Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieŽn, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  26-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugkeer uit Friesland
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Na een weekje gaan we straks terug naar de woonplaats. Ondanks het tegenvallende weer hebben we ons goed vermaakt. Het enige echte doel was Schiermonnikoog en dat hebben we bereikt. Het waaide veel en regende afentoe en de temperaturen waren matig, maar nu is het al 18įC en belooft het een zomerse dag te worden. Straks wacht ons een 40-jarig bruiloftsfeest.

  Voor het eerst hadden we internetverbinding en daar hebben we veel gebruik van gemaakt. Ik ben veel op facebook geweest en heb zeker contacten gelegd met 20 oud-leerlingen door het plaatsen en taggen van schoolfoto's.

  Ook veel kunnen lezen. Voor Leo heb ik zo'n tien boeken meegenomen die ik hier achter laat, o.a. 100 verhalen over Friesland en Erflaters van Jan en Annie Romijn. We hebben weinig televisie gekeken, eigenlijk nog het meest naar Wimbledon. Het uitzicht is hier puur-hollands. We fietsten enige keren, waaronder langs het Tjeukemeer, dat ook een paar eilandjes telt.

  Kortom: het was genieten. Anita gaat nog een weekje werken en dan is het ook voor haar vakantie...  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  26-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  25-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schiermonnikoog
  Bij goede omstandigheden toch een middag op Schiermonnikoog doorgebracht. We vertrokken nu ruim op tijd om na vijf kwartier in Lauwersoog te arriveren en op het terras met cappucchino op de veerboot Monnik te wachten. Op de boot in de restauratie de overtocht van 3/4 uur doorgebracht. Niet erg druk, opvallend veel oosterburen.

  Na aankomst om 12.15 uur fietsen gehuurd ipv meegenomen, want de overtocht kost voor een fiets nog altijd een euro meer dan dat je er op het eiland een huurt. Langs de dijk in westelijke richting naar de rode vuurtoren gereden en vandaar naar het enige dorp, waar veel jeugd inkopen aan het doen was. Nogal wat schoolverlaters, maar ook de A1 van de FC Groningen. Lunchspullen gekocht en in oostelijke richting gefietst. Een enkel kort buitje, maar verder droog, stevige tegenwind. Erg rustig.

  Ook Schiermonnikoog (23 km2) verrast door haar gevarieerde landschappen, want ook bos komt er voor naast strand, duin, heide, weide, kwelders, wad. De stranden zijn immens groot en hebben prachtig zand. Bij Strandbad hebben we geluncht. Voorts tot de Koddeduinen gereden waar een baken staat. Op de terugweg op de bunker het echte eilandgevoel (aan beide zijden water kunnen zien) beleefd.

  Ongemerkt was het toch half vier geworden en fietsten we terug naar de Veerdam, waar we de karretjes inleverden en nog maar kort hoefden te wachten. Uieindelijk waren we na een heerlijk dagje om half zeven terug in Oosterzee..
  .


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  25-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan nostalgie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De afgelopen dagen bij facebook veel foto's geplaatst uit mijn onderwijsloopbaan: klassefoto's, foto's van schoolteams, voetbal- en schaakteams. Heel veel reacties op gehad, meest positief. Ik doe er kennelijk veel mensen een plezier mee. Ooit had ik een bestand aangemaakt, waarin ik ze na scannen allemaal geplaatst had. Typisch een pensionadowerkje. Je moet er de tijd voor hebben. Ook wel uit nostalgie, want dat heeft terugblikken toch al gauw. Ik heb ze ook op Schoolbank gezet. Traditioneel de plek waar ze het meest thuishoren en gezocht worden. Aangezien mijn vroegere werkkring, de Titus Brandsmaschool, na 42 jaar wordt opgeheven, het gebouw wordt afgebroken en er een reunie wordt georganiseerd een goed moment om te publiceren.

  Ik moet nog wat aan de vele functies en mogelijkheden wennen van facebook. Maar als je eenmaal de stap maakt voor social media, ga je openbaar en kan iedereen je terugvinden. Nou ja, iedereen, je kunt het ook weer beperken tot de groep vrienden. "Vrienden" in dit geval op te vatten als "contacten". Mensen die hun bestaan geheim of bescheiden willen houden kunnen er beter niet op verschijnen, want al je vermelde activiteiten worden openbaar.

  Ik geef altijd vrij veel van mezelf prijs, in teksten en foto's, en eerlijkgezegd heb ik daar meer voor teruggekregen dan het lid op de neus gehad. Wat maakt het uit die ene keer dat je leeft er ook vol voor gaan...  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  24-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  23-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iers weer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eerder schreef ik over Bloomsday, nu over James Joyce (1882-1941) zelf. Ik heb de biografie van Geert Lernout gelezen. Eindelijk eens niet een dikke pil, maar meer een documentaire over het leven en het schrijverschap van een van de grootsten uit de literatuur.

