huichelarij kan ik moeilijk verdragen. En mensen kunnen erg berekenend zijn, op eigen voordeel uit zijn. Dat moeten vrienden niet doen. De kern van vriendschap is trouw. 

  Zijn er ook vriendinnen?
  TB: Zeker wel, maar minder. Maar ik heb altijd wel de gedachte gehad dat ik mannen beter kan begrijpen dan vrouwen. Niet dat zo ondoorgrondelijk of mysterieus zouden zijn, maar een ander lichaam geeft toch ook een ander gevoelsleven. Ik heb veel vrouwelijke collega's gehad. Ik kon daar goed mee omgaan.

  Hebben jullie een vriendenkring?
  TB: Beiden hebben we dat nooit nagestreefd. We hebben wel bevriende kennissen. Ik ben zelfs een tegenstander van zo'n besloten kring. Het maakt je afhankelijk door verplichtingen. Ik zie het wel om me heen dat mensen tot elkaar "veroordeeld" zijn met verjaardagen, activiteiten. Er ontstaan ook wel spanningen doordat er over elkaar "gepraat" wordt. Mij veel te complex. Op verjaardagen nodigen we ze "allemaal" uit en dan zien we pas goed hoe groot de verschillen kunnen zijn. Nee, liever afzonderlijke contacten.

  Wat kenmerkt tenslotte een sociaal mens?
  TB: Vooropgesteld: elk mens leeft primair voor zichzelf. Je wil zelf gelukkig, gezond, welvarend zijn. Maar als je daarnaast goede contacten kunt onderhouden verrijkt dat je leven. Iets voor een ander betekenen, hoe dan ook, geeft een goed gevoel. Ik heb me bestuurlijk-organisatorisch een groot deel van mijn leven voor anderen ingezet, zonder dat ik daar materieel voordeel van had. Ik heb m'n talent, als je het zo wil noemen, ingezet. Dat is toch bijbels...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  12-02-2017, 20:28 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  04-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-5 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Kwakkelweekje met het weer, maar ik kon weer eens tennissen. Over die sport gesproken, ik liet bijwonen van wedstrijd in de Arena voorbijgaan om de Melbourne-finale Federer vs Nadal te kunnen zien. Geen spijt van gehad. In een prachtige vijfsetter won de zwitser zijn 18e slam. Een grootheid in de sport. 

  Je bent nogal een persoonlijke blogger. Hoe komt dat?
  Op zich ben ik heel open over de dingen die ik doe, meemaak, van mening ben, overdenk. Ik had op de MULO al die reputatie, zei laatst nog een klasgenoot die hier met z'n vrouw kwam bridgen. Ik kwam daar in Amstelveen in een bestaande 2e klas en onderscheidde me door m'n meningen, emotionele uitingen. Het voorlezen van mijn opstellen was een sensatie. Zo open durfde niemand te zijn. Tot op het schoolplein werd er over gesproken. 

  Is dat nog altijd zo?
  Ik vind mezelf wel een meningenmens. Maar ben meer under control. De tijden zijn voorbij dat ik me zo wilde profileren. Het heeft  me in de politiek op lokaal niveau ver gebracht. Ook tegenstanders opgeleverd natuurlijk. Ik was op papier vaak al helemaal niet te temmen. Tot schade en schande. Enige wijsheid, noem het zelfbeheersing is wel gegroeid.

  Zit er een filosofie achter?
  Toch wel. Je leeft maar een keer en moet jezelf durven zijn. Dit blog is meer een journaal. Bij de VK ging ik helemaal los. Een heel boeiende tijd. Polemiseren zit wel in me. Maar tegenwoordig ontbreekt me daarvoor de motivatie. Veel is minder belangrijk geworden.

  Verklaart het je voorkeur voor bepaalde tv-programma's?
  Ik kijk bij voorkeur naar programma's waarin mensen geportretteerd worden. Vroeger Het Zwarte Schaap. Tegenwoordig: Vijf jaar later van Jeroen Pauw. Talkshows. Boeken van de VPRO. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  04-02-2017, 21:09 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  30-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-4 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een afgelopen week met 's nachts licht vriezen en overdag dooien. Een grauwe, grijze januari-maand. Voor mij altijd de ergste maand van het jaar. Wat doet een mens in zo'n periode? Veel huiselijke activiteiten, mensen ontvangen (om te bridgen), lezen, internetten. Tennissen was er niet meer bij helaas. Na de biografie van Jan Cremer lees ik die van de literatuur-criticus en columnist Kees Fens, die in Oud-West zijn jeugd doorbracht rond de Chassekerk. Boeiend tijdsbeeld van katholieke enclave. Ik wandel er graag als ik Tutti moet uitlaten. Door dat lezen ben ik druk bezig geraakt met een autobiografisch document en de stamboom van mijn vaders's familie. Het heeft de nodige emailing opgeleverd met verwanten...