  Ik heb diverse werken en brieven van hem gelezen: A portrait  of the Artist as a Young Man, Dubliners, Ulysses. Aan Finneganís Wake hoef ik niet te beginnen. Dat is compleet onleesbaar. Net nog leuk om in te snuffelen. De ier Joyce was een modernist, een taalvernieuwer in het engels. Hij experimenteerde er op los.

  Als mens komt hij niet sympathiek over. Zín achtergrond heeft daar zeker mee te maken, maar hij ontwikkelt zich ook als een egoist pur sang. Aan de problemen van zijn kinderen laat hij zich weinig gelegen liggen. In gedachten is hij voortdurend op het pad van het overspel. Zín vrouw Nora, die hij wel liefheeft, deelt zijn passies niet. Ze zal amper iets van hem lezen.

  Voor mij is opmerkelijk dat Joyce zich tegen alles wat heel iers is heeft afgezet. Hij was bepaald geen nationalist, keerde zich af van het katholicisme en provincialisme. Toch bleef hij van Dublin houden, zij het ironisch en kritisch.

  De biografie was heel lezenswaardig. Je wordt er joyceaan van (als je het al niet was)..  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  23-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  22-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het werd Groningen
  Het belooft vandaag een redelijke dag te worden, gezien ook de zonsondergang gisterenavond om half tien, dus verleggen we de actieradius naar het noorden. Bestemming Schiermonnikoog waar we het veer van 11.30 uur nemen en om 16.30 uur terugkeren, dan naar Leeuwarden om er wat rond te kijken en te eten en om 19 uur bij Erik te zijn voor een interview.

  Lemmer bezochten we gisterenmiddag. Het zonnetje kwam door en het was een soort gezellig langs de kades; de terrassen goed bezet met veel oosterburen. Bij een makelaar naar binnengegaan en geheel VRIJBLIJVEND laten informeren. De prijzen zijn idioot hoog. Naast ons aan de Gietersevaart is een huisje dat alleen lopend bereikbaar is voor 195.000 euri gekocht, terwijl het omstreeks 1932 voor fl 3000,- is neergezet. Tel uit je winst.
  .  We misten de veerboot doordat de brug bij Langweer lang openstond en er na Drachten een file was. Het werd dus geen Schiermonnikoog, maar de stad Groningen, waar ik een jaar of drie geleden voor het laatst geweest was en Anita al in geen vijftien jaar. Een studentenstad zondermeer, maar buiten de singels met de herenhuizen een centrum met veel verknoeide pleinen en straten. De terreur van de commercie. Jammer. Om vier uur waren we terug in een regenachtig Oosterzee. Behaaglijk om te lezen en te internetten...

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  22-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  21-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterzee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Sinds 2000 kom ik elk jaar minstens een keer in Oosterzee, dat ongeveer 5 km ten oosten van Lemmer ligt. Studievriend Leo heeft er al 25 jaar een buitenhuisje, een voormalig landareidershuisje aan de Gietersevaart. Met de auto kun je er niet komen, het is tien minuten lopen van de parkeerplaats. Vorig jaar ben ik er voor het eerst met Anita geweest tijdens een van de mooiste juniweken. Nu is het grauwgrijs, maar buiten is het regengroen. Na anderhalf uur prutsen kregen we op de laptop internetverbinding, dus ben ik van alle gemakken voorzien. Voor zover nodig: we komen tot rust. Alleen vogelgeluiden dringen hier door. Ik slaap zoals in Nendaz. Beter kan het niet.

  Oosterzee is een klein dorpje met ongeveer 900 inwoners gelegen aan het grootste meer van Friesland het Tjeukemeer. Het dorp bestaat uit 2 kernen namelijk Oosterzee Buren en Oosterzee Gietersebrug.

  In eind 2006 zijn de eerste huizen in de nieuwbouwstraat op het voormalige zuivelterrein opgeleverd. Oosterzee heeft een ware metamorfose doorstaan. In 2008 is er ook een supermarkt geopend en is het project ĎOosterzee op de kaartí van start gegaan. Aan het einde van de Zuivelweg (voormalig zuivelterrein) is ook een nieuwe haven aangelegd. Oosterzee is dus ook het dorp bij uitstek voor het beoefenen van watersport.

  Het dorp beschikt verder over een watersportcentrum, cafe, slager en een camping direct aan het meer. Oosterzee kent een aantal actieve verenigingen welke jaarlijks enkele evenementen organiseren. Zo is er altijd wel iets te doen.

  Wie van rust, ruimte en natuur houdt is in Oosterzee op zijn plek!!  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  21-06-2011, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!