  En er is altijd wel sport. Vanwaar die belangstelling?
  Is begonnen in Kaapstad. Maar ik heb wel wat in de genen door mijn ouders. Mijn vader was een goede linksbuiten, mijn moeder een goede zwemster. We leerden van haar zwemmen in een buitenbad van de Lek. Zo ging dat toen nog. Mijn vader kon (beangstigend) meeleven bij voetbalwedstrijden.

  Wat deed je aan sport in Kaapstad?
  In een engelssprekend land is sport de belangrijkste bijzaak. Er werd op school aan sport gedaan op prestatieve wijze. Zelfs met bokslessen, die ik overigens vreselijk vond. Voetbal, gymnastiek stonden op het recreatierooster. In de woonwijk werd op zaterdag een competitie gespeeld die ik bijwoonde. Het schoolteam Marists speelde hoog. En in de zomermaanden was honkbal populair. 

  Werd je terug in Nederland lid van een sportclub?
  Je kon in mijn tijd pas echt lid worden van een club als je 12 jaar was. Dat deed ik bij Zwaluwen Vooruit in Utrecht. Ik was keeper en middenvelder. Aanvankelijk was ik in Amsterdam een paar jaar lid van korfbalclub DED (bestaat niet meer), op een terrein achter mijn woonstraat. Later voetballid bij RKAVIC, dat haar velden had in Amstelveen. Tot mijn 19e actief geweest op het middenveld. Het seniorenteam was een grote afknapper. En daarna -vreemd eigenlijk- pas op m'n 33e gaan tennissen. Die sport kwam pas beginjaren-70 na de successen van Okker en Stove sterk op. Daarvoor werd het door de "elite"  beoefend. Veel te laat natuurlijk om nog een goede te worden.

  Dus je was lang een passieve sporter?
  Dat verbaast me ook achteraf. Zoiets als een sportschool was er nog niet,behalve wellicht voor judo en krachtsporten. En indoorsporten trokken me niet. Ik fietste veel en ben altijd een liefhebber geweest van zwemmen.

  Heb je voorkeursporten?
  Zeker. Ik maak altijd een onderscheid tussen leuke kijksporten en doesporten, die je zelf moet doen om leuk te vinden, b.v. zwemmen. Voetbal komt op de eerste plaats, dan wielrennen en tennis. Bij atletiek de loopnummers. Volleybal van de zaalsporten. Met het schaatsen is er oververzadiging op de televisie. Hockey ben ik veel leuker gaan vinden. Dat is door aanpassing spelregels en ondergrond alleen maar aantrekkelijker geworden. 

  Wat zijn je beste vaardigheden, prestaties?
  Door het veelvuldig voetballen op straat in Utrecht op het Janskerkhof heb ik de conditie voor het leven gekregen, de aardigheid in het spel en ook wel de mentaliteit en inzicht. Met tennissen heb ik in mijn categorie prijzen gewonnen. Ben vooral een goede loper en heb tactisch inzicht. Aan techniek mankeert het nodige, maar dat is bij de tegenpartij ook het geval. Ik hoop het op m'n nieuwe club nog een tijd vol te kunnen houden.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Sport
  30-01-2017, 08:38 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  21-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-3 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een winters weekje met temperaturen om het vriespunt. Bijzonderheden: inauguratie van Donald J Trump, eerste Skypecontacten met mijn zus in Sydney. Ze liet me beelden zien van appartement en uitzicht. Heerlijk wonen. O ja, en ik heb in een week Odyssee van Jan Wolkers uitgelezen. Uitstekend, bijna journalistiek geschreven over zijn vader en moeder. Vooral de beschrijvingen van de toestanden in en na de oorlog waren indrukwekkend.

  Ik vervolg met m'n interview.

  Vanwaar je culturele interesse?
  Je zou kunnen zeggen: van huis uit. Mijn vader had een goede tenorstem. Hij hield van licht-klassiek, vooral vocaal. Was lid van kerkkoor en toneelclub. Mijn moeder hield van de populaire klassiek (Mozart, Beethoven, Schubert), van lezen. Maar het waren vooral mijn ongetrouwde, samenwonende tantes Cato en Carolien (nog uit de 19e eeuw) die me interesseerden. De grootste invloed had de kweekschool-opleiding (62-67) met Gerard Peelen als docent. Door vrienden Jos en Leo ben ik wat dieper in culturele zaken gedoken. Zelf heb ik de belangstelling voor bouwkunt en stedenschoon ontwikkeld.

  Heb je muzikale voorkeuren?
  Niet echt. Ik ben eigenlijk een culturele omnivoor. Brede belangstelling. Houd van veel. Als het om muziek gaat, gaat het eerder om bepaalde composities dan om componisten. Nationale muziek als van Grieg, Sibelius, Smetena kan ik erg waarderen. 

  En voorkeuren in de literatuur?
  Ook niet zo. In mijn studietijd nog Couperus, Vestdijk, Nijhoff. Ik heb van alle groten wel het nodige gelezen. Maar ook hier zijn het afzonderlijke werken die ik zou kunnen noemen. De laatste jaren is Jeroen Brouwers er bij gekomen. En Jan Siebelink, hoewel hij beslist geen literaire topper is. 

  Wat lees je het liefst?
  Absoluut biografieen en autobiografieen (met een korrel zout). Vorig jaar heb ik 25 boeken gelezen (noteer de titels wel), waaronder biografieen van WF Hermans, Toon Hermans, Cees Nooteboom, Menno Buch, Jan Terlouw, Harry Mulisch. Maar ik wil ook best lichter werk lezen: Gijp-2 was vermakelijk. En een detective op z'n tijd. Het hoeft beslist niet allemaal hoogdravend te zijn. Verder journalistieke documentaires, uitvoerig mijn dagblad het AD, het weekblad Vrij Nederland, reisverhalen. Ik ben een lezer. Zou het nog meer en vaker willen doen.

  Dat is toch een aardig pakket. Ga je ook wel naar uitvoeringen?
  Nauwelijks. Alles is vroeg of laat te zien en te horen. Youtube geeft heel veel. Ik kan het op m'n eigen tijd zien. Een uitvoering is al gauw €50,- keer 2. Als ik in Amsterdam ben, ga ik altijd wel naar een bioscoopfilm. De laatste was Tonio naar het boek van A.F.Th v.d. Heyden. Liefst een nederlandse. De NL-film is sterk in opmars. Ook de tv-series worden steeds beter. 

  Rond de verhuizing heb je veel opgeruimd. Waarom?
  Was nodig, omdat we veel minder ruimte hebben. Veel boeken lees je maar een keer en staan de kast te vullen. Zeker de helft weggedaan. Daarnaast heb ik wel 100 CD's weggegeven: meest naar de kringloop. Het zijn vaak oude uitvoeringen waarvan via youtube andere en nieuwe versies te beluisteren zijn. 

  Ben je al toe aan het kiezen van begrafenismuziek?
  Voor Monuta-document heb ik het ooit vastgelegd. Zeker niet te zwaar. Voorkeur voor Berenice van Handel, adagio uit 23e pianoconcert van Mozart, Vicky Brown met song Old Man. Misschien nog een aanvulling. Houd op z'n tijd ook wel van nederlands, zoals Simone Kleinsma. 

  Mag nog even uitblijven.....


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  21-01-2017, 17:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  16-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-2 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Een week met winterweer. Nogal huiselijke activiteiten, op een middagje stad Utrecht na. Soms zie ik vragen in een krant, tijdschrift, die ik mezelf ook wel zou willen stellen. Ik ben nogal een open persoon, die al snel wat prijsgeeft, z'n mening wil geven of activiteiten wil melden. 

  Vind je jezelf een optimist of een pessimist?
  Nou, ik ben geen geboren optimist, maar ook weer geen pessimist. Heb ik in mijn persoonlijk leven ook niet veel redenen voor. Het is eerder de wereld om me heen, de grote wereld dan, die me somber stemt.

  Heb je het idee dat je je omgeving kunt beinvloeden?
  Ik was tot in de 70-er jaren wel een persoon die geloofde in de maakbare samenleving, dus die invloed zou kunnen uitoefenen, niet zozeer individueel alswel collectief. De tijd van de demonstraties, acties. Daar heb ik aan meegedaan. Op gebied van democratisering, anti-kernwapenplaatsing, afbraak autoritair gedrag. Het was mijn linkse periode. Maar die instelling, dat geloof heb ik niet meer. De wereld is gecompliceerder, gevaarlijker geworden. Geen touwtje meer uit de brievenbus. Nederland is per definitie een land van minderheden, die elkaar in een verband moeten vinden, willen ze iets voor elkaar krijgen. Nooit de beste oplossing, maar altijd een compromis. 

  Zou je nog politiek actief willen zijn?
  Wat leeftijd betreft zou dat kunnen. Boven de 70 kun je nog heel wat en zeker ervaring en kennis inbrengen. Kijk naar het kabinet-Trump. Of pauskeuzes. Of presidenten die nog altijd aan de macht zijn. Leeftijd is geen noodzakelijke grens. Maar het politieke bedrijf heb ik 34 jaar uitgeoefend. Het heeft geen prioriteit meer. Al zou ik gevraagd worden: ik zou weigeren.

  Ik zal wel altijd politiek geinteresseerd blijven. Maar in verkiezingstijd mijd ik tv-debatten. Je wordt volkomen op het verkeerde been gezet. Het is ergerlijk om de politici dan te horen. Ik ben links-liberaal, dus een regering van D66, Groen Links, PvdA, eventueel SP, ChristenUnie heeft mijn voorkeur. Maar blijft een minderheid. De VVD vind ik vreselijk, zeker de humane opvattingen. Het draait misschien wel uit op een zakenkabinet.

  Wat is er tegen populisme? Dat is toch luisteren naar de stem van het volk.
  Daar ben ik misschien wel het meest in veranderd. De macht bij het volk....Moet er niet aan denken in een samenleving waar onderbuikgevoelens, discriminatie, materialistisch-egoisme overheersen. De besten moeten regeren. Dat zeiden de klassieke wijsgeren al. Helaas zitten die nauwelijks in het kader van politieke partijen. Eigenlijk is een verlichte aristocratie de aantrekkelijkste vorm. Maar kom daar maar eens om. Ons land wordt geleidelijk onregeerbaar en de polarisatie werkt als gif. Waar is nog solidariteit, collectiviteit? 

  Wat te denken van Trump?
  In alles vreselijk. Dat zo'n man de leider kan worden van het machtigste land ter wereld. Hij twitters als een ADHD-er. De enige hoop die je kunt koesteren is dat regeren anders is dan opponeren en dat hij bekwame medewerkers (ministers) heeft. Sommige van hen nemen nu al afstand van zijn ideeen.

  Tenslotte: wat komt er van Europa terecht?
  In grote lijnen historisch gedacht: Europa gaat tenonder, wordt overvleugeld. Welke beschaving houdt langer dan 2000 de dominantie? Het werelddeel wordt van binnen uitgehold en een europees vreemde cultuur/religie -de Islam- treedt binnen. Die godsdienst is veel agressiever dan welke ook. Als we dat niet weerstaan, dan zal het verder escaleren. Daar ben ik wel somber over.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Politiek
  16-01-2017, 17:32 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week-1 2017
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De eerste week van een nieuw jaar. Met een dag echte winter: zaterdag ijzeldag met honderden ongelukken. De deur niet uit geweest. Twintig jaar na de laatste Elfstedentocht. Vandaag heeft de dooi al weer ingezet. Een week geleden waren we nog in Oostenrijk, een groen landschap. Dit weekend keren tienduizenden landgenoten terug aan het einde van de kerstvakantie met Code Oranje, in sommige gebieden zelfs Code Rood. Moet er niet aan denken dat mijn kinderen met hond en kleinkind uren in de file hadden moeten staan. Iedereen is weer gezond en wel thuisgekomen.

  Januari is voor ons altijd de maand van het afspreken met vrienden. De agenda loopt weel vol. Als het kan in combinatie met bridgen. Praten is goed, iets samen doen is beter. J&C zijn naar Zweden geweest. Lange reis en geen sprankje zon. Wel gezellig met gezin van jongste zoon. En zo zijn er meer vakantiebelevingen uitgewisseld. In V zijn de bridgecompetities weer hervat. Kleine irritaties over organisatie en bestuurlijke dingen. Mensen zijn in dat kader vaak zo met hun eigen ego bezig. En ervaringen leren mij dat na aftreden alles " gewoon"  weer verder gaat. Zo gaat de tennisclub in dertig jaar voor de vierde keer haar all-weatherbanen vernieuwen. De senioren spelen er zonder klachten op. En dat ook nog met een draagvlak van nog maar 380 leden. De ton reserve die ik had opgebouwd als buffer gaat deels benut worden. Kortzichtigheid troef. Lid ben ik er niet meer, maar het gaat me wel aan het hart. 

  Voornemens gemaakt? Altijd wel wat, maar niet dwangmatig. Gezond-blijven is het voornaamste. De klachten nemen toe. Niet ernstig, maar toch... De harmonie in de familie bewaren. Zo anders als in mijn jeugd, waar dat bij ouders niet het geval was. Hier vanuit H 105 wat anders gaan leven, vrijetijd anders invullen, nieuwe contacten leggen. Het kleinkind neemt een heel belangrijke plaats in. Willen we zelf ook graag. Ze geeft zoveel vreugde terug. Zoon gaat per 1 juli trouwen en daarna 3 1/2 week op huwelijksreis naar Japan. Wij naar Amsterdam, o.a. als oppas voor hond Tutti. Geen straf natuurlijk. En dan kijken hoe de seizoenplaats op de andere plek bevalt. Waarschijnlijk niet meer gaan toeren met de caravan, maar reisjes boeken via aantrekkelijke aanbiedingen. Graag wil ik naar de Azoren.....maar dat komt er maar steeds niet van. Afgelopen jaar doorkruist door de verhuisplannen. 

  En dan de wereld, waar ik altijd aandacht voor houd. Wat gaat die exhibitionist van een Donald Trump doen? Hoe kan geweld, terreur beteugeld worden. Het zit te veel in mensen en regimes om het voorgoed te kunnen uitbannen. Rechts-populisme zal verder oprukken. Mensen laten zich verleiden door demagogie. Het was onder Mussolini en Hitler al niet anders. Die zijn wettig aan de macht gekomen... Een verkiezingsuitslag met daarna een uiterst lastige en lange kabinetsformatie. Net nou het land grotendeels uit de crisis is. Ook in Frankrijk en Duitsland komen er verkiezingen. Het vluchtelingen- en asielzoekersprobleem zal voortduren. Er is geen eenduidige oplossing. Turkije blijft een zwakke schakel in het westerse verdedigingssysteem. Erdogan streeft verder naar een eenpartij-dictatuur. Poetin spint er garen bij. 

  Over een jaar zal ik hier nog eens terugkijken....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  08-01-2017, 11:10 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  31-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-52 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De laatste dag van het jaar. Tijd voor een terugblik....

  Ik ben 72 jaar geworden. Hoera! Een vervreemdend gevoel. Sinds ik boven de 70 ben. Ik ben fysiek-geestelijk een paar punten gezakt: diabetes-2, hyper bronchiale aandoening, plasrecord 's nachts, vergeetachtigheid. Maar verder...gaat t goed. Ik geniet best wel. Alleen de wereld om me heen wordt steeds meelijwekkender; drama's, vluchtelingen, agressie, aanslagen, oorlogen, ....het houdt nooit op. Religies onmiddellijk afschaffen! Dat kan helpen. 

  Mijn persoonlijke top-10 (hoogtepuntjes)

  01 Genieten van kleindochter Milou; leuker kan t niet worden
  02 Onverwachte verkoop huis en verhuizing naar Vleuterweide
  03 Verhuizing dochter met partner en dochter Milou van Vianen naar Vleuten
  04 Trip met zoon naar NW Spanje (Vigo en Compostela)
  05 Seizoenplaats op camping Bij Nader Inzien
  06 Afscheid na 5 jaar als wedstrijdleider BC Vianen
  07 Afscheid als secretaris-penningmeester LTV Vianen
  08 Vakantie Lanzarote
  09 Vakantie Vendome
  10 Verblijf met dochter en kleinkind in Willingen

  Dank voor de vriendschappen.
  Dank voor de waarderingen.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  31-12-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-51 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Nog een week te vroeg voor terugblikken, hoewel ik er in de media mee overstelpt word. Ik vind die overzichten wel interessant. De wereldgebeurtenissen, de sportprestaties, de lijst van overledenen, het minst de hitlijsten (heb niet veel met popmusic). Mijn eigen overzicht moet nog gemaakt worden. Ik heb in mijn agenda genoeg aantekeningen...

  Een week in kerstsfeer in de openbare ruimtes en clubgebouwen. Niet altijd even smaakvol, soms kitscherig, maar het hoort wel bij deze tijd van het jaar. De boodschappenkarretjes bij de supers zijn overvol. Op de fiets naar de binnenstad van Utrecht gereden (8km in 20 minuten met wind mee) en in de massa terecht gekomen. Maar op de Oude Gracht waren leuke winkels die ik graag bezocht, w.o. een kringloopwinkel met honderden boeken. 

  Vrienden gezellig op bezoek gehad. Nog bedankt voor de fraaie orchidee. Staat goed in de vensterbank... En kleindochter Milou werd 2 jaar. Ze was het eerste uurtje hyper, maar ging later voor zichzelf spelen in haar keukentje. Dochter D. heeft weer een prima reportage gemaakt van haar tweede jaar. Over een jaar zal ze volop praten. Maar elke fase is leuk. 

  De TV is met deze dagen ook vaak op z'n best, al kunnen veel films me niet meer bekoren. Voor Sissi is tegenwoordig de Lord of the Rings in de plaats gekomen. Voorts de finale Robinson, hectisch Utopia, Hoe heurt t eigenlijk, Ik vertrek, en niet te vergaten 5 jaar later door Jeroen Pauw met Diederik Samson, Johan Derksen, Antoine Bodard levert boeiende uitzendingen op. Jaaroverzichten duren me te lang. Vanavond natuurlijk Mister Love met z'n jaarlijkse aflevering All you need is love (al kan ik niet alles aanzien). In twee dagen heb ik vabn Robert Harris Conclaaf uitgelezen, over een fictieve pausverkiezing. Jammer van het geforceerde laatste hoofdstuk met een paus die transgender is. Het moet niet gekker worden.... 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Samenleving
  24-12-2016, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  18-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week-50 2016
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Nog altijd zacht weer. Beetje nachtvorst en mist. Kon nog op gravel tennissen. Dat was het weerbeeld afgelopen week. Het mag van mij wel meer gaan winteren met het oog op weekje Oostenrijk. Maar wie weet.

  De eerste gasten ontvangen op H105. Goede vrienden en er gaan er nog volgen. De agenda loopt vol, ook voor het nieuwe jaar. We zijn hier happy (beetje 70-er jaren uitdrukking, dat wel). En hopen het nog lang te blijven (geldt voor alle tijden, toch). Het nabije winkelcentrum Vleuterweide was sfeervol aangekleed. En de kerstmarkt in het weekend, met vele kraampjes, verrassend gezellig, want vaak is het zo voorspelbaar en overheersen de eetkraampjes.

  We hebben het hartstikke goed in NL. Ik zie het om me heen, ook al zal dat voor niet alle personen en groepen opgaan. De economie trekt weer aan. Rutte-Asscher tellen hun zegeningen, maar de kiezers doen dat nog niet. Minister Dijsselbloem behoort tot de drie genomineerden als politicus van het jaar (anderen: Jesse Klaver en Geert Wilders). Ik ga op Klaver stemmen bij de NOS-poll. Hij verzandt niet in negativisme en biedt hoop. Jeugdig, vol elan, strijdlustig, goed uitziend. En dat tegenover die negatieve blonde witte man met zijn kwalijke uitspraken, die de samenleving werkelijks niets heeft gebracht.

  Dit jaar was internationaal weer een slecht jaar: aanslagen en terreur, vluchtelingen die blijven komen, nee-stemmers over bijna alles, populisme dat maar groeit in notabene democratieen, verkiezing van Trump in de USA, genocide in o.a. Syrie met schrijnende beelden over Aleppo. Ik volg het nieuws nog altijd. Ben best wel een freak, maar het is zelden leuk nieuws, al blijven er altijd personen die staaltjes moed en toewijding en liefde tonen. 

  Dit weekend waren er voor ons feestelijke happenings: twee kerstdrives in een sfeervolle ambiance, 70e verjaardag van goede vriendin, een blij kleinkind dat steeds weer amuseert. 

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  18-12-2016, 22:08 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (95)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (29)
 • Natuur (102)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (165)
 • Politiek (122)
 • Reizen (128)
 • Samenleving (40)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